Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ένα δεκάλεπτο δεν φτάνει…

Ένα δεκάλεπτο δεν φτάνει…

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε για περίπου μία περίοδο στη Μαδρίτη, με λογικό επακόλουθο να ηττηθεί από τη Ρεάλ στο πρώτο ματς της προημιτελικής σειράς των δύο ομάδων με 88-71. Οι Μαδριλένοι άνοιξαν το σκορ, 1-0, με τη σειρά να συνεχίζεται την Πέμπτη στις 20:00. Ο Ολυμπιακός έκανε πολλά λάθη, ήταν κακός στην άμυνα, αλλά το 13-28 στα πρώτα 9 λεπτά της 2ης περιόδου του δείχνει το δρόμο για τη συνέχεια.

Μέσα σε όλα υπήρχε και το… μανούριασμα με τον Γιάννη Μπουρούση στην 3η περίοδο (στον Έλληνα σέντερ για κάποιο λόγο ήρθε να πουλήσει «Ρεαλοφροσύνη» και αρπάχτηκε με τον Σπανούλη) το οποίο οδήγησε σε αντιαθλητικό φάουλ-απάντηση του Πετγουέι στα 18 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και νέο καυγά (με τον Πετγουέι αυτή τη φορά) για να ανάψουν περισσότερο τα αίματα ενόψει της συνέχειας σε μια σειρά που μοιάζει ότι θα έχει πολλά νεύρα και ένταση από την αρχή ως το τέλος της.

Το περιστατικό, προφανώς και, είναι δευτερεύον, αν και έχει τη σημειολογία του κι αυτό. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του στο ματς. Χωρίς κανέναν έλεγχο ρυθμού, χωρίς σωστές πεντάδες και καλές αλλαγές, σαν να μην ήταν στη Μαδρίτη, με περισσή νωθρότητα στην πρώτη περίοδο και κακό δεύτερο ημίχρονο. Όλα αυτά οδήγησαν στην εύκολη ήττα, με μόνη διαφορετική τη 2η περίοδο, όπου ο Ολυμπιακός για 9 λεπτά είχε επιβάλλει πλήρως το νόμο του.

Εννοείται ότι μια περίοδος δεν φτάνει για να κερδίσεις στη Μαδρίτη, ιδίως αν έχεις φάει 15 πόντους στο κεφάλι στο πρώτο δεκάλεπτο και δέχεσαι ένα φτηνό σερί 8-1 στο τελευταίο 1:03 του ημιχρόνου. Όμως, πέραν από το 13-28 στο 2ο δεκάλεπτο υπήρχαν και άλλα σημάδια που ίσως δείχνουν ότι η συνέχεια στη σειρά μπορεί να είναι διαφορετική. Όπως το ότι ο Ολυμπιακός σε ένα τόσο κακό ματς σούταρε πάνω από 50%, ότι είχε περισσότερες ασίστ από τη Ρεάλ, ή ότι κατάφερε να εξουδετερώσει τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Ο Ροντρίγκεθ είχε 4/10 σουτ και 4 ασίστ, αλλά είχε 5 λάθη και -4 στη διαφορά πόντων σε ένα ματς που η ομάδα του κέρδισε με 17 πόντους. Βέβαια, αυτή την αμυντική προσπάθεια θα πρέπει ο Ολυμπιακός να καταφέρει να την επεκτείνει και σε Ρούντι-Μίροτιτς που έκαναν απίστευτη εμφάνιση.

Ο Ρούντι είχε 20 πόντους με 7/11 σουτ, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και 8 κερδισμένα φάουλ (και μετά γκρίνιαζε ότι οι διαιτητές σέβονται πολύ τον Ολυμπιακό), ενώ ο Μίροτιτς είχε 15 πόντους με 7/11, 6 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα. Οι δυο τους έκαναν 58 ranking στο ματς, με όλο τον Ολυμπιακό να κάνει 66. Ο Ρούντι είχε +22, ο Μίροτιτς +17, ενώ ο Μπουρούσης ήταν ο καλύτερος με +24 και ο Λιουλ είχε +23.

Η Ρεάλ σούταρε με 65% στα δίποντα και 42% στα τρίποντα, ενώ ο Ολυμπιακός με 51% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα, τα ριμπάουντ ήταν 31-25 (με τα επιθετικά 10-7), ενώ οι ασίστ 16-18, τα κλεψίματα 11-4 και τα λάθη 11-15.

Ο Ολυμπιακός είχε τον Σπανούλη με 18 πόντους με 5/11 σουτ, 5 ασίστ και 5 λάθη, τον Πρίντεζη με 10 και 5/7, ενώ 6 παίκτες είχαν από 5 ως 8 πόντους. Ο Ολυμπιακός είχε 3 παίκτες που είχαν θετικό πρόσημο, +7 ο Σίμονς και ο Πρίντεζης και +4 ο Λοτζέσκι (που ξεκάθαρα ήταν κακός και φοβισμένος). Παραδόξως και οι 3 έπαιξαν λιγότερο από Ντάνστον (-21), Σπανούλη (-15), Μάντζαρη (-19), Σλούκα (0) και περίπου όσο ο Πετγουέι (-12), ο Σερμαντίνι (-15), ο Παπαπέτρου (-10) και ο Περπέρογλου (-11). Σίγουρα αυτό δείχνει λάθος διαχείριση του αγώνα από τον πάγκο της ομάδας, αλλά ίσως πρέπει να αποτελέσει τροφή για σκέψη ως προς το τι ταιριάζει στη Ρεάλ ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης, στην οποία ο Ολυμπιακός οφείλει να σταθεί πολύ καλύτερα.

Το ματς ξεκίνησε με καλάθι και φάουλ του Σερμαντίνι, αλλά από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έκανε ένα άθλιο δεκάλεπτο. Με σερί 17-2 η Ρεάλ με Μίροτιτς, Ρούντι και Λιουλ ξέφυγε με 17-5, με τον Ολυμπιακό να πλησιάζει στο 19-10 με τον Πετγουέι, αλλά τη Ρεάλ να απαντά με 6-0 για το 25-10. Ο Πρίντεζης απάντησε, αλλά ο Μπουρούσης έγραψε το 27-12 σε ένα καταστροφικό δεκάλεπτο για τον Ολυμπιακό.

Ο κόσμος στην εξέδρα νόμιζε ότι το ματς θα είναι πάρτι αλλά το 2ο δεκάλεπτο ήταν μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Η είσοδος του Σίμονς άλλαξε πλήρως την άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά και την επίθεση, με τους «ερυθρολεύκους» να αρχίζουν να επιστρέφουν στο ματς. Ο Σίμονς μείωσε σε 29-18, ενώ το τρίποντο του Σπανούλη έγραψε το 31-21. Πρίντεζης και Σπανούλης μείωσαν περισσότερο με τον Σπανούλη να γράφει 5 συνεχόμενους πόντους για το 33-28, με ένα κλέψιμο του Σλούκα στο ενδιάμεσο.

Ο Σίμονς μείωσε περισσότερο, ενώ ο Σλούκας έγραψε τρίποντο για το 35-33, ενώ ο Πρίντεζης ισοφάρισε από ασίστ του Περπέρογλου σε 35-35 ανατρέποντας πλήρως το σκηνικό του αγώνα (κάπου εδώ ο Μπαρτζώκας απέσυρε τον Σίμονς). Δεύτερη ισοπαλία στο 37-37 με τον Περπέρογλου και ο Σπανούλης ισοφάρισε για τρίτη φορά σε 40-40. Όμως, στο τελευταίο 1:03 του ημιχρόνου ο Ολυμπιακός δέχτηκε ένα φτηνό 8-1 από τη Ρεάλ με καλάθι και φάουλ του Ροντρίγκεθ, άλεϊ ουπ κάρφωμα του Σλότερ και τρίποντο του Ροντρίγκεθ στην εκπνοή.

Στο ημίχρονο η Ρεάλ είχε 13/21 δίποντα και 4/8 τρίποντα, ενώ ο Ολυμπιακός 11/17 δίποντα και 5/8 τρίποντα με τις ομάδες να μοιράζονται από μία περίοδο και την ουσιαστική διαφορά να έρχεται από τα 6-9 λάθη, τα οποία στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν 1-6 και στο δεύτερο 5-3.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός έχασε τον αγώνα πολύ εύκολα και μπορούσε κανείς να δει στις αντιδράσεις του Βασίλη Σπανούλη ότι ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» θεωρούσε μόνους υπεύθυνους την ομάδα του. Ο Σπανούλης είχε πάρα πολλά νεύρα, “ψαχνόταν” συνεχώς για καυγά μήπως αφυπνίσει έτσι τους συμπαίκτες του, νεύρα που, αν δεν κάνω μεγάλο λάθος, προήλθαν από τον τρόπο που μπήκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού στο ματς και από τον τρόπο που έπαιξαν στην επανάληψη: φοβισμένα. Προφανώς και δεν χρειάζεται να αιτιολογήσει κανείς γιατί ο αρχηγός του πρωταθλητή Ευρώπης «στραβώνει» όταν βλέπει την ομάδα του να παίζει φοβισμένα σε μια έδρα… θέατρο, αλλά αυτό είναι κάτι που ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να αλλάξει στο δεύτερο ματς. Πρέπει να γυαλίζει λίγο περισσότερο το μάτι του και να μην νιώθει ότι η Ρεάλ είναι κάτι το εξωπραγματικό. Το 2ο δεκάλεπτο έδειξε πόσο εύκολα μπορεί να γυρίσει ένας αγώνας από το -15 μέσα στη Μαδρίτη. Απλώς αυτό πρέπει να έχει διάρκεια και στα 40 λεπτά.

Ο Σπανούλης έφερε τον Ολυμπιακό στο 50-46 στις αρχές της 3ης περιόδου, με τον Ρούντι να απαντά με 2 τρίποντα και ένα λέι απ για ένα προσωπικό 8-0 που έγραψε το 58-46. Ο Ολυμπιακός στο ενδιάμεσο πέταξε δύο επιθέσεις και στη συνέχεια, στα τελευταία 15:10 του ματς δεν κατάφερε να πλησιάσει κάτω από τους 10 πόντους.

Κακός επιθετικά, νωθρός, έμοιαζε να μην το πιστεύει ιδιαίτερα, ή ακόμα και να μην το θέλει ιδιαίτερα, υπό την έννοια ότι ξεκάθαρα σε κάποιες φάσεις έδειχνε να περιμένει να τελειώσει ο αγώνας για να έρθει το 2ο παιχνίδι. Λιουλ και Ρούντι έγραψαν το 64-48, ο Μίροτιτς έφερε τη διαφορά στους 17 πόντους, με τον Σλούκα να μειώνει σε 68-56, αλλά τον Ντάρντεν να κλείνει την περίοδο στο +14.

Σλούκας και Σπανούλης έγραψαν το 70-60
στο 4ο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός κράτησε τη Ρεάλ χωρίς πόντο για 2 λεπτά, αλλά κάπου εκεί σταμάτησε να παίζει άμυνα. Δύο συνεχόμενα λάθη έφεραν το 74-60, ενώ λίγο μετά ο Ροντρίγκεθ έγραψε το 78-62. Ο Μεΐρι έγραψε τρίποντο στο πεντάλεπτο για το +18, ο Μάντζαρης απάντησε για το 81-68, αλλά Λιουλ και Ροντρίγκεθ έγραψαν και πάλι τη μεγαλύτερη διαφορά, 86-68. Ο Πετγουέι απάντησε με τρίποντο, για να έρθει το φινάλε με το αντιαθλητικό φάουλ του Αμερικανού στον Μπουρούση και τον… πρόλογο του δεύτερου αγώνα.

Το 2ο παιχνίδι απέχει πολύ λίγο από το πρώτο, ο Ολυμπιακός, όμως, θα πρέπει να εμφανιστεί πολύ διαφορετικός. Πρώτα απ’ όλα η άμυνα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική, ίσως θα πρέπει ο Μπαρτζώκας να «τρέξει» με τους παίκτες που τους βγαίνει το ματς και όχι με εκείνους που έχει συνηθίσει, κάτι που ξεκάθαρα δεν έκανε στο πρώτο ματς. Η ένταση των παικτών του Ολυμπιακού πρέπει να μετατραπεί σε πάθος στο παρκέ, ό,τι ήταν να δουν από τη Μαδρίτη το είδαν στο πρώτο ματς, η Ρεάλ δεν μπορεί να παίξει καλύτερα από αυτό. Η σειρά έχει δρόμο μπροστά της και ο Ολυμπιακός χρειάζεται ένα εκτός έδρας ματς, οπότε μπορεί να σβήσει πολύ εύκολα τον πρώτο αγώνα και να μπει με άλλη λογική στον δεύτερο. Να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι πρωταθλητές Ευρώπης…

Τα δεκάλεπτα: 27-12, 48-41, 70-56, 88-71.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Ρούντι 20 (4τρ. 6ρ. 5ασ. 3κλ. 8κ.φ.) Ρέγιες 9, Ντίεζ 2, Μίροτιτς 15 (6ρ. 5κλ.), Ροντρίγκεθ 12 (1τρ. 4ασ.), Ντάρντεν 7, Λιουλ 12 (2τρ. 4ασ.), Μπουρούσης 6 (7ρ.), Σλότερ 2, Μεΐρι 3 (1).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουέι 6 (2), Σερμαντίνι 5, Ντάνστον 6 (3ρ. 2ασ.), Σπανούλης 18 (4τρ. 5ασ. 5κ.φ.), Περπέρογλου 2, Παπαπέτρου 2, Σλούκας 7 (1τρ. 4ασ.), Σίμονς 8 (7ρ. 2κ.), Πρίντεζης 10, Μάντζαρης 5 (1τρ. 3ρ. 3ασ.), Λοτζέσκι 2.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *