Home / DRAFT / Δύο αστέρια, ο Κουφός και η Ιταλική κυριαρχία!

Δύο αστέρια, ο Κουφός και η Ιταλική κυριαρχία!

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2008

Καμία από τις δύο πρώτες ομάδες που επέλεγαν στο ντραφτ του NBA δεν έκανε την έκπληξη, αφού στο νο.1 και στο Σικάγο… προσγειώθηκε ο Ντέρικ Ρόουζ, που μοιάζει ικανός να αφήσει εποχή στην αμερικανική λίγκα. Πρόκειται για έναν αθλητικό και γρήγορο, ψηλό πλέι-μέικερ με αξιοσημείωτη ικανότητα να ολοκληρώνει φάσεις μέσα στη ρακέτα. Εάν δουλέψει στην κατεύθυνση του να γίνει ηγέτης από τη θέση του «άσου», αναμένεται να είναι το νέο ίνδαλμα για την «πόλη των ανέμων».

Στο νούμερο 2, το Μαϊάμι ψάχνει τρόπους να ορθοποδήσει και ένας πολύ καλός είναι ο αριστερόχειρας φόργουορντ Μάικλ Μπίσλι. Παρότι μικρός (19 ετών) δεν είχε πρόβλημα να «βγάλει μάτια» στο κολέγιο, όπου ολοκλήρωσε τη φετινή σεζόν με 26.2 πόντους και 12.4 ριμπάουντ! Έχει έτοιμο κορμί για το ΝΒΑ και μοιάζει πολύ δύσκολο να τον μαρκάρει κανείς στο ένας-εναντίον-ενός. Το μόνο ερωτηματικό που τον συνοδεύει είναι ότι μοιάζει λίγο κοντός (2.03) για το «4», ενώ ο τρόπος παιχνιδιού του χρειάζεται βελτιώσεις για να παίξει στο «3».

Και αν δεν αποτελεί έκπληξη ούτε η επιλογή στο νο.3 του Ο-Τζέι Μάγιο, αφού ο γκαρντ από το USC εκτός από πολύ ταλαντούχος θεωρείται και καλό παιδί, η μίνι-έκπληξη ήρθε με μια μεγάλη ανταλλαγή 8 παικτών (!) μεταξύ Μέμφις και Μινεζότα, που έφερε τον Μάγιο στους Γκρίζλις, παρέα με τον Αντουάν Ουόκερ, τον Γκρεγκ Μπάκνερ και τον Μάρκο Γιάριτς, ενώ οι Τίμπεργουλφς πήραν τον Κέβιν Λοβ (το νο.5 του ντραφτ, δυνατός πάουερ φόργουορντ με υψηλό μπασκετικό IQ) και μαζί του τον Μάικ Μίλερ, τον Τζέισον Κόλινς και τον Μπράιαν Κάρντιναλ. Κι έτσι… βόλεψαν στα ρόστερ τους και τους ήδη υπάρχοντες. Το ποιος θα βγει κερδισμένος, θα το δούμε προσεχώς!

Ανάμεσα στους Μάγιο και Λοβ, στο νούμερο 4, επιλέχθηκε από το Σιάτλ ο γκαρντ του UCLA Ράσελ Ουέστμπρουκ, ένας γρήγορος αθλητής με καλή ντρίμπλα και πάσα.

Ο πρώτος Ευρωπαίος του ντραφτ ήταν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Ιταλός! Μπαρνιάνι στο νο.1 το 2006, Μπελινέλι στο νο.18 το 2007, Ντανίλο Γκαλινάρι φέτος στο νο.6. Όσοι είδαν τον Γκαλινάρι φέτος στην Ευρωλίγκα (14.9 πόντοι, 4,2 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 6.2 κερδισμένα φάουλ ανά αγώνα) γνωρίζουν ότι το παιδί έχει όλα τα προσόντα για να γίνει σταρ στο NBA. Ο Μάικ Ντ’Αντόνι, γνώστης, σαφώς, της Ευρωπαϊκής αγοράς δεν έχασε την ευκαιρία να επιλέξει για τους Νικς το νεαρό φόργουορντ από την ομάδα με την οποία και ο ίδιος είχε παίξει στην Ευρώπη. Ο Γκαλινάρι στις πρώτες του δηλώσεις είπε «μου αρέσει να κερδίζω», βέβαια αυτό σηκώνει συζήτηση στους Νικς, που έχουν να κάνουν πάνω από 40 νίκες από τη σεζόν 2000-01! Να δούμε αν οι δύο «Ιταλοί» μπορούν να αλλάξουν κάτι.

Ο δικός μας Κώστας Κουφός, έπεσε λίγο πιο χαμηλά απ’ ό,τι περιμέναμε, στο νο.23 από τη Γιούτα. Βέβαια, αυτό δε θα τον «πειράξει» πολύ, αφού στην παρούσα φάση θέλει βασικά να παίξει μπάσκετ. Στους Τζαζ υπάρχει ο Οκούρ, επομένως η ομάδα έχει συνηθίσει να εμπιστεύεται Ευρωπαίους σέντερ. Ο Κουφός μπορεί να παίξει κατευθείαν στο NBA και αν του δειχθεί εμπιστοσύνη και δεν τον ρίξουν στο NBDL θα έχει την ευκαιρία να βελτιωθεί, κάτι που (όπως έχουμε ξαναπεί) δεν μπορούσε να γίνει στο Οχάιο. Πάντως ο Κουφός… «ισοφάρισε» τον Ευθύμη Ρεντζιά για την υψηλότερη επιλογή Έλληνα στα ντραφτ. Ας ελπίσουμε αυτός να έχει διαφορετική εξέλιξη.

Το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο Νίκολα Πέκοβιτς, επιλέχθηκε ψηλά στο δεύτερο γύρο, νο.31 και τα δικαιώματά του θα έχει η Μινεζότα. Όπως είπαμε και χθες, περιμένουμε τον Πέκοβιτς, που είναι πολύ ταλαντούχος και εξελίξιμος, να παίξει μπάσκετ 2-3 χρόνια στην Ευρώπη και μετά να δοκιμάσει στο NBA.

Άλλοι περισσότερο γνωστοί μας επιλεγέντες (μιας και τους έχουμε δει στην Ευρώπη) ήταν ο Νικολά Μπατούμ (νο.25), Γκόραν Ντράγκιτς (νο.45) ενώ και δύο Τούρκοι βρέθηκαν στο φετινό ντραφτ, και οι δύο σέντερ: ο Ομέρ Ασίκ (νο.36) και ο Σεμίχ Ερντέν (νο.60).

Εντωμεταξύ, τα δύο… διδυμάκια του ντραφτ, από το Στάνφορντ, Μπρουκ και Ρόμπιν Λόπεζ, που κοιτούν, αμφότεροι, τον κόσμο περίπου από τα 210 εκατοστά επιλέχθηκαν με μικρή διαφορά στα νούμερα 10 και 15 από τους Νετς και τους Σανς αντίστοιχα.

Εκτός από τις διάφορες ανταλλαγές σε θέσεις και παίκτες – ρολίστες, μια άλλη σημαντική ανταλλαγή που έγινε την ημέρα του ντραφτ, ήταν αυτή μεταξύ Μιλγουόκι και Νιου Τζέρσι που έφερε τον Ρίτσαρντ Τζέφερσον στους Μπακς και τον Γι Γιανλιάν στους Νετς. Τέλος, η νέα σεζόν θα βρει το Ζερμέιν Ο’Νιλ, μακριά από την Ιντιάνα, για πρώτη φορά μετά το 2000, αφού πήγε στο Τορόντο με ανταλλάγματα τον Τι-Τζέι Φορντ και τον Ράσο Νεστέροβιτς με τον Μασέο Μπάστον.

About nikolask11

Check Also

Έκπληξη Μπένετ στο νο.1, στο 15 ο Αντετοκούνμπο!

Διεξήχθη το ντραφτ του NBA τα ξημερώματα της Παρασκευής και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επελέγη στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *