Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Την ποδοπάτησε με Λασμ!

Την ποδοπάτησε με Λασμ!

Ο Παναθηναϊκός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στο ΟΑΚΑ, με την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη να κάνει το καλύτερο φετινό της παιχνίδι και να κερδίζει εύκολα με 79-68 τη Ρεάλ Μαδρίτης στην 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, για να πάρει βαθιά ανάσα. Μια περίοδο πήρε στον Παναθηναϊκό να ξεπεράσει όσα… ψυχολογικά τον έχουν πιάσει τον τελευταίο καιρό, με το δεύτερο δεκάλεπτο να είναι τουλάχιστον θεαματικό για τους «πρασίνους». Από εκεί και πέρα, ο Πεδουλάκης έκανε πολύ καλό κοουτσάρισμα, Μπράμος, Μασιούλις, Πάνκο, Ούκιτς και Κίτσεν βοήθησαν πάρα πολύ τους Λασμ και Διαμαντίδη και ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτή τη νίκη.

Η ήττα της Καντού και της Φενέρ ισορρόπησαν τον όμιλο (όλες οι ομάδες σε απόσταση 2 νικών), ο Παναθηναϊκός είναι μια νίκη κάτω από την κορυφή, αίφνης το όλο αρνητικό κλίμα ανατρέπεται για την ομάδα του Πεδουλάκη, που έδειξε ένα μέρος από τις δυνατότητές της. Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι το απρόσεκτο φινάλε της Ρεάλ στο ματς (είχε την επίθεση με τη διαφορά στους 9 πόντους και έχασε με 11) έδωσε τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να πάρει τη διαφορά και να έχει πλεονέκτημα στην ισοβαθμία, οι «πράσινοι» κέρδισαν τα πάντα από το ματς του ΟΑΚΑ. Πάνω απ’ όλα κέρδισαν πίστη, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και χρόνο για να γίνουν ακόμη καλύτεροι, όσο προμηνύει το ρόστερ τους (και με τις αλλαγές που γίνονται)!

Στο ΟΑΚΑ είδαμε στο πρώτο δεκάλεπτο έναν κακό Παναθηναϊκό, πολύ αγχωμένο και στην επίθεση χωρίς ρυθμό και ψυχολογία. Τα 0/7 τρίποντα της πρώτης περιόδου το δείχνουν αυτό, με τους «πρασίνους» να παλεύουν τον αγώνα ουσιαστικά μόνο με την (πάρα πολύ καλή είναι η αλήθεια) άμυνά τους. Στο κακό επιθετικά ξεκίνημα μέτρησε και το πολύ κακό δεκάλεπτο που έκανε ο Διαμαντίδης, το οποίο συμπαρέσυρε ψυχολογικά τους συμπαίκτες τους προς τα κάτω.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε 0/4 σουτ και 1 λάθος στο πρώτο δεκάλεπτο, άποντος με 1 ριμπάουντ και ο Παναθηναϊκός έδειξε να χωλαίνει μαζί του. Η Ρεάλ μπήκε στο ματς με τον Μπέγκιτς και τον Μίροτιτς να την πηγαίνουν στο 2-7, με τον Ούκιτς να ισοφαρίζει για τον Παναθηναϊκό. Πάντως, η επίθεση του Παναθηναϊκού έχανε πολλά ελεύθερα σουτ κι έτσι ο Μπέγκιτς, ο Σουάρεθ και ο Μίροτιτς πήγαν τη Ρεάλ στο 9-16, εκμεταλλευόμενοι εν μέρει και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έκλεινε τη ρακέτα του και άφηνε το μακρινό σουτ στους Ισπανούς.

Το ρίσκο που φάνηκε να μη βγαίνει στον Πεδουλάκη στο ξεκίνημα, άρχισε να αποδίδει καρπούς από τη στιγμή που μπήκε ο Λασμ στο παρκέ. Αμέσως άλλαξε η εικόνα του αγώνα και φάνηκε μέσα από την απόδοσή του και το καλό σκάουτινγκ του Πεδουλάκη. Η δύσκολη πρώτη περίοδος έκλεισε με βολές για το 12-16 για τον Παναθηναϊκό, με τη Ρεάλ να μένει χωρίς πόντο εντός παιδιάς (και 1 πόντο συνολικά) στα τελευταία 3 λεπτά του δεκαλέπτου.

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και στα πρώτα 5 λεπτά της δεύτερης περιόδου. Ο Πεδουλάκης απέσυρε τον Διαμαντίδη για να τον ηρεμήσει και να τον βοηθήσει να δει το παιχνίδι απ’ έξω για να αντιδράσει πιο σωστά και μέσα στο παρκέ ο Λασμ, ο Κίτσεν και ο Μπράμος έκαναν τη διαφορά, αλλάζοντας το ματς. Η Ρεάλ «πνίγηκε» τελείως από την «πράσινη» άμυνα στο πρώτο πεντάλεπτο της περιόδου, δεν υπήρχε διάδρομος προς τη ρακέτα ούτε για πλάκα, ενώ ο Λάσο συνέχιζε σε όλο το δεκάλεπτο να πέφτει στην παγίδα του Πεδουλάκη και να στέλνει με συστήματα τους παίκτες του πάνω στην τάπα του Λασμ στη ρακέτα. Αποτέλεσμα; Η Ρεάλ χρειάστηκε 7 λεπτά για να βάλει καλάθι μέσα από τα 6.75 πέρα από ένα τρελό εκτός ισορροπίας δίποντο του Κάρολ (από ριμπάουντ αφότου είχε δεχτεί τάπα από τον Διαμαντίδη).

Ο Λασμ άνοιξε το σκορ στη δεύτερη περίοδο, ενώ ο Ούκιτς και ο Μπράμος, που έβγαζε τρομερή ενέργεια στην άμυνα, έγραψαν το 18-16 μέσα σε λιγότερο από 2 λεπτά. Μετά το τρίποντο του Πότσιους (ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να «θυσιάζει» μακρινά σουτ για να κρατά τη ρακέτα του κλειστή) και το καλάθι του Κάρολ που λέγαμε πιο πάνω, ήρθε το πρώτο τρίποντο της βραδιάς από τον Κίτσεν για τον Παναθηναϊκό, μετά από 7 άστοχες προσπάθειες και, λες από μαγικό, άλλαξε όλη η εικόνα του ματς. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν πια πιο σίγουροι κάθε φορά που σηκώνονταν να σουτάρουν, ο Πάνκο έγραψε το 23-21 και ο Κίτσεν το 25-21.

Νέο τρίποντο της Ρεάλ
, αλλά φαινόταν ότι δεν είχε επιθετικές λύσεις, Πάνκο και Λασμ κυριάρχησαν στη ρακέτα και έφεραν την ομάδα τους στο 33-26, για να γράψει το +9 ο Μασιούλις. Ο ίδιος μετά από τάπα του Λασμ, με τον Παναθηναϊκό να τρέχει σαν τρελός στο γήπεδο, έκανε το 37-26 για την πρώτη διψήφια διαφορά το ματς. Ο Διαμαντίδης, που είχε ήδη δώσει ασίστ και βγάλει άμυνες μετά την επιστροφή του, σκόραρε για πρώτη φορά στο 40-29 με ντράιβ, αλλά δύο τρίποντα από το πουθενά για τη Ρεάλ έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο στο 42-35, με το σκορ να κολακεύει τους Μαδριλένους. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη συνέχεια.

Στην καταπληκτική δεύτερη περίοδο, όπου έβαλε 30 πόντους, ο Παναθηναϊκός είχε 5 ασίστ, 4 τάπες και 4 κλεψίματα, ποδοπατώντας την επίθεση της Ρεάλ, με τον Λασμ πρωταγωνιστή και… μπαμπούλα στη ρακέτα. Το ημίχρονο βρήκε τον Παναθηναϊκό με διπλάσια επιθετικά ριμπάουντ (8-4), 21-15 συνολικά τα ριμπάουντ, μισά λάθη (5-10), με 13 περισσότερες βολές (13/17 έναντι 3/4), διαφορά που εξηγείται από τον τρόπο που έπαιζαν οι δυο ομάδες, και με διπλάσια δίποντα (τριπλάσια εύστοχα), 13/24 οι «πράσινοι» έναντι 4/12 της Ρεάλ. Τα τρίποντα ήταν το μόνο στοιχείο που κρατούσε τη Ρεάλ στο ματς, 1/9 ο Παναθηναϊκός και 8/17 οι Ισπανοί.

Βέβαια, και αυτό θα στέρευε στο δεύτερο μέρος για τη Ρεάλ, όταν η κούραση απέναντι σε μια ομάδα που επιτίθετο συνεχώς από τη ρακέτα έκανε την εμφάνισή της στους βασικούς των Ισπανών (3/13 τα τρίποντα της Ρεάλ στην επανάληψη). Ουσιαστικά, αν θέλουμε να είμαστε κυνικοί, ο Παναθηναϊκός δεν την κατάλαβε καν τη Ρεάλ στο δεύτερο ημίχρονο, τόσο πολύ ήλεγξε τον αγώνα, μαεστρικά και από τον πάγκο και από το παρκέ.

Το πρώτο καλάθι της επανάληψης έγραψε το 42-37 με τον Μπέγκιτς και κάπου εκεί η τελετή έλαβε τέλος. Ο Μπράμος απάντησε με τρίποντο, ο Λιουλ αστόχησε και ο Μασιούλις έκανε το 47-37 με τη διαφορά να πέφτει κάτω από τους 8 πόντους άλλη μια φορά ως το τέλος του αγώνα, στους… 7 και για 18 δευτερόλεπτα.

Η Ρεάλ συνέχισε να πετάει σκοτωμένα σουτ στις επιθέσεις της, ο Σχορτσανίτης έβαλε το πρώτο του καλάθι για το 49-37 και ο Παναθηναϊκός ήλεγχε το ματς, έχοντας εξουδετερώσει οποιαδήποτε απειλή μέσα από τα 5 μέτρα στην άμυνά του. Η διαφορά ανέβηκε στους 14 πόντους πριν το τρίποντο του Ντρέιπερ (51-40), αλλά ο Μπράμος σκόραρε για το 53-42 όταν η Ρεάλ μείωσε στους 9 και ο Μίροτιτς… κουτούλησε στην επόμενη επίθεση για να κάνει με λέι απ ο Ούκιτς το 55-42.

Δικό του τρίποντο έγραψε το 58-44
, ενώ το καλάθι και φάουλ του Διαμαντίδη έγραψε το 61-46 για τον Παναθηναϊκό. Η Ρεάλ μείωσε στους 11, αλλά με 2/2 βολές του Λασμ στο τέλος της περιόδου, οι «πράσινοι» πήγαν στο 65-52 στο 30ο λεπτό. Η 4η περίοδος ξεκίνησε με τρίποντο του Σουάρεθ, αλλά ο Διαμαντίδης τάπωσε τον Πότσιους στην επόμενη ισπανική επίθεση και 4 πόντοι του Κίτσεν έγραψαν το 69-55 στο 32ο λεπτό.

Η διαφορά έπεσε μετά από πολλή ώρα στους 9 από το καλάθι και φάουλ του Λιουλ (ο καλύτερος της Ρεάλ στο ματς μετά τον Σουάρεθ), 69-60, αλλά ο Παναθηναϊκός βρήκε και πάλι λύση με κάρφωμα του Λασμ (71-60). Μοναδικό σημείο που η Ρεάλ έδειξε σημεία ζωής ήταν στο τρίποντο του Κάρολ για το 71-64 με 4:10 για το τέλος.

Και σε αυτό απάντησε ο Λασμ από την ασίστ του Πάνκο με κάρφωμα, 5/5 εντός παιδιάς και 73-64. Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός έβγαλε και την άμυνα και από το επιθετικό ριμπάουντ του Πάνκο έγραψε το 75-64 με τη σεμνή τελετή να λαμβάνει οριστικό τέλος 3:03 πριν το φινάλε. Ο Πάνκο ήταν που έβαλε και το κερασάκι για το 77-64 αμέσως μετά, με τη Ρεάλ να πλησιάζει σε 77-68 στο τελευταίο λεπτό, να εκμεταλλεύεται το άστοχο σουτ του Ούκιτς για να πάρει την επίθεση στα 38 δευτερόλεπτα, αλλά η επιλογή του Κάρολ δεν είχε λογική, για να χάσουν οι Ισπανοί και τη διαφορά στο τέλος, ο Πάνκο έγραψε το 79-68 από ωραία πάσα.

Το τρομερό στην άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν ότι ουσιαστικά με το να κλείνει πίσω από τα 5 μέτρα κατέστρεψε πλήρως το παιχνίδι των περιφερειακών της Ρεάλ μέσα από το τρίποντο. Ντρέιπερ, Ρούντι, Πότσιους είχαν 0/5 δίποντα συνολικά (και 3/13 τρίποντα), ενώ ο Κάρολ έγραψε 3/10 σουτάροντας εκτός συστημάτων και με παίκτες κρεμασμένους πάνω του. Ο μόνος που στάθηκε καλά ήταν ο Σουάρεθ, είχε 5/5 εντός παιδιάς και 16 πόντους, αλλά κι αυτός είχε 1/1 δίποντο στο ματς και 4 τρίποντα. Ο Λάσο το έβλεπε (μάλλον) αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό, με την ομάδα του να εγκλωβίζεται πλήρως και την περιφέρεια να μην ξέρει τι να κάνει την μπάλα στις περισσότερες επιθέσεις. Η Ρεάλ τελείωσε με 36% στα δίποντα, κάνοντας 33 δίποντα και 30 τρίποντα στον αγώνα.

Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός είχε 55% στα δίποντα με 26/47, κυριάρχησε στα ριμπάουντ (44-33), είχε πιο πολλές ασίστ (13-11), πιο πολλά κλεψίματα (7-5), λιγότερα λάθη (12-15) και περισσότερες τάπες (5-3). Ο Πεδουλάκης απαγκιστρώθηκε πολύ γρήγορα από την παγίδα-Σχορτσανίτη, καθώς η Ρεάλ είχε προσαρμοστεί πάνω του και δεν μπορούσε να προσφέρει όσα συνήθως. Έπαιξε, όμως, μόλις 13:50, με τον Λασμ και τον Πάνκο να βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα μαζί στο παρκέ και να δένουν πολύ καλά (καλύτερα απ’ ότι οποιοσδήποτε από τους δυο τους με τον Τσαρτσαρή).

Ο Μασιούλις και ο Μπράμος
έβγαλαν τρομερή ενέργεια στην άμυνα, ο πρώτος έπαιξε και στο «4» αρκετά, ενώ ο Διαμαντίδης είχε πολύ καλό οργανωτικά ματς (8 ασίστ, 1 λάθος) όταν είδε ότι είναι άστοχος (0/5 τρίποντα). Καλός ο Κίτσεν, αλλά και ο Ούκιτς, που κράτησε τον Παναθηναϊκό ορθιο στην πρώτη δύσκολη περίοδο.

Συνέχεια για τους «πρασίνους» την ερχόμενη Παρασκευή στο Καντού. Μια νίκη εκεί αντιστρέφει τον όμιλο και ο Παναθηναϊκός μετά θα θέλει μόνο νίκη επί της Ολίμπια στο ΟΑΚΑ για να πάρει την πρόκριση.

Τα δεκάλεπτα: 12-16, 42-35, 65-52, 79-68.

Παναθηναïκός
(Πεδουλάκης): Μπράμος 9 (1τρ. 4ρ. 3κλ. 5κ.φ.), Πανκο 14 (8ρ.), Μασιούλις 12 (3ρ. 2κλ.), Άρμστρονγκ, Ούκιτς 11 (1τρ. 4ρ.), Λασμ 15 (8ρ. 2κ. 4κ.φ.), Διαμαντίδης 7 (5ρ. 8ασ. 4κ.φ.), Κίτσεν 9 (1τρ. 3ρ.), Ξανθόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 2 (3ρ.).

Ρεάλ Μαδρίτης
(Λάσο): Ντρέιπερ 3 (1τρ. 3ασ.), Ρούντι 3 (1), Πότσιους 5 (1), Σουάρεθ 16 (4τρ. 3ρ.), Ρέγιες 4, Μίροτιτς 6 (2τρ. 5ρ.), Ροντρίγκεθ 3 (1), Χερνανγκόμεζ, Μπέγκιτς 6 (3ρ.), Λιουλ 8 (3ρ. 4ασ.), Σλότερ 5 (5ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *