Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Ο Τάνιεβιτς χώνει σε Τζαζ, Κόρμπιν και Καντέρ!

Ο Τάνιεβιτς χώνει σε Τζαζ, Κόρμπιν και Καντέρ!

Έχουμε συνηθίσει τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς σε ρόλο… δασκάλου του μπάσκετ, με συστήματα που «ανοίγουν τα μάτια». Υπάρχει και μια άλλη πλευρά στον προπονητή της εθνικής Τουρκίας, όπως φαίνεται. Οι Τούρκοι προετοιμάζονται για το Ευρωμπάσκετ του 2013 και, παρότι χρησιμοποιούν τη δεύτερη δωδεκάδα τους στα προκριματικά (χωρίς Τούρκογλου, Ιλιασόβα, Ερντέν, Ασίκ, Ονάν, Τουντζερί, Σαβάς) ο Τάνιεβιτς δεν έβαζε σε αυτή την κατηγορία τον Ενές Καντέρ.

Προφανώς λόγω του νεαρού της ηλικίας του Καντέρ ο Τάνιεβιτς τον ήθελε μαζί του για να δουλέψουν ενόψει του επόμενου καλοκαιριού, να τον μάθει κάποια πράγματα, μιας και ο πιτσιρικάς δεν είναι ούτε καταπονημένος (όπως οι μεγαλύτεροι του ρόστερ) ούτε θα έπρεπε να είναι ψωνισμένος (άλλοι προηγούνται για ξεκούραση).

Όμως, ο Καντέρ γύρισε την πλάτη στην εθνική φέτος το καλοκαίρι, προφανώς επηρεασμένος από τους Γιούτα Τζαζ, κάτι που ο Τάνιεβιτς δεν είδε με καθόλου καλό μάτι. Και η συνέχεια, όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά την πρώτη νίκη των Τούρκων (77-74 επί της Λευκορωσίας) απολαυστική:

«Έχουμε παίκτες από την παλιά φουρνιά και παιδιά από την 1990-92. Ο Καντέρ; Είναι μεγάλο ταλέντο και θα μας λείψει πολύ. Αποφάσισε να μην μας ενισχύσει, αλλά, ειλικρινά, αυτός μας χρειάζεται περισσότερο απ’ ότι τον χρειαζόμαστε εμείς. Δεν έχει παίξει ή προπονηθεί με εμάς τα τελευταία τρία χρόνια. Αναγκάστηκα να αντικαταστήσω με τον Κερέμ Γκονλούμ, που ήταν διακοπές με την οικογένειά του. Χωρίς τον Καντέρ, θα είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά νομίζω ότι θα καταφέρουμε να προκριθούμε στο Ευρωμπάσκετ 2013. Η Ιταλία χωρίς Μπαρνιάνι και Μπελινέλι; Δεν με εκπλήσσει καθόλου, όταν βλέπω ότι ένας από τους γεννημένους το 1992, ο Καντέρ, αρνήθηκε να έρθει για εμάς».

Αλλά αυτά ήταν μόνο ζέσταμα για τον Τάνιεβιτς, που στη συνέχεια έπιασε τις Η.Π.Α. και τους προπονητές του NBA: «Οι Η.Π.Α. είναι το τέλειο μέρος για να χάσεις το μυαλό σου. Πρώτα απ’ όλα, οι προπονητές εκεί δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Στο NBA υπάρχουν τρεις ή τέσσερις προπονητές που είναι εκεί εδώ και 100 χρόνια, βγάζουν δισεκατομμύρια και κερδίζουν τίτλους. Όλοι οι υπόλοιποι είναι αδύναμοι και ηλίθιοι. Συμπεριλαμβανομένου και του Τάιρον Κόρμπιν των Γιούτα Τζαζ…».

«Δεν θέλω να τον πάρω τηλέφωνο. Έπρεπε να τους πω ότι θα του έκανα τη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση με το να διδάξω έναν από τους παίκτες του και αυτός μετά θα έβγαζε λεφτά από αυτόν. Αλλά δεν θέλω να μιλάω με τύπους που δεν ξέρουν τι κάνουν. Ο Καντέρ έχει ξεχάσει πώς να παίζει μπάσκετ. Δεν θα είναι ποτέ στη ζωή του σέντερ, αλλά πάντα ξεκινά με πλάτη προς το καλάθι τις προσπάθειές του. Ως πάουερ φόργουορντ θα ήταν καταστροφικός για τους αντιπάλους. Είναι 2.10 μέτρα και θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος σουτέρ στην τουρκική εθνική, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών. Αλλά στο NBA δεν σουτάρει καν».

Πέραν της… χοντράδας για τον Κόρμπιν και τους άλλους προπονητές του NBA, που έχει αρκετά ψήγματα αλήθειας πάντως, ο Τάνιεβις έθιξε ένα θέμα που απασχολεί πολλούς Ευρωπαίους προπονητές, οι οποίοι βλέπουν τους ψηλούς παίκτες που φεύγουν για τις Η.Π.Α. νωρίς στην καριέρα τους να… χειροτερεύουν, γιατί οι Αμερικανοί ψάχνουν πάντα έναν κυρίαρχο σέντερ και προσπαθούν να τους μετατρέψουν όλους σε κάτι τέτοιο. Το είδαμε και στα δικά μας μέρη με τον Κουφό που έκανε πολλά πολλά βήματα προς τα πίσω όταν έφυγε για το NBA. Όπως και άπειροι άλλοι Ευρωπαίοι ψηλοί που αναγκάστηκαν να αλλάξουν εξ ολοκλήρου στιλ παιχνιδιού μήπως και γίνουν… Ντουάιτ Χάουαρντ.

Ο Τάνιεβιτς επίσης ουσιαστικά επεσήμανε την πλήρη έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας του NBA με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, τους εθνικούς προπονητές, την από εδώ ζωή και καριέρα των παικτών, θέμα που συνεχίζει να προβληματίζει αρκετούς προπονητές και όλες τις ομοσπονδίες στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Προφανώς πηγάζει από το γεγονός ότι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θεωρούν το εδώ μπάσκετ κατώτερο, χωρίς πάντως αυτό να επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη που έχουν οι Ευρωπαίοι εδώ και εκεί.

Το μόνο σίγουρο μετά από αυτά είναι ότι ο Τάνιεβιτς δεν έκανε… φίλους στη Γιούτα. Και μπορεί ο Καντέρ να μιλήσει με την ομοσπονδία και να παίξει στην εθνική από του χρόνου (αν έχουν περάσει τα νεύρα του Τάνιεβιτς), αλλά η Γιούτα και ο Κορμπιν δεν πρόκειται να τους διευκολύνουν.

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *