Home / Α1 / «Ερυθρόλευκο» διπλό και πλεονέκτημα!

«Ερυθρόλευκο» διπλό και πλεονέκτημα!

«Ερυθρόλευκο» βάφτηκε το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, καθώς ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό με 60-64. Το πρώιμο της σεζόν δεν βοήθησε για να δούμε ωραίο μπάσκετ και στα 40 λεπτά, με τις δύο ομάδες να έχουν εμφανείς ατέλειες και πολλά νεκρά διαστήματα, αλλά ο Ολυμπιακός φαινόταν λίγο καλύτερος και λίγο πιο έτοιμος, με καλύτερη ψυχολογία και αυτοματισμούς. Λογικό αν δούμε τις αλλαγές που έκανε κάθε ομάδα το καλοκαίρι.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν με διψήφια διαφορά στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός μείωσε στην επανάληψη, αλλά δεν μπόρεσε να γυρίσει το ματς. Από ένα ημίχρονο είχε η κάθε ομάδα, αλλά το διπλό στο ΟΑΚΑ δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα πρωτιάς στον Ολυμπιακό, παρότι είμαστε στη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Στο ξεκίνημα του αγώνα Μπράμος και Σπανούλης έγραψαν το 2-2, με τον Ολυμπιακό να χρειάζεται περίπου 3,5 λεπτά για να πάρει προβάδισμα, δηλαδή όσο χρειάστηκε η άμυνά του για να σταματήσεις τις ενέργειες του Ούκιτς. Αυτός είχε τους πρώτους 6 πόντους της ομάδας του, αλλά μόλις τον έκλεισαν, η επίθεση του Ολυμπιακού έδειξε ότι δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να σκοράρει. Ντόρσεϊ και Παπανικολάου έφεραν τον Ολυμπιακό στο 6-12 με τον Πεδουλάκη να προσπαθεί να αντιδράσει με τον Σχορτσανίτη.

Ο Μπαρτζώκας είχε δώσει εντολή να περιοριστεί με κάθε τρόπο ο ψηλός του Παναθηναϊκού, μόλις έπαιρνε την μπάλα 4 παίκτες έκλειναν γύρω του. Αποτέλεσμα οι πρώτες δύο φορές να φύγουν χωρίς να βγει σωστή πάσα στην περιφέρεια. Μετά, η άμυνα του Ολυμπιακού άλλαξε, ο Χάινς που πέρασε στο ματς έπαιζε τον Σχορτσανίτη 4/4 από μπροστά. Με 2 λεπτά για το τέλος της περιόδου το σκορ ήταν στο 7-14 με τα λάθη 4-2. Ο Διαμαντίδης ήταν εκτός αγώνα, ασφυκτιούσε από το μαρκάρισμα του Μάντζαρη, με τον Σχορτσανίτη να βρίσκει τον Διαμαντίδη 55 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της περιόδου στην πρώτη καλή του πάσα προς την περιφέρεια, για το 14-16. Στο τέλος του δεκαλέπτου το καλάθι του Σχορτσανίτη ήταν ξεκάθαρα εκπρόθεσμο και σωστά δεν μέτρησε. Τα επιθετικά ριμπάουντ ήταν 4-0 στην περίοδο, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν πολύ εύστοχος εντός παιδιάς, ενώ ο Παναθηναϊκός σούταρε 1/6 τρίποντα.

Δύο τρίποντα από Περπέρογλου και Σπανούλη έκαναν το 17-24
στην αρχή της δεύτερης περιόδου, ενώ ο Χάινς ανέβασε τη διαφορά στους 9 πόντους. Ο Ούκιτς μείωσε αλλά ο Παναθηναϊκός ασφυκτιούσε επιθετικά, με αποτέλεσμα η διαφορά να ανέβει πάνω από τους 10 πόντους. Ο Λο σκόραρε από μέση απόσταση, ενώ ο Σπανούλης κέρδισε φάουλ σε τρίποντο και με 3/3 βολές έγραψε το 19-31. Ο Μάντζαρης με τρίποντο έκανε το 21-34, ενώ όταν ο Διαμαντίδης απάντησε με τον ίδιο τρόπο ο Σπανούλης ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο μια ατομική ενέργεια για να γράψει το 24-36. Ο ίδιος ήταν που πήγε την ομάδα του στο 26-40 για να βάλει ένα πολύ δύσκολο ντράιβ ο Ούκιτς για το 28-40 του ημιχρόνου.

Ο Παναθηναϊκός φαινόταν ασύνδετος και χωρίς αυτοματισμούς στο πρώτο μέρος, είχε 3/10 βολές, 8/19 δίποντα και 3/10 τρίποντα. Όμως, είχε 6 επιθετικά ριμπάουντ, με τον Ολυμπιακό να μην έχει κανένα, και τις δύο ομάδες να μοιράζονται λάθη και ασίστ (5-4 και 4-5 αντίστοιχα). Κι αν η κατάσταση μας προετοίμαζε για νίκη του Ολυμπιακού, που ήταν εμφανώς καλύτερος στο πρώτο μέρος, η κατάσταση αντιστράφηκε στην επανάληψη. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε να μπλοκάρει επιθετικά, τη στιγμή που η άμυνά του έκανε πολλά «φτηνά» φάουλ για να στείλει τον Παναθηναϊκό στις βολές.

Έτσι, η διαφορά μειώθηκε σταδιακά για να έχουμε ντέρμπι στο τέλος. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στην επανάληψη με 4 επιθετικά ριμπάουντ στην ίδια φάση, αλλά… δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να μειώσει σε 34-40 εκμεταλλευόμενος τις κάκιστες επιθέσεις του Ολυμπιακού, με τον Λασμ πρωταγωνιστή.

Ο Παπανικολάου 4:15 μετά την έναρξη της επανάληψης διέκοψε την επιθετική ανομβρία της ομάδας του, με τον Πρίντεζη να σκοράρει για τρεις πόντους για το 34-45 αποκαθιστώντας τη διψήφια διαφορά. Διαμαντίδης και Ούκιτς πέταξαν τις δύο επόμενες επιθέσεις για τον Παναθηναϊκό και ο Λο με τρίποντο έκανε το 34-48. Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το καλάθι από το τρίποντο, τρίτο συνεχόμενο από τον Περπέρογλου, 38-51 με περίπου 2 λεπτά για το τέλος του δεκαλέπτου.

Κάπου εκεί, κάκιστη αμυντική αντίδραση του Ολυμπιακού οδήγησε σε αχρείαστα φάουλ από Λο και Σλούκα, για να στείλουν τον Παναθηναϊκό στη γραμμή των βολών. Διαμαντίδης και Σχορτσανίτης είχαν 7/8 βολές, τη στιγμή που Λο και Άντιτς πετούσαν την μπάλα από το τρίποντο σε σκοτωμένες επιθέσεις, για να πάει το ματς στο 45-51. Η τύχη χαμογέλασε στον Ολυμπιακό, όταν ένα αμυντικό φάουλ του Παναθηναϊκού επέτρεψε στον Μπαρτζώκα να βάλει τον Πρίντεζη με 7 δευτερόλεπτα για το τέλος της περιόδου κι εκείνος στην εκπνοή με τρίποντο έγραψε το 45-54.

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει τον επιθετικό του ρυθμό, ο Παναθηναϊκός είχε προσαρμοστεί πάρα πολύ καλά στον Σπανούλη, που είχε πλέον κουραστεί και δεν μπορούσε να τρυπά όλη την άμυνα όπως στο ξεκίνημα. Αλλεπάλληλα άστοχα τρίποντα από τις δύο πλευρές μας εισήγαγαν στην 4η περίοδο μέχρι που ο Μασιούλις με καλάθι και φάουλ στην εκπνοή επίθεσης της ομάδας του μείωσε σε 48-54. Ο Μπαρτζώκας επέμενε στον Άντιτς και δεν δοκίμαζε τον Μαυροειδή, παρότι ο Σκοπιανός έχανε το ένα σουτ μετά το άλλο και έκανε λάθη στην επίθεση, αλλά ο Χάινς έβγαλε ενέργεια για να γράψει το 48-56 με επιθετικό ριμπάουντ και φόλοου.

Ο Τσαρτσαρής απάντησε από το τρίποντο για να πλησιάσουν οι γηπεδούχοι στο -5, αλλά το τρίποντο του Σπανούλη ήταν ανάσα ζωής για τον Ολυμπιακό, 51-59 με 6:30 για το τέλος. Ο Κίτσεν πήγε να τον μιμηθεί, αστόχησε, και ο Περπέρογλου έγραψε το 51-61 αμέσως μετά. Ο Τσαρτσαρής έβαλε κι άλλο τρίποντο μπαίνοντας στο τελευταίο πεντάλεπτο με τον Γιαννόπουλο 3:20 πριν το φινάλε να χάνει το σουτ που θα γυρνούσε τον αγώνα ανάποδα, αμαρκάριστος στο τρίποντο από την κακή περιστροφή στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Ο Παπανικολάου έγραψε τρίποντο για το 57-64
τη στιγμή που ο Μπαρτζώκας είχε αποφασίσει να τον αποσύρει για χάρη του Περπέρογλου, αλλά ο Ολυμπιακός αδράνησε στην άμυνα, 2 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και στην 3η «πράσινη» ευκαιρία ο Διαμαντίδης μείωσε σε 60-64. Το τελευταίο 1,5 λεπτό δεν μπορεί να διεκδικήσει δάφνες ποιότητας, οι δυο ομάδες έμειναν άποντες, αλλά σίγουρα είδαμε πολύ σκληρές και παθιασμένες άμυνες.

Ο Τσαρτσαρής έχασε την… ευκαιρία του ματς αστοχώντας σε λέι απ αλλά πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, ο Λασμ είχε τον Ντόρσεϊ κρεμασμένο πάνω του και αστόχησε δύο συνεχόμενες φορές στην ίδια επίθεση με τον «ερυθρόλευκο» ψηλό να βγάζει την άμυνα, όμως αμυντικό ριμπάουντ δεν ήρθε για τον Ολυμπιακό. Όμως, ο Τσαρτσαρής μπερδεύτηκε στην πίεση του Παπανικολάου και έχασε την μπάλα. Ο Ολυμπιακός αστόχησε στο τρίποντο που θα έκρινε οριστικά τον αγώνα αλλά ο Διαμαντίδης έκανε κάκιστη πάσα στον Λασμ στην τελευταία επίθεση (παρόμοια με την εξίσου κάκιστη που είχε κάνει ο Σπανούλης στον Ντόρσεϊ ένα λεπτό νωρίτερα) και ο Ολυμπιακός με καλό passing game ξεπέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα το σκόπελο των τελευταίων 20 δευτερολέπτων για να πάρει τη νίκη.

Συνολικά το ντέρμπι κρίθηκε στην καλύτερη ευστοχία του Ολυμπιακού εντός παιδιάς, αλλά και στο καθαρό μυαλό του στο τέλος. Δεν είναι ότι κάθε επίθεση… έγραφε, αλλά παρά την πίεση οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν μόλις 9 λάθη στο ματς (10 ο Παναθηναϊκός). Οι διαφορές και πάλι ήταν μικρές (προφανώς), ο Ολυμπιακός έδειξε λίγο πιο δεμένος, αλλά και οι δυο ομάδες είχαν νεκρά διαστήματα, κακές επιλογές και ξεσπάσματα.

Οι δυο ομάδες μετά από ένα σημείο (και χωρίς να μετράω την παρουσία Σχορτσανίτη) είχαν αντίστοιχη αμυντική λογική, άφηναν πολύ το τρίποντο στον αντίπαλό τους και έκλειναν τη ρακέτα και τους Σπανούλη-Διαμαντίδη. Μπορεί κάποιος να πει ότι… δικαιώθηκαν και οι δύο, ο Παναθηναϊκός είχε 6/25 τρίποντα (24%), ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε 9/27 (33%) αλλά σούταρε με 2/8 στην 4η περίοδο που γύρισε το ματς. Κάνοντας τη σούμα, βέβαια, η τακτική αυτή εξυπηρέτησε πρώτα απ’ όλα τον Ολυμπιακό, αφού ουσιαστικά κράτησε απόσταση ασφαλείας σε όλο το ματς αφήνοντας τον αντίπαλό του να εκτελεί από το τρίποντο άστοχα.

Άλλωστε, αυτή η αστοχία (μαζί με το κακό αμυντικό ροτέισον) ήταν και ο λόγος που ο Αργύρης Πεδουλάκης προέκρινε ως αιτία μη χρησιμοποίησης του Σχορτσανίτη για περισσότερο χρόνο. Ότι με αυτόν μέσα αναγκάζονταν να σουτάρουν από τις πάσες του και το έκαναν άστοχα, ενώ ο Λασμ έκανε τον Παναθηναϊκό να παίζει διαφορετικά.

Μια άλλη διαφορά που έκρινε τον αγώνα ήταν η ρακέτα. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να εγκλωβίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο σε μακρινά σουτ, αλλά και πάλι τελείωσαν με 13/22 μέσα από τη ρακέτα, ενώ ο Παναθηναϊκός με 10/24. Για τον Παναθηναϊκό ο Διαμαντίδης ήταν μακράν ο καλύτερος, παρά τις προσπάθειες της άμυνας του Ολυμπιακού (που τον περιόρισε για περίπου 15 λεπτά), με 19 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 7 κερδισμένα φάουλ. Πέραν αυτού Τσαρτσαρής, Λασμ και Σχορτσανίτης με τον Μασιούλης και τον Ούκιτς να ακολουθούν. Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι ο Ούκιτς και ο Διαμαντίδης ακόμα μπερδεύουν ο ένας τον άλλο στο παρκέ.

Απ’ την άλλη ο Σπανούλης ήταν ο καλύτερος, 19 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 4 κερδισμένα φάουλ, με τον Περπέρογλου, τον Παπανικολάου να ακολουθούν και τους Άντιτς (στα ριμπάουντ) και Πρίντεζη να βοηθούν.

Τα δεκάλεπτα: 14-18, 28-40, 45-54, 60-64.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 6 (3κ.φ.), Μπράμος 2, Πάνκο, Μασιούλις 6 (1τρ. 3ρ.), Άρμστρονγκ, Ούκιτς 10 (4κ.φ.), Λασμ 7 (7ρ. 5κ.φ.), Τσαρτσαρής 10 (2τρ. 4ρ.), Διαμαντίδης 19 (3τρ. 5ρ. 4ασ. 3κ.φ.), Κίτσεν, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος.

Ολυμπιακός
(Μπαρτζώκας): Χάινς 4 (2κλ.), Λος 5 (1τρ. 3ασ.), Άντιτς (7ρ.), Σπανούλης 19 (2τρ. 3ρ. 5ασ.), Περπέρογλου 12 (2), Ντόρσεϊ 4 (5ρ.), Σλούκας, Μαυροειδής, Πρίντεζης 6 (2τρ. 4κ.φ.), Παπανικολάου 9 (1τρ. 4ρ. 4κ.φ.), Μάντζαρης 5 (1).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *