Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Π. Ισιγώνης: Αλλαγές του κανονισμού από FIBA και Ευρωλίγκα

Π. Ισιγώνης: Αλλαγές του κανονισμού από FIBA και Ευρωλίγκα

Ανακοινώθηκαν από την παγκόσμια ομοσπονδία (FIBA) και την Ευρωλίγκα κάποιες αλλαγές στον κανονισμό της καλαθοσφαίρισης και αξίζει να κάνουμε μία ανασκόπηση για να δούμε τι αλλάζει, πότε τίθεται σε ισχύ και σε ποια πρωταθλήματα θα ισχύσουν οι αλλαγές.

Ξεκινάμε από τις αλλαγές της FIBA που είναι ο μοναδικός οργανισμός με δικαιοδοσία στον κανονισμό της καλαθοσφαίρισης και υπεύθυνος για τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αλλαγές που αποφάσιζει η ομοσπονδία επηρεάζουν καθολικά τον χώρο του μπάσκετ και εφαρμόζονται γενικά σε όλες τις εθνικές ομοσπονδίες του κόσμου (πάντα με μία σχετική επιφύλαξη αφού δεν έχω ερευνήσει πλήρως το θέμα). Εξαίρεση αποτελούν το ΝΒΑ και το NCAA που έχουν τον δικό τους κανονισμό και η Ευρωλίγκα που δεν αποτελεί διοργανώση της παγκόσμιας ομοσπονδίας (ή ενός εκ των παραρτημάτων της, βλ. FIBA Europe). Η Ευρωλίγκα σε γενικές γραμμές εφαρμόζει τον κανονισμό της FIBA, αλλά επιλέγει να εφαρμόσει διαφοροποιήσεις σε κάποια από τα άρθρα του, με βάση τις αποφάσεις του συμβουλίου της. Επίσης, οι εθνικές ομοσπονδίες και οι διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διαφοροποιήσεις από τον επίσημο κανονισμό (π.χ. η μη εφαρμογή ενός άρθρου για πρωταθλήματα ακαδημιών, η εφαρμογή μίας αλλαγής σε μεταγενέστερη περίοδο από αυτή της FIBA κτλ) αλλά είναι μικρής έκτασης συνήθως.

Ας περάσουμε όμως στις αλλαγές καθεαυτές. Η παγκόσμια ομοσπονδία ενέκρινε και ανακοίνωσε μία πεντάδα αλλαγών σε τέσσερα άρθρα του κανονισμού. Να σημειώσω ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου του 2014, που σημαίνει ότι για την αγωνιστική σεζόν 2013-2014 δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. (Σημ. Αποτελεί πάγια τακτική της ομοσπονδίας να ανακοινώνει τις αλλαγές αρκετό καιρό πριν την νέα ισχύ τους, για να έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι χρόνο να προσαρμοστούν, κάτι που προσωπικά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο)

Τα άρθρα που επηρεάζονται είναι:

• Άρθρο 2 – Γήπεδο
• Άρθρο 18 – Χορήγηση τάιμ-άουτ
• Άρθρο 29 – 24 δευτερόλεπτα
• Άρθρο 38 – Τεχνικό σφάλμα

Άρθρο 2 – Γήπεδο

Αλλάζει ο ορισμός των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος στο εδάφιο 2.4.7, με σκοπό “να δοθεί προστασία στον επιτιθέμενο παίκτη που βρίσκεται στον αέρα σε προσπάθεια για καλάθι”.

Η νέα διατύπωση ορίζει ότι “Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος αποτελούν μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος”.

Στην παλαιά διατύπωση, οι γραμμές δεν αποτελούσαν μέρος των ημικυκλικών περιοχών, κάτι που σημαίνει ότι ένας παίκτης που πατούσε την γραμμή βρισκόταν έξω από την ημικυκλική περιοχή και επομένως εάν είχε λάβει νόμιμη αμυντική θέση, ενδεχόμενη επαφή επιτιθέμενου-αμυνόμενου ήταν ευθύνη του επιτιθέμενου και επομένως υπήρχε επιθετικό σφάλμα.

Από την σεζόν 2014-2015, οι γραμμές θα αποτελούν μέρος των περιοχών και επομένως για να κερδίσει ένας αμυνόμενος επιθετικό σφάλμα θα πρέπει να προλάβει να λάβει νόμιμη αμυντική θέση έξω από το ημικύκλιο και χωρίς να πατάει την γραμμή.

Άρθρο 18 – Χορήγηση τάιμ-άουτ

Αλλάζει ο ορισμός του τρόπου χρήσης των διαθέσιμων τάιμ-άουτ στο εδάφιο 18.2.5, με σκοπό “να αποτραπεί η υπέρμετρη χρήση τάιμ-άουτ στο τέλος του παιχνιδιού” (και επομένως να γίνει το παιχνίδι πιο γρήγορο).

Η νέα διατύπωση ορίζει ότι κάθε ομάδα έχει στην διάθεση της:

• “Δύο (2) τάιμ-άουτ στο πρώτο ημίχρονο (καμία αλλαγή)
• Τρία (3) τάιμ-άουτ στο δεύτερο ημίχρονο, από τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 2 στα δύο τελευταία λεπτά της 4ης περιόδου
• Ένα (1) τάιμ-άουτ σε κάθε παράταση (καμία αλλαγή)”

Άρθρο 29 – 24 δευτερόλεπτα

Αλλάζει ο τρόπος ανανέωσης του ρολογιού των 24ων δευτερολέπτων μετά από επιθετικό ριμπάουντ και προστίθεται το εδάφιο 29.2.2 (με το παλαιό 29.2.2 να γίνεται 29.2.3), με σκοπό “να γίνει το παιχνίδι πιο γρήγορο και να επιτραπούν περισσότερες κατοχές/επιθέσεις στην διάρκεια του παιχνιδιού”.

Η νέα διατύπωση ορίζει ότι:

• “Σε κάθε επιθετικό ριμπάουντ μετά από προσπάθεια για σουτ ή τελευταία/μοναδική ελεύθερη βολή, το ρολόι των 24ων δευτερολέπτων θα επανα-ρυθμιστεί στα 14 δευτερόλεπτα

Άρθρο 38 – Τεχνικό σφάλμα

Αλλάζουν δύο σημεία σχετικά με το άρθρο του τεχνικού σφάλματος. Το 1ο σημείο αφορά στον ορισμό του τεχνικού σφάλματος και το 2ο αφορά στην ποινή που επιφέρει ένα τεχνικό σφάλμα.

Όσον αφορά τον ορισμό του τεχνικού σφάλματος, προστίθεται το εδάφιο 38.3.3 (με τα παλαιά 38.3.3 και 38.3.4 να γίνονται 38.3.4 και 38.3.5 αντίστοιχα) με σκοπό “να παρέχεται μία ισχυρότερη ποινή σε παίκτες που δεν σέβονται τους κανόνες του αθλητικού πνεύματος (sportsmanship, σε ελεύθερη μετάφραση) και ως εκ τούτου χαλάνε την εικόνα του παιχνιδιού”.

Η νέα διατύπωση ορίζει ότι:

• “Ένας παίκτης θα αποβάλλεται όταν χρεώνεται με δύο (2) τεχνικά σφάλματα”

Όσον αφορά την ποινή που επιφέρει ένα τεχνικό σφάλμα, αλλάζει το εδάφιο 38.4.2, αφού “ η υπάρχουσα ποινή θεωρείται υπερβολική”.

Η νέα διατύπωση ορίζει ότι μετά από τεχνικό σφάλμα:

• “Μία (1) ελεύθερη βολή θα χορηγηθει στους αντιπάλους, ακολουθούμενη από:

– Επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.
– Αναπήδηση στον κεντρικό κύκλο για την έναρξη της πρώτης περιόδου.”

Οι αλλαγές στην Ευρωλίγκα

Αφού είδαμε αναλυτικά τις αλλαγές της FIBA, ας ρίξουμε και μία ματιά στις αλλαγές που ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της Ευρωλίγκας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο της Euroleague και του Eurocup και θα ισχύσουν κανονικά από τα πρώτα παιχνίδια των διοργανώσεων τον Οκτώβριο του 2013. Η επίσημη ανακοίνωση στο site της λίγκας αναφέρει τα εξής:

Αναπήδηση και εναλλασσόμενη κατοχή

• Εισάγεται ξανά η αναπήδηση (jump-ball) σε κάθε εμπλοκή της μπάλας και αντικαθιστά την εναλλασσόμενη κατοχή.

– Όσον αφορά την επαναφορά στην αρχή κάθε περιόδου, η ομάδα που κερδίζει την αρχική αναπήδηση θα έχει την κατοχή στην 4η περίοδο και η αντίπαλη ομάδα θα έχει την κατοχή στην 2η και 3η περίοδο.

Η αλλαγή αυτή γίνεται στα πρότυπα του ΝΒΑ αλλά όπως είδαμε παραπάνω, δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί στα πρωταθλήματα της FIBA, οπότε δύσκολα θα την δούμε στην Α1 ή άλλες εθνικές διοργανώσεις στην Ευρώπη.

Τεχνικό σφάλμα

Οι αλλαγές της Ευρωλίγκα εναρμονίζονται απόλυτα με αυτές της FIBA, όπως περιγράφονται παραπάνω και επομένως η ποινή του τεχνικού σφάλματος είναι μία (1) ελεύθερη βολή+κατοχή και ένας παίκτης αποβάλλεται όταν χρεωθεί δύο (2) αντιαθλητικά σφάλματα, με την διαφορά της άμεσης εφαρμογής των αλλαγών.

Τάιμ-άουτ και διαλείμματα

Η Ευρωλίγκα εναρμονίζεται με την FIBA και στην αλλαγή του τρόπου χρήσης των τάιμ-άουτ αλλά προχώρησε σε περαιτέρω αλλαγή και της διάρκειας των διαθέσιμων τάιμ-άουτ “για να επιταχύνει το παιχνίδι”.

Στο 1ο ημίχρονο κάθε ομάδα θα έχει στην διάθεση της ένα τάιμ-άουτ διάρκειας 60 δευτερολέπτων και ένα 30 δευτερολέπτων (2 τάιμ-άουτ συνολικά). Στο 2ο ημίχρονο κάθε ομάδα θα έχει στην διάθεση της δύο τάιμ-άουτ διάρκειας 60 δευτερολέπτων και ένα 30 δευτερολέπτων (3 τάιμ-άουτ συνολικά), αλλά στα 2 τελευταία λεπτά της 4ης περιόδου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κάθε τύπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αλλαγή του χρόνου των διαλειμμάτων, μεταξύ των περιόδων και πριν την έναρξη κάθε παράτασης που μειώνεται από 2 λεπτά στα 90 δευτερόλεπτα (δεν αλλάζει ο χρόνος διαλείμματος μεταξύ 2ης και 3ης περιόδου που παραμένει στα 15 λεπτά).

Όπως βλέπουμε δεν αναφέρεται καμία αλλαγή της Ευρωλίγκας στις ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος και στο ρολόι των 24 δευτερολέπτων που απλά σημαίνει ότι για την σεζόν 2013-2014 δεν θα έχουμε αλλαγές, αλλά είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει εναρμόνιση της Ευρωλίγκας με τις αλλαγές της FIBA τον Οκτώβριο του 2014, κάτι που θα μάθουμε σε ένα χρόνο από τώρα.

Αξίζει να σημειώσω ότι το κείμενο έχει βασιστεί στην επίσημη ανακοίνωση της FIBA αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί επίσημη μετάφραση. Μοναδική επίσημη μετάφραση θα είναι αυτή που θα εκδοθεί από την ΕΟΚ και την ΟΔΚΕ.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να στέλνετε απορίες και ερωτήσεις σχετικά με το μπάσκετ και την διαιτησία στην διεύθυνση asktheref@ageofbasketball.net ή να χρησιμοποιείτε τα σχόλια στο τέλος κάθε ποστ.

Σας χαιρετώ,
Παναγιώτης Ισιγώνης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *