Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Απλά… Τεό-ς!

Απλά… Τεό-ς!

Ο Ολυμπιακός έδειξε το καλύτερό του πρόσωπο απέναντι στη Βαλένθια στο ΣΕΦ και κέρδισε πολύ εύκολα την ισπανική ομάδα με 77-62. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν τους Ισπανούς στο παιχνίδι τους και τους… έδειξαν πώς γίνεται. Με άμυνα από ατσάλι και σωστή λογική στις επιθέσεις, με έναν Θοδωρή Παπαλουκά να δείχνει ότι μπορεί να περάσει την μπάλα από τρύπα βελόνας για να χαρίσει εύκολους πόντους στους συμπαίκτες του, ο Ολυμπιακός έκανε τους Ισπανούς να φύγουν με την ουρά στα σκέλια.

Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να κερδίσει μέσα στην Ισπανία ώστε να έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Αν δεν το κάνει, θα πρέπει τουλάχιστον να κρατήσει τη μεγάλη διαφορά των 15 πόντων και να αναζητήσει την εκτός έδρας νίκη που χρειάζεται στην Κωνσταντινούπολη. Αλλιώς δεν θα εξαρτάται από αυτόν η 2η θέση και θα περιμένει «δώρο» από τον Ζούρο ή τη Φενέρ.

 
Με τον Ολυμπιακό να αποδίδει υπέροχο μπάσκετ και στις δύο πλευρές του γηπέδου, το παιχνίδι με τη Βαλένθια κρίθηκε στο πρώτο ημίχρονο. Οι Ισπανοί έδειξαν στο ξεκίνημα του δευτέρου ότι θα παλέψουν μέχρι τέλους, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν μια κλάση ανώτερος σε όλο τον αγώνα και δεν τους επέτρεψε ούτε καν να σκεφτούν ότι μπορούν να γυρίσουν τον αγώνα.

Ο Ίβκοβιτς από τα αποδυτήρια είχε σημαδέψει έναν παίκτη, τον Ομάρ Κουκ. Και όλοι οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού είχαν πρώτα αυτόν στο μυαλό τους. Ο Κουκ δεινοπάθησε στο ματς, έπαιξε 31 λεπτά, είχε 4 ασίστ και 4 λάθη και μόλις 4 πόντους με 2/8 σουτ και το πρώτο του καλάθι στο 29ο λεπτό. Αποστολή επιτυχημένη, το «μυαλό» της Βαλένθια εκτός παιχνιδιού και η ισπανική ομάδα έχασε κάθε λογική και ηρεμία στην επίθεση.

Αποτέλεσμα αυτού τα 21 λάθη της Βαλένθια, που είχε 12 στο πρώτο ημίχρονο. Εκεί (στο πρώτο ημίχρονο), ο Ολυμπιακός ήταν τόσο καλύτερος που το 38-24 είναι κολακευτικό για την αντίπαλό του. Η Βαλένθια είχε 12 λάθη στο πρώτο ημίχρονο (4 ο Ολυμπιακός) και μόλις 2 ασίστ (11 ο Ολυμπιακός). Επίσης, ο Ολυμπιακός είχε 6 κλεψίματα, ενώ οι Ισπανοί 0 κλεψίματα και 0/3 τρίποντα.

Ακόμη και τους 24 πόντους που έβαλαν με το ζόρι τα κατάφεραν. Επιθετικά ο Ολυμπιακός έβρισκε στις περισσότερες φάσεις την καλύτερη επιλογή, ιδίως από τη στιγμή που στο 9ο λεπτό μπήκε στο ματς ο Παπαλουκάς. Ο Έλληνας άσος έδειξε ξανά πως όταν πιάνει καλή απόδοση δεν έχει ταίρι σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας με μαεστρία την ομάδα του.

Ο Παπαλουκάς έπαιξε 26 από τα 31 εναπομείναντα λεπτά στο ματς και άλλαξε την εικόνα του Ολυμπιακού. Με 4/5 δίποντα, 3 κλεψίματα και, κυρίως, 9 ασίστ, εκ των οποίων μερικές μόνο παίκτης της κλάσης του θα μπορούσε να δώσει, έκανε τον Ολυμπιακό να νιώθει σίγουρος. Ο Νεστέροβιτς ξέρει να παίρνει θέσεις στη ρακέτα κι έτσι εκμεταλλεύτηκε τις περισσότερες από τις πάσες του Παπαλουκά, ξεκινώντας το ματς με 8/8 δίποντα.

Ο Ολυμπιακός με τον Παπαλουκά στο παρκέ έτρεξε σερί 10-0 από το 8-10 (ο Παπαλουκάς μπήκε στο 12-10) στο 18-10, το οποίο τον έβαλε για τα καλά στο ρόλο του οδηγού. Ο Μπορούσης κέρδισε πολλές μάχες από τον Γιαφτόκας, ενώ ο Λιθουανός είχε τεράστιο πρόβλημα στην άμυνα όταν μπήκε στο παιχνίδι ο Νεστέροβιτς.

Όταν η Βαλένθια έδειξε στο δεύτερο δεκάλεπτο διάθεση να πλησιάσει μειώνοντας σε 24-20, ακολούθησε ένα 9-0 του Ολυμπιακού, που ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους (33-20) με πολύ καλή άμυνα, κλεψίματα και σωστές επιλογές στην επίθεση.

Μετά το ημίχρονο η Βαλένθια μπήκε προσεχτικά στο παρκέ, με επιθέσεις σχεδιασμένες πάνω στον Λίστσουκ και τον Κλαβέρ και μπόρεσε να μειώσει με 0-8 σε 38-32. Αλλά ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία όρεξη για παιχνίδια. Ο Μπουρούσης έκανε τη διαφορά, ο Σπανούλης πρόσθεσε φάσεις κλάσης και με 10-0 ο Ολυμπιακός έγραψε το 48-32. Ο Παπαλουκάς και ο Νεστέροβιτς ανέλαβαν στη συνέχεια και κράτησαν εκ του ασφαλούς τον Ολυμπιακό πάνω από τους 10 πόντους σε όλο το υπόλοιπο ματς. Ο Βασιλόπουλος μπήκε και έδωσε ακόμα περισσότερη ενέργεια στην άμυνα, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει με 15 πόντους μια ομάδα που πριν από μία εβδομάδα «έβγαζε το λάδι» στη Φενέρ στην Τουρκία και την Κυριακή έκανε επίδειξη αμυντικής δύναμης επί της Μπιλμπάο στην ACB.

Ο Παπαλουκάς έκανε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι δίνοντας ορισμένες ασίστ που σε σηκώνουν από την καρέκλα σου, ο Νεστέροβιτς εκτελούσε ιδανικά μέσα από τη ρακέτα, ο Μπουρούσης τα έκανε όλα καλά (σημαντική παρουσία σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κερδισμένα φάουλ, τάπες), ο Σπανούλης είχε καθοριστικές επιθέσεις, πάσες και άμυνες,, ο Νίλσεν ήταν μεστός, ο Τεόντοσιτς περιόρισε κατά πολύ τα άσκοπα λάθη και τα πεταμένα τρίποντα και ο Λούκας ήταν πολύ πολύ καλός στην άμυνα.

Γενικά, κοιτώντας το ματς με μια γενικότερη ματιά, για πρώτη φορά φέτος ο Ολυμπιακός έδειξε ικανός να διορθώσει τις μεγαλύτερες αδυναμίες του. Δεν κολλούσε στην επίθεση ανεξαρτήτως του αν ο Σπανούλης σκόραρε ή όχι, δεν είχε πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα (μάλιστα από εκεί πήρε και το ματς), έδειχνε να έχει ισορροπία στο παρκέ, ενώ ο καθένας στην ομάδα είχε το ρόλο του και φαινόταν να μπορεί μέσα σε αυτόν να αποδώσει το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα το ματς είναι λόγος αισιοδοξίας για το ευρωπαϊκό μέλλον της ομάδας, και θα είναι ακόμα περισσότερο αν ο Ολυμπιακός πάει στην Ισπανία την επόμενη εβδομάδα και επαναλάβει ανάλογη εμφάνιση, δείχνοντας χαρακτήρα και κερδίζοντας.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *