Home / Α1 / Ελλάς η… φαρσοκωμωδία σου!

Ελλάς η… φαρσοκωμωδία σου!

Εντάξει, αν ανησυχούσατε, οι πειθαρχικές διαδικασίες στο ελληνικό μπάσκετ λειτουργούν στην εντέλεια. Ο Γιάννης Καλαμπόκης το έμαθε πολύ καλά αυτό, με μια ποινή ξεκάθαρα σωστή και ανάλογη του συμβολαίου του. Αλλά και ανάλογη της ποινής που επιβλήθηκε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Ο Καλαμπόκης, λοιπόν, εξύβρισε διαιτητή (τον Γκόντα) στα τελευταία δευτερόλεπτα του Κολοσσός-Πανιώνιος, μετά που ο Πέιν έγραψε το 65-68 για τους φιλοξενούμενους. Αντί για τεχνική ποινή, οι διαιτητές τον τιμώρησαν με ντεσκαλιφιέ. Στο σωστό ή όχι της απόφασης δεν θέλω να αναφερθώ, σίγουρα δεν ήταν σωστή η συμπεριφορά του Καλαμπόκη, αλλά απ’ την άλλη οι διαιτητές πρέπει να έχουν την ωριμότητα να βρουν καθαρό μυαλό τη στιγμή που ο παίκτης θα έχει 150 σφυγμούς. Αυτή είναι η πάγια θέση μου ως προς τη θέση των διαιτητών στο παιχνίδι. Πρέπει, λόγω θέσης και δύναμης μέσα στο ματς, να είναι οι πιο ήρεμοι, οι πιο λογικοί, οι πιο ώριμοι, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό ορισμένες φορές (γιατί πραγματικά, άνθρωπος είσαι, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να μείνεις ήρεμος και λογικός).

Ο Καλαμπόκης, λοιπόν, αποβλήθηκε από το ματς και για την «υβριστική συμπεριφορά» που είχε προς τους διαιτητές ο αθλητικός δικαστής του επέβαλε 7.000 ευρώ πρόστιμο.

Το πόσο εξοργιστικά γελοία (για να μην πω κάτι βαρύτερο) είναι μια τιμωρία τέτοιου ύψους σε παίκτη με συμβόλαιο λίγο πάνω από 25.000 ευρώ δεν χρειάζεται καν να το πω. Για μια φάση, δηλαδή, 2 δευτερολέπτων μέσα σε μια σεζόν 26 αγώνων ο αθλητικός δικαστής έκρινε ότι ο Καλαμπόκης έπρεπε να χάσει το 25% των χρημάτων του συμβολαίου του (ή ο Κολοσσός να χρεωθεί έξτρα 25% του συμβολαίου του παίκτη, αν τυχόν φανταστείτε ότι θα το πληρώσει η ομάδα)! Καμία συναίσθηση της πραγματικότητας, καμία επαφή με την Α1, καμία αίσθηση δικαίου ή λογικής.

Προφανώς και όταν ο Διαμαντίδης με τον Τεόντοσιτς φτύνονταν και βρίζονταν πριν 2-3 χρόνια, θα έπρεπε να τιμωρηθούν με 500.000 ευρώ πρόστιμο ο ένας και 300.000 ευρώ ο άλλος με βάση τα συμβόλαιά τους. Γιατί η αντιστοιχία αυτό δείχνει.

Και για να προλάβω όσους πουν ότι στο εν λόγω παράδειγμα δεν εξύβρισαν διαιτητή, πόσες φορές έχετε πιάσει εσείς οι ίδιοι μέσα από τον τηλεοπτικό φακό παίκτη των «αιωνίων» (μιλάω γι’ αυτούς λόγω ύψους συμβολαίων) να βρίζει διαιτητή μετά από σφύριγμα (και όσοι συχνάζετε στις χαμηλές σειρές των γηπέδων θα τα έχετε ακούσει και συχνά); Πόσες φορές έχετε δει κάποια συνέπεια γι’ αυτό (πέραν της εκάστοτε τεχνικής ποινής); Μήπως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και για τους διαιτητές, που εφαρμόζουν την εξουσία τους όπου ξέρουν ότι τους παίρνει περισσότερο; Γιατί άλλες «πλάτες» έχει ο Καλαμπόκης του Κολοσσού και άλλες παίκτης του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού.

Ο αθλητικός δικαστής, ο ΕΣΑΚΕ ή όποιος άλλος σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα, ενδιαφέρθηκαν να φροντίσουν να πάρει ο Καλαμπόκης (και ο κάθε άλλος Καλαμπόκης της Α1) τα λεφτά που του χρωστάνε ακόμα οι διάφορες ομάδες της καριέρας του; Μπορεί ο Καλαμπόκης να εφαρμόσει την ίδια τακτική; Να… συνδέσει δηλαδή το πρόστιμο με Κάιρο, όπως έχουν συνδέσει τόσοι και τόσοι τα λεφτά των συμβολαίων που υπέγραφαν μαζί του;

Όλα αυτά είναι λυπηρά, βεβαίως, με πιο ακραία την απόφαση του αθλητικού δικαστή, την οποία θεωρώ αδιανόητα παράλογη και εκτός πραγματικότητας. Βέβαια, την ίδια ημέρα ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (για τα όσα είπε μετά το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό προς τους διαιτητές περί αλητείας κτλ) για «δυσφήμιση (sic) του αθλήματος» με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για 2 μήνες και με πρόστιμο… 5.000 ευρώ.

Ασχολίαστη η αναλογία των προστίμων σε Καλαμπόκη και Δ. Γιαννακόπουλο, μιλάει από μόνη της άλλωστε…

Για τα τυπικά του τι προβλέπει ο κανονισμός (αν δηλαδή θέλουμε να στρουθοκαμηλίσουμε, να μην κοιτάξουμε την ουσία και να δούμε τους τύπους, όπως συχνά γίνεται στη χώρα αυτή όποτε μας συμφέρει) δεν μπορεί κανείς να μιλήσει, μιας και ο κανονισμός δεν ανανεώνεται κάθε χρόνο με βάση τις οικονομικές συγγυρίες της χώρας, ούτε εφαρμόζεται κατά γράμμα σε κάθε περίσταση.

Η κάθαρση που όλοι ζητούσαμε για το ελληνικό μπάσκετ και για την οποία όλοι οι παράγοντες μιλούσαν με δακρύβρεχτες δηλώσεις μετά τον τελικό του Κυπέλλου, άρχισε. Από τον Καλαμπόκη…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *