Home / Α1 / Τρεις ομάδες, τρεις κόσμοι

Τρεις ομάδες, τρεις κόσμοι

Δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2008 

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στην Α1 2008-09 θα μιλήσουμε για τις δύο εκπροσώπους της Λάρισας, αλλά και την ΑΕΚ, η οποία μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη χρονιά της ιστορίας της.

ΑΕΚ

Η φυγή του Δρόσου ήταν εκείνη που έφερε τεράστιες αλλαγές στην ΑΕΚ και έκανε το μέλλον να φαντάζει ζοφερό. Ο Φιλίππου συνεχίζει να ταλανίζει την ομάδα, τελευταία φορά το έκανε ζητώντας να του… καρφώσει στα μαλλιά το φεγγάρι το Δρόσος και να φύγουν αγκαλιά στο ηλιοβασίλεμα, με τα λεφτά στην τσέπη του Φιλίππου βέβαια. Τα παραμύθια στην αληθινή ζωή δεν έχουν ποτέ καλό τέλος, οπότε ο Δρόσος από το να «προικίσει» τον Φιλίππου (γιατί δεν είχε άλλο λόγο να ανταποκριθεί στα όσα του ζητούσε εκείνος) αποφάσισε να την κάνει. Μαζί του την έκαναν και 10 παίκτες, σχεδόν όλος ο κορμός της περσινής ΑΕΚ.

Έμειναν μόνο ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Νίκος Χατζής και ο Χρήστος Ταπούτος. Ο Ταπούτος έκανε ίσως περίεργη επιλογή αν σκεφτούμε την καλή κατάσταση που βρισκόταν πέρσι, ο Χατζής έμεινε στην ομάδα που έπρεπε να μείνει, ενώ ο Παπανικολάου έχει πλέον 3 χρόνια ουσιαστικά να παίξει μπάσκετ. Η κατάσταση του Χατζή και του Παπανικολάου γεννά πολλά ερωτηματικά, καθώς θα κληθούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ομάδα. Ερωτηματικό και οι επιλογές του Φλεβαράκη στους ξένους. Στον ΠΑΟΚ είχε σχεδόν αποτύχει παταγωδώς στις επιλογές του, για να δούμε φέτος.

Κάτω από τα καλάθια η ΑΕΚ έχει τον Παπανικολάου και πήρε τους Τρέβον Μπράιαντ, που είναι σίγουρα πολύ καλός παίκτης, αν και είχε μέτριο πρωτάθλημα πέρσι, Μίκαελ Άντερσεν, ψηλός πολυεργαλείο αλλά 34 ετών πια και Περικλή Δορκοφίκη, που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την ομάδα. Ήρθαν επίσης ο Γιάννης Κυριακόπουλος, ο Φώτης Βασιλόπουλος, ο Ντι Τζέι Τόμπσον, ο Τάρμο Κίκερπιλ και ο Ίστβαν Νέμεθ για την περιφέρεια, που μαζί με τον Ταπούτο θα κρατήσουν τις θέσεις αυτές. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι ο Ταπούτος θα τραβήξει μεγάλο κουπί φέτος, ενώ η ΑΕΚ «θα ζει και θα πεθαίνει» ανάλογα με το πώς παίζουν οι Κίκερπιλ, Νέμεθ, Τόμπσον. Ο Κίκερπιλ είχε καλά στατιστικά, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τα μεταφέρει από την Πολωνία που έπαιζε στην Α1. Ο Νέμεθ είναι αρκετά καλός παίκτης, ενώ ο Τόμπσον έχει καλές συστάσεις, καλές εμφανίσεις πέρσι στην Πολωνία (5 ματς), αλλά είναι μικρός, άπειρος και θα πρέπει να δείξει ότι έχει ηγετικές ικανότητες. Στην ομάδα είναι και οι νεαροί Σταμάτης, Αντωνάκης και Σπανός.

Η ΑΕΚ δεν έχει ούτε πολύ καλό ρόστερ, ούτε πολύ κακό. Η Α1 έχει δυναμώσει αρκετά και φαντάζει ανοικτό το να τερματίσει από 6η μέχρι 13η. Λογικά θα αποφύγει τον υποβιβασμό, ενώ πιο πιθανή είναι μια θέση κοντά στο 9-10. Πριν κλείσω την αναφορά αξίζει αν πούμε μια κουβέντα για τον κόσμο της ομάδας, που ουσιαστικά την κράτησε στη ζωή, όταν εκείνη έπεσε μέσα στο γιαούρτι και κινδύνευσε να πνιγεί.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μετά από μια μέτρια χρονιά (το είχαμε άλλωστε γράψει ότι η περσινή Ολύμπια ήταν χειρότερη από άλλες χρονιές), η Ολύμπια φέτος έκανε επενδύσεις, κράτησε τη δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή στον πάγκο με τον πολύ καλό Γιώργο Μπαρτζώκα και δείχνει (στη θεωρία) αρκετά καλύτερη από πέρσι. Έχασε δύο παίκτες κλειδιά (Τσιάρας, Κουμπούρας), αλλά ελπίζει ότι το κενό τους δεν θα φανεί, αφού κινήθηκε πολύ σωστά στο μετεγγραφικό παζάρι.

Στην περιφέρεια ήρθε ο πολύπειρος και πολύ καλός Τερέλ Καστλ, ο οποίος είναι 36 ετών, αλλά η διάλυση του περσινού Άρη μετά τη φυγή του δείχνει τι βάρος έχει ως παίκτης, ο Νίκος Σπανός, παίκτης που δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην Α1, ο Αλέξης Σιγκούνας, ο Μάρκος Κολώκας, ο Γιάννης Καραγκιολίδης και, βέβαια, το γνωστό μας πολυβόλο, Τζαμέλ Τόμας. Μαζί με τους Μάικλ Κινγκ, Μάριο Μπατή και Μίρσα Κούρτοβικ (αλλά και τους Θεοδωράκο, Αργύρη), συνθέτουν μια υπερπλήρη περιφέρεια για ομάδα του βεληνεκούς της Ολύμπιας. Κάτω από τα καλάθια υπάρχουν ο Βασίλης Γιαννουλάκος και ο χρήσιμος Στέφεν Αριγκμπάμπου, ενώ ήρθαν ο Παντελής Παπαϊωακείμ και ο Σβεν Σούλτζε, σημαντική μετεγγραφή για την Ολύμπια. Ο Μαλάκος δεν χάλασε κανένα χατίρι στον Μπαρτζώκα (του είχε ζητήσει Αριγκμπάμπου, Κινγκ και Κούρτοβιτς για να μείνει), με την Ολύμπια να φαντάζει αρκετά δυνατή. Μοναδικό πρόβλημα οι λίγοι ψηλοί (4 τον αριθμό). Σίγουρα θα έχει πρόβλημα σε ορισμένα ματς, παρότι ο Μπαρτζώκας δείχνει ότι θα παίζει με κοντά σχήματα και φέτος. Στόχος της να βρεθεί στην οκτάδα και ίσως να “σπάσει” την πρώτη εφτάδα του πρωταθλήματος.

ΑΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ΑΕΛ φέτος μπαίνει σε μια αρκετά δύσκολη και μεταβατική χρονιά. Με 10 παίκτες να αποχωρούν από την ομάδα, η λογική έλεγε ότι θα έπρεπε να αντικατασταθούν αναλόγως. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η διοίκηση διαμήνυσε από νωρίς προς πάσα κατεύθυνση ότι λεφτά δεν υπάρχουν και ότι θα έπρεπε ο προπονητής να στηριχτεί σε νέα παιδιά. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, πολύ καλός προπονητής και το μεγαλύτερο ατού της ΑΕΛ, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία.

Τι μπορεί να περιμένει η ΑΕΛ από το φετινό πρωτάθλημα; Λίγα πράγματα. Έχει την πιο νεανική και άπειρη ομάδα στην Α1 και ελπίζει ότι (όχι ένας αλλά) πολλοί από τους πιτσιρικάδες που απέκτησε θα «της βγουν» ώστε να σωθεί. Η ΑΕΛ έχει 12 παίκτες που είναι από 25 χρονών και κάτω, με ουσιαστικά μόνους έμπειρους στην ομάδα τον Λάππα και τον Παπακώστα, ο οποίος όμως επιστρέφει στην Α1 μετά από 4 χρόνια.

Στην περιφέρεια υπάρχει ο Σάμι Μέχια, που αυτή τη στιγμή μαζί με τον Τορίν Φράνσις αποτελούν το δίδυμο των Αμερικανών (και μοναδικών ξένων στην ομάδα), αλλά και ο Μάριος Ματαλόν, ο Γιώργος Αποστολίδης, ο Θοδωρής Ζάρας, ο Γιάννης Λάππας και ο Χρήστος Παπανικολάου που έμεινε από πέρσι. Ο Γιώργος Μπρόζος θα κινείται ανάμεσα στο 3 και το 4 και έχει ενδιαφέρον πόσο καλά μπορεί να παίξει μετά από μια καλή χρονιά στο κολέγιο, ενώ κάτω από το καλάθι θα παίζουν ο Φράνσις, ο Παναγιώτης Καβαρανάς που έμεινε, αλλά και οι Σωτήρης Μανωλόπουλος, Μιχάλης Τσαϊρέλης, Φάνης Παπακώστας, ο Φώτης Λαμπρόπουλος και ο Δημήτρης Καραδολάμης (ίσως τον δούμε και στο 3, αν και δύσκολο). Είναι κατανοητό ότι αν δεν «βγουν» οι δύο ξένοι, η ΑΕΛ θα έχει πρόβλημα, καθώς κάποιος θα πρέπει να πάρει την ομάδα πάνω στις πλάτες του και παιδιά 20 χρονών είναι δύσκολο να το κάνουν. Πολύ δύσκολο πείραμα για τον Αλεξανδρή στην πιο δυνατή Α1 των τελευταίων ετών.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *