Home / Α1 / 100 χρόνια Παναθηναϊκός: οι καλύτεροι παίκτες

100 χρόνια Παναθηναϊκός: οι καλύτεροι παίκτες

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου 2008

Σήμερα, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τα 100 χρόνια του Παναθηναϊκού, θα θυμηθούμε τους καλύτερους παίκτες που αγωνίστηκαν με την πράσινη φανέλα, ανά δεκαετία. Φυσικά, οι συμμετοχές στον Παναθηναϊκό για αρκετούς από αυτούς απλώθηκαν σε περισσότερες της μιας δεκαετίας, οπότε η χρονολογική κατάταξη είναι πιο πολύ σχηματική. (Όπως θα διαπιστώσει κανείς, υπάρχει αναφορά των σημαντικότερων παικτών μέχρι τη δεκαετία του ’80, λίγο μεγαλύτερη ανάλυση για τη δεκαετία ’90, των μεγάλων επενδύσεων, και απλή αναφορά για τους σύγχρονους παίκτες που ο κόσμος γνωρίζει από «πρώτο χέρι»).

Δεκαετία ’40: Οι δύο ηγέτες των πρώτων πρωταθλημάτων του «τριφυλλιού» ήταν ο Μίσας Πανταζόπουλος και ο Στέλιος Αρβανίτης.

Δεκαετία ’50: Φαίδων Ματθαίου: Ο «πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ» πήγε το 1949 στον Παναθηναϊκό, όπου για 6 χρόνια ήταν ο βασικός πλέι-μέικερ της ομάδας με την οποία κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδας.

Δεκαετία ’60: Ο μεγάλος σκόρερ Γιώργος Κολοκυθάς κάνει τα καλάθια στον «τάφο του Ινδού» να τον θυμούνται ακόμα. Δίπλα του ο, επίσης σπουδαίος, Πέτρος Παναγιωταράκος.

Δεκαετία ’70: Ο Τάκης Κορωναίος έγραψε ιστορία με τα χρώματα του Παναθηναϊκού κατακτώντας 11 πρωταθλήματα (μεταξύ 1969 και 1984) ενώ ήταν και αναπόσπαστο μέλος της εθνικής. Μαζί του τόσο στα πράσινα, όσο και στα γαλανόλευκα και ο σπουδαίος Απόστολος Κόντος που διετέλεσε και αρχηγός της ομάδας.

Δεκαετία ’80: Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σέντερ όλων των εποχών, έστω και ομογενής, ο Ντέιβιντ Στεργάκος, ξεδιπλώνει το ταλέντο του με την πράσινη φανέλα. Νέο σημαντικό πρόσωπο αυτά τα χρόνια είναι και ο Λιβέρης Ανδρίτσος.

Δεκαετία ’90: Από αυτά τα χρόνια και έπειτα, και με τον ερχομό των αδελφών Γιαννακόπουλων, ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί μερικές πολύ σπουδαίες επενδύσεις, παίρνοντας πολύ σπουδαίους παίκτες, τόσο Έλληνες, όσο και ξένους. Από Έλληνες, τη φανέλα με το τριφύλλι φόρεσαν τρεις μεγάλοι της χώρας: ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Φάνης Χριστοδούλου, με τη συνεισφορά του δεύτερου να είναι πιο σημαντική όσο έπαιξε στην ομάδα. Τη δική τους ιστορία στην ομάδα γράφουν ο Νίκος Οικονόμου που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο μέχρι να αποχωρήσει και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, «σημαία» της ομάδας που έδεσε άρρηκτα το όνομά του με τις επιτυχίες του Παναθηναϊκού μέχρι και σήμερα. Πολύ μεγάλα ονόματα… ξένης παραγωγής έρχονται στην Αθήνα αυτή τη δεκαετία για λογαριασμό των «πρασίνων», πρώτο όνομα σε οποιαδήποτε κατάταξη ο μέγας Ντομινίκ Ουίλκινς, μετεγγραφή που «ταρακουνάει» την Ευρώπη και μνημονεύεται ακόμη ως η σημαντικότερη της εικοσαετίας. Ο «Human Highlight Film» οδηγεί τον Παναθηναϊκό στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας, στο Παρίσι. Εξίσου τεράστιο όνομα και ο Μπάιρον Σκοτ, ένας χαρισματικός γκαρντ, βασικό μέλος των Λέικερς της showtime εποχής και σήμερα επιτυχημένος προπονητής στο NBA. Το τρίτο μεγάλο όνομα είναι Ευρωπαίος, ο μεγάλος Ντίνο Ράτζα με το πληθωρικό παιχνίδι και την εξίσου πληθωρική προσωπικότητα προστίθεται στη λίστα των σπουδαίων. Από άποψη προσφοράς, ωστόσο, αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο Κροάτης «γίγαντας», που συνδέθηκε περισσότερο από κάθε άλλον ξένο, αυτήν τη δεκαετία, με την πράσινη φανέλα και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Άλλα σημαντικά ονόματα: ο Ζέλικο Ρέμπρατσα, ο Ούγκο Σκονοκίνι, ο Μίκαελ Κόχ, ο Άριαν Κόμαζετς, ο Ζάρκο Πάσπαλι, ο Αλεξάντερ Βολκόφ και οι δύο Εσθονοί, ο Σοκ με τον Κούουσμα.

Το πρόσωπο που γράφει κυριολεκτικά τη δική του ιστορία με τον Παναθηναϊκό στην αλλαγή της δεκαετίας (1998-2002), δεν είναι άλλος από τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Αγαπημένος της εξέδρας, ο «Ντέκι» είναι ο μεγάλος ηγέτης της ομάδας την οποία και αυτός αγάπησε όσο καμία άλλη.

21ος αιώνας: Στα πιο σύγχρονα χρόνια, με τον Παναθηναϊκό να έχει «χτίσει» τη δική του δυναστεία, μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες αγωνίζονται στο ΟΑΚΑ: Δημήτρης Διαμαντίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Σπανούλης, Αντώνης Φώτσης, Κώστας Τσαρτσαρής, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, όλοι αναπόσπαστα μέλη και της Εθνικής ομάδας. Από ξένους, στα πιο σημαντικά ονόματα περιλαμβάνονται: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Γιάκα Λάκοβιτς, Ραμούνας Σισκάουσκας, Ιμπραήμ Κουτλουάι, Τζόνι Ρότζερς, Όντεντ Κάτας, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Πέπε Σάντσεθ, Ντάριλ Μίντλετον, Μάικ Μπατίστ.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *