Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Πρεμιέρα για ζέσταμα!

Πρεμιέρα για ζέσταμα!

Όπως αναμενόταν η εθνική μας ομάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα να καθαρίσει πολύ εύκολα την πρεμιέρα της στο Ευρωμπάσκετ με τη Σουηδία, κέρδισε τον αγώνα με 79-51. Μετά από ένα νωθρό ξεκίνημα η εθνική έσφιξε την άμυνά της, έκλεισε τους χώρους και έδειξε διάθεση στην επίθεση για να καθαρίσει πολύ εύκολα τους… φτωχούς πλην τίμιους Σουηδούς. Έπαιξαν και σκόραραν όλοι, ο χρόνος μοιράστηκε, στην εύκολη πρεμιέρα, τα σημαντικά αρχίζουν από την Πέμπτη (22:00) όταν και αντιμετωπίζουμε τους Ρώσους, σε ματς που πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε.

Η εθνική μας δεν δυσκολεύτηκε στο παιχνίδι, παρότι το ξεκίνημα ήταν… όσο κακό θα μπορούσε να είναι. Οι Σουηδοί μπήκαν με 2-8 στο ματς, με τον Τέιλορ να νιώθει ότι… μπορεί να πάρει το ματς μόνος του, εξ ου και τα νευράκια προς τον Σπανούλη όταν το ματς γύρισε.

Με τις αλλαγές του Μπουρούση, του Ζήση και του Καϊμακόγλου η εθνική έσφιξε πολύ την άμυνά της και πολύ γρήγορα ήρθε και ο ρυθμός στην επίθεση. Μπουρούσης και Σπανούλης έγραψαν το 12-11, με τον Περπέρογλου να γράφει τρίποντο για το 15-11. Η μπάλα κυκλοφορούσε πολύ καλά, οι Σουηδοί ήταν εγκλωβισμένοι πια επιθετικά, ο Μπουρούσης και ο Καϊμακόγλου έφεραν το ματς στο 25-13 με σερί 10-0, για να κάνει ο Σπανούλης το 34-18, με τον Μαυροκεφαλίδη να είναι καλύτερος τη δεύτερη φορά που μπήκε και να βοηθά σε άμυνα και επίθεση. Αυτός με τον Σλούκα έγραψαν το 39-21, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Προφανώς και το ματς είχε ήδη τελειώσει, η εθνική χαλάρωσε πολύ στην επανάληψη, ελέγχοντας τη διαφορά, με τον Τρινκιέρι να μοιράζει το χρόνο συμμετοχής. Οι Σουηδοί πλησίασαν με τον Τέιλορ και τον Γερέμπκο στο 43-30, αλλά ο Περπέρογλου με τον Πρίντεζη έφεραν το ματς στο 49-32. Ο Μαυροκεφαλίδης με τον Ζήση έγραψαν το 53-32 με τον Σπανούλη να σκοράρει τρίποντο αμέσως μετά.

Περπέρογλου (χωρίς άστοχο σουτ στο ματς) και Φώτσης έφεραν την αναμέτρηση στο 63-37, με τον Μπράμο να παίρνει καλάθι και φάουλ για το 68-40 για να ανεβάσει ο Φώτσης μπαίνοντας στο τελευταίο πεντάλεπτο τη διαφορά στους 30 πόντους, 70-40. Ο Φώτσης με τρίποντο έγραψε το 73-40, η διαφορά έφτασε και τους 34 από μια βολή του Σλούκα, για να μειώσει ο Πίτα σε 74-44. Ο Καββαδάς πέρασε στο ματς στο τελευταίο πεντάλεπτο και με 3 πόντους διαμόρφωσε το 77-44 με τον Σλούκα να βάζει βολές για το 79-44 και τη μεγαλύτερη διαφορά στο ματς για την Ελλάδα. Ο Πίτα και ο Β. Γκάντεφορς σκόραραν στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα για το τελικό 79-51.

Το ματς δεν ήταν δύσκολο, ούτε ήταν δείγμα του τι θα συναντήσουμε μπροστά, πάντως ήταν ένα καλό ξεμούδιασμα για να διώξει η εθνική το άγχος της πρεμιέρας. Τα ριμπάουντ ήταν 41-19 (12-6 τα επιθετικά), η εθνική σούταρε με 66% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα, κρατώντας τη Σουηδία στο 31% στα δίποντα. Μόνο πρόβλημα το 58% στις βολές με 19/33, οφείλουμε να σουτάρουμε καλύτερα. Τα 18 λάθη ήταν πάρα πολλά, αλλά ας δούμε την εθνική σε ένα πιο σοβαρό ματς και κρίνουμε μετά, λάθη όπως αυτά του Σπανούλη που πέταξε την μπάλα πίσω από το κεφάλι σε ντράιβ σε κλειστή άμυνα δεν θα δούμε σε σοβαρά ματς. Οι ασίστ 13-7 για την εθνική μας που είχε και 8 μπλοκ στο ματς!

Από χρόνους ο Καββαδάς έπαιξε λιγότερο, 6 λεπτά, ο Σλούκας περισσότερο, 24 λεπτά, ενώ ο Σπανούλης έπαιξε 22, ο Μπουρούσης 14, ο Πρίντεζης 11, ο Ζήσης 19, ο Φώτσης 17. Από απόδοση δεν ξέρω αν μπορεί να κριθεί κανείς, ο Μπουρούσης ήταν καλός, αλλά το θέμα είναι και ποιον είχε στην πλάτη του, ο Μαυροκεφαλίδης μπήκε ανόρεκτος αλλά τη δεύτερη φορά ήταν πολύ καλύτερος, ο Περπέρογλου ήταν καλός, όπως και ο Σπανούλης, με τον Ζήση να οργανώνει πολύ ωραία. Γενικά, κάποιος που να υστέρησε εμφανώς δεν υπήρχε, ίσως ο Παπανικολάου, που θα βρει ρυθμό στα πιο δύσκολα, και ο Πρίντεζης, που δεν έπαιξε πολύ και… δεν ασχολήθηκε πολύ (με την καλή έννοια αυτό).

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι με 1-0 στην κορυφή του ομίλου μαζί με Ιταλούς και Φινλανδούς, οπότε καλό θα ήταν να κρατήσει τους Ρώσους από κάτω, νίκη και 2-0 για να τους στείλει στο 0-2. Βέβαια, αυτά είναι σχετικά, πάντα εξαρτάται από το ποιος θα περάσει το τι αποτελέσματα θα μεταφερθούν. Έτσι, γράφεις 5-0 και δεν ασχολείσαι με τίποτα. Γιατί με την εικόνα που είδαμε σήμερα από τους Τούρκους, πρέπει να γράψεις 5-0 σε αυτόν τον όμιλο.

Τα δεκάλεπτα: 15-13, 39-21, 59-35, 79-51.

Ελλάδα (Τρινκιέρι): Σλούκας 10 (1), Μπουρούσης 12 (6ρ.), Ζήσης 6 (3ρ.), Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 9 (1τρ. 3ρ.), Φώτσης 7 (1τρ. 3ρ.), Παπανικολάου 2 (4ρ.), Καββαδάς 3 (3ρ.), Μαυροκεφαλίδης 8 (9ρ.), Καϊμακόγλου 4, Μπράμος 3, Πρίντεζης 2.

Σουηδία (Σκοτ Ντιν): Χάκανσον 3 (1), Σκόλντεμπραντ 5 (1), Κέλμπομ 2, Πίτα 7 (1), Α. Γκάντεφορς 3 (1), Τ. Μασάμπα, Γκραντ 2, Γερέμπκο 8 (4ρ.), Μ. Μασάμπα 2, Ρας, Τέιλορ 16 (3), Β. Γκάντερφορς 3.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *