Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2012-13 / Οδηγίες προς τις ομάδες!

Οδηγίες προς τις ομάδες!

Οι διοργανωτές του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος «Πάνος Ζαχαρογιάννης» εξέδωσαν ανακοίνωση με σημεία-οδηγίες για την καλύτερη και ομαλότερη διεξαγωγή των αγώνων, σημεία που απευθύνονται προς τις ομάδες και τους παίκτες της λίγκας. Οι ομάδες καλούνται να τα διαβάσουν και να τα τηρούν, ώστε οι αγώνες του πρωταθλήματος να διεξάγονται με τον όσο το δυνατόν ομαλότερο τρόπο και για τους διοργανωτές και για τους παίκτες. Αναλυτικά:

«1. Όλες οι ομάδες πρέπει να δηλώνουν πεντάδα πριν την έναρξη του ματς.

2. Όλες οι αλλαγές πρέπει να γίνονται από τη γραμματεία. Ο παίκτης που θέλει να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο, πηγαίνει στη γραμματεία, ζητά ο ίδιος την αλλαγή του (δεν χρειάζεται να το κάνει ο προπονητής) και στην πρώτη ευκαιρία που θα υπάρχει (για να γίνει αλλαγή πρέπει να είναι σταματημένος ο χρόνος) εισέρχεται στο γήπεδο. Αλλαγές δεν γίνονται από τη στιγμή που παίκτης στον αγωνιστικό χώρο έχει πάρει την μπάλα για να εκτελέσει βολές, ανάμεσα σε 1η και 2η βολή, ούτε και μετά από καλάθι αν δεν σταματήσει ο χρόνος (ο χρόνος σταματά μόνο στο τελευταίο δίλεπτο της 4ης περιόδου και, βεβαίως, όποτε σφυρίξει ο διαιτητής). Στο τελευταίο δίλεπτο της 4ης περιόδου κάποιος έχει δικαίωμα για αλλαγή μόνο εφόσον ζητηθεί αλλαγή από την ομάδα που δέχτηκε καλάθι (αν η ομάδα που δέχτηκε καλάθι θέλει να κάνει αλλαγή, τότε μπορεί και η άλλη να κάνει, αλλιώς η ομάδα που έβαλε το καλάθι δεν μπορεί να κάνει αλλαγή).

3. Όλες οι ομάδες υποχρεούνται να δηλώνουν έναν προπονητή στο φύλλο αγώνα και αυτός είναι ο μόνος που έχει δικαίωμα να στέκεται όρθιος στον πάγκο της ομάδας του. Οι υπόλοιποι του ρόστερ πρέπει να παραμένουν καθιστοί. Ο προπονητής της ομάδας που θα στέκεται όρθιος, εφόσον είναι ταυτόχρονα και παίκτης δεν θα πρέπει να είναι όρθιος φορώντας μόνο τη φανέλα του, αλλά να την καλύπτει, ώστε να μην μπερδεύει διαιτητές και αγωνιζόμενους.

4. Το Φύλλο Αγώνος είναι το επίσημο στατιστικό όργανο του πρωταθλήματος (και κάθε πρωταθλήματος). Όλα τα στατιστικά που εμφανίζονται στο site προέρχονται από αυτό, καμία αλλαγή σε ό,τι λέει το Φύλλο Αγώνος δεν μπορεί να γίνει, ακόμη κι αν μια ομάδα θεωρήσει ότι υπάρχει λάθος.

5. Όταν στο Φύλλο Αγώνος δεν υπάρχει σκόρερ δίπλα σε κάποιο καλάθι, ή υπάρχει εκ παραδρομής σκόρερ με νούμερο φανέλας που δεν υπάρχει στο ρόστερ ή δεν φαίνεται ποιο νούμερο είναι γραμμένο, το εν λόγω καλάθι προστίθεται στους πόντους του αρχηγού της εν λόγω ομάδας, ακόμα και αν εκείνος δεν είναι στο παρκέ τη συγκεκριμένη στιγμή του αγώνα. Αν η ομάδα έχει αμελήσει να δηλώσει αρχηγό στο συγκεκριμένο ματς, τότε αρχηγός θεωρείται ο παίκτης που είχε πιο πρόσφατα τον τίτλο αυτόν στα προηγούμενα παιχνίδια.

6. Οι ομάδες που έχουν δύο ή περισσότερους παίκτες με ίδιο επίθετο καλούνται να αναφέρουν πάντα το αρχικό του μικρού ονόματος των εν λόγω παικτών για να γραφεί στο Φύλλο Αγώνα. Αυτό πρέπει να γίνεται ακόμη και στις περιπτώσεις που μόνο ο ένας από τους δύο παίκτες είναι στο γήπεδο, ώστε να γράφονται τα στατιστικά του αγώνα (συμμετοχή, πόντοι, τρίποντα) στον σωστό παίκτη στη βάση δεδομένων του πρωταθλήματος. Αν αυτό δεν γίνει, τα στατιστικά της συγκεκριμένης ομάδας δεν θα προστίθενται στη βάση δεδομένων μέχρι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα.

7.
Οι μπάλες που παρέχονται από τους διοργανωτές για το ζέσταμα των ομάδων πρέπει να επιστρέφονται στη γραμματεία πριν την έναρξη του αγώνα μετά την ολοκλήρωση της προθέρμανσης, αλλά και στο ημίχρονο, πριν την έναρξη της 3ης περιόδου (όπως και σε κάθε άλλη διακοπή εφόσον κάποιος πάρει μπάλα). Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης οι μπάλες είναι στην υπευθυνότητα των ομάδων, οπότε αν χαθεί κάποια επειδή δεν επιστράφηκε, αναγκαστικά τη χρεώνεται η ομάδα που δεν την επέστρεψε. Όσες μπάλες πάρει κάθε ομάδα για ζέσταμα, τόσες πρέπει να επιστραφούν και στο καλάθι.

8. Οι κλωτσιές στην μπάλα του αγώνα απαγορεύονται, καθότι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην μπάλα. Αν κάποιος παίκτης κλωτσήσει μπάλα, τότε η μπάλα θα εξεταστεί από τη γραμματεία του ματς και, αν έχει φθορά (καρούμπαλο), τότε ο παίκτης θα χρεώνεται για την αντικατάστασή της.

9. Οι διαιτητές ορίζονται από την ΕΟΚ. Είναι διαιτητές που σφυρίζουν στην ΕΣΚΑ και τις εθνικές κατηγορίες ως την Α2. Οι διοργανωτές ουδεμία σχέση ή επιρροή έχουν αναφορικά με το ποιος θα είναι ο διαιτητής του κάθε αγώνα. Οι αποφάσεις των διαιτητών πρέπει να γίνονται σεβαστές από τους παίκτες για την ομαλή διεξαγωγή και ροή των αγώνων. Στον διαιτητή έχει δικαίωμα να μιλήσει μόνο ο προπονητής κάθε ομάδας και ο αρχηγός της. Πάντα με ήρεμο ύφος και με κόσμιο τρόπο.

10. Τις ημέρες που υπάρχουν πολλοί αγώνες στο πρόγραμμα, παρακαλούνται οι παίκτες των ομάδων που μόλις τελειώνει ο αγώνας τους να παίρνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να πηγαίνουν στα αποδυτήρια, ώστε να απελευθερωθεί ο πάγκος και οι ομάδες που έχουν στη συνέχεια αγώνα να μπορούν να καθίσουν.

11. Οι φίλοι των ομάδων στις εξέδρες είναι φιλοξενούμενοι του πρωταθλήματος στο γήπεδο, δεν πληρώνουν εισιτήριο και δεν ελέγχονται κατά την είσοδό τους. Για το λόγο αυτό, οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να τους απομακρύνουν από το κλειστό γυμναστήριο καθ’ οιαδήποτε στιγμή κρίνουν ότι δεν έχουν κόσμια συμπεριφορά. Το πρωτάθλημά μας είναι γιορτή, βοηθείστε και τους φίλους σας να το καταλάβουν και να δημιουργούν ανάλογη ατμόσφαιρα στις εξέδρες. Εφόσον οι φίλοι μιας ομάδας δεν απομακρύνονται από τις εξέδρες όταν τους ζητηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούν πρόβλημα, η συγκεκριμένη ομάδα κινδυνεύει ακόμα και με μηδενισμό στον εν λόγω αγώνα.

12. Οι ομάδες υποχρεούνται να βρίσκονται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα τους στο γήπεδο, ώστε να γραφεί το Φύλλο Αγώνα και να κάνουν ζέσταμα. Το καλό ζέσταμα προστατεύει τους παίκτες από τραυματισμό, μην μειώνετε τη σημασία του. Συγκεκριμένα, τις Κυριακές που υπάρχουν πολλοί αγώνες στο πρόγραμμα (αλλά και κάθε άλλη μέρα εννοείται), παρακαλούνται οι ομάδες να είναι συνεπείς στην ώρα προσέλευσης στο γήπεδο. Σεβαστείτε τους αντιπάλους σας, αλλά και τις άλλες ομάδες που παίζουν αργότερα και θα πρέπει να υποστούν τις καθυστερήσεις όλων των προηγούμενων αγώνων αν δεν είστε συνεπείς. Σκεφτείτε ότι σε άλλη αγωνιστική θα είστε εσείς στη θέση τους και θα προσδοκάτε ανάλογο σεβασμό.»

About nikolask11

Check Also

“Πάνος Ζαχαρογιάννης” 2012-13

Το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα “Πάνος Ζαχαρογιάννης”, κατά την σεζόν 2012-13 διεξήχθη σε 3 διαφορετικούς ομίλους, αλλά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *