Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη-δήλωση!

Νίκη-δήλωση!

Ο Παναθηναϊκός μπήκε νικηφόρα στο Top-16 της Ευρωλίγκας, επικρατώντας με 67-66 της Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ, μετά από σκληρό ντέρμπι, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες στην 4η περίοδο. Η νίκη του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς ήρθε με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να παίζει 4 λεπτά στο ξεκίνημα όλα κι όλα και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να μην πατάει παρκέ.

Η νέα φουρνιά
βγήκε μπροστά και έδειξε ότι μπορεί να στηριχτεί σε αυτή η ομάδα, με τον Ούκιτς να δίνει 8 ασίστ, τον Καπόνο και τον Μπράμο να έχουν μαζί 9/15 τρίποντα, τον Μπανκς να βάζει κρίσιμα καλάθια και τον Μασιούλις με τον Λασμ να δίνουν τρομερές μάχες στη ρακέτα. Η νίκη ήταν πολύ σημαντική, σε πρεμιέρα ομίλου στο γήπεδό σου δεν πρέπει να χάνεις, ο Παναθηναϊκός ανταποκρίθηκε και πλέον δείχνει πολύ δυνατός ενόψει της συνέχειας. Όταν μπορεί και κερδίζει τη Ζαλγκίρις χωρίς Διαμαντίδη-Σχορτσανίτη, μόνο αισιόδοξος πρέπει να νιώθει για το μέλλον του στον όμιλο.      

Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο, ο Παναθηναϊκός ήλεγξε το πρώτο ημίχρονο, η Ζαλγκίρις ήταν καλύτερη στο δεύτερο και με την άμυνά της εγκλώβισε τους «πρασίνους» για να ανατρέψει το -15 και να περάσει και μπροστά. Στο τέλος, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη, παρά τα χαμένα ριμπάουντ (29-32, με 8-12 τα επιθετικά). Είχε πολύ περισσότερες ασίστ (20-9), με τον Ούκιτς να γυρνάει πολύ καλά την μπάλα ακόμα και όταν έκανε κατάχρηση ντρίμπλας (ακόμα και τότε ο Κροάτης έδειχνε ότι είχε κάτι στο μυαλό του, περίμενε την άμυνα να κλείσει και έβρισκε τον ελεύθερο στην περιφέρεια), ενώ τα λάθη ήταν 13-11.

Το τελευταίο δίλεπτο ήταν μάλλον… περίεργο, με τον Καπόνο να βρίσκει τον Λασμ για alley oop λέι απ για το 65-66 με 2:10 για το τέλος και τη Ζαλγκίρις να χάνει δύο ευκαιρίες, πρώτα ο Κ. Λαβρίνοβιτς και μετά το επιθετικό ριμπάουντ του Πόποβιτς ο Τζάαμπερ από το τρίποντο. Συνολικά οι Λιθουανοί είχαν την μπάλα για 44 δευτερόλεπτα, ο Παναθηναϊκός πήρε εν τέλει το ριμπάουντ, η επόμενη επίθεσή του ήταν μέτρια, αλλά 5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της ο Κ. Λαβρίνοβιτς έκανε (αχρείαστο) φάουλ στον Μπανκς στα 8 μέτρα. Εκείνος με 1/2 βολές ισοφάρισε σε 66-66, ενώ από τη μάχη για το ριμπάουντ ο Παναθηναϊκός κέρδισε νέα επίθεση με 1:07 για το τέλος στη φάση που αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι έκρινε το ματς.

Ο Λασμ πήρε το φάουλ και είχε 1/2 βολές για το 67-66 στα 51 δευτερόλεπτα, με τον Κ. Λαβρίνοβιτς να αστοχεί υπό πίεση από κοντά, τον Γιανκούνας να παίρνει το ριμπάουντ αλλά να μην μπορεί να βγάλει καλή πάσα και τον Πόποβιτς στα 28 δευτερόλεπτα να πετά την μπάλα έξω στην προσπάθειά του να σώσει την κατοχή της ομάδας του. Ο Παναθηναϊκός είχε το προβάδισμα, ο Πλάθα ρίσκαρε όλο το ματς χωρίς κανένα νόημα επιλέγοντας να μην κάνει φάουλ, αλλά από το αποτέλεσμα… δικαιώθηκε, καθώς ο Μπανκς και ο Τσαρτσαρής μπέρδεψαν ο ένας τον άλλο και στα 7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Αμερικανός έκανε επιθετικό φάουλ (αν κρατούσε την μπάλα και την πετούσε στη λήξη της επίθεσης για σουτ η Ζαλγκίρις δεν θα είχε παρά 1-2 δευτερόλεπτα από το ριμπάουντ ως την εκπνοή, δηλαδή θα είχε χάσει).

Το απρόσμενο «δώρο» του Παναθηναϊκού στους Λιθουανούς ήταν και η μόνη στιγμή στο ματς που φάνηκε τόσο πολύ η απουσία του Διαμαντίδη, ο Πλάθα πήρε τάιμ άουτ και μαζί με αυτό άλλη μία… συζητήσιμη απόφαση, έβγαλε σύστημα για σουτ από τον Ντ. Λαβρίνοβιτς, ο Πόποβιτς του πάσαρε, αυτός σηκώθηκε ολομόναχος από τα 4 μέτρα στο πλάι και σούταρε πολύ άσχημα, δείγμα ότι δεν είχε ψυχολογία για το τελευταίο σουτ. Συνήθως, σε τέτοιες φάσεις είναι προτιμότερο να επιλέγεις να πηγαίνει η μπάλα στον καλύτερο ή πιο clutch παίκτη σου (Πόποβιτς εν προκειμένω) για σουτ υπό μέτριες προϋποθέσεις, παρά για ένα καλό σουτ από έναν παίκτη που δεν είναι τόσο καλός στο τέλος. Η λογική αυτή επιβεβαιώθηκε ξανά, η Ζαλγκίρις αστόχησε και ο Παναθηναϊκός κέρδισε.

Μέχρι τότε, η Ζαλγκίρις είχε μπει καλά στο ματς με 0-5, αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε με τρία συνεχόμενα τρίποντα από Μασιούλις, Διαμαντίδη, Μπράμο, τρίποντα που τον βοήθησαν να ξεπεράσει το αρχικό σοκ και το κακό επιθετικά ξεκίνημα χωρίς ιδιαίτερες απώλειες. Αυτά τα 3 σουτ ήταν και οι μόνοι πόντοι που έβαλε στο πρώτο πεντάλεπτο του ματς, αλλά στη συνέχεια ήταν πολύ καλύτερος. Με Λασμ και Μπανκς πήγε στο 13-7, ενώ οι δυο τους τον έφεραν μετά και στο 19-11 όταν ο Καουκένας έχασε δύο συνεχόμενες επιθέσεις για τη Ζαλγκίρις. Ο Μπράμος πέτυχε τρίποντο από την πάσα του Τζιστ για να βγει η περίοδος με 22-13 για τον Παναθηναϊκό.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Λαφαγιέτ με ωραίο ντράιβ μείωσε σε 22-17, αλλά η συνέχεια ανήκε στον Τζέισον Καπόνο. Ο Αμερικανός μπήκε στο ματς, πήρε πάνω του 7 συνεχόμενες επιθέσεις, έβαλε 4 τρίποντα κι ένα δίποντο, έχασε ένα τρίποντο, ενώ έκανε κι ένα λάθος, με τον Πλάθα να επιμένει να κλείνει στη ρακέτα αφήνοντας τον Καπόνο μόνο για να εκτελέσει από την πάσα επιστροφής. Αποτέλεσμα, όταν ο Καπόνο ολοκλήρωσε την απίστευτη παράστασή του με 14 συνεχόμενους πόντους, στις εξέδρες του ΟΑΚΑ επικρατούσε πανζουρλισμός και το σκορ ήταν 36-23 υπέρ των «πρασίνων». Ο Μασιούλις ανέβασε αμέσως μετά τη διαφορά στους 15 πόντους, 38-23.

Δύο τρίποντα από Ντάρντεν και Κ. Λαβρίνοβιτς
κράτησαν κοντά τη Ζαλγκίρις, 41-32, με το ημίχρονο να κλείνει στο 43-33. Η κατάσταση άλλαξε πλήρως στην επανάληψη, η Ζαλγκίρις ήταν πολύ καλύτερη αμυντικά, έβγαζε ενέργεια, περιόρισε τα ατού του Παναθηναϊκού και δεν τον άφηνε να φτάσει εύκολα στο καλάθι. Έτσι, μετά το 45-36 από τον Λασμ, ο Τζάαμπερ με τον Ντάρντεν μείωσαν σε 45-40 με τον Γιανκούνας να σκοράρει τρίποντο για το 45-43, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έκανε το ένα σκοτωμένο σουτ μετά το άλλο.

Δύο τρίποντα του Μπράμου
ήταν που κράτησαν μπροστά τον Παναθηναϊκό, 53-47, με την 3η περίοδο να κλείνει στο 54-49 για την ομάδα του Πεδουλάκη. Ο Κ. Λαβρίνοβιτς μείωσε με τρίποντο σε 56-52, ο ίδιος μετά την τάπα του Κουζμίνσκας στον Τζιστ έκανε το 56-54, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε άλλες δύο χαμένες επιθέσεις για να έρθει ο Κουζμίνσκας και να ισοφαρίσει σε 56-56 με 8 λεπτά για το τέλος. Οι άμυνες πήραν τον πρώτο λόγο, οι δυο ομάδες τα έδιναν όλα στα μετόπισθεν, αποτέλεσμα οι επιθέσεις να μην μπορούν να πάρουν ανάσα, το 56-56 δεν άλλαξε ως το τρίποντο του Κ. Λαβρίνοβιτς με 4:35 για το φινάλε.

Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό ο Λασμ απάντησε αμέσως, ενώ στο τρίποντα του Πόποβιτς απάντησε ο Καπόνο με 2/2 βολές για το 60-62. Ο Κ. Λαβρίνοβιτς σκόραρε εύκολα από κοντά για το 60-64 από την πολύ ωραία πάσα του Τζάαμπερ, ο Παναθηναϊκός έκανε κακή επίθεση, αλλά ευτύχησε να δει τον Μπανκς να σκοράρει από τη γωνία μεγάλο τρίποντο για το 63-64. Ο Τζάαμπερ σούταρε ανενόχλητος από το ποστ για το 63-66 για να ακολουθήσει το τέλος που περιγράψαμε παραπάνω.

Σε ατομικό επίπεδο ο Παναθηναϊκός είχε τον Μπράμο και τον Καπόνο να σκοράρουν κατά βούληση από το τρίποντο, 5/9 και 4/6 αντίστοιχα (με το 1 άστοχο του Καπόνο να έρχεται πίσω από το κέντρο στο τέλος του ημιχρόνου), ενώ και ο Λασμ βοήθησε στη ρακέτα. Ο Μπανκς δυσκολευόταν πολύ στην πίεση, αλλά έβαλε καθοριστικά καλάθια, ο Μασιούλις έσπρωξε και πίεσε πολύ στην άμυνα, ενώ ο Ούκιτς μπορεί να κούραζε ανά διαστήματα την μπάλα, αλλά είχε σε 22 λεπτά 8 ασίστ και 1 λάθος, βοηθώντας πάρα πολύ σε καλά σουτ την ομάδα του.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στην Τουρκία για να αγωνιστεί κόντρα στην Εφές, χωρίς ιδιαίτερο άγχος, καθώς αν ένα από τα πρώτα 6 ματς που θα παίξει έχει την πολυτέλεια να το χάσει, αυτό είναι το παιχνίδι με τους Τούρκους εκτός. Βέβαια, μια νίκη εκεί δείχνει αυτομάτως προσανατολισμό για την πρωτιά στον όμιλο…

Τα δεκάλεπτα:
22-13, 43-33, 54-49, 67-66.

Παναθηναϊκός
(Πεδουλάκης): Μπράμος 15 (5τρ. 5ρ.), Μασιούλις 7 (1τρ. 3ρ. 2κλ. 3κ.φ.), Καπόνο 16 (4τρ. 2ασ.), Ούκιτς 2 (3ρ. 8ασ. 3κ.φ.), Λασμ 14 (4ρ.), Τσαρτσαρής (5ρ. 3ασ.), Διαμαντίδης 3 (1), Τζιστ 2 (3ρ.), Μπανκς 7 (1τρ. 3ασ.).

Ζαλγκίρις Κάουνας
(Πλάθα): Ντάρντεν 12 (2), Τζάαμπερ 8 (4ρ. 3ασ. 5κ.φ.), Πόποβιτς 6 (2τρ. 3ρ. 2κλ. 4κ.φ.), Ντ. Λαβρίνοβιτς 4, Γιανκούνας 9 (1τρ. 6ρ.), Καουκένας, Ντέλας, Κουζμίνσκας 7 (1τρ. 4ρ.), Λαφαγιέτ 7 (1), Κ. Λαβρίνοβιτς 13 (3τρ. 5ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *