Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Διώξτε τους από το μπάσκετ μας

Διώξτε τους από το μπάσκετ μας

Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 

Λίγο πολύ αναμενόμενο ήταν αυτό που συνέβη την Κυριακή. Η ΕΟΚ εδώ και λίγες εβδομάδες υποτιμούσε τη νοημοσύνη μας και προσπαθούσε να μας πείσει ότι άλλα βλέπαμε, αλλά διαβάζαμε και άλλα καταλαβαίναμε. Προφανώς γιατί όλη η Ελλάδα εκτός της ηγεσίας της ΕΟΚ ήταν ηλίθια. Πριν φτάσουμε στα της Κυριακής και το «άδειασμα» της Ομοσπονδίας από τους παίκτες της εθνικής ομάδας, ας δούμε το θέατρο του παραλόγου που προηγήθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΟΚ την Πέμπτη.

Ο Ανδρέας Μιαούλης, πρόεδρος της ΕΟΚ, είπε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία είναι οξύτατο και πολύ βαρύ για τους ανθρώπους που διοικούν τα σωματεία. [Οι παίκτες…] δεν αναγνωρίζουν ούτε τον πόνο των σωματείων. [Οι παίκτες…] έχουν στυλώσει τα πόδια. Με οποιοδήποτε τίμημα. Ενημερώνουμε και θα δούμε ποιος πολεμάει το μπάσκετ στην Ελλάδα, φοβάμαι ότι έχουν βάλει το μπάσκετ στο στόχαστρο». Δηλαδή η ΕΟΚ λυπάται τα σωματεία και οι παίκτες δεν τα καταλαβαίνουν. Ποιοι παίκτες; Οι απλήρωτοι, οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι σύμφωνα με την ΕΟΚ, πολεμούν το μπάσκετ!

Ο Τάκης Τσαγκρώνης, γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, είπε: «Τα έσοδα της ΕΟΚ είναι περιορισμένα για τα ποσά των επιχορηγήσεων, τα οποία μειώνονται. Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, είμαστε από τις λίγες ομοσπονδίες που δεν θέλουμε να χρωστάμε και δεν χρωστάμε χρήματα, ώστε να μην έχουμε εξαρτήσεις. [Θέλουν να ασφαλίσουν και τα μέλη των οικογενειών τους…] Ακόμη περιμένουμε να μας γνωρίσουν επισήμως πόσα είναι τα μέλη και το κόστος. […] Μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι υπάρχει άλλο θέμα στο χώρο αυτό για να δημιουργηθεί αυτή η αναταραχή. […] Οι αθλητές της Α2 και Β και Γ Εθνικής είναι αποκλειστικής απασχόλησης; Αυτός ο προβληματισμός έχει μπει ποτέ;». Δηλαδή, με απλά λόγια, οι παίκτες θέλουν να ασφαλιστούν και οι οικογένειές τους, ως προστατευόμενα μέλη, όπως γίνεται σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς στη χώρα, αλλά η ΕΟΚ θέλει… ακριβές νούμερο. Προφανώς, μετά θα ακολουθήσει έλεγχος γεννήσεων, ώστε αν κάποιος παίκτης φύγει από την Α2 και έρθει άλλος στη θέση του, οι οικογένειές τους να έχουν τον ίδιο αριθμό μελών, έτσι δεν είναι; Επίσης, ας τους ασφαλίσουν… στις άλλες δουλειές τους! Και ο Τσαγκρώνης είπε, αφού πρώτα δήλωσε ότι η Ομοσπονδία δεν χρωστάει (γιατί σε ποιον πληρώνει;) ότι οι παίκτες έχουν βάλει στο μάτι την κακομοίρα την ΕΟΚ.

Ο Κώστας Τσουτσουμάνος, εκπρόσωπος του ICBS, τόνισε: «Μας ζητούν να καλύψουμε το 100% του ποσού των αποδοχών των παικτών. Πουθενά δεν υπάρχει αυτό. Ακόμη και στην Α1 που είναι ΑΕ, υπάρχει κάλυψη μόνο στο 25% του βασικού μισθού. […] Αν τελικά θελήσει η Πολιτεία να πει ότι πρέπει οι αθλητές να ασφαλιστούν σε κρατικό φορέα είναι δικαίωμά της, αλλά ας αναλάβει και τις δαπάνες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει κοντά μας και να μας βοηθήσει». Οι ΚΑΕ, λέει, καλύπτουν το 25% του βασικού μισθού των παικτών της Α1. Δηλαδή έχει συμβόλαιο ο Τσίλντρες (ή του Διαμαντίδη, του Πέκοβιτς, του Βούισιτς, του Κλαρκ, του Καλαμπόκη) 4,4 εκατομμύρια ευρώ, έχει δηλωθεί με βασικό 750 ευρώ (τυχαίο το νούμερο, αλλά εκεί περίπου είναι) και ο Αγγελόπουλος (ή ο Γιαννακόπουλος, ο Τζεβελέκης, ο Τσακίρης, ο Βωβός) πληρώνει το 25%. Αυτό είναι σωστό. Αλλά το 25% του 750, όχι του 4.400.000 ευρώ. Δηλαδή γλιτώνει τον χρόνο το εξωφρενικό ποσό των 6.500 ευρώ. Ενώ ένας πρόεδρος της Α2 που έχει συμβόλαιο στον παίκτη του 1.000 ευρώ, θέλει να νιώσει μάγκας και με το γελοίο αυτό επιχείρημα να γλιτώνει το 75% των συμβολαίων! Γιατί άλλος ο βασικός μισθός με τον οποίο δηλώνονται οι παίκτες στην Α1, άλλο το κανονικό συμβόλαιο, που πληρώνεται με επιταγές ή (συνηθέστερα) με κατάθεση στον λογαριασμό τους. Στη συνέχεια ο Τσουτσουμάνος είπε ότι αν θέλει η Πολιτεία να ασφαλίσει τους παίκτες, ας το κάνει. Εξήγηση: εμείς δεν τους ασφαλίζουμε, αν θέλετε εσείς, κάντε το.

Ο Βαγγέλης Παπαλιός, εκπρόσωπος της Νήαρ Ηστ, είπε: «Έχουμε προπονητές, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές… Οι άλλοι δεν πρέπει να πληρώνονται και να είναι ασφαλισμένοι;». Και μόνο το σχόλιο σε αυτή την πρόταση υποτιμάει τη γελοιότητα της φράσης. Δηλαδή επειδή οι ομάδες έχουν ανασφάλιστους τους προπονητές, τους γυμναστές και τους φυσιοθεραπευτές, θα πρέπει και οι μπασκετμπολίστες να μείνουν ανασφάλιστοι και απλήρωτοι. Ο λόγος; Για να μη ζηλεύουν οι άλλοι; Για να μην ξυπνήσουν οι άλλοι και ζητάνε ασφάλιση; Τι να σας πω…

ΔΙΕΘΝΕΙΣ: Δεν υπηρετούμε την ΕΟΚ

Εκεί που η ΕΟΚ νόμιζε ότι τα είχε κανονίσει όλα, εκεί που πίστευε ότι είχε καταφέρει να κοροϊδέψει τους περισσότερους (είδατε πώς υποδέχτηκαν τη συνέντευξη τύπου όλα τα sites περίπου, πλην ενός;) ήρθαν οι διεθνείς να την ξευτιλίσουν.

Οι διεθνείς ανακοίνωσαν απεργία και αποχή από την εθνική ομάδα. Μιλάμε για τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα, έτσι; Όχι τους 150 κακομοίρηδες (από οικονομικής απόψεως) της Α2. Θα μου πείτε: σιγά την αποχή, δεν έχει αγώνες η εθνική. Ναι, δεν έχει. Αλλά αφού η ΕΟΚ θέλει πόλεμο εντυπώσεων, ας πάρει πρωτοσέλιδο σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες και τα σάιτ ότι οι διεθνείς είπαν: «Αρνούμαστε να υπηρετήσουμε την Ελληνική Ομοσπονδία», «έγινε μια απάνθρωπη επίθεση στους συμπαίκτες μας της Α2», «δεν θέλουμε μια Ομοσπονδία που να πηγαίνει κόντρα στους παίκτες, ενώ ταυτόχρονα θα εκμεταλλεύεται τις επιτυχίες τους, δεν θέλουμε μια Ομοσπονδία που θα δηλώνει αδύναμη, αναρμόδια και ανεύθυνη στο να λύνει τα προβλήματα μας». Μπράβο στους διεθνείς, μπράβο στον Λάζαρο Παπαδόπουλο, που δεν υποχώρησε στις γελοιότητες της Ομοσπονδίας και επέμεινε στον αγώνα, όντας ο πρώτος πρόεδρος του ΠΣΑΚ που ενδιαφέρθηκε και μπράβο στους παίκτες που αντέδρασαν.

Οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα αν δεν βρεθεί λύση. Θεωρώ ότι τώρα θα αρχίσει να πιέζει η Πολιτεία αφόρητα την ΕΟΚ και το θέμα θα πάρει διαφορετική τροπή.

Πάντως, για να πούμε και κανένα αστείο, αν κάποιος στην ΕΟΚ είχε έστω και λίγη ευθιξία, αγαπούσε το μπάσκετ έστω και στο ελάχιστο και είχε συναίσθηση των λόγων του, μετά το «αρνούμαστε να υπηρετήσουμε την ΕΟΚ», μετά το «δεν θέλουμε αυτή την Ομοσπονδία» της αφρόκρεμας του ελληνικού μπάσκετ, θα έπρεπε να παραιτηθεί ντροπιασμένος. Αλλά φευ, θα συνεχίσουν να λυμαίνονται το μπάσκετ μας.

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *