Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ν. Κρεμαστής: Μπαρτζώκα δεν το πήρες αλλιώς. Βρήκες.

Ν. Κρεμαστής: Μπαρτζώκα δεν το πήρες αλλιώς. Βρήκες.

Είχα καιρό να γράψω αλλά πλέον έχω επανέλθει δριμύτερος. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός έχει βαλθεί να προσπαθεί φιλότιμα στο Top-16 της Ευρωλίγκας να πετάξει στα σκουπίδια ολόκληρη τη σεζόν του. Η ήττα με 67-73 από τη Μακάμπι την Παρασκευή ήταν το πιο πρόσφατο κεφάλαιο σε ένα βιβλίο που όπως εκτυλίσσεται κανείς μας δεν θέλει να διαβάσει το τέλος του όπως πάει το πράγμα.            

Πού ήμασταν στο πρώτο ημίχρονο;

Είδα το ματς, διάβασα την ανάλυση του Κουσούλη (γιατί όταν είσαι μέσα στο γήπεδο μπορεί αρκετά να σου ξεφύγουν), διάβασα και διάφορες άλλες (έτσι για να δω ξανά πόσο καλύτερα τα γράφουν εδώ στο AoB), η ουσία, το συμπέρασμα, ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, όλων ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε 20 λεπτά απέναντι στη Μακάμπι.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ξεκάθαρα ντροπιαστικό.
Στο ΣΕΦ επικρατούσε περισσότερο μια αμηχανία από τις εξέδρες παρά η αποδοκιμασία που θα έπρεπε να βγαίνει από τον κόσμο. Τα έγραφα και την περασμένη εβδομάδα. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός παρουσιαζόταν νωθρός στην άμυνα και εγκλωβιζόταν στην επίθεση πολύ εύκολα. Δηλαδή, όλοι εμείς τα έχουμε δει, αλλά ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες όχι;

Για μένα, ο Ολυμπιακός αδικεί τον εαυτό του και το ρόστερ του. Ο Σπανούλης μοιάζει πλέον με γραφικό γέρο, καλοκαίρι σε παραθαλάσσιο δρόμο την ώρα που περνούν οι τουρίστριες. Όλο μέλι και από τηγανίτα τίποτα. Και, δυστυχώς, δεν φταίει (μόνο) αυτός. Όπως παίζει ο Ολυμπιακός ουσιαστικά τον αναγκάζει να παίζει συνεχώς σε isolation καταστάσεις, στις οποίες θα πρέπει να σκοράρει είτε off-dribble, είτε να κάνει ντράιβ για καλάθι, είτε να βρει τον ελεύθερο παίκτη όταν εκείνον τον έχουν κλείσει 2-3 από τους αντιπάλους.

Όχι ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο Σπανούλης. Δεν θα έπρεπε να το κάνει. Τουλάχιστον όχι τόσο συχνά σε κάθε ματς. Άλλο 3-4 φορές σε έναν αγώνα όταν θα το χρειαστείς και άλλο σε κάθε επίθεση, κάθε φορά που περνάει η μπάλα από τα χέρια του. Τον εξοντώνεις, τον αναγκάζεις να βγάζει όλη την μπασκετική του ευφυΐα σε καταστάσεις που χαραμίζεται. Και αυτός, και οι υπόλοιποι τέσσερις. Αλλά αυτό δεν έχει λογική. Δεν γίνεται να πρέπει να «ματώνει» σε κάθε φάση για να βγάλει κάτι καλό. Κι ο ίδιος ο Σπανούλης μοιάζει πια αμήχανος μέσα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Μοιάζει να νιώθει ότι έχει πέσει όλο το βάρος πάνω του και αυτό τον ωθεί σε ενέργειες λανθασμένες. Όχι ότι αν δεν τις έπαιρνε θα τις έβαζε άλλος, πετάμε πάρα πολλές επιθέσεις πλέον.

Η άμυνα του πρώτου ημιχρόνου ήταν το κάτι άλλο. Έβλεπες ότι μπροστά έβαζες ένα καλάθι το τρίλεπτο, αλλά πίσω δεν μπορούσες να πάρεις τίποτα. Ο Λόγκαν έκανε πάρτι, τέσσερα τρίποντα στο πρώτο μέρος. Συμφωνώ, κάποια ήταν τραβηγμένα, αλλά στο δεύτερο, ας πούμε, γιατί δεν τα έβαλε; Η Μακάμπι σούταρε με 7/13 τρίποντα και 9/15 δίποντα στο πρώτο ημίχρονο. Όλα τραβηγμένα ήταν; Όλα τυχαία; Είχαν οι Ισραηλινοί 57% εντός παιδιάς ενώ εμείς παίζαμε τρελή άμυνα;

Προφανώς και όχι.
Είχαν 57% εντός παιδιάς γιατί σούταραν λες και βρίσκονταν σε προπόνηση. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε 41 πόντους σε ένα ημίχρονο στο οποίο θα έπρεπε να πεθάνει στην άμυνα, αφού μπροστά δεν μπορούσε να βάλει τίποτα. Αλλά το έχω ξαναπεί, το πιο ανησυχητικό του τελευταίου διμήνου είναι η νωθρότητα της ομάδας στην άμυνα, αυτή η αδιαφορία που βγαίνει σε όσες φάσεις είναι να δώσεις το κάτι παραπάνω. Εκτός του Χάινς (το παλικάρι τα δίνει όλα σε κάθε λεπτό που βρίσκεται στο παρκέ), όλοι οι υπόλοιποι είναι ένα «κλικ» πιο αργοί από τους αντιπάλους, ένα «κλικ» πιο βαριεστημένοι.

Προβλήματα και λύσεις

Πιπιλάμε από χτες (όχι εμείς, αλλά αρκετοί στα «ερυθρόλευκα» μέσα) την καραμέλα των απουσιών, των τραυματισμών και των προβλημάτων. Δουλευόμαστε για να ψαρώνουν οι άλλοι ή το πιστεύουμε;

Λείπει ο Μαυροειδής, λένε. Ναι, λείπει. Και θα λείπει αρκετά ακόμα. Όσο ήταν εδώ έπαιζε; Ή τώρα που τον χάσαμε τον… εκτιμήσαμε; Εμείς φωνάζαμε να παίζει ο Μαυροειδής, αλλά ο Μπαρτζώκας δεν τον έβαζε. Για τον Μπαρτζώκα δεν υπήρχε ο Μαυροειδής. Δεν μπορείς να το θεωρείς απουσία, λοιπόν.

Σίγουρα λείπει ο Μάντζαρης. Αλλά ο Ολυμπιακός πήρε παίκτη για να τον αντικαταστήσει, τον Πέρκινς. Άρα, δεν μπορείς κάθε φορά που πηγαίνει κάτι στραβά να λες ότι λείπει ο Μάντζαρης. Αυτό είναι δεδομένο και τώρα και ως το τέλος της σεζόν. Ο Μάντζαρης θα λείπει, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσαρμοστεί. Για μένα δεν μπορείς να τον χρησιμοποιείς πια στις απουσίες. Είναι δεδομένο ότι δεν είναι στο ενεργό ρόστερ ο Μάντζαρης, πήρες παίκτη.

Τραυματίστηκε ο Πάουελ. Εδώ αρχίζουν οι γραφικότητες. Ο Πάουελ είχε παίξει 4 λεπτά με τη Σιένα και ήταν άποντος, είχε παίξει 5 λεπτά με Φενέρ και Χίμκι και ήταν άποντος, είχε παίξει 12 λεπτά με Λαμποράλ στα δύο ματς, στο πρώτο άποντος, στο δεύτερο είχε 2 πόντους. Μόνο με Μπεσίκτας και Μπαρτσελόνα είχε προσφορά, αλλά δεν επηρέασε την εξέλιξη, τα ματς με την πρώτη τα παίρναμε κι έτσι, τα ματς με τη δεύτερη τα χάσαμε ακόμη κι έτσι. Άρα, σε τι στοίχισε το χτεσινό που ο Πάουελ έπαιξε 8 λεπτά και έβαλε 2 πόντους; Μήπως θα ξανάπαιζε από τη στιγμή που θα έβγαινε; Ο Μπαρτζώκας συνηθίζει να τον ξεκινά και μετά την πρώτη αλλαγή να μην τον ξαναπερνά στο παρκέ.

Μόνη απουσία ήταν αυτή του Πρίντεζη. Σίγουρα αυτή μετράει. Αλλά όσο καλός είναι ο Πρίντεζης στην επίθεση και όσο θα μπορούσε να βάλει πόντους και να βοηθήσει την ομάδα (θεωρώ περισσότερο στο δεύτερο μέρος, εκεί που φτάναμε στην πηγή αλλά δεν μπορούσαμε να προσπεράσουμε), δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα έκανε τη διαφορά στην άμυνα και θα είχε μπλοκάρει την επίθεση της Μακάμπι μόνος του.

Άρα, δυστυχώς, για μένα οι απουσίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογίες για αυτή την ήττα. Όχι με τον τρόπο που ήρθε. Όχι στο ματς αυτό με τον Ολυμπιακό που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο.

Πέρκινς και Σερμαντίνι

Το έπιασα λίγο και την περασμένη εβδομάδα, θα το αναφέρω κι εδώ, μιλώντας περισσότερο για το εν λόγω παιχνίδι. Ο Πέρκινς ακριβώς τι κάνει στον Ολυμπιακό; Περιμένει ο Μπαρτζώκας να… ασπρίσει και να γίνει Μάντζαρης; Έχουν ήδη αρχίσει οπαδοί και δημοσιογράφοι της ομάδας να τον βγάζουν άχρηστο, να μιλούν για λανθασμένη μετεγγραφή. Μα, συγγνώμη, τέτοιες παρωπίδες πια; Βλέπει έστω κι ένας να έχει ρόλο ο Πέρκινς στο παρκέ; Πάρτε βάλτε ένα κλιπάκι από τις ημέρες του στη Μακάμπι. Δείτε μια φάση του, πείτε μου μετά αν έχετε δει τον Ολυμπιακό να τον παίζει έτσι σε όσα ματς παίζει ο Πέρκινς. Προφανώς και όχι. Απλώς περιφέρεται. Και όσο δεν έχει ρόλο, όσο δεν έχει την μπάλα σε καταστάσεις που του αρέσουν, δεν πρόκειται να βοηθήσει. Ξεκάθαρο αυτό. Κάποια πράγματα δεν γίνονται ούτε ως δια μαγείας, ούτε απλώς… επειδή τα θες πολύ.

Για τον Γκιόργκι τι να πω;
Για μένα παίζει να είναι και ο πιο αδικημένος παίκτης της Ευρωλίγκας (μετά τους Μαυροειδή, Γκεσεβίτσιους). Μπαίνει, σκίζεται, παίρνει ριμπάουντ, ευστοχεί μπροστά, αλλά με το πρώτο λάθος, με την πρώτη κακή άμυνα ο Μπαρτζώκας τον βγάζει. Στο ματς με την Μακάμπι είχε 66 λεπτά να παίξει (πέραν των πρώτων 8 λεπτών επί δύο θέσεις), έπαιξε τα 15, με τους Άντιτς, Χάινς να μοιράζονται τα άλλα 51 μαζί με τον Παπανικολάου και τον Περπέρογλου. Δηλαδή, αν δεν παίξει 25 λεπτά σε ένα ματς που δεν έχεις ψηλούς, σε ένα ματς που μπαίνει στο δεύτερο ημίχρονο και βγάζει πάρα πολλή ενέργεια στην άμυνα και βοηθά στην ανατροπή, πότε θα παίξει;

Τι πρέπει να κάνει ο Σερμαντίνι για να παίρνει σταθερά ένα 20λεπτο στα ματς του Ολυμπιακού;
Παίζει 12:32 λεπτά ανά αγώνα και έχει 9 ranking με 5.9 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 1.0 τάπα με 58% στα δίποντα και 71% στα τρίποντα. Γιατί να μην του δώσεις λίγο χρόνο παραπάνω και του έχεις “stop” στα 15 λεπτά (στην καλύτερη), ενώ η χρησιμοποίησή του δεν έχει καμία συνέπεια; Δεν έχεις υπομονή όταν τον βάζεις, δεν τον βοηθάς να σκοράρει, δεν τον στηρίζεις με τη συμπεριφορά που έχεις στις αλλαγές απέναντί του. Τι τον πήρες;

Πάμε κάπου;

Είμαστε πια στο τέλος του Μαρτίου, μένουν δύο αγώνες που είναι όλη η χρονιά για τον Ολυμπιακό, όσο γραφικό κι αν ακούγεται αυτό. Στην Α1 έχεις καθαρίσει από τον Γενάρη/Φλεβάρη, άρα τι σου μένει μέχρι το τέλος του Μάη; Η Ευρωλίγκα. Αν δεν μπορέσεις να πας στα προημιτελικά, είσαι απαράδεκτος.

Για μένα, με 7-5 με τέτοιο ρόστερ είσαι ήδη απαράδεκτος,
αλλά η χρονιά κρίνεται στο τέλος και δεν θέλω να λέω τέτοια. Βέβαια, αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει έτσι, το τέλος θα έρθει πολύ γρήγορα. Γιατί δεν αποφασίζει να παίζει άμυνα στο 100% του και στα 40 λεπτά του ματς; Γιατί πρέπει να πετάει πεντάλεπτα και δεκάλεπτα μέσα στο ματς χωρίς λόγο;

Γιατί δεν εκμεταλλεύεται το ρόστερ του;
Ο Γκεσεβίτσιους δεν είναι παίκτης για πέταμα, είναι διεθνής Λιθουανός παίκτης. Είσαι σε μια φάση της σεζόν που δεν σκοράρεις. Γιατί δεν του βγάζεις δύο απλά συστήματα να βγαίνει από τα σκριν να παίρνει τρίποντα; Δεν θα είχε βάλει ο Ολυμπιακός 30 πόντους προχτές αν ο Γκεσεβίτσιους είχε παίξει 5-10 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο και είχε πάρει 4-5 τρίποντα; Δεν είναι δυνατό παίκτες που έχουν αποδείξει τον εαυτό τους και την αξία τους να τους φέρεσαι λες και είναι σκουπίδια ή λες και είναι πιτσιρικαρία που γεμίζει το ρόστερ. Τον έβαλες μέσα 7 λεπτά και του έδωσες 1 σουτ. Γιατί τον έβαλες μέσα τότε; Για να παίξει άμυνα; Και γιατί δεν έβαζες τον Κατσίβελη για να παίξει άμυνα; Ο Γκεσεβίτσιους και πέρσι στον Ολυμπιακό έπαιζε. Είχε 41% στα τρίποντα και 85% στις βολές. Ξαφνικά άχρηστος; Τα ίδια ποσοστά είχε και πρόπερσι στη Λιέτουβος, με 12 σχεδόν πόντους ανά ματς.

Για να μην αναφερθώ στον Πάουελ, που επίσης χρησιμοποιείται λάθος. Εντάξει, δεν είναι ο… καλύτερος αμυντικός της Ευρώπης, αλλά επιθετικά θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο χρήσιμος απ’ ότι είναι στο σύστημα του Μπαρτζώκα.

Μήπως τελικά δεν φταίνε οι παίκτες αλλά το σύστημα; Μήπως πρέπει, έστω και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, να αναθεωρηθούν κάποια πράγματα από τον πάγκο της ομάδας; Ή δεν μας νοιάζει να πάμε Λονδίνο επειδή πέρσι πήραμε την κούπα και θα τα ξεχάσουμε ολα όταν κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό στον τελικό της Α1;

Τι θα αλλάξει;

Τι ακριβώς περιμένουμε να αλλάξει αίφνης για να αναστηθεί η ομάδα; Θα βάζει 40 πόντους ο Σπανούλης σε κάθε ματς; Θα ανέβει ο Περπέρογλου; Δεν είναι εμφανές ότι και αυτός δεν παίζει όπως του αρέσει; Τον έχετε δει ποτέ να ποστάρει το αντίπαλο τριάρι; Μέχρι φέτος πάνω από το 60% των πόντων του έμπαινε από τέτοιες φάσεις. Φέτος ντράιβ, τρίποντο, σουτάκια. Μα, δεν είσαι σε παιδική ομάδα για να πρέπει οι παίκτες να παίζουν όπως θες εσύ. Είναι δεδομένο το πώς μπορεί και θέλει ο καθένας να παίζει. Άπαξ και τον παίρνεις στην ομάδα σου, πρέπει να τον παίξεις με το συγκεκριμένο στιλ που του αρέσει. Αλλιώς τον καταστρέφεις αγωνιστικά.

Ο μόνος που αποδίδει αυτή την περίοδο είναι ο Σλούκας, ο οποίος πήρε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Καλός και ο Άντιτς αλλά προφανώς έχει βάλει στοίχημα να μην πατήσει ρακέτα στην επίθεση, ο Λο έχει σκαμπανεβάσματα αλλά είναι σε καλό επίπεδο, ενώ ο Χάινς είναι από άλλο ανέκδοτο, δεν συγκρίνεται με κανέναν.

Όμως, όταν ο Περπέρογλου, ο Σερμαντίνι, ο Πάουελ, ο Γκεσεβίτσιους, ο Μαυροειδής, ο Σπανούλης, ο Πέρκινς, όλοι αυτοί παίζουν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους (ή δεν παίζουν), πόσο μακριά μπορείς να πας; Πρέπει να εμπιστευτείς το ρόστερ σου, να του δώσεις επιλογές και λύσεις, όχι έναν δρόμο και ας κουτουλάνε εκεί για 40 λεπτά. Αν δεν τους εμπιστεύεσαι γιατί τους κράτησες; Γιατί δέχτηκες να πάρεις τη θέση αφού δεν πίστευες στο ρόστερ;

Σίγουρα, πρέπει να στηρίξουμε την ομάδα, να στηρίξουμε τους παίκτες και τον προπονητή, αλλά στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, ή απλώς γυρνάς την πλάτη και κάνεις υπομονή χωρίς απαιτήσεις, ή πρέπει να πεις κάποια πράγματα έξω από τα δόντια. Αυτά που σε πειράζουν, αυτά που δεν μπορείς να ανεχτείς. Δεν είμαστε στον Δεκέμβρη για να περιμένουμε ότι θα αλλάξουν επειδή είναι αρχή ακόμα. Είμαστε στον Απρίλη σχεδόν και έχουμε απαιτήσεις. Να πάρει, είμαστε οι πρωταθλητές Ευρώπης. Δεν νοείται να παραιτηθούμε από τη μάχη τόσο άδοξα επειδή τρως κολλήματα και άλλους δεν τους βάζεις, για άλλους δεν έχεις ρόλους, άλλες αλλαγές τις κάνεις από το σπίτι σου και άλλα ματς δεν τα διαβάζεις.

Μπροστά η Φενέρ

Την άλλη εβδομάδα παίζουμε στην Τουρκία απέναντι στη μεγαλύτερη απογοήτευση της φετινής Ευρωλίγκας. Η αδιάφορη Φενέρ, αν καταφέρει να μας πάρει τη νίκη, θα σημαίνει ουσιαστικά το τέλος για τον Ολυμπιακό. Όχι μαθηματικά, ελπίδες μπορεί να έχει και πάλι ο πρωταθλητής Ευρώπης. Όμως, αν δεν μπορείς τέλη Μάρτη σε ματς που δεδομένα θες να κερδίσεις να πάρεις μια ομάδα που είναι αδιάφορη, τότε τι θα πας να κάνεις στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας;

Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *