Home / Α1 / Στη συνήθη pole position

Στη συνήθη pole position

Δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου 2008 

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μία ακόμη σεζόν με το γνωστό τίτλο: «Νταμπλούχος Ελλάδας». Η συνταγή της τρομερής επιτυχίας, δηλαδή η ομοιογένεια, η αγωνιστική συνέπεια και η παρουσία ενός πολύ καλού προπονητή στον πάγκο για πολλά χρόνια, παραμένει σαφώς αναλλοίωτη. Αυτό που αλλάζει είναι ότι προστίθενται ορισμένα καινούργια «συστατικά» μέσα στο παρκέ. Έτσι, το ρόστερ είναι υπερπλήρες και εντυπωσιακό με βασικό στοιχείο (εκτός από το ταλέντο βέβαια) την πλούσια εμπειρία των παικτών.
 
 Στα γκαρντ βρίσκονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης: ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, «κλειδί» του περσινού πρωταθλήματος, συνεχίζει και φέτος, παρά τις αμφιβολίες της σχέσης του με τον Ομπράντοβιτς, και με το πλούσιο ταλέντο του και την εκρηκτική του ιδιοσυγκρασία είναι ο παίκτης που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα σε κάθε αγώνα. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ηγέτης της άμυνας και με αρχηγική συμπεριφορά πια μέσα στο παρκέ, ξεκινάει μια νέα σεζόν με μοναδικό ερωτηματικό το βαθμό κούρασής του. Ο Βασίλης Σπανούλης παίρνει κατά κανόνα τις πιο πολλές επιθέσεις και έχει την ικανότητα να τις τελειώσει. Ο Νίκος Χατζηβρέττας, στην πρώτη του σεζόν μετά από αρκετά χρόνια που δεν έπαιξε στην Εθνική το καλοκαίρι, αναμένεται πιο ορεξάτος να προσφέρει σε πολλούς τομείς του αγώνα.
 
 Η νέα προσθήκη στην περιφέρεια είναι ο Ντρου Νίκολας. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι σαφώς καλύτερος και πιο έμπειρος παίκτης από τον Ουίνστον, είναι ένας χαρισματικός σκόρερ, αλλά αποτελεί ένα ερωτηματικό καθώς, όπως έχουμε ξαναπεί, ο τρόπος παιχνιδιού του δε μοιάζει να ταιριάζει στη νοοτροπία του Ομπράντοβιτς, και είναι ερωτηματικό πώς ο Νίκολας των 13 σουτ ανά αγώνα θα δέσει στην περιφέρεια αστέρων στο ΟΑΚΑ. Πρόκειται, βέβαια, για έναν έμπειρο παίκτη με σημαντική έφεση στην ασίστ, χαρακτηριστικό που μάλλον θα τον βοηθήσει να ενταχθεί καλύτερα στο παιχνίδι της ομάδας.
 
Κάτω από τα καλάθια, ο Παναθηναϊκός έχει, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, 4 πρωτοκλασάτους και ετοιμοπόλεμους παίκτες. Δεν υπάρχουν πια ο τραυματίας Τομάσεβιτς, ούτε ο ασταθής Ντικούδης, ούτε οι Ζίζιτς και Πρκάτσιν. Αντίθετα, στο δίδυμο που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ομπράντοβιτς, ΤσαρτσαρήςΜπατίστ, προστέθηκαν ο «μπάτμαν» Φώτσης και ο Πέκοβιτς που έκανε θραύση πέρσι. Η διαφορά των δύο νέων παικτών από τους προκατόχους τους είναι ότι είναι πιο επιθετικοί παίκτες και σίγουρα θα πρέπει να πάρουν το μερίδιο τους από επιθέσεις. Άλλο ένα «σταυρόλεξο» για τον Ζοτς, αφού θα πρέπει να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε μια περιφέρεια αστέρων και σε μια φροντ-λάιν με παίκτες που δεν είναι στη φύση τους να είναι ρολίστες. Ο Σέρβος συνήθως δε ρίχνει το βάρος στους ψηλούς, αλλά φέτος έχει τους παίκτες για να το κάνει. Επίσης, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι λείπει και ένας χαμάλης, αναλώσιμος ψηλός.
Η μόνη θέση που μοιάζει χαμηλότερης ποιότητας στο ρόστερ είναι αυτή του σμολ-φόργουορντ. Εκεί υπάρχει ο Περπέρογλου, που θα πάρει χρόνο συμμετοχής, έχει καλά στοιχεία αλλά είναι ακόμη άγουρος, ο Κέτσμαν που είναι καλός παίκτης που προσφέρει πολλές βοήθειες, αλλά είναι ένας ρολίστας και ο Σάκοτα που, προσωπικά, δε με πείθει ότι είναι ακόμη έτοιμος για να καθιερωθεί σε αυτό το επίπεδο. Λογικά, ο Ομπράντοβιτς δεν πρόσθεσε τριάρι στο ρόστερ και για να δώσει χρόνο στους δύο νέους Έλληνες αλλά και για να «χωρέσουν» καλύτερα στην πεντάδα οι 5 γκαρντ. Το ρόστερ συμπληρώνουν ο Αλβέρτης, ο Ταταρούνης και ο Βεργίνης που θα παίξουν λίγο στην Α1 αλλά πολύ δύσκολα θα τους δούμε στη δωδεκάδα στα κρίσιμα.
Οι στόχοι για τον Παναθηναϊκό είναι σαφείς: τίτλοι παντού. Εντός συνόρων ο αντίπαλος είναι ο εξής ένας, ο Ολυμπιακός, ενώ στην Ευρωλίγκα η χρονιά είναι μακρά και δύσκολη και θα πρέπει οι «πράσινοι» να φορμαριστούν την κατάλληλη στιγμή, ψάχνοντας και εξιλέωση για τον περσινό πρόωρο αποκλεισμό. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τίθενται τόσα ερωτηματικά «χημείας» στον Ομπράντοβιτς αλλά το ταλέντο ξεχειλίζει και αφήνει πολλές υποσχέσεις για μια νέα επιτυχημένη πορεία.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *