Home / Α1 / Σηκώνει… συζήτηση

Σηκώνει… συζήτηση

Δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2008

Δύο κινήσεις ξεχώρισαν αυτή την εβδομάδα από τις ελληνικές ομάδες. Η μία ήταν η απόφαση του Αμαρουσίου να λύσει τη συνεργασία του με τον Νικολάι Πάντιους και η άλλη η αποπομπή του Τζαμέλ Τόμας από την Ολύμπια Λάρισας.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Ολύμπια αναλαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο. Παίκτες όπως ο Τζαμέλ Τόμας σπανίζουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο Τόμας δεν είναι ο αθλητής που θα ασχοληθεί μόνο με την άμυνα, όπως πρωτίστως ζητάει ο Γιώργος Μπαρτζώκας από τις ομάδες του, αλλά είναι ο παίκτης που μπορεί να βάλει όσους πόντους θέλει στην επίθεση.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τόμας κάθε άλλο παρά θεαματικά είχε μπει στη σεζόν. Με 9.2 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 1.0 κλέψιμο με 35% στα δίποντα και 33% στα τρίποντα παίρνοντας μάλιστα 11 σουτ ανά αγώνα απείχε πολύ από τον ηγέτη-σκόρερ που θα ήθελαν να δουν στη Λάρισα.

Όμως, υπάρχει και αντίλογος. Σε τι στοίχισε στην Ολύμπια το μέτριο ξεκίνημα του Τόμας; Η Ολύμπια έχασε εκτός έδρας από τον Πανελλήνιο και ηττήθηκε στην έδρα της από Άρη και Ολυμπιακό. Και οι τρεις ήττες είναι φυσιολογικές. Αντιθέτως, κέρδισε εντός τα Τρίκαλα και εκτός του Αιγάλεω, με τη δεύτερη νίκη να δείχνει ότι είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από τις ομάδες που θα παλέψουν για την κατηγορία. Άρα είχε χρόνο να βοηθήσει τον Τόμας, που είναι παίκτης εγνωσμένης αξίας και πολύ καλός σκόρερ πέρα από κάθε αμφισβήτηση, να μπει στο κλίμα του παιχνιδιού του Μπαρτζώκα.

Δεν το έκανε και πλέον ρισκάρει. Πρώτη επιλογή ήταν ο Ματ Ουόλς, αλλά μάλλον τελείωσε το φλερτ πριν καν αρχίσει, καθώς η ωραιότατη κυρία Ουόλς (η φωτογραφία του άρθρου χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό για του λόγου το αληθές) δεν θέλει ούτε… για διήμερο να πάει στη Λάρισα, όπως μαθαίνουμε. Λογικό είναι για μοντέλο, playmate, «λαγουδάκι» του Playboy, παρουσιάστρια πικάντικης εκπομπής στο Las Vegas (παλιότερα), να θέλει μια πόλη λίγο πιο κοσμοπολίτικη. Άρα, δύσκολα να πειστεί και δύσκολα να έρθει ξανά ο Ουόλς μόνος του εδώ.

Ο Κόρεϊ Μπέλσερ που είναι μία από τις επόμενες επιλογές της Ολύμπιας, σίγουρα ταιριάζει στο στιλ του Μπαρτζώκα, αποδεδειγμένο αυτό. Αλλά είναι παίκτης που δεν θα δώσει την παραπάνω ώθηση, με αυτόν τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά: ξέρεις τι θα προσφέρει, τι δεν θα κάνει, μέχρι πού θα φτάσεις μαζί του. Με τη φυγή του Τσιάρα και του Κουμπούρα, η Ολύμπια έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα. Μόνο ο Κινγκ και ο Σούλτζε δεν φτάνουν, ούτε μπορεί να αναλάβει όλο το υπόλοιπο βάρος ο Μπατής. Θεωρώ ρίσκο ακόμη και την επιστροφή του Μπέλσερ καθώς η Ολύμπια μπορεί να παγιδευτεί στους 55-65 πόντους επιθετικά, ενώ ένας Αμερικανός άγνωστος στο ελληνικό πρωτάθλημα (ο Νόελ ας πούμε, που επίσης δεν είναι δεινός σκόρερ) θα χρειαστεί σίγουρα περίοδο προσαρμογής, ενώ υπάρχει η απορία: θα είναι καλύτερος του Τόμας;

Στο θέμα του Πάντιους και του Αμαρουσίου, η τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Πάντιους θυσιάστηκε γιατί δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Και αν θέλετε τη γνώμη μου σωστά θυσιάστηκε. Η απόφαση του Σούλη Μαρκόπουλου, μόνο τιμητική μπορεί να είναι για Έλληνα προπονητή, αλλά και για ελληνική ομάδα (καθώς προφανώς και τη δέχτηκε ο Βωβός). Ο Πάντιους δεν είχε μπει καλά στη χρονιά, αλλά αυτό δεν είναι θέμα που θα έκανε το Μαρούσι να τον διώξει.

Ας δούμε την περιφέρεια του Αμαρουσίου: Κις, Κουμπούρας, Στεφανίδης, Παπαντωνίου, Χαραλαμπίδης, Στίβενσον, Καλάθης, Χαφ και Πάντιους. Ο μοναδικός από αυτούς που ήταν αναλώσιμος στην ουσία είναι ο Πάντιους. Θα μου πείτε «και γιατί θα έπρεπε κάποιος να είναι αναλώσιμος;». Η αλήθεια είναι ότι στο Μαρούσι πήραν τον Καλάθη για τεσσάρι και τους προέκυψε τριάρι. Ο Πατ Καλάθης είχε ξεκινήσει τη χρονιά 2007-08 στον δύο-τρία, καθώς είχε ύψος κατά πολύ κοντύτερο από ότι φέτος. Μέσα στην περασμένη σεζόν ο Πατ πήρε περίπου 10 πόντους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε αυτομάτως τεσσάρι. Ο Καλάθης λοιπόν πλασαρίστηκε λανθασμένα από κάποιους ως τεσσάρι λόγω ύψους (2.08) ήρθε στην Ελλάδα, τον είδαν ότι έχει παίξει μόνο περιφέρεια και ότι μπορεί να παίζει μόνο περιφέρεια (απολύτως λογικό, για να αλλάξει θέση, αν το κάνει, θα χρειαστεί αρκετό καιρό) κι έτσι το Μαρούσι βρέθηκε με έναν περιφερειακό περισσότερο απ ότι υπολόγιζε. Ο χρόνος είναι στάνταρ σε κάθε ματς, τρεις θέσεις 120 λεπτά σύνολο και αίφνης 9 παίκτες για να μοιράζεται. Παίκτη σαν τον Κουμπούρα με τα λεφτά του Κουμπούρα δεν βρίσκεις, ο Χαραλαμπίδης είναι μεγάλη υπόθεση για την ομάδα, ο Στεφανίδης είναι Έλληνας όπως και οι προηγούμενοι, ο Παπαντωνίου είναι εκτός των άλλων και επένδυση για την ομάδα. Άρα, μένουν ο Κις, ο Στίβενσον, ο Χαφ και ο Πάντιους. Δεν διώχνεις έτσι τον 2ο σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος, τριάρια σαν τον Στίβενσον δεν κυκλοφορούν πολλά στην Ευρώπη, άρα μένει Χαφ και Πάντιους.

Δεδομένου ότι το Μαρούσι δεν θα «σκοτωθεί» να πάρει νέο παίκτη και δεδομένου ότι ο Χαφ παίζει και στο «4» καθότι παρότι κοντός (1.98) είναι δυνατό παλικάρι, αναγκαστικά περισσεύει ο Πάντιους.

Ο Μαρκόπουλος, όταν έλεγε ότι δεν μπορεί να κόβει χρόνο από άλλους παίκτες για να παίζει ο Πάντιους, ουσιαστικά εννοούσε τον Καλάθη, τον Στεφανίδη και τον Παπαντωνίου. Όλοι θα μοιραστούν αυτά τα 15 λεπτά (και οι Αμερικάνοι) του Πάντιους, αλλά οι δύο νεαροί θα έχουν σίγουρα πιο πολλές ευκαιρίες.

Προσμετρήστε σε αυτό και το γεγονός ότι ο Νικολάι δεν είχε μαγέψει ως τώρα με τις εμφανίσεις του και έχετε τους λόγους του διαζυγίου. Το Μαρούσι πάντως συμφώνησε με τον παίκτη να κάνει προπονήσεις με όλη την ομάδα μέχρι να βρει πού θα συνεχίσει την καριέρα του, σε ακόμη μία ένδειξη ότι είναι από τα πιο επαγγελματικά, υγιή και αξιόλογα σωματεία της χώρας μας. Νέος ξένος λογικά δεν θα έρθει γρήγορα, οπότε βλέπουμε αργότερα πώς θα καλυφθεί το κενό που μένει.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *