Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013 / Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Ίβκοβιτς τέλος, με Ορένγκα οι Ισπανοί

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, οι Γάλλοι γεύονται ακόμα το νέκταρ της πρώτης νίκης της ιστορίας τους, αλλά με το Μουντομπάσκετ να βρίσκεται μπροστά μας το επόμενο καλοκαίρι, το ενδιαφέρον ακόμα δεν έχει σβήσει από το μέτωπο των εθνικών ομάδων. Σέρβοι, Γάλλοι και Ισπανοί προχώρησαν σε κινήσεις που σίγουρα θα επηρεάσουν το μέλλον τους, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε ως του χρόνου για να δούμε με ποιον τρόπο.

Μετά το τέλος του τουρνουά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποφάσισε ότι δεν θα συνεχίσει άλλο στον πάγκο της Σερβίας. Ο Ίβκοβιτς είπε ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχε συμβόλαιο και είχε πει ότι θα είναι προπονητής ως και το 2013. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται, παρά τα 71 του χρόνια, αλλά ότι θεωρεί πως «είναι καιρός να προωθηθούν κάποιοι πιο νέοι προπονητές από εμένα».

Επίσης ανέφερε ότι επέλεξε να πάρει αυτή την απόφαση τώρα, ώστε η Σερβία με τον νέο της προπονητή να είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς του 2016. Τέλος, έκλεισε μιλώντας για τον βοηθό του: «Πρέπει η ομοσπονδία να πάρει στα σοβαρά τους προπονητές που ήταν στο πλάι μου εδώ και 5 περίπου χρόνια, όπως ο Αλεξάνταρ Κέσαρ».

Σίγουρα η αποχώρηση του Ίβκοβιτς κλείνει ένα κεφάλαιο στη Σερβία. Ο Ίβκοβιτς πήρε τη Σερβία εξαφανισμένη και αποτυχημένη, για να τη βάλει ξανά ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του χώρου. Με τον Ίβκοβιτς η Σερβία ήταν 4η στο Μουντομπάσκετ του 2010, ενώ στα Ευρωμπάσκετ ήταν 2η το 2009, το 2011 ήταν 8η και το 2013 ήταν 7η. Πλέον, η ομοσπονδία της Σερβίας θα κληθεί να πάρει μια σοβαρή απόφαση και να επιλέξει έναν από τους νεότερους προπονητές της χώρας.

Απόφαση πήρε και η ομοσπονδία της Ισπανίας με τον Χουάν Αντόνιο Ορένγκα να παραμένει στο τιμόνι της και για το Μουντομπάσκετ του 2014. Προφανώς η ομοσπονδία επιβράβευσε τον Ορένγκα για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ, που με βάση το ρόστερ που είχε στα χέρια του ήταν αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Ο Ορένγκα έχει, πλέον, την ευκαιρία να κάνει πολύ μεγάλο όνομα, αν οδηγήσει την Ισπανία στο χρυσό στο Μουντομπάσκετ, ουσιαστικά ανεβαίνει στην ελίτ των προπονητών της Ευρώπης. Και ελπίζει να έχει στη διάθεσή του Ναβάρο και Παού Γκασόλ, όπως άλλωστε αμφότεροι έχουν δηλώσει.

Αυτός που δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν θα παίξει στο Παγκόσμιο της Ισπανίας είναι ο MVP του Ευρωμπάσκετ, Τόνι Πάρκερ. Ο Πάρκερ, που προέρχεται από μια εξοντωτική χρονιά, στην οποία έφτασε στους τελικούς του ΝΒΑ με τους Σπερς και μετά συνέχισε ουσιαστικά χωρίς διακοπή με την εθνική για το Ευρωμπάσκετ, ενώ τώρα πρέπει να πάει για προετοιμασία με τους Σπερς, είπε ξεκάθαρα ότι είναι κουρασμένος.

Έθεσε ως χρονιά σταθμό για την αποχώρησή του το 2016 αλλά ενώ για το 2015 και το 2016 έθεσε ήδη τον εαυτό του στη διάθεση της ομοσπονδίας, δεν έκανε το ίδιο και για το καλοκαίρι του 2014: «Με την εθνική έχουμε ακόμα 3 χρόνια για να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλό πριν αποσυρθώ. Γιατί μετά θα φύγω κόουτς, στο λέω (σ.σ. ο Κολέ καθόταν δίπλα του όταν μιλούσε). Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τώρα αν θα παίξω στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014. Το 2015 και το 2016, αν προκριθούμε, θα παίξω σίγουρα. Του χρόνου δεν ξέρω ακόμα, εξαρτάται από το πώς νιώθω, φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για μένα σωματικά».

Προφανώς, ο Πάρκερ είπε ότι εξαρτάται από τη σεζόν που θα κάνουν οι Σπερς. Αν προχωρήσουν στα πλέι οφς και συρρικνωθεί ξανά ο χρόνος ξεκούρασής του, τότε μάλλον δεν θα ενισχύσει την εθνική. Αν οι Σπερς αποχαιρετήσουν νωρίς, η λογική λέει ότι ο Πάρκερ θα παίξει και στην Ισπανία.

Με τον Βενσάν Κολέ, βεβαίως, στον πάγκο της Γαλλίας, καθώς η γαλλική ομοσπονδία δεν περίμενε καν να… ξεϊδρώσουν οι φανέλες των παικτών από τον τελικό για να ανακοινώσει ότι ο Κολέ θα παραμείνει ως το 2016 στην εθνική.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Χάλκινο οι Ισπανοί!

Άλλη μία διοργάνωση έκλεισαν επιτυχημένα οι Ισπανοί, που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, κερδίζοντας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *