Home / DRAFT / Γιάννης Αντετοκούνμπο: NBA ντραφτ και όνειρα!

Γιάννης Αντετοκούνμπο: NBA ντραφτ και όνειρα!

Τα ξημερώματα της Παρασκευής θα διεξαχθεί το ντραφτ του 2013 στο NBA και το δικό μας ενδιαφέρον είναι στραμμένο στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Παρά το γεγονός ότι ο πιτσιρικάς έχει παίξει ουσιαστικά μόνο στην Α2, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αρκετοί είναι αυτοί που είναι ήδη «ερωτευμένοι» μαζί του. Και δικαιολογημένα, θα προσθέσω. Ο Αντετοκούνμπο φλερτάρει με τη λοταρία, θα βρεθεί είτε στο τέλος της, είτε λίγο μετά, σύμφωνα με όλα όσα ακούγονται μέχρι στιγμής. Και όλο το μέλλον είναι στρωμένο στα πόδια του σαν χαλί.               

Βεβαίως, για να το περπατήσει θα πρέπει να χύσει πολλά κιλά ιδρώτα, αλλά οι προοπτικές είναι όλες με το μέρος του. Τους τελευταίους μήνες έχουν ακουστεί πάρα πολλά για τον Αντετοκούνμπο. Απ’ όλα, θα κρατήσω ένα, που θεωρώ ότι δείχνει εύγλωττα μέχρι ποιο σημείο τον πιστεύουν ορισμένοι από τους σκάουτερ του NBA: «Το καλύτερο προϊόν που έρχεται από την Ευρώπη στα ντραφτ από τη συμμετοχή του Ντιρκ Νοβίτσκι και μετά». Χρειάζονται περισσότερα;

Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Αντετοκούνμπο έχει συνηθίσει να παίζει στις θέσεις της περιφέρειας, ακόμα και στον άσο, αλλά και στο «2» ή το «3», σε συνδυασμό με το ύψος του που, πλέον, μετά από μία χρονιά που… ψήλωνε και ψήλωνε, έχει φτάσει στα 2.06 μέτρα, τον κάνουν να φαντάζει σαν ξερολούκουμο στους Αμερικανούς.

Οι συγκρίσεις με τον Ντουράντ
δίνουν και παίρνουν, προφανώς όχι για το αν ο Αντετοκούνμπο είναι τώρα σε αυτό το επίπεδο, αλλά στο ότι κάποιοι θεωρούν πιθανό ότι μπορεί να φτάσει σε εκείνο το επίπεδο.

Σύμφωνα με τα περισσότερα σάιτ για το ντραφτ, ο Αντετοκούνμπο είναι το καλύτερο καθαρό τριάρι που υπάρχει στο φετινό ντραφτ, το τριάρι με το λαμπρότερο πιθανό μέλλον. Οι Αμερικάνοι τον έχουν ήδη βαφτίσει «SF» και οι προβλέψεις τον έχουν από το 14 ως το 17 του ντραφτ.

Η προοπτική που έχει ένας παίκτης σαν τον Αντετοκούνμπο, κάνει τους Αμερικανούς σχεδόν να παραβλέπουν το γεγονός ότι το παιδί μέχρι πριν από ένα μήνα δεν είχε αγωνιστεί πάνω από την Α2. Τον λένε «Greek Freak» για τα απίστευτα φυσικά του προσόντα, τον συγκρίνουν με τον Ντουράντ και τον Πίπεν, ενώ αρκετά sites φτάνουν και πολύ παρακάτω, ως το «αν ο Αντετοκούνμπο καταλήξει σε κάποια ομάδα στα μισά του πρώτου γύρου, τότε θα είναι μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στη σύγχρονη εποχή του ντραφτ».

Ο Αντετοκούνμπο έχει υπογράψει τη Σαραγόσα, αλλά στο συμβόλαιό του υπάρχει όρος που λέει ότι μπορεί να πάρει την ελευθέρας του, προφανώς έναντι χρημάτων. Το φαινόμενο Αντετοκούνμπο έχει φτάσει μέχρι και τους New York Times, οι οποίοι φιλοξένησαν εκτενές αφιέρωμα για τον παίκτη του Φιλαθλητικού.

Πρόσφατα πήρε (μετά από το γνωστό σίριαλ) ελληνικό διαβατήριο (για να γλιτώσουμε στο τσακ την ξευτίλα ως ομοσπονδία και Πολιτεία, την ίδια ξευτίλα που δεν γλιτώνουμε απέναντι σε όλα τα άλλα παιδιά που είναι στην ίδια κατάσταση με τον Γιάννη, αλλά δεν παίζουν μπάσκετ), έπαιξε και στην εθνική Νέων. Πλέον, ελπίζει να αφήσει πίσω του όλα όσα έχει περάσει στα πρώτα χρόνια της ζωής του που πουλούσε γυαλιά ηλίου, τσάντες, ρολόγια για να βοηθήσει την οικογένειά του, την ώρα που οι συμπαίκτες του έκαναν προπόνηση: «Κάποιες φορές το ψυγείο μας ήταν άδειο. Κάποιες ημέρες δεν πουλούσαμε τίποτα και δεν είχαμε λεφτά να φάμε. Οι καλές ημέρες ήταν εκείνες που είχαμε αρκετά για να πληρώσουμε το νοίκι, το νερό, το ρεύμα, να φάμε», είπε στους New York Times.

Ο προπονητής που έπεισε τον Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του να παίξουν μπάσκετ, ο Σπύρος Βελινιάτης, μίλησε για τον Γιάννη: «Είσαι μπροστά στον Μότσαρτ και δεν έχει φαγητό, τι του δίνεις; Έχεις δίλημμα. Αλλά η απάντηση είναι όχι ένα βιολί. Η απάντηση είναι του δίνεις ένα καρβέλι ψωμί». Μετά τον αφήνεις να «συνθέσει»…

Ο Αντετοκούνμπο έπαιζε τριάρι στο αντρικό του Φιλαθλητικού, αλλά έπαιζε πλέι μέικερ στο εφηβικό της ομάδας. Πώς να μην γεμίζει με σκάουτερ το κλειστό της ομάδας του όλο το χειμώνα; Η Σαραγόσα πρόλαβε και τον έκλεισε, το συμβόλαιό του, αν παίξει εκεί, προβλέπει 325.000 δολάρια συνολικά για τα 3 πρώτα χρόνια, με οψιόν της ομάδας για τον 4ο χρόνο έναντι άλλων 325.000 δολαρίων. Και, βεβαίως, αρχής γενομένης από φέτος το καλοκαίρι, buyouts για NBA και Ευρωλίγκα κάθε σεζόν. Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα του ντραφτ της Παρασκευής (2:00 ώρα Ελλάδας).

Όσα έχει περάσει στα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τα ξημερώματα της Παρασκευής θα τα αφήσει πίσω του. Πλέον, μπαίνοντας στον κόσμο του μπάσκετ, ξέρει ότι από τα χέρια του και τη δουλειά του εξαρτάται το μέλλον του, χωρίς να χρειάζεται πια να τα βάζει με τέρατα, χωρίς να τον αναγκάζει η ζωή του να νιώθει περιθωριοποιημένος, αδικημένος και ασήμαντος στην ίδια τη χώρα που γεννήθηκε. Τώρα, με λίγη τύχη και πολλή θέληση ξέρει ότι μπορεί να έχει όλο τον κόσμο στα πόδια του. Το δύσκολο πέρασε, το μπάσκετ θα μοιάζει με παιχνιδάκι σε κάποιον που έχει μάθει να παλεύει κάθε μέρα στη ζωή του.

Νίκος Κουσούλης

Highlights του Γιάννη Αντετοκούνμπο:

About nikolask11

Check Also

Έκπληξη Μπένετ στο νο.1, στο 15 ο Αντετοκούνμπο!

Διεξήχθη το ντραφτ του NBA τα ξημερώματα της Παρασκευής και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επελέγη στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *