Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Μπάσκετ; Τι είναι αυτό;

Μπάσκετ; Τι είναι αυτό;

Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2008

Στο ευρύτερο πλαίσιο της κλήρωσης των ομίλων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ο FIBEA Europe έκανε δηλώσεις για το θέμα που καίει κάθε νοήμονα Έλληνα μπασκετόφιλο: τον προπονητή της εθνικής ομάδας.

Και τι είπε; «Αυτή την εποχή η εθνική ομάδα δεν έχει αγώνες. Θα αποφασίσουμε για τον προπονητή όταν έρθει ο καιρός, πριν την προετοιμασία της εθνικής ομάδας».

Από τη φράση αυτή δύο είναι τα συμπεράσματα: 1ον ο τύπος δεν ξέρει τι λέει, ή δεν θυμάται λόγω ηλικίας. Πριν από ένα μήνα δεν είχε πει ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο προπονητής της εθνικής ομάδας και δεν πρόκειται να αλλάξει μια επιτυχημένη συνταγή; Ότι η εθνική είναι στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ, ότι έχασε μόνο από τη χρυσή Ολυμπιονίκη του 2004, αυτή του 2008 και την παγκόσμια πρωταθλήτρια και ότι τώρα «πάμε ως έχουμε για το χρυσό στην Πολωνία»;

Δεν τον πιστέψατε όταν τα έλεγε; Κακό του κεφαλιού σας, ο τύπος πάντως τα είπε. Και μετά από ένα μήνα τα ξέχασε. Τι μεσολάβησε μέχρι τώρα από τότε; Μόνο το γεγονός ότι ο προπονητής της εθνικής ομάδας πήρε το μέρος των διεθνών στην κόντρα με τους καρεκλοκένταυρους της ομοσπονδίας. Γιατί το έκανε; Οι παίκτες είναι το μπάσκετ; Οι παίκτες κερδίζουν τα χρυσά; Δεν το κάνει ο Βασιλακόπουλος; Ε όχι…

Και το 2ο συμπέρασμα: ο τύπος είναι άσχετος με το μπάσκετ. Σε τρομάζει λίγο η ιδέα ότι ο άνθρωπος που ηγείται του ελληνικού μπάσκετ τόσα χρόνια, που είναι πλέον η κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, εκείνος που μια μέρα θα γίνει η κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ, έχει τόση σχέση με το άθλημα, όση ένας σωλήνας με τη μπασκέτα (το πιάσατε το υπονοούμενο έτσι;). Βέβαια, δεν σε τρομάζει πολύ, γιατί μέσα σου το ήξερες, το υποψιαζόσουν, είχες όλες τις ενδείξεις και το μυριζόσουν, το είχες ψυλλιαστεί βρε παιδί μου, πώς να το κάνουμε.

Κάτι είχες καταλάβει τόσο καιρό, όταν με κάθε του απόφαση γύριζε το μπάσκετ 15-20 χρόνια πίσω (στην καλύτερη περίπτωση), όταν ήσουν χαρούμενος γιατί μέσα από αυτόν βρήκες την πρώτη προσπάθεια για δημιουργία χρονομηχανής, αφού έβλεπες πώς θα έπρεπε να ήταν το μπάσκετ του 1980 με αποφάσεις που εκείνος έπαιρνε τον 21ο αιώνα.

Αλλά και… «η εθνική δεν έχει αγώνες τώρα και δεν χρειάζεται προπονητή. Όταν έρθει ο καιρός, τότε θα αποφασίσουμε»; Ρε φίλε, μας δουλεύεις; Απλά ερωτήματα που χτυπούν σαν Ιάπωνες καμικάζι πιλότοι το μυαλό μας: ποιος θα επιλέξει τους παίκτες; Πώς θα τους επιλέξει; Πού θα τους έχει δει; Από DVD θα κάνει την προεπιλογή; Γιατί χαίρω πολύ τους 8-10 σίγουρους και η γιαγιά μου θα ήξερε να τους καλέσει, αλλά τους υπόλοιπους 10; Ή δεν πειράζει; Θα του τους πείτε εσείς; Αν είναι ξένος, όπως τόσο εύκολα αφήσατε να διαρρεύσει πριν από 2-3 εβδομάδες; Ποιους θα ξέρει πλην τους παίκτες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και υπό συνθήκες (μόνο αν έχει… τρέλα ή έχει κληρωθεί μαζί τους στην Ευρώπη) κάποιους από αυτούς των Άρη, Αμαρουσίου, Πανιωνίου, Πανελληνίου; Θα τον καπελώσετε κάνοντας την προεπιλογή αμέσως μετά την πρόσληψή του; Ή θα του δώσετε κασέτες να διαλέξει από αυτές ποιους θέλει, λες και διαλέγει ξένο για σύλλογο; Με τα παιδιά που παίζουν στο εξωτερικό ποιος θα μιλήσει; Ποιος τα παρακολουθεί; Στις Η.Π.Α. ποιος θα πάει; Με τον Κουφό ποιος θα μιλήσει; Θα του πεις… «έλα εσύ και βλέπουμε ποιος είναι προπονητής»; Και στη Γιούτα το ίδιο θα πεις; Το πρόγραμμα ποιος θα το βγάλει; Πότε θα το βγάλει; Ο Γιαννάκης μπόρεσε πέρσι τελευταία στιγμή να το κάνει (παρά τις γελοιότητες που έκανες μέχρι να ανακοινώσεις ποιος είναι προπονητής), θεωρείς ότι μπορεί ο καθένας να το κάνει τον Ιούνιο; Και κυρίως: το σύστημα της ομάδας ποιο θα είναι;

Ή… το μπάσκετ είναι παιχνίδι, σιγά μη χρειαζόμαστε και συστήματα; Αν κρατήσεις το Γιαννάκη (λέμε τώρα) αυτό λύνεται, αλλά αν πάρεις άλλον, πότε θα προλάβει να δει τους παίκτες και να αποφασίσει ποια φιλοσοφία παιχνιδιού πρέπει να έχει η εθνική; Ποιο θα είναι το αγωνιστικό της προφίλ; Ή όλα αυτά θα γίνουν σε 3 εβδομάδες προετοιμασίας, την ώρα που παράλληλα θα… διαλέγει και δωδεκάδα; Θα αποφασίζει την Πέμπτη για το σύστημα και θα το λέει Παρασκευή στους παίκτες; Θα αναγκαστεί ο καινούργιος να παίξει τα συστήματα με τη φιλοσοφία του προηγούμενου λόγω έλλειψης χρόνου; Κι αν ναι, γιατί δεν κρατάς τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία της εθνικής ομάδας; Νομίζεις ότι για να σταθεροποιηθείς στις καλύτερες ομάδες μπορείς να κάνεις μια ομάδα μοντέλο να μοιάζει με τα πρωταθλήματα που στήνεις εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και τη FIBA; Είσαι γελασμένος.

Γνώμη μου είναι ότι τον Γιαννάκη στην παρούσα φάση δεν μπορεί κανείς να τον αντικαταστήσει χωρίς να φάει μεγάλη σφαλιάρα η εθνική. Όμως, δεν αποφασίζω εγώ. Και η απόφαση πρέπει να παρθεί τώρα και όχι τον… Ιούνιο.

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *