Home / ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΑΙ; / Τον θυμάσαι; – Τζ. Μπ. Ρεφσνάιντερ

Τον θυμάσαι; – Τζ. Μπ. Ρεφσνάιντερ

Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2008

Αλλάζουμε λίγο τη ροή και ζητώ συγγνώμη από τους φίλους που πρώτοι ζήτησαν άλλους παίκτες, καθώς τα αιτήματα για τον Τζόζεφ Ρεφσνάιντερ (ή Ριφσνάιντερ ή Ρεϊφσνάιντερ, αγγλιστί J. B. Reafsnyder), ήταν… απανωτά. Οπότε θα ασχοληθούμε μαζί του σήμερα. Μάλιστα σήμερα, ο τίτλος του άρθρου νομίζω ότι από το 99% των αναγνωστών θα έπαιρνε ως απάντηση… «όχι».

«Είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική ατμόσφαιρα και το αθλητικό μου υπόβαθρο με την επιθυμία μου να κερδίζω στα γήπεδα έχουν βρει ιδιαίτερα καλή εφαρμογή στο νομικό βασίλειο». Τάδε έφη Ρεφσνάιντερ σε μια συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2008 σε εφημερίδα του Μέμφις. Τι αφορούσε η συνέντευξη; Μα τον βίο του ανθρώπου που «παράτησε 8 χρόνια επαγγελματικής καριέρας στο μπάσκετ στην Ευρώπη» για να γίνει δικηγόρος. Τον βίο ενός ευτυχισμένου ανθρώπου, που η ζωή τον ευλόγησε να έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με όσα αγαπούσε.

Ο Τζόζεφ Μπ. Ρεφσνάιτερ (35, 2.08), ή απλώς Τζέι Μπι, όπως τον φωνάζουν οι συνάδελφοί του δικηγόροι είχε ένα μικρό πέρασμα από την Ελλάδα και τον ΒΑΟ τη σεζόν 1996-97. Πέρασε και δεν ακούμπησε βεβαίως, αλλά η μετέπειτα καριέρα του στα δευτεροκλασάτα πρωταθλήματα της Ευρώπης ήταν αξιόλογη.

Ο ΒΑΟ ήταν ο πρώτος σταθμός του Ρεφσνάιντερ στην Ευρώπη μετά το Σιράκιουζ, όπου δεν είχε κάνει σπουδαία πράγματα (περίπου 7-8 πόντους και 4 ριμπάουντ στην τελευταία χρονιά). Αν σκεφτεί κανείς ότι τον Ρεφσνάιντερ αντικατέστησε στον ΒΑΟ ο παικταράς Τζεφ Μαλόουν, τότε μάλλον… τρελαίνεται με την επιλογή.

Λοιπόν, ο Τζόζεφ μετά τον ΒΑΟ πήγε στο Βέλγιο και την Γκεντ. Εκεί έπαιξε δύο χρονιές με… παρασκήνιο. Έβγαλε ολόκληρο το 97-98, αλλά την επόμενη χρονιά οι ιθύνοντες της Γκεντ τον έδιωξαν τον Γενάρη (1999) για να πάρουν στη θέση του τον Ντάριλ Κάνινχαμ. Μετά είδαν τι λαβράκι έδιωξαν και διόρθωσαν το λάθος τους επαναφέροντας τον Ρεφσνάιντερ ένα μήνα αργότερα ξανά στην ομάδα! Τη χρονιά εκείνη ο Ρεφσνάιντερ ήταν αρκετά καλός. Επιλέχθηκε μάλιστα να παίξει και στο… βελγικό all-star game.

Το… millennium τον βρήκε στην Πολωνία, καθώς το 1999-2000 το ξεκίνησε στην Αζότι Ούνια Τάρνοφ. Εκεί είχε σε 12 ματς 7.8 πόντους και 5.7 ριμπάουντ. Όμως η ομάδα έπεσε έξω οικονομικά και έτσι από τον Νοέμβριο κι έπειτα έπαιξε στην Λεγκια Κρολεβσκιε Βαρτσάβα, επίσης πολωνική, β΄ κατηγορίας όμως. Με τη βοήθεια του Ρεφσνάιντερ, η ομάδα του ανέβηκε στην Α1 της Πολωνίας και το 2000-01 είχε 9.8 πόντους και 5.3 ριμπάουντ μαζί της σε… 12 πάλι ματς. Μετά από 12 αγώνες άλλαξε ομάδα καθώς τον ήθελε η Βίσλα Κρακοβίας, στην Α1 της Πολωνίας κι αυτή.

Ψάχνοντας για συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2001 πέρασε από το Τρεβίζο και ένα καλοκαιρινό καμπ, ενώ τον Νοέμβριο έγινε ντραφτ στο NBDL από τους Άσβιλ Άλτιτουντ. Τελικά τη σεζόν 2001-02 περισσότερο έπαιξε στους Μπρίβαρντ Μπλου Ντακς του USBL, όπου σε 28 ματς είχε 8.0 πόντους, 5.4 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ και 0.7 κλεψίματα.

Την ερχόμενη χρονιά ξανά στην Ευρώπη και τη… Σουηδία, όπου με τη Στοκχόλμη είχε την καλύτερη μπασκετική του σεζόν. Σε 25 αγώνες οι μέσοι όροι του ήταν 16.6 πόντοι, 11.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.0 κλεψίματα.

Πάνω που είχε βρει την μπασκετική του… Ιθάκη αποφάσισε να παρατήσει το μπάσκετ αφού πρώτα για λίγο καιρό… χάθηκαν τα μπασκετικά του ίχνη. Πριν έρθει στον ΒΑΟ είχε πάρει από το Σιράκιουζ πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες (έχοντας αθλητική υποτροφία), ενώ μετά πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις. Το 2008 ορκίστηκε και πλέον ασκεί τη δικηγορία ως μέλος της εταιρείας WYATT.

Στη συνέντευξή του είπε ότι από το κολέγιο είχε αποφασίσει να γίνει δικηγόρος, αλλά χωρίς να το περιμένει του ήρθε η ευκαιρία να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ (ας όψεται ο ΒΑΟ δηλαδή). Θεωρεί ευλογία την μπασκετική του καριέρα, αλλά η νομική και η δικηγορία ήταν πάντα η δεύτερη μεγάλη του αγάπη. Εδώ και 2 περίπου χρόνια έχει γίνει και πατέρας, έχοντας μια κόρη.

About nikolask11

Check Also

Τον θυμάσαι; Κλιφ Λέβινγκστον

Ο Κλιφ Λέβινγκστον (Cliff Levingston, 53, 2.03) γεννήθηκε το 1961 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *