Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Διπλό εξόντωσης σε βραδιά συμπτώσεων!

Διπλό εξόντωσης σε βραδιά συμπτώσεων!

Ό,τι δεν κατάφερε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, το έκανε στο δεύτερο. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 65-66 των «μπλαουγκράνα» μετά από ένα πολύ σκληρό παιχνίδι, έφεραν τη σειρά στο 1-1 και, πλέον, έχουν δύο συνεχόμενα παιχνίδια στην έδρα τους και μαζί με αυτά και την ευκαιρία για να προκριθούν στο Λονδίνο και το φάιναλ φορ! Ένα μεγάλο σουτ είχε λείψει από το πρώτο ματς, το έβαλε ο Διαμαντίδης με 8 δευτερόλεπτα για το τέλος του δεύτερου, με τον Πεδουλάκη να στέλνει τον Λασμ πάνω στον Ναβάρο στην τελευταία φάση και εκείνος να ταπώνει τον Ισπανό αστέρα στα 2 δευτερόλεπτα!       

Του Γιασικεβίτσιους δεν «του πήγε η καρδιά» να σκοράρει στην εκπνοή για τη νίκη (για να κάνουμε και λίγο χιούμορ) με τον Παναθηναϊκό να φεύγει νικητής από την Ισπανία, έχοντας κατορθώσει αυτό που ήθελε εξαρχής: το να αλλάξει το πλεονέκτημα έδρας στη σειρά. Ο Πεδουλάκης εξαφάνισε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι την καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας, η Μπαρτσελόνα έβαζε 82.2 πόντους στο Top-16, με τον Παναθηναϊκό έβαλε 64 στο πρώτο σαραντάλεπτο (και 8 στην παράταση) και 65 στο δεύτερο! Τεράστιο παράσημο για τους «πρασίνους» ότι ήταν τόσο δυνατοί στο παρκέ που κατάφεραν να πάνε το δεύτερο ματς ακριβώς όπως ήθελαν, ακριβώς όπως και το πρώτο απέναντι στην Μπαρτσελόνα, με τον Πασκουάλ να μην μπορεί να ξεκολλήσει την ομάδα του και να παγιδεύεται στο παιχνίδι του Πεδουλάκη.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Γκιστ με 14 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ, αλλά στον πάγκο στο τέλος, με τον Διαμαντίδη να έχει 10 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 5 κερδισμένα φάουλ, με το τρίποντο στο τέλος να είναι… η μισή πρόκριση για τον Παναθηναϊκό, τον Μπράμο να γράφει 13 πόντους με 3/3 τρίποντα, τον Λασμ 9 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 τάπες, ανάμεσά τους και η τάπα της χρονιάς ως τώρα.

Κι έμελλε η νίκη επί της Μπαρτσελόνα να έρθει για τον Παναθηναϊκό ακριβώς 17 χρόνια μετά τον πρώτο ευρωπαϊκό του τίτλο, αφού ήταν στις 11 Απριλίου του 1996 που είχε κερδίσει την Μπαρτσελόνα για να πάρει το τρόπαιο. Τότε ήταν ο Βράνκοβιτς, τώρα ήταν ο Λασμ στην τάπα, με το σκορ να είναι παρεμφερές, καθότι τότε το ματς είχε λήξει με 67-66.

Η σειρά, προφανώς και, δεν έχει τελειώσει, αφού μετά από δύο οριακά ματς ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να καταφέρει να προφυλάξει την έδρα του. Εκτός έδρας, όσες κι αν είναι οι δυσκολίες, πάντα έχεις στο μυαλό ότι υπάρχει η ασφάλεια του «σπιτιού» σου για το μέλλον της σειράς. Με το 1-1 στις αποσκευές, ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην ξαναταξιδέψει στην Ισπανία, αλλά για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να κερδίσει και τους δύο αγώνες της επόμενης εβδομάδας στο ΟΑΚΑ. Όσο πλεονέκτημα κι αν του δίνει η νίκη στη Βαρκελώνη, το να κάνει το 2-0 στο ΟΑΚΑ μόνο αυτονόητο δεν είναι, ήδη έχει φανεί ότι στην παρούσα φάση ελάχιστα χωρίζουν τις δύο ομάδες και τα παιχνίδια θα είναι οριακά.

Στο δεύτερο ματς ο Ναβάρο ήταν πολύ καλύτερος από το πρώτο με 20 πόντους έχοντας 7/15 σουτ, αλλά η διαφορά ήταν ότι ο Γιασικεβίτσιους ήταν κουρασμένος και καλύτερα κλεισμένος από την «πράσινη» άμυνα, έμεινε σε 18 λεπτά στους 2 πόντους με 0/4 σουτ. Ο Αμπρίνιες πήγε να δημιουργήσει προβλήματα με το θανατηφόρο σουτ του, αλλά ο Σάδα πέταξε 3 έρμπολ, οπότε στη σούμα στα ίδια ήρθε ο Παναθηναϊκός και σε αυτή τη μάχη. Ο Τόμιτς ήταν πιο μέτριος επιθετικά με τον Λόρμπεκ να ανεβαίνει λίγο, άρα και εδώ δεν υπήρχε ουσιαστική διαφορά, άλλωστε η Μπαρτσελόνα έβαλε 64 στο ένα ματς και 65 στο άλλο.

Τα 8 επιθετικά ριμπάουντ που πήραν οι Ισπανοί στο δεύτερο ημίχρονο παραλίγο και να κοστίσουν το ματς στον Παναθηναϊκό, τα ριμπάουντ στην ανάπαυλα ήταν 11-18 με τα επιθετικά στο 0-5. Στο τέλος ήταν 28-33 με τα επιθετικά στο 8-7, δηλαδή ο Παναθηναϊκός πήρε τα 13 από τα 21 ριμπάουντ στην άμυνά του στο δεύτερο ημίχρονο. Όπως σούταρε καλύτερα, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο.

Η Μπαρτσελόνα μπήκε με 5/9 τρίποντα στο ματς, αλλά συνέχισε με 4/16 για να τελειώσει με 9/25, ενώ ο Παναθηναϊκός με 10/23. Στα δίποντα οι Ισπανοί σούταραν με 14/33, ξεκίνησαν πολύ άσχημα με 1/8, με τον Παναθηναϊκό να έχει 52% (13/25). Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν πολύ πιεστική στο σουτ και αυτό τον έβγαλε στον αφρό στο τέλος, παρότι δεν ήταν τόσο επιθετική ώστε να κυνηγήσει το κλέψιμο (7-4), με τα λάθη να είναι 11-17 υπέρ της Μπαρτσελόνα.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε και αυτή τη φορά πολύ καλά στο ματς, με τον Σχορτσανίτη να κάνει δυνατό ξεκίνημα και με τρίποντο του Μασιούλις προηγήθηκε με 5-7. Ο Ξανθόπουλος με πολύ ωραία ενέργεια τον πήγε στο 5-10, ενώ στο ξεκίνημα φάνηκε ότι δεν θα πιάσει (ούτε αυτή τη φορά) η τακτική του να αφήνουν τον Σάδα μόνο του (με τον Διαμαντίδη να βοηθάει δεξιά και αριστερά στην άμυνα), ο Ισπανός μπήκε με εύστοχο τρίποντο (μετά από έρμπολ δίποντο) και ο Ινγκλς τον μιμήθηκε για το 11-10.

Από εκεί και ως το τέλος της περιόδου η Μπαρτσελόνα δεν σκόραρε, έμεινε 5:20 άποντη στο δεκάλεπτο, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στο 11-16 με Ούκιτς και Διαμαντίδη. Το τρίποντο του Γκιστ τον έφερε στο 11-19 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με τον Πασκουάλ να περνά τον Αμπρίνιες στο ματς για να βρει το δρόμο προς το καλάθι, με τον πιτσιρικά να σκοράρει για τρεις πόντους μετά από 7:10 για την Μπαρτσελόνα, 14-19. Ο Λόρμπεκ με καλάθι και φάουλ μείωσε σε 17-19, με τον Μπράμο και τον Λασμ να κρατούν τον Παναθηναϊκό μπροστά, 19-23.

Ο Χουέρτας έβαλε το μόνο του τρίποντο στο ματς για το 22-23 και λίγο μετά ήταν πάλι αυτός που έδινε το προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα, 26-25. Ο Παναθηναϊκός είχε κολλήσει πάρα πολύ απέναντι στην ισπανική άμυνα, ο Ναβάρο με 4 πόντους στο τέλος κι ένα λάθος του Μπράμου στο ενδιάμεσο έφερε το ματς στο 32-27 στο ημίχρονο, στη μοναδική περίοδο της σειράς ως τώρα που ο Παναθηναϊκός έχασε την αντίπαλό του.

Το επιμέρους 21-11 θα μπορούσε να είναι και καταστροφικό για τη συνέχεια του ματς, ιδίως αν δούμε και το ξεκίνημα της επανάληψης, όπου ο Ναβάρο και ο Τζαγουάι έγραψαν το 37-27, με τον Σάδα να σκοράρει για το 40-27, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός στα πρώτα 2:30 της 3ης περιόδου δεν είχε κάνει καν σουτ, μόνο 3 λάθη. Μέσα σε 11 λεπτά οι Ισπανοί είχαν τρέξει σερί 29-8 στο ματς και ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ανήμπορος να πει «στοπ» στα μετόπισθεν, αλλά και να σκοράρει στην επίθεση.

Κι όμως, ένα τρίποντο του Ούκιτς, ένα κλέψιμο του Διαμαντίδη κι ένα λέι απ του Γκιστ έγραψαν το 40-32, βοηθώντας πολύ τον Παναθηναϊκό να ηρεμήσει και να μην αρχίσει να αγχώνεται καταφεύγοντας σε σπασμωδικές ενέργειες. Ο Λασμ μείωσε σε 40-34 μετά τη νέα χαμένη επίθεση της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Γκιστ απάντησε μέσα σε 20 δευτερόλεπτα στο τρίποντο του Ναβάρο, 43-37. Γκιστ και Μπράμος μείωσαν σε 45-42, ενώ μετά τις συνεχόμενες άστοχες επιθέσεις (από επιθετικά ριμπάουντ) της Μπαρτσελόνα, ο Ούκιτς με τρίποντο ισοφάρισε τον αγώνα, 45-45 με «πράσινο» σερί 3-18 μέσα σε 6 λεπτά. Ο Αμπρίνιες δημιούργησε κι άλλα προβλήματα με το πολύ καλό σουτ του, με 5 μαζεμένους πόντους έφερε το ματς στο 50-45, αλλά η περίοδος έκλεισε με καλάθι και φάουλ του Λασμ στο -2 για τον Παναθηναϊκό που είχε καταφέρει να ανατρέψει την άσχημη γι’ αυτόν κατάσταση.

Η τεχνική ποινή στον Μασιούλις
(σε… ειρωνικό χειροκρότημα για φάουλ που όντως του έγινε σε σουτ στην αμέσως προηγούμενη φάση) έφερε την Μπαρτσελόνα στο 54-48, αφού ο Γιασικεβίτσιους είχε 2/2 βολές και ο Τόμιτς σκόραρε από κοντά μετά, αλλά ο Γκιστ με λέι απ και ο Μπράμος με τρίποντο μείωσαν σε 54-53 χωρίς να αφήσουν την Μπαρτσελόνα να ξεφύγει.

Ο Διαμαντίδης μετά από καλάθι του Λόρμπεκ είχε 2/2 βολές για το 56-55, ενώ ο Μασιούλις απάντησε στον Τόμιτς για το 58-57. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δοκίμασε τρίποντο για το προβάδισμα στα 6 λεπτά, σκόραρε, 58-60 ο Παναθηναϊκός και πρώτο προβάδισμα για το «τριφύλλι» μετά από το 24-25 της δεύτερης περιόδου!

Ο Λόρμπεκ ισοφάρισε το ματς, ο Παναθηναϊκός έχασε 3 επιθέσεις για να πάρει ξανά το προβάδισμα και ο Ναβάρο έφερε την Μπαρτσελόνα στο 62-60. Μασιούλις και Λασμ (από επιθετικό ριμπάουντ) έχασαν την επόμενη επίθεση, αλλά και ο Ναβάρο αστόχησε από το τρίποντο. Ο Διαμαντίδης έκανε λάθος μπαίνοντας στο δίλεπτο, χάρη στην καλή άμυνα του Τζαγουάι, με τον Ναβάρο να γράφει το 64-60. Ο Μπράμος με μεγάλο τρίποντο μείωσε στον πόντο, 64-63, για να χάσει η Μπαρτσελόνα 2 σουτ στην επόμενη επίθεση και να σκοράρει με τον Ουάλας (μετά από 2 επιθετικά ριμπάουντ) σε ένα απίστευτο σουτ, ευτυχώς μετά το τέλος της επίθεσής της, εκπρόθεσμο και επίθεση για τον Παναθηναϊκό, με τον Μπράμο, όμως, να μην μπορεί να σκοράρει ξανά.

Ο Ναβάρο πήρε το ριμπάουντ και κέρδισε και το φάουλ, αλλά είχε 1/2 βολές για το 65-63, με τον Διαμαντίδη να παίρνει σκριν από τον Λασμ στην επόμενη επίθεση και να μένει έξω από το τρίποντο με τον Τζαγουάι. Τον έπαιξε στα πόδια, βρήκε καλό χώρο για το σουτ και 8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έγραψε το 65-66. Στην τελευταία επίθεση της Μπαρτσελόνα, ο Πεδουλάκης έστειλε τον Λασμ πάνω στον Ναβάρο, ο ψηλός του Παναθηναϊκός έκανε τάπα στην μπομπίτα του Ισπανού αστέρα, ενώ στην εκπνοή του χρόνου ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε σε τρίποντο (αφού η Μπαρτσελόνα από το ριμπάουντ πήρε νέα κατοχή με 2 δευτερόλεπτα).

Επόμενη μάχη για τον Παναθηναϊκό την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, στις 21:45 σε γνώριμο φόντο, αφού η σειρά μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ. Αν οι «πράσινοι» κερδίσουν, θα μπορούν την Πέμπτη να κλείσουν τη σειρά στην Ελλάδα και να μη χρειαστούν νέο ταξίδι στη Βαρκελώνη για το ψυχοφθόρο 5ο ματς. Είναι νωρίς γι’ αυτά ακόμη, μπροστά για την ομάδα του Πεδουλάκη υπάρχει το ματς της Τρίτης, με νίκη εκεί, ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο 1-2 στη σειρά και μετά η Μπαρτσελόνα θα παίζει εκτός έδρας και με την πλάτη στον τοίχο.

Τα δεκάλεπτα: 11-16, 32-27, 50-48, 65-66.

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα 6 (2τρ. 3ασ.), Χουέρτας 5 (1τρ. 4ασ.), Αμπρίνιες 10 (2τρ. 3ρ.), Ναβάρο 20 (3τρ. 6κ.φ.), Γιασικεβίτσιους 2, Ουάλας 2 (4ρ.), Ινγκλς 3 (1), Λόρμπεκ 7 (5κ.φ.), Τζαγουάι 4 (4ρ.), Τόμιτς 6 (7ρ.).

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 13 (3), Μασιούλις 5 (1τρ. 6ρ.), Ούκιτς 8 (2τρ. 3ασ.), Λασμ 9 (7ρ. 3κ.), Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 10 (2τρ. 3ρ. 3ασ. 3κλ. 5κ.φ.), Γκιστ 14 (2τρ. 7ρ. 5κ.φ.), Μπανκς, Ξανθόπουλος 2, Σχορτσανίτης 4.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *