Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2012-13 / Preview ημιτελικών: Η ώρα των φαβορί ή η στιγμή των εκπλήξεων;

Preview ημιτελικών: Η ώρα των φαβορί ή η στιγμή των εκπλήξεων;

ΤΡΙΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – Στα ημιτελικά έχει φτάσει ο τρίτος όμιλος του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος «Πάνος Ζαχαρογιάννης», με τις τέσσερις ομάδες που έχουν επιβιώσει μέχρι στιγμής να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις δύο θέσεις στον τελικό. Τα ημιτελικά έχουν φαβορί και αουτσάιντερ, έχουν δύο ομάδες που έγραψαν 26-0 απέναντι στις υπόλοιπες 12 του ομίλου και δύο που θα κυνηγήσουν την έκπληξη. Όμως, από τη στιγμή που η μπάλα θα φύγει από τα χέρια του διαιτητή στο τζάμπολ όλα τα προγνωστικά μπαίνουν στην άκρη και λόγο έχει το πάθος, η διάθεση και η θέληση για νίκη.                

ΑΤΤΙΚΗ – HAVANA RUM

Την Πέμπτη στις 22:15 η Αττική περιμένει τη Havana Rum, που κατάφερε να κάνει την έκπληξη στα προημιτελικά. Η Αττική απέκλεισε με 75-49 τους Ροζ Πάνθηρες, που πάντως ως το 34ο λεπτό ήταν στο -4, ενώ η Havana Rum κέρδισε με 53-52 την Τερψιθέα για να βρεθεί στην τετράδα.

Οι δυο ομάδες είναι λίγο-πολύ γνωστές από τον πρώτο όμιλο, αφού αμφότερες βρίσκονταν εκεί. Βέβαια, έχουν αρκετές προσθήκες στο ρόστερ τους, ιδίως η Αττική, ενώ δεν είχαν συναντηθεί φέτος σε νοκ άουτ παιχνίδι ως τώρα.

Ο ημιτελικός έχει το φαβορί του, αφού η Αττική έχει μόλις μία ήττα στο πρωτάθλημα (από τους Run ‘n’ Gun) και στοχεύει στον τελικό. Απέναντί της η Havana Rum που ζει το δικό της παραμύθι, ήδη ο αποκλεισμός της Τερψιθέας στην οκτάδα την έχει κάνει να ελπίζει σε μεγαλεία και τίτλους. Και δικαιολογημένα. Ασχέτως του τι έχει γράψει η κανονική περίοδος, οι ομάδες βρίσκονται πια μόλις 80 λεπτά από τον τίτλο.

Για να μπορέσει η Αττική να φτάσει εκεί θα πρέπει να ελέγξει αυτή το ρυθμό, θα πρέπει να τρέξει το ματς, να βγάλει αιφνιδιασμούς, να εκμεταλλευτεί τα περισσότερα κορμιά που έχει στο παιχνίδι, να πάρει σκορ από τα δυνατά της όπλα, αλλά και να καταφέρει να εκμεταλλευτεί τις προσαρμογές της άμυνας της Havana Rum, ώστε να βρει τα εκάστοτε ελεύθερα σουτ.

Ο Φάββας, ο Καραντζούνης και ο Κωστούλας θα έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο στην επίθεση, αλλά παίκτες όπως ο Τσομπάνος, ο Σταυρόπουλος Αγ., ο Γαλάνης, ο Ξερέας, ο Καραλής Δ., ο Κοντός, θα κληθούν να δώσουν λύσεις στην επίθεση, αλλά και να κάνουν τη διαφορά στην άμυνα. Ο Λαζάκης βρήκε χώρο να τρέξει στο ματς των προημιτελικών και έδειξε ότι είναι θανατηφόρος στο ανοιχτό γήπεδο (οι 14 συνεχόμενοι πόντοι του στο ξέσπασμα της Αττικής το αποδεικνύουν), ενώ ο Βασιλείου ηρεμεί την ομάδα με την εμπειρία του.

Απ’ την άλλη, η Havana Rum θα πρέπει να ελέγξει και πάλι το ρυθμό του αγώνα, όπως έκανε υπέροχα απέναντι στην Τερψιθέα. Όσο πιο χαμηλά κρατήσει το σκορ, τόσο πιο πολλές πιθανότητες θα έχει για να πάρει αυτή την πρόκριση. Η άμυνά της θα πρέπει να κλείσει τους διαδρόμους προς τη ρακέτα, θα πρέπει να προσπαθήσει να ελέγξει τα ριμπάουντ, αποστολή αρκετά δύσκολη.

Βασικό είναι να καταφέρει να κάνει συντήρηση στα φάουλ, καθώς μιας και το ρόστερ της συνήθως δεν υπερβαίνει τα 6-7 άτομα, θα έχει μεγάλο πρόβλημα αν η Αττική πηγαίνει στις επαφές στην επίθεσή της και η Havana Rum «τσιμπάει».

Ο Χιώτης θα πρέπει να κάνει άλλο ένα μεγάλο ματς στην επίθεση, ο Μπακαυγάς Α. να βοηθήσει από το τρίποντο, αλλά και ο Μαγιάτης, με τον Μπακαυγά Γ., τον Παπαδημητρίου και τον Ραδόπουλο να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις στο σκοράρισμα. Η άμυνα της Αττικής έχει τη φήμη ότι «πνίγει» τις αντίπαλες περιφέρειες, θα πρέπει η Havana Rum να βρει λύση στο κατέβασμα της μπάλας για να το αποφύγει αυτό.

Συνολικά, όποιος καταφέρει να ελέγξει το ρυθμό και τα ριμπάουντ θα έχει τον πρώτο λόγο, ενώ και τα μακρινά σουτ σίγουρα θα παίξουν ρόλο. Όπως, βεβαίως, και οι βολές, και οι δύο ομάδες έχουν παίκτες που κερδίζουν με μεγάλη ευχέρεια βολές, αλλά είναι αρκετά άστοχοι από τη γραμμή.

RUN ‘N’ GUN – Γ.Σ.Π.

Την Παρασκευή στις 22:00 οι Run ‘n’ Gun θέλουν να κρατήσουν το αήττητό τους ανέπαφο για δύο ακόμη αγώνες με πρώτη δοκιμασία αυτή απέναντι στον Γ.Σ.Π.. Ο δεύτερος ημιτελικός φέρνει τον 1ο και τον 4ο της κανονικής περιόδου αντιμέτωπους και σε απόσταση 40 λεπτών από τον τελικό.

Οι Run ‘n’ Gun έχουν ως τώρα 14-0 στο πρωτάθλημα, τελευταία τους νίκη το 90-71 επί των New World Dons στα προημιτελικά, με τον Γ.Σ.Π. να έχει 10-4 κερδίζοντας με 57-53 τον Santa Nionios στην οκτάδα, για να φτάσουμε στο διασταύρωμα αυτό που έχουμε μπροστά μας.

Σίγουρα και αυτός ο ημιτελικός έχει φαβορί, δεν θα μπορούσα να πω κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που η μία ομάδα έχει φτάσει ως εδώ αήττητη, αλλά τα φαβορί πρέπει να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό τους αυτό στο παρκέ. Και κάποιες φορές τα αουτσάιντερ απολαμβάνουν τον τίτλο τους, καθώς παλεύουν χωρίς άγχος, αλλά με εξίσου μεγάλο κίνητρο για τη νίκη.

Ο Γ.Σ.Π. θα πρέπει να σταματήσει πρώτα απ’ όλα τον Πανδή στο παιχνίδι, MVP, πλέον και του Α και του Γ ομίλου του πρωταθλήματος, αυτός ο διπλός τίτλος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαλάρωση στο μαρκάρισμά του. Από εκεί και πέρα, ο Καραλής και ο Βλαχογεώργης έκαναν εσχάτως την εμφάνισή τους στο ρόστερ των Run ‘n’ Gun, αλλά αποτελούν πολύ σοβαρές απειλές για κάθε αντίπαλο, από την περιφέρεια και τη ρακέτα αντίστοιχα.

Ο Ρήγας με τον Ζώτο συνεπικουρούν τον Βλαχογεώργη στις μάχες της ρακέτας, ενώ από κοντά παλεύουν και ο Περρής με τον Πάλλα και τον Διαμαντή. Στην περιφέρεια, δίπλα στον Πανδή ο Αντωνίου Α. είναι εκείνος που τραβάει σε μεγάλο βαθμό το κουπί στο σκοράρισμα, με τον Βασιλείου και τον Παράσχο να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις.

Γενικά, οι Run ‘n’ Gun θέλουν να κάνουν αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το όνομά τους: να τρέχουν και να σκοράρουν στο τρανζίσιον. Αυτό πρέπει να είναι και το πρώτο μέλημα του Γ.Σ.Π., κάτι σίγουρα καθόλου εύκολο, το δείχνει άλλωστε και το αήττητο των αντιπάλων του. Από εκεί και πέρα ο έλεγχος των ριμπάουντ βοηθά αρκετά τους Run ‘n’ Gun να βγάζουν αιφνιδιασμούς, το γεγονός ότι ο Πανδής σουτάρει ακόμη και από τα 9 μέτρα αναγκάζει τις αντίπαλες άμυνες να παίζουν πολύ ανοιχτά, δημιουργώντας διαδρόμους. Η ικανότητα του Πανδή, του Αντωνίου, του Παράσχου, του Βασιλείου στις διεισδύσεις, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν όλη η ομάδα έχει καλά τελειώματα από μέση απόσταση, κάνουν τους Run ‘n’ Gun πολύ αποτελεσματικούς στην επίθεση, και τον Γ.Σ.Π. να έχει έναν παραπάνω πονοκέφαλο.

Απ’ την άλλη οι Run ‘n’ Gun θα πρέπει να βρουν κι αυτοί τρόπο να σταματήσουν τα δυνατά επιθετικά χαρτιά του Γ.Σ.Π.. Ο Κολοβέρος έκανε μέτριο προημιτελικό και θα θέλει να βάλει και… τα ρέστα του στον ημιτελικό, σαφώς έχει την ικανότητα να το κάνει αν δεν τον προσέξει η αντίπαλη άμυνα. Από εκεί και πέρα ο Παπαναστασίου με τον Στασινό προσφέρουν πολύτιμες λύσεις στην επίθεση, αλλά βγάζουν και μεγάλη ενέργεια στην άμυνα, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνους για τον αντίπαλο.

Ο Γ.Σ.Π. έχει σαφείς ρόλους, αλλά και πολλούς παίκτες με δυνατότητα να πάρουν το παιχνίδι πάνω τους. Ο Ντόκος το έκανε στον προημιτελικό και δημιούργησε έναν έξτρα πονοκέφαλο για τους Run ‘n’ Gun. Ο Φίλης, ο Μέρης, ο Τσέκας, ο Τσικαλάς και ο Νταγκίνης θα πρέπει να βοηθήσουν και στις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ ο Στρατικόπουλος θα κληθεί να βρει χώρους στους συμπαίκτες του και να οργανώσει τις επιθέσεις της ομάδας του, με τον Μικέλη να πρέπει να βοηθήσει στα ριμπάουντ, απέναντι σε μια ομάδα με πολλούς καλούς επιθετικούς ριμπάουντερ.

Σε γενικές γραμμές ο ημιτελικός θα κριθεί στο κατά πόσο θα βρουν ανοιχτό γήπεδο οι Run ‘n’ Gun, αν η επίθεσή τους θα καταφέρει να λειτουργήσει ανενόχλητη, αν ο Γ.Σ.Π. θα έχει σταθερό σκορ και λύσεις, ποιος από τους δύο θα ελέγξει τα ριμπάουντ, ποιος θα πάρει περισσότερα από το τρίποντο και, βεβαίως, ποιος θα μείνει πιο ήρεμος για να πάρει αυτό που θέλει. Γιατί την πρόκριση τη θέλουν αμφότεροι, δεν τίθεται λόγος αμφισβήτησης αυτού…

About nikolask11

Check Also

“Πάνος Ζαχαρογιάννης” 2012-13

Το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα “Πάνος Ζαχαρογιάννης”, κατά την σεζόν 2012-13 διεξήχθη σε 3 διαφορετικούς ομίλους, αλλά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *