Home / NBA / NBA 08-09 on AoB: Ανατολή

NBA 08-09 on AoB: Ανατολή

Δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου 2008
 
Το NBA ξεκινάει το βράδυ της Τρίτης και οι ομάδες μπαίνουν, όπως κάθε χρονιά, με στόχο τον τίτλο. Δύο είναι τα στοιχεία που μπορούμε να ξεχωρίσουμε για το φετινό πρωτάθλημα. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το NBA είναι βέβαιο ότι θα χτυπηθεί του χρόνου, αφού το 80-90% των διαρκείας των ομάδων και των διαφημιστικών συμφωνιών είχαν ήδη πωληθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε το NBA φέτος θα ψάξει τρόπους να κρατήσει τον κόσμο κοντά του… του χρόνου. Το άλλο είναι οι οιωνοί: όσο περνούν τα χρόνια οι διαφορές ανάμεσα στους κακούς και τους καλούς του πρωταθλήματος μεγαλώνουν, αλλά πέρσι αναβίωσε ο απόλυτος τελικός, Λέικερς-Σέλτικς. Οι αστέρες σκέφτονται πια σοβαρά τη φυγή, ο κόσμος ψάχνει το νέο είδωλο και η χρονιά είναι σίγουρα μεταβατική, αλλά και κομβική. Ας αρχίσουμε από την Ανατολική Περιφέρεια.
 
 Atlantic
 
 ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ: Οι πρωταθλητές ξεκινούν με σχεδόν το ίδιο ρόστερ. Υπάρχουν οι Άλεν, Πιρς (αδυνατισμένος κατά 7 κιλά), Γκαρνέτ, Χάουζ, Ρόντο, Κασέλ και Πέρκινς, Ντέιβις, Σκαλαμπρίνι (όχι που δεν θα τον έλεγα!) ενώ έφυγε ο Πόζι. Είναι και πάλι ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για τον τίτλο, αφού οι Άλεν-Πιρς-Γκαρνέτ ίσως αποτελούν και φέτος το πιο δυνατό «τρίο» στο πρωτάθλημα. Η συνταγή θα είναι η ίδια, μετεγγραφή ουσιαστικά δεν έγινε, οπότε η ερώτηση είναι: μπορούν ξανά; ΣΤΟΧΟΣ: Βεβαίως και προφανώς ο τίτλος. Υπάρχουν όμως κι άλλες δυνατές ομάδες στο πρωτάθλημα. Πάντως, ξεκινούν ξανά από την 1η θέση, ως φαβορί.
 
ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ: Το πείραμα Τόμας τελείωσε (και παραλίγο να… τελειώσει και ο Τόμας), ήρθε ο Μάικ Ντ’ Αντόνι, ο οποίος είναι καλύτερος, αλλά μένει να δούμε αν οι Νικς θα μεταμορφωθούν. Από την ημέρα που έδιωξαν τον Γιούιν, ο θεός του μπάσκετ τους καταράστηκε και… κάθε πέρσι και καλύτερα. Το ρόστερ είναι αρκετά δυνατό (ιδίως για Ανατολή), με τον Στέφον Μάρμπερι να αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Θα φύγει; Θα κάτσει; Να γκρινιάζει θα πάψει; Ο Ντ’ Αντόνι θα τολμήσει να τον καθίσει στον πάγκο (ο Μάρμπερι έχει πει: «Στη Νέα Υόρκη δεν θα δεχτώ να είμαι αναπληρωματικός»); Υπάρχουν οι Ζακ Ράντολφ, Τζαμάλ Κρόφορντ, Ντανίλο Γκαλινάρι, Έντι Κάρι, Τζάρεντ Τζέφρις, Κουέντιν Ρίτσαρντσον, Ντέιβιντ Λι, Νέιτ Ρόμπινσον, Μαλίκ Ρόουζ, θα έλεγα και ο Πάτρικ Γιούιν Τζούνιορ, που όμως είναι… καμία σχέση με τον μπαμπά του, αλλά κόπηκε τη Δευτέρα. Για όσους το είχαν ακούσει, αλλά απόρησαν που δεν είδαν το όνομά του, ο Άλαν Χιούστον κόπηκε πριν από λίγες μέρες, με τους Νικς να θέλουν να του δώσουν άλλο ρόλο στην ομάδα. ΣΤΟΧΟΣ: Ημιτελικά Ανατολής ή και πιο πέρα, αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει να αρχίσουν από πολύ πιο χαμηλά. Το 2007-08 ήταν η 7η συνεχόμενη χρονιά με αρνητικό ρεκόρ, ενώ το 23-59 ήταν το χειρότερο της ιστορίας τους. Οπότε έχουν πολύ δρόμο πριν αρχίσουν να πείθουν ότι μπορούν να γίνουν ομάδα.
 
ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ ΝΕΤΣ: Και φέτος θα είναι η ομάδα του μεγάλου (αλλά απελπιστικά μόνου) Βινς Κάρτερ. Δίπλα του υπάρχει ο Εντουάρντο Νατζέρα και 13 παίκτες κάτω των 30 ετών. Ξεχωρίζει ο Γι Γιανλιάν, που μπαίνει στη δεύτερη σεζόν του στο NBA, αλλά και ο Ντεβίν Χάρις, που δεν πρόκειται… ποτέ να αποδείξει ότι είναι καλός πλέι μέικερ. Μπόμπι Σίμονς, Στρομάιλ Σουίφτ, Μορίς Άγκερ, Τρέντον Χάσελ, Κένιον Ντούλινγκ και εν ολίγοις… ΣΤΟΧΟΣ: Τα πλέι οφς, αλλά δεν πείθουν κανέναν.
 
ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ: Η πιο… ευρωπαϊκή ομάδα του NBA συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Φέτος, οι Ράπτορς είναι καλύτεροι από πέρσι και θα είναι αποτυχία αν αποκλειστούν από τα πλέι οφς. Στην ομάδα ήρθε ο Ζερμέν Ο’ Νιλ, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τα περασμένα μεγαλεία της καριέρας του στα 30 του χρόνια και μετά από τραυματισμούς. Στην ουσία δηλαδή, πήραν μεγάλο παίκτη, στη μοναδική θέση… που είχαν καλό παίκτη. Στο «4» υπάρχει και ο Κρις Μπος, αλλά και ο Αντρέα Μπαρνιάνι. Άβυσσος η ψυχή των τζένεραλ μάνατζερ… Βέβαια, ο Ο’ Νιλ θα παίζει «πεντάρι». Στο ασόδυο υπάρχει ο Χοσέ Καλντερόν, ο Ρόκο Ούκιτς και ο (αγαπημένος του υπογράφοντα και από τους πιο nice to watch παίκτες της Ευρώπης) Ουίλι Σόλομον. Μπορεί ο Ουίλι να έχει ρόλο; Θα δείξει. Βεβαίως εκεί είναι ο Άντονι Πάρκερ, αλλά και οι Τζαμάριο Μουν, Τζέισον Καπόνο, Κρις Χάμφρις, Τζόι Γκρέιαμ. ΣΤΟΧΟΣ: Προφανώς τα πλέι οφς, αν και αυτοί θέλουν κάτι παραπάνω. Μπορούν να χτυπήσουν Ντιτρόιτ, Σέλτικς, κτλ για την κορυφή της Ανατολής; Δύσκολα.
 
ΦΙΛΑΝΤΕΛΦΙΑ ΣΙΞΕΡΣ: Από τις ομάδες που θα αλλάξουν αγωνιστικό πρόσωπο. Ήρθε ο Έλτον Μπραντ, που εγγυάται κάτι τέτοιο. Δίπλα του θα έχει τον Αντρέ Ιγκουοντάλα, που αφού απέδειξε ότι… δεν μπορεί μόνος του, έχει ξανά βοήθεια. Υπάρχουν και οι Σαμουέλ Ντάλεμπερτ, Αντρέ Μίλερ, Ντόνιελ Μάρσαλ, Θίο Ράτλιφ, Καρίμ Ρας, Λούις Ουίλιαμς, Ρέτζι Έβανς και Ουίλι Γκριν. ΣΤΟΧΟΣ: Αν ήταν στη Δύση θα πήγαιναν… άπατοι, αλλά στην Ανατολή ίσως μπουν στα πλέι οφς. Αυτός είναι ο στόχος τους, αν και μάλλον θα το παλεύουν ως την τελευταία στιγμή, μήπως και τα καταφέρουν. Κατά τα άλλα, τα γνωστά κλισέ… νεανικό ρόστερ, με όρεξη και πάθος για διάκριση…
 
Central
 
 ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ: Ανταλλαγή που σημαίνει αλλαγή σελίδας ήταν αυτή με τη φυγή του Ο’ Νιλ, αλλά δύσκολα να πάνε… κάπου. Ήρθε ο πολύ καλός, αλλά επιρρεπής στους τραυματισμούς, Τι Τζέι Φορντ, έχουν τους Μέρφι, Ρας, Μπάστον, Ντίνερ, Ντάνιελς, Ντανλίδι, Φόστερ, Γκρέιντζερ, Τζακ και Νεστέροβιτς και θέλουν να ελπίζουν. ΣΤΟΧΟΣ: Πλέι οφ, αλλά δεν μπορούν να περάσουν όλοι. Κάποιοι θα μείνουν έξω και οι Πέισερς είναι από τα φαβορί.
 
ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ: Βασιλιάς χωρίς στέμμα και τα συναφή, αλλά στην ουσία one-man show και ερωτηματικό κατά πόσο υπάρχει ουσία. Σύμφωνοι, έφτασαν μια φορά στους τελικούς, μπορούν ξανά; Με αυτές τις ομάδες στην Ανατολή; Είναι ο ΛεΜπρον αρκετά ώριμος, ή λείπουν ακόμη αρκετά στοιχεία από το παιχνίδι του; Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, σε ένα απλώς καλό ρόστερ. ΛεΜπρον Τζέιμς, Μπεν Ουάλας, Ζιντρούνας Ιγκλάουσκας, Ντελόντε Ουέστ, Μο Ουίλιαμς, Ντάνιελ Γκίμπσον και Στσερμπιακ, Σνόου, Ράιτ. ΣΤΟΧΟΣ: Οι τελικοί Ανατολής και κατ’ επέκταση το πρωτάθλημα, αλλά… δύσκολα.
 
ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: Λάθος προπονητής σε λάθος ομάδα; Θα μπορούσε να το πει κάποιος. Οι Μπακς έχουν παίκτες με επιθετικό ταλέντο και προπονητή… για άμυνα. Καλό ρόστερ, με παίκτες όπως οι Μπελ, Μπόγκουτ, Λου, Ρ. Τζέφερσον, Βιλανουέβα, Ντ. Τζόουνς, Ρίντνουρ, Γκρίφιν, Έλσον, Μ. Άλεν και βεβαίως ο Μάικλ Ρεντ που θα ηγηθεί της προσπάθειας. ΣΤΟΧΟΣ: Μπορούν να μπουν πλέι οφς, μπορούν να πάνε και… άπατοι. Απρόβλεπτοι και ασταθείς, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν τους. Δύσκολα μπορεί να τους πάρει κανείς στα σοβαρά.
 
ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΠΙΣΤΟΝΣ: Ένα χρόνο πιο μεγάλοι ή ένα χρόνο πιο ώριμοι, ένα χρόνο πιο κορεσμένοι ή ένα χρόνο πιο κοντά στην τελευταία τους ευκαιρία. Διαλέγετε και παίρνετε. Η συνταγή μένει η ίδια. Κακά παιδιά μέχρι το κόκαλο, περισσότερο ξύλο από κάθε άλλο γήπεδο, αλλά και αρκετό ταλέντο: Τσόνσι Μπίλαπς, Ρασίντ Ουάλας, Ταϊσόν Πρινς, Ριπ Χάμιλτον, Αντόνιο ΜακΝτάις και Ρόντνι Στάκι, Κουόμε Μπράουν, Τζέισον Μαξίελ, Αμίρ Τζόνσον και βεβαίως ο μεγαλύτερος… αποστολέας e-mail στην ιστορία του μπάσκετ, Άλεξ Άκερ. ΣΤΟΧΟΣ: Προσπαθώντας να συγκρατηθώ και να μην κάνω… αφιέρωμα στον Άκερ, θα πω απλώς ότι ο στόχος είναι οι τελικοί Ανατολής και μετά ο τίτλος. Δύσκολο, αλλά μπαίνουν ως το δεύτερο ή τρίτο φαβορί από την Ανατολή.
 
ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ: Έχουν στη διάθεσή τους τον… mad skillz Ντέρικ Ρόουζ, που όμως προφανώς και αποτελεί ερωτηματικό ως προς την απόδοσή του τη ρούκι χρονιά του. Έμειναν ο Κερκ Χάινριχ, ο Λούολ Ντενγκ, ο Ντρου Γκούντεν, ο Γιοακίμ Νοά, ο Αντρές Νοτσιόνι, ενώ για τουλάχιστον ένα χρόνο θα είναι εδώ και ο Μπεν Γκόρντον. Μαζί και οι Λάρι Χιουζ, Μάικλ Ράφιν, Τάιρους Τόμας. ΣΤΟΧΟΣ: Έχουν ρόστερ πλέι οφ, αλλά θα πρέπει να βρουν την όρεξη και τη χημεία που δεν είχαν πέρσι. Μπορούν;
 
Southeast
 
 ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ: Πολύ καλό ρόστερ, ιδίως για Ανατολή, δείχνουν ότι μπορούν να παίξουν ρόλο. Έχουν Μάικ Μπίμπι, Ζάζα Πατσούλια, Τζο Τζόνσον, Μάρβιν Ουίλιαμς, Αλ Χόρφορντ, Τζος Σμιθ αλλά και Ρ. Μόρις, Έβανς, Κλάξτον, Τζόουνς, Μάρεϊ. ΣΤΟΧΟΣ: Πέρσι μπήκαν πλέι οφς, φέτος θέλουν κάτι περισσότερο. Πόσο περισσότερο μπορούν; Δεν ξέρω. Θεωρητικά παραλίγο να αποκλείσουν τους μετέπειτα πρωταθλητές, πρακτικά, δεν μπορούν να πάνε πολύ μακρύτερα από εκεί που έφτασαν και πέρσι.
 
ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ: Ο Πατ Ράιλι έδωσε τη σκυτάλη, τουλάχιστον… για την αρχή της σεζόν, και την πήρε ο Έρικ Σπέλστρα. Νέος προπονητής, πρώτη φορά πρώτος προπονητής, δύσκολο πείραμα. Υπάρχουν ο Ντουέιν Ουέιντ, ο Σον Μάριον, ο Τζαμάλ Μαγκλόιρ, ο Γιουντόνις Χάσλεμ, ο Μάριο Τσάλμερς και οι Τζ. Τζόουνς, Κουίν, Ράιτ, Μπλάουντ, Μπανκς, Ντιαβαρά, Λίβινγκστον. ΣΤΟΧΟΣ: Πλέι οφς και καλή πορεία εκεί, αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω τις έντονες ενστάσεις μου και τις ισχυρές αμφιβολίες μου αν θα γίνει κάτι τέτοιο.
 
 ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ: Πέρσι έφτασαν του Πίστονς στα όριά τους, αλλά φάνηκε ότι κάτι τους έλειπε. Το έψαξαν σε δευτερεύουσες λύσεις, οπότε μένει να δούμε αν το βρήκαν. Έχουν Ρασάρντ Λιούις, Ντουάιτ Χάουαρντ, που για το NBA καλός είναι, ασχέτως αν δεν ξέρει μπάσκετ, Χέντο Τούρκογλου, Τζαμίρ Νέλσον, Τόνι Μπατί, Μικαέλ Πιετρούς, Ρέντικς, Ουίλκς, Αντ. Τζόνσον, Γκόρτατ, Κουκ και Φόιλ. ΣΤΟΧΟΣ: Οι τελικοί της Ανατολής και του NBA. Δύσκολο, καθώς θα πρέπει να περάσουν από Ντιτρόιτ και Βοστόνη, ξεκινώντας από τη θέση του 3ου φαβορί. Πάντως, είναι αξιόμαχοι.
 
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΟΥΪΖΑΡΝΤΣ: Αλλιώς τα περίμεναν, αλλιώς τους βγήκαν. Αν ήταν πλήρεις ίσως είχαν τα φόντα και για τελικούς Ανατολής. Όμως, ο Γκιλμπέρτ Αρίνας ξεκινάει και πάλι από τα πιτς, ενώ όλη τη χρονιά χάνει ο Μπρένταν Χέιγουντ. Μένουν οι Άντον Τζέιμσον, Καρόν Μπάτλερ, ο παίκτης-«είδωλο» ΝτεΣον Στίβενσον και οι Μπράουν, Μπλάτσε, Ντίξον, Σονγκάιλα, Ίταμ Τόμας. ΣΤΟΧΟΣ: Ο Αρίνας είναι από τους πιο ταλαντούχους παίκτες στο NBA, αλλά πια είναι 1,5 χρόνο εκτός αγώνων (μην πω 2). Όλα εξαρτώνται από αυτόν. Μπορούν να πάνε και ημιτελικά Ανατολής, μπορούν να μείνουν κι εκτός πλέι οφ. Σίγουρα, η απώλεια του Χέιγουντ είναι μεγάλο πλήγμα.
 
ΣΑΡΛΟΤ ΜΠΟΜΠΚΑΤΣ: Λίγα πράγματα, μετρημένα κουκιά. Τζέραλντ Ουάλας, Εμέκα Οκαφόρ, Ματ Κάρολ, Σον Μέι, Ναζρ Μοχάμεντ, Άνταμ Μόρισον, Τζέισον Ρίτσαρντσον, Ρέιμοντ Φέλτον. Ερωτηματικό το τι είχε στο μυαλό του ο Μάικλ Τζόρνταν όταν επανέφερε τον Λάρι Μπράουν. Νεανικότατο ρόστερ (μόλις ένας πάνω από 28), εμπειρότατος προπονητής, είναι συνήθως καλός συνδυασμός. ΣΤΟΧΟΣ: Λέτε να κάνουν την έκπληξη και να μπουν πλέι οφς; Δύσκολο.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *