Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Προελαύνει σκορπώντας (μπασκετικό) τρόμο!

Προελαύνει σκορπώντας (μπασκετικό) τρόμο!

Πολύ νερό έχει κυλήσει στ’ αυλάκι από τη βαριά ήττα του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη. Οι «ερυθρόλευκοι» το απέδειξαν περίτρανα σκορπώντας την Αναντόλου Εφές στο ΣΕΦ μετά από απόλυτη κυριαρχία, 75-53 και για μια-δυο λεπτομέρειες δεν γύρισε και η διαφορά του πρώτου αγώνα. Πλέον, ο Ολυμπιακός είναι στο 5-2, μαθηματικά στο «Top-16», και κυνηγάει την πρωτιά του ομίλου. Μετράει 4 συνεχόμενες νίκες, οι δύο εκτός έδρας, ολοένα και με μεγαλύτερη διαφορά, 2 την Τσεντεβίτα, 13 την Αρμάνι, 17 τη Λαμποράλ και 22 την Εφές. Επόμενος σταθμός για το «ερυθρόλευκο» τρένο το Κάουνας και η πρωτιά του ομίλου.

Η διαφορά των δύο ομάδων δεν ήταν ένας παίκτης που έκανε τρομερή εμφάνιση, ούτε ένα ξέσπασμα που υπέταξε τους Τούρκους. Ήταν διαρκής. Ήταν 40 λεπτά απίστευτης άμυνας με την οποία ο Ολυμπιακός κατέστρεψε κάθε επιθετικό όπλο της Εφές και έφερε σε τόσο δύσκολη θέση τον Μαχμούτι, που οι αλλαγές του και ο χρόνος συμμετοχής των παικτών του δεν έβγαζαν νόημα. Φάρμαρ και Βούγιατσιτς έβαλαν 14 πόντους με 4/16 δίποντα (5/19 συνολικά), ο Τουντζερί ήταν τουρίστας στο γήπεδο (8 λεπτά άποντος και χωρίς ασίστ), ο Σαβάνοβιτς έβαλε 5 πόντους, ο Μπάρατς 1 πόντο. Κι είχε μείνει ο πολύπειρος Γκονλούμ με τον Λούκας (ξεκάθαρα ο καλύτερος της ομάδας του) να παλεύουν μόνοι.

Η καλύτερη άμυνα του ομίλου και 4η καλύτερη σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα δέχτηκε ένα πολύ σκληρό μάθημα από τον Ολυμπιακό, που από πέρσι «φωνάζει» σε όλη την Ευρώπη «όποτε θέλω δεν βάζει κανείς καλάθι». Και πράγματι, η Εφές έβαλε 6 πόντους στη δεύτερη περίοδο, το πρώτο της εντός παιδιάς καλάθι ήρθε 4 δεκάτα πριν το ημίχρονο μετά από… 12 λεπτά ανομβρίας εντός παιδιάς!

Κλειστό ήταν το πρώτο δεκάλεπτο, με την Εφές να μπαίνει πατώντας καλύτερα στο παρκέ, προηγήθηκε με 0-4 με τον Φάρμαρ, ενώ όταν ο Ολυμπιακός προσπέρασε με τον Πρίντεζη και τον Σπανούλη (8-6) οι Τούρκοι βρήκαν ένα 0-7 με τον καλύτερό τους παίκτη, τον Λούκας και τον Ερντέν από κοντά, για να πάνε στο 8-13. Ο Γκονλούμ τους πήγε στο 10-15 με τον Πρίντεζη και τον Παπανικολάου να σκοράρουν για το 15-17.

Έπρεπε να φτάσουμε στο τελευταίο λεπτό της περιόδου, όταν ο Χάινς μετά το λάθος του Σαβάνοβιτς και από την ασίστ του Σλούκα έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό, προβάδισμα που οι «ερυθρόλευκοι» δεν ξανάχασαν στο ματς, 21-19. Ο Λο με 2/2 βολές έκανε το 23-19 για να τελειώσει η πρώτη περίοδος στο 23-20. Ο Άντιτς άνοιξε το δεύτερο δεκάλεπτο με τρίποντο για το 26-20, η Εφές απάντησε με 1/2 βολές του Σαβάνοβιτς και μετά η άμυνα του Ολυμπιακού την έκανε απλό θεατή του αγώνα.

Χωρίς να βιαστεί επιθετικά, όπου δεν έκανε τρομερό δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός απλώς κλείδωσε κάθε δρόμο προς το καλάθι του, πήγε με τον Περπέρογλου στο 28-21 στο 14ο λεπτό, για να ανεβάσει τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους ο Σπανούλης, 32-21 στο 16ο λεπτό στην εκπνοή της επίθεσης της ομάδας του, φτάνοντας το «ερυθρόλευκο» σερί στο 15-2 από το 15-19 του 9ου λεπτού και μετά.

Στο 35-21 πήγε τον Ολυμπιακό ξανά ο Σπανούλης, με την Εφές να βάζει βολές μέχρι το 35-24 για να σκοράρει για πρώτη φορά εντός παιδιάς στο δεύτερο δεκάλεπτο με 4 δέκατα για την εκπνοή του με τον Λούκας. Ως τότε, η τουρκική ομάδα είχε στη 2η περίοδο 0/11 σουτ εντός παιδιάς και 5 λάθη, ασφυκτιώντας από την άμυνα του Ολυμπιακού με 4 συνολικά πόντους από βολές.

Τα στατιστικά του ημιχρόνου ουσιαστικά έδειχναν αυτό που βλέπαμε στο παρκέ. Ότι οι Τούρκοι είχαν πνιγεί και ότι η διαφορά θα μπορούσε να είναι μικρότερη αν η άμυνα του Ολυμπιακού δεν ήταν τόσο σκληρή. Στα δίποντα είχαν και οι δύο από 43%, τα ριμπάουντ ήταν 20-19 με ίδια επιθετικά, οι ασίστ 4-5, τα λάθη 7-9 και τα κλεψίματα 3-3. Μοναδική διαφορά τα 3/10 τρίποντα του Ολυμπιακού, έναντι των 0/3 της Εφές. Κι όμως, ο Ολυμπιακός ήταν 9 πόντους μπροστά και θα μπορούσε να είναι ακόμα περισσότερους.

Αποδείχτηκε, τελικά, ότι απλώς ως το 20 λεπτό τα στατιστικά δεν είχαν… προλάβει να απεικονίσουν το ματς που βλέπαμε. Η Εφές μπήκε δυνατά στην 3η περίοδο, με τρίποντο του Βούγιατσις μείωσε σε 35-29, ενώ ο Γκονλούμ με 4 πόντους έκανε το 37-33 για να γράψει ο Βούγιατσιτς το 40-35. Ο Λούκας δέχτηκε τεχνική ποινή επειδή κράτησε την μπάλα μετά το καλάθι και εκεί φάνηκαν οι λεπτές ισορροπίες στην ψυχολογία των Τούρκων, που παραδόθηκαν πλήρως.

Ο Ολυμπιακός πήγε στο 44-35 από την τεχνική ποινή, έβγαλε και την άμυνα, ο Λο στον αιφνιδιασμό έκανε το 46-35, ο Παπανικολάου έκλεψε την μπάλα και ο Λο έγραψε και το 48-35 για την ομάδα του. Ο Πρίντεζης αλλοίωσε το σουτ του Ερντέν και ο Παπανικολάου με τρίποντο έγραψε το 51-35 με σερί 11-0 για τον Ολυμπιακό. Η Εφές χρειάστηκε 4 λεπτά για να σκοράρει από εκείνο το σουτ του Βούγιατσιτς και όταν το έκανε, μείωσε απλώς σε 51-37, αλλά δεν είχε συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός απάντησε με 7-0
και ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους, με τον Σλούκα και τον Παπανικολάου να γράφει κι άλλο τρίποντο, 58-37 στο 29ο λεπτό. Η περίοδος τελείωσε με τον Λούκας να βάζει 2/2 βολές για το 59-42, αλλά ο Ολυμπιακός κυριάρχησε και στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου για να φέρει τη διαφορά στις παρυφές των 26 πόντων (που είχε χάσει στο πρώτο ματς).

Το 4ο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Περπέρογλου και τον Σλούκα να γράφουν το 63-42, ενώ ο Περπέρογλου με τρίποντο έκανε το 66-42 για την ομάδα του με 7:09 για το τέλος, φέρνοντας τον Ολυμπιακό πρώτη φορά σε απόσταση ενός σουτ από τη διαφορά του πρώτου αγώνα. Με το σκορ στο 68-45 και τον Ερντέν να κάνει λάθος, ο Άντιτς αστόχησε σε τρίποντο, με το ματς πια να παίζεται μόνο για τη διαφορά των 26 πόντων.

Ο Ολυμπιακός έχασε κι άλλο τρίποντο στο 70-49 με 2:30 για το φινάλε, αλλά έβγαλε την επόμενη άμυνα και με καλάθι και φάουλ του Χάινς πήγε στο 73-49 και το +24. Η συνέχεια είδε τους «ερυθρολεύκους» να βγάζουν την άμυνα, αλλά τον Παπανικολάου να πετάει λάθος πάσα στον αιφνιδιασμό, μετά να ταπώνει τον Σαβάνοβιτς και την Εφές να παίρνει το ριμπάουντ από την τάπα με 1:30 για το τέλος, για να σκοράρει ο Σαβάνοβιτς για το 73-51, πιθανότατα έχοντας κάνει βήματα στο ξεκίνημα της προσπάθειάς του.

Ο Χάινς και ο Άντιτς είχαν από 1/2 βολές με ένα άστοχο σουτ του Σαβάνοβιτς από τη γωνία να παρεμβάλλεται με το σκορ να είναι στο 75-51 στα 30 περίπου δευτερόλεπτα. Ο Σαβάνοβιτς πήρε πάνω του την επόμενη επίθεση της ομάδας του, μετά από πολύ δύσκολη προσπάθεια σκόραρε για το 75-53 στα 15 δευτερόλεπτα για να αστοχήσει ο Παπανικολάου σε μαρκαρισμένο τρίποντο στα 10 δευτερόλεπτα και να μην μπορέσει ο Ολυμπιακός να κυνηγήσει άλλο τη διαφορά του πρώτου ματς.

Βέβαια, κοιτώντας το δέντρο της διαφοράς, χάνουμε το δάσος της απίστευτης εμφάνισης, με τον Ολυμπιακό να εξαφανίζει κρατώντας στους 53 πόντους μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας. Σίγουρα καλό θα ήταν να έχει έρθει η διαφορά, αλλά κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από τους «ερυθρολεύκους», όχι όταν παίρνουν τον αγώνα με 22 πόντους!

Ο Ολυμπιακός κράτησε την Εφές στις 8 ασίστ (11 εκείνος), τα ριμπάουντ ήταν 41-36, τα λάθη 16-14, με τους Τούρκους να έχουν ένα άθλιο δεύτερο ημίχρονο επιθετικά, σούταραν 6/25 δίποντα στην επανάληψη, δηλαδή 24%! Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός σούταρε 53% στο ματς στα δίποντα (69% στο δεύτερο ημίχρονο με 9/13) ενώ είχε και 32% στα τρίποντα.

Ο Παπανικολάου ήταν ο καλύτερος της ομάδας του με 17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4/7 τρίποντα, ο Λο ήταν πολύ καλός με 10 πόντους, ο Σπανούλης είχε 14 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 4 κερδισμένα φάουλ και δεν το κούρασε όταν είδε ότι δεν είναι σε καλή μέρα (1/5 τρίποντα). Καλός ο Πρίντεζης με 8 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ βοήθησαν ο Σλούκας, ο Περπέρογλου και ο Χάινς. Το φοβερό που είδαμε στο ματς είναι ότι ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά πιο μέτριος από άλλες φορές στην επίθεση, αλλά και πάλι κέρδισε με 22 πόντους, επιβάλλοντας το νόμο του με την άμυνα.

Μετά το ματς ο Μαχμούτι το είχε ρίξει στην (αμπελο)φιλοσοφία: «Σε μια μάχη ανάμεσα σε δύο αυγά, το ένα θα σπάσει». Ο Μπαρτζώκας μίλησε για την άμυνα της ομάδας του, ιδίως την άμυνα στο τρίποντο, ο Ολυμπιακός επέτρεψε μόλις 9 τρίποντα στην Εφές στο ματς (2/9) μαρκάροντας πολύ ψηλά.

Επόμενος αγώνας την ερχόμενη Παρασκευή στο Κάουνας με τη Ζαλγκίρις. Αν οι Λιθουανοί έχουν χάσει από τη Λαμποράλ, τότε στον Ολυμπιακό θα φτάνει απλή νίκη για να τους προσπεράσει στη βαθμολογία. Αν όχι, θέλει ή άλλη ήττα τους (κι αυτός να πάει αήττητος ως το τέλος) ή να γυρίσει του 18 πόντους που έχασε στο ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 35-26, 59-42, 75-53.

Ολυμπιακός
(Μπαρτζώκας): Χάινς 6 (6ρ.), Λο 10, Άντιτς 5 (1τρ. 3ρ.), Σπανούλης 14 (1τρ. 5ρ. 4ασ. 4κ.φ.), Περπέρογλου 9 (1τρ. 3ρ.),Σλούκας 4 (3ασ.), Μαυροειδής, Πάουελ 2 (3ρ.), Πρίντεζης 8 (7ρ.), Παπανικολάου 17 (4τρ. 6ρ.), Μάντζαρης.

Αναντόλου Εφές
(Μαχμούτι): Φάρμαρ 6 (3ασ.), Βούγιατσιτς 8 (1τρ. 4ρ.), Μπατούκ, Ερντέν 8 (10ρ.), Τουντζερί, Σιπ, Γκονλούμ 6 (6ρ.), Σαβάνοβιτς 5 (3ρ.), Λούκας 14 (1τρ. 5ρ. 3κ.φ.), Κούγκο 2, Γκιουλέρ 2, Μπάρατς 1.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *