Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήττα χωρίς μάχη στην Πόλη

Ήττα χωρίς μάχη στην Πόλη

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τη Φενέρμπαχτσε με 73-64, χωρίς να καταφέρει να ελέγξει τους αντιπάλους του με την άμυνά του. Μεγάλη επιθετική δυστοκία για τους «πράσινους» που δεν μπόρεσαν να κάνουν σερί 2 καλαθιών στα πρώτα 34 λεπτά του αγώνα! Στη δική της επίθεση η Φενέρ στη δεύτερη περίοδο βρήκε στα χέρια του Καραμάν ήρωα από μακριά, ο Μπογκντάνοβιτς ακολούθησε και οι Τούρκοι ξέφυγαν με διψήφια διαφορά για να μην ενοχληθούν ποτέ από τους «πράσινους», που τουλάχιστον κατάφεραν στο τελευταίο τρίλεπτο να μειώσουν τη διαφορά από τους 17 στους 9 πόντους.      


Μετριότατος ήταν ο Παναθηναϊκός
, δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό στην επίθεση σε κανένα σημείο του αγώνα, χαρακτηριστικό ότι 5 από τους 12 που έπαιξαν δεν σκόραραν καν εντός παιδιάς (Μπράμος, Σχορτσανίτης, Κίτσεν, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος), ενώ ο Τσαρτσαρής και ο Άρμστρονγκ έβαλαν από ένα καλάθι έκαστος.

Ο Πιανιτζάνι ήταν προφανές ότι ήθελε να πάρει το ματς με την άμυνά του, η ομάδα του έπαιζε λυσσασμένα στα μετόπισθεν, ανάγκασε τον Παναθηναϊκό σε 23 λάθη (τα 22 στα πρώτα 35 λεπτά του ματς), η ίδια έκανε μόλις 12, ενώ παρότι έχασε αρκετά ριμπάουντ (26-44 με τα επιθετικά στα 9-15) δεν έχασε ποτέ τον έλεγχο της ρακέτας της. Ο Ιταλός δεν άφησε κανέναν παίκτη του πάνω από 24 λεπτά στο ματς (Μπρέμερ, Πρέλντζιτς), ενώ είχε 8 από 15-21 λεπτά. Έτσι όλη η ομάδα (10 έπαιξαν) ήταν φρέσκια συνέχεια και ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να δυσκολεύεται πολύ.

Αυτό είχε αντίκτυπο στο ρυθμό της Φενέρ και στο σκοράρισμά της, αλλά από τη στιγμή που Καραμάν και Μπογκντάνοβιτς της έδωσαν διψήφια διαφορά, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να ξαναπλησιάσει.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν καλό για τον Παναθηναϊκό, δεν προμήνυε το τι θα ακολουθούσε. Με τον Διαμαντίδη οι «πράσινοι» έμειναν κοντά στο 6-5, η άμυνα και των δύο ομάδων ήταν πολύ καλή, ενώ ο Πάνκο έκανε το 8-7 μετά το καλάθι του Πρέλντζιτς. Ο Μασιούλις, καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού στο ματς, ισοφάρισε σε 10-10 με καλάθι και φάουλ, ενώ μετά το 15-10 από τον ΜακΚάλεμπ, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με βολές του Σχορτσανίτη και τρίποντο του Ούκιτς σε 17-17 για να δεχτεί επίθεση στην εκπνοή, 2/2 βολές από τον ΜακΚάλεμπ και 19-17.

Η διαφορά στον αγώνα επήλθε στη 2η περίοδο και μάλιστα μετά το 14ο λεπτό. Ως τότε η Φενέρ με τον ΜακΚάλεμπ είχε πάει στο 23-19, αλλά ο Τσαρτσαρής απαντούσε για το 23-21. Το πράγμα στράβωσε στο τρίποντο του Καραμάν, 26-21, ο Μπράμος προσπάθησε να τον μιμηθεί, αστόχησε και ο Μπογκντάνοβιτς από τη γωνία έκανε το 29-21 για τους Τούρκους.

Ο Λασμ πάλευε στη ρακέτα, 29-24 μετά από επιθετικό ριμπάουντ, καλάθι και φάουλ, αλλά ο Καραμάν έγραφε 3ο συνεχόμενο τρίποντο για τους Τούρκους, 32-24. Ο Παναθηναϊκός πετούσε δύο συνεχόμενες επιθέσεις με Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή, για να έρθει ο Μπρέμερ και να κάνει το 34-24 για την πρώτη διψήφια διαφορά της Φενέρ. Τελευταία αναλαμπή για τον Παναθηναϊκό οι βολές του Λασμ και οι δύο συνεχόμενες τάπες από τον ίδιο και τον Σχορτσανίτη στο 34-26. Όμως, το αντιαθλητικό που χρεώθηκε ο Λασμ πάνω στον Καραμάν απέφερε 2/2 βολές και τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς για τους Τούρκους, που πήγαν στο 39-26 και δεν ξανακοίταξαν πίσω τους.

Η συνέχεια ήταν «εύκολη» για την ομάδα του Πιανιτζάνι, περιμέναμε την αντίδραση του Παναθηναϊκού, αλλά ήταν εμφανές ότι η τράπουλα θα έπρεπε να ανακατευτεί πολύ περισσότερο για να έρθει κάτι καλό. Ο Ιταλός κρατούσε φρέσκια την ομάδα του, εκείνη κρατούσε την άμυνά της αλώβητη και σκόραρε όποτε χρειαζόταν στην επίθεση, συνολικά 19 πόντους από το 18ο ως το 30ο λεπτό, αλλά η διαφορά δεν έπεσε σε μονοψήφια τιμή.

Το ημίχρονο έκλεισε με τον καλύτερο σουτέρ της Ευρώπης, Μπογκντάνοβιτς, να σκοράρει για ακόμα μία φορά από το τρίποντο, 42-27, και τον Άρμστρονγκ να απαντά με κάρφωμα στην εκπνοή. Ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να μπει στην 3η περίοδο πολύ δυνατά αν ήθελε να έχει ελπίδες νίκης, αντ’ αυτού η Φενέρ τον κράτησε χωρίς πόντο στα πρώτα 4 λεπτά, για να πάει ως τότε με 4 πόντους του Μπατίστ στο 46-29.

Την επιθετική ανομβρία σταμάτησε ο Μασιούλις,
αλλά ο Παναθηναϊκός δεν είχε σταθερή απειλή στην επίθεση, ούτε και έλεγχο της άμυνάς του. Ο Μπατίστ και πάλι έγραψε το 48-31, ο Άντερσεν έκανε το 50-33 με τον Καραμάν και τον Σαβάς να φέρουν τη Φενέρ στο 54-35. Ο Σχορτσανίτης μείωσε με βολές, αλλά ένας ακόμα πρώην «πράσινος» σκόραρε για το 56-37 δια χειρός Σάτο.

Ξανά επίθεση με τον ΜακΚάλεμπ στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα της περιόδου, ο Αμερικανός τρύπησε όλη την «πράσινη» άμυνα και πρόλαβε να κάνει το 58-41 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Η Φενέρ χρειάστηκε 5 λεπτά στην 4η περίοδο για να βάλει το πρώτο της εντός παιδιάς καλάθι, ως τότε είχε μόλις 2 πόντους από βολές, αλλά η άμυνά της είχε δεχτεί μόνο 7 πόντους. Ο Διαμαντίδης ήταν που με τρίποντο είχε κάνει το 59-46, ενώ ο Πάνκο από ασίστ του Σχορτσανίτη έγραφε το 60-48 στο 35ο λεπτό. Στο πιο κρίσιμο σημείο ήρθε το τρίποντο του Μπρέμερ στην εκπνοή της επίθεση της ομάδας του, ουσιαστικά, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το τέλος της όποιας ελπίδας του Παναθηναϊκού για νίκη με βάση την εικόνα που παρουσίαζε. Το 63-48 έγινε 66-50 από άλλο ένα τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς με τον Παναθηναϊκό να παίρνει 6 μαζεμένους πόντους (δεν το είχε κάνει ποτέ ως τότε στο ματς) από τον Μασιούλις και τον Ούκιτς μετά από δύο κλεψίματα για το 66-56 στο τελευταίο δίλεπτο.

Βεβαίως, μπορεί η διαφορά να είχε πέσει στους 10, αλλά οι «πράσινοι» δεν έδειχναν εικόνα ομάδας που πίστευε στην ανατροπή, περισσότερο στη χαλάρωση των Τούρκων οφειλόταν αυτό, παρά στην προσπάθεια των «πρασίνων». Οι δυο ομάδες μπήκαν με βολές (67-57) στο τελευταίο λεπτό, όταν ο Ονάν με 2/2 τέτοιες έκανε το 69-57. Ο Μασιούλις σκόραρε μετά από κλέψιμο για το 69-60 με το τελικό σκορ να κολακεύει ιδιαίτερα τον Παναθηναϊκό με βάση την εικόνα των δύο ομάδων και να προέρχεται από τρίποντο του Ούκιτς στην εκπνοή.

Ο Μασιούλις ήταν ο καλύτερος του Παναθηναϊκού με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Σχορτσανίτης ήταν πολύ καλός παρότι δεν σκόραρε εντός παιδιάς. Είχε 7 πόντους με 7/10 βολές, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 8 κερδισμένα φάουλ. Απ’ την άλλη, καλός επιθετικά ο Διαμαντίδης, όμως μαζί με τον Τσαρτσαρή έκαναν 11 λάθη (6+5), ενώ ο Ούκιτς που ήταν αλάνθαστος είχε 4/11 σουτ. Εκτός αγώνα ο Μπράμος, το ίδιο και ο Τσαρτσαρής, πάλεψε ο Λασμ, εκτός αγώνα ο Κίτσεν, δεν πήρε ουσιαστικό χρόνο ο Γιαννόπουλος (1 λεπτό). Καλός ο Πάνκο αλλά δεν έκανε τη διαφορά, γενικώς ο Παναθηναϊκός εγκλωβίστηκε πλήρως από τον Πιανιτζάνι που παρέδωσε μαθήματα στο ματς καθαρίζοντας εύκολα έναν αγώνα στον οποίο η ομάδα του σούταρε με 38% στα δίποντα και έχασε 15 αμυντικά ριμπάουντ!

Η ήττα δεν ήταν εκτός προγράμματος
για τον Παναθηναϊκό, η διαφορά ήταν καλό που περιορίστηκε στο τέλος, συνέχεια την ερχόμενη εβδομάδα σε ματς το οποίο οι «πράσινοι» πρέπει να κερδίσουν με τη Χίμκι στην έδρα τους. Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού είναι τέτοιο που η ομάδα του Πεδουλάκη πρέπει να έχει ως στόχο 5 συνεχόμενες νίκες στο εξής και μέχρι την 9η αγωνιστική στον όμιλο. Αλλά για να το κάνει θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ πιο μαχητικό πρόσωπο.

Τα δεκάλεπτα: 19-17, 42-29, 58-41, 73-64.

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ
(Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 13 (1), Ονάν 4, Σάτο 7, Μπρέμερ 8 (2τρ. 3ρ. 3ασ.), Άντερσεν 2 (4ρ.), Σαβάς 3, Μπατίστ 6, Καραμάν 12 (2τρ. 7ρ. 2κλ.), Μπογκντάνοβιτς 13 (4), Πρέλντζιτς 5.

Παναθηναϊκός
(Πεδουλάκης): Μπράμος, Πάνκο 9 (5ρ.), Μασιούλις 14 (1τρ. 10ρ. 4κ.φ.), Άρμστρονγκ 2, Ούκιτς 11 (3τρ. 3ρ.), Λασμ 7 (8ρ. 2κ.), Τσαρτσαρής 2 (3ρ.), Διαμαντίδης 12 (2τρ. 2ασ. 2κλ.), Κίτσεν, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Σχορτσανίτης 7 (7ρ. 4ασ. 8κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *