Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Euroleague 2013-14 on AoB: Όμιλος C

Euroleague 2013-14 on AoB: Όμιλος C

Η Ευρωλίγκα της σεζόν 2013-14 ξεκίνησε και οι 24 ομάδες βρίσκονται στην αφετηρία της με τον ίδιο στόχο και το ίδιο όνειρο στο βάθος του μυαλού τους: το πολυπόθητο τρόπαιο ή, αλλιώς, την εκθρόνιση του Ολυμπιακού από τον ευρωπαϊκό θώκο, στον οποίο βρίσκεται στρογγυλοκαθισμένος για 2η συνεχόμενη χρονιά. Άλλες με ρεαλιστικές πιθανότητες, άλλες με τρελές ελπίδες, ας δούμε τις ομάδες της φετινής σεζόν. Μετά τον όμιλο Α των ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα, τον όμιλο Β της Ρεάλ, ας συνεχίσουμε με τον όμιλο C, όπου φιγουράρει ο πρωταθλητής Ευρώπης.

Όμιλος C

Ολυμπιακός

Πού βαδίζει: Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός φέτος κυνηγά το ιερό δισκοπότηρο που δεν είναι άλλο από το three-peat στην Ευρωλίγκα. Η αποστολή του είναι εκ προοιμίου πολύ δύσκολη, αλλά το καλοκαίρι ήταν καυτό για τους Πειραιώτες.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κράτησε κοντά του τον Βασίλη Σπανούλη και γύρω από τον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη θα χτιστεί και ο Ολυμπιακός του 2013-14, μαζί με τους Έισι Λο, Στράτο Περπέρογλου, Κώστα Σλούκα, Γιώργο Πρίντεζη, Βαγγέλη Μάντζαρη, Δημήτρη Κατσίβελη, να τον συνεπικουρούν.

Από εκεί και πέρα ο Μπρεντ Πετγουέι, ο Μπράιαντ Ντάνστον, ο Σέντρικ Σίμονς και ο Μίρζα Μπέγκιτς φτιάχνουν μια απίστευτα αθλητική φροντ λάιν, με έφεση στην τάπα και το ριμπάουντ, δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους έχουν αναδειχτεί κάποια στιγμή στην καριέρα τους 1οι μπλοκέρ στο πρωτάθλημα που αγωνίζονταν! Ο Ματ Λοτζέσκι έχει τα φόντα να είναι η αποκάλυψη της φετινής Ευρωλίγκας, με τον Αγραβάνη και τον Παπαπέτρου να είναι δύο πολύ φερέλπιδες νεαροί.

Σε γενικές γραμμές ο φετινός Ολυμπιακός μοιάζει καλύτερος από τον περσινό, με μεγαλύτερο βάθος και περισσότερες λύσεις. Από εκεί και πέρα, δεν είναι καθόλου εύκολη η αποστολή του.

Πού πηγαίνει: Ο Ολυμπιακός κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα, έχει κατακτήσει τη διοργάνωση δύο συνεχόμενες σεζόν και θέλει να επαναλάβει το θρίαμβό του. Είναι βεβαίως κάτι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά ο Ολυμπιακός είναι ένα από τα 4-5 φαβορί της διοργάνωσης. Έχει υπερπλήρες ρόστερ, είναι η ομάδα που κανείς δεν μπόρεσε να νικήσει εδώ και 2 χρόνια και έχει και τον αέρα του πρωταθλητή. Πέραν αυτών, βασικό όπλο του θεωρώ και το γεγονός ότι με την ανανέωση του ρόστερ του φέτος έχει καταφέρει να κρατήσει την ομάδα του διψασμένη για νέες επιτυχίες. Σίγουρα στόχος το Μιλάνο, έχει όλα τα φόντα να τα καταφέρει και να βρεθεί ξανά στη μεγάλη γιορτή της Ευρωλίγκας.

Μοντεπάσκι Σιένα

Πού βαδίζει: Ανανεωμένη και εκ πρώτης όψεως αποδυναμωμένη, η Σιένα έχει πια γυρίσει ξεκάθαρα σελίδα από την κραταιά ομάδα του Πιανιτζάνι. Ο Μάρκο Κρέσπι στον πάγκο, ένα μέτριο ρόστερ με τον Τζέφρι Βιτζιάνο, τον Τόμας Ρες, τον Μπέντζαμιν Όρτνερ, τον Ντάνιελ Χάκετ, αλλά και τους Αμερικανούς Χάντερ, Ρόκστι, Κάρτερ, Σπένερ Νέλσον, Κιμ Ίνγκλις, Έρικ Γκριν, με τον Χάντερ να είναι γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Ηλυσιακό, τον Κάρτερ να προέρχεται από πολύ καλές σεζόν, τον Νέλσον να έχει ξανανιώσει στην Ισπανία πριν φορέσει τα χρώματα της Σιένα, τον Ίνγκλις να παίζει τα πρώτα του παιχνίδια στην Ευρώπη, όπως και ο Γκριν, που θεωρείται καλαθομηχανή. Μαζί τους ο Γκανέζος Ντέιβιντ Κόρνο, ενώ την παράσταση κλέβει ο 15χρονος Λορένζο Μπουκαρέλι που έχει δηλώσει η Σιένα στο ρόστερ της.

Πού πηγαίνει: Λογικά θα περάσει από τον όμιλο, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί για κάτι παραπάνω. Μάλλον το φετινό της ταβάνι είναι το Top-16. Με βάση την ιστορία της αλλά και τον όμιλο, θα είναι παταγώδης αποτυχία αν δεν καταφέρει να περάσει εκεί, αλλά φέτος θα έχει περισσότερες δύσκολες βραδιές από εύκολες.

Ουνικάχα Μάλαγα

Πού βαδίζει: Ο Χοάν Πλάθα έχει στα χέρια του ένα καλό ρόστερ, που μπορεί να κάνει ζημιές αλλά όχι και να κυνηγήσει το φάιναλ φορ. Ο Κάρλος Σουάρεθ, ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ο Ζόραν Ντράγκιτς, είναι παίκτες που θα βοηθήσουν τη Μάλαγα να σταθεί καλά, με τον Σέρχι Βιδάλ, τον Φραν Βάσκες, τον Βλάντιμιρ Στίματς, τον Κέινερ-Μέντλι, τον Χετσχάιμερ και τον Ερλ Καλογουέι να ακολουθούν.

Ο Ουρουγουανός Τζέισον Γκρέιντζερ έχει ευκαιρία στα μεγάλα σαλόνια, όπως και ο 20χρονος Σενεγαλέζος Μαοντό Μαλίκ Ενγκουράν, που όμως είναι ακόμα αρκετά άγουρος. Ατραξιόν της ομάδας ο 17χρονος Ντομάντας Σαμπόνις, γιος του Αρβίντας Σαμπόνις, ο οποίος έχει αφήσει μαγικές εντυπώσεις από τις μικρές εθνικές ομάδες, παίζει στη Μάλαγα φέτος χωρίς να έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο για την περίπτωση που θα επιλέξει του χρόνου να πάει σε αμερικανικό κολέγιο. Φέτος έγινε ήδη ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Μάλαγα που παίζει στην ACB, ενώ αξίζει να τον πετύχετε και στην Ευρωλίγκα αν παίξει.

Πού πηγαίνει: Η Μάλαγα κυνηγά τη 2η θέση του ομίλου, λογικά 1ος ανταγωνιστής της γι’ αυτήν είναι η Γαλατασαράι και μετά η Σιένα. Έχει την εμπειρία, αλλά δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο, οι Τούρκοι έχουν δυναμώσει πολύ. Στόχος της το Top-16, άκρως ρεαλιστικός και θα είναι μεγάλη αποτυχία αν δεν τα καταφέρει. Από εκεί και πέρα, δύσκολα θα πάει παρακάτω.

Γαλατασαράι

Πού βαδίζει: Οι Τούρκοι με τον Ερτζίν Αταμάν στον πάγκο τους έχουν βαλθεί να κυνηγήσουν μεγάλα πράγματα φέτος. Έχουν ένα πάρα πολύ δυνατό ρόστερ και θέλουν να θεωρούνται ισάξιοι με τις άλλες δύο τουρκικές ομάδες. Εξάλλου το πρωτάθλημα Τουρκίας η Γαλατά το πήρε πέρσι, πρώτο της από το 1990.

Το ρόστερ της είναι πολύ καλό, Ζόραν Έρτσεγκ, Τζαμόντ Γκόρντον (της ΤΣΣΚΑ), Μανουτσάρ Μαρκοϊσβίλι, Νέιτ Τζαγουάι, Τσενκ Ακιόλ, Εντζίν Ατσούρ, Μουτλού Ντεμίρ, Μίλαν Μάτσβαν, Σινάν Γκιουλέρ, Εντέρ Αρσλάν, αλλά και Έργουιν Ντάντλεϊ, Χένρι Ντόμερκαντ και Κάρλος Αρόγιο. Ρόστερ πρόκρισης στο Top-16, αλλά όχι μόνο.

Πού πηγαίνει: Θέλει να μπει στο Top-16 έχοντας κάνει ήδη δήλωση, κυνηγώντας την 1η ή τη 2η θέση του ομίλου. Θεωρώ ότι είναι πίσω από τον Ολυμπιακό, αλλά βάσει ρόστερ είναι για 2η. Από εκεί και πέρα είναι από τις ομάδες που έχουν τύχη για να περάσουν και στα νοκ άουτ, εκεί στοχεύει, είναι μέσα στις δυνατότητες ενός τέτοιου ρόστερ να τα καταφέρει. Βλέπουμε, η σεζόν είναι μεγάλη, οι Τούρκοι δεν φημίζονται για φερεγγυότητά τους, αλλά ο Κάρλος Αρόγιο είναι από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της Ευρωλίγκας.

Μπάγερν Μονάχου

Πού βαδίζει: Από τους φτωχούς συγγενείς της Ευρωλίγκας; Δεν θα το έλεγα, η Μπάγερν Μονάχου μπορεί ως τώρα να προκαλεί πολλές ειρωνικές συζητήσεις για το μπασκετικό της τμήμα, αλλά μια ματιά στο ρόστερ της και τον πάγκο της αρκεί για να την πάρει κάποιος στα σοβαρά.

Στον πάγκο θα βρούμε τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, έναν από τους εμπειρότερους προπονητές στην Ευρώπη. Στο παρκέ υπάρχουν γνωστοί Γερμανοί, Στέφεν Χάμαν (32), Χάικο Σαφάρτζικ, Λούκα Στάιγκερ, Ρόμπιν Μπένζινχ, Ντέμοντ Γκριν (34), Γιασίν Ιντμπίχι, αλλά και γνωστοί Αμερικανοί, Τσίβον Τράουτμαν, Ντίον Τόμσον (έχει περάσει και από Ελλάδα), Τζον Μπράιαντ, με τους Μπράις Τέιλορ και Μάλκολμ Ντιλέινι. Βεβαίως, δεν ξέχασα τον Νιχάντ Ντζέντοβιτς που φέτος είναι έτοιμος για την έκρηξη στην Ευρωλίγκα και έχει το ταλέντο για να ξεχωρίσει.

Πού πηγαίνει: Ο όμιλος δεν είναι καθόλου εύκολος, αλλά μην ξεγράψετε τους Γερμανούς τόσο εύκολα. Ο Πέστιτς έχει την εμπειρία και το υλικό για να κάνει ζημιές και η Σιένα (η πιο… ευάλωτη από τις ισχυρές) δεν δείχνει άτρωτη φέτος. Θα έχει ενδιαφέρον η παρουσία της Μπάγερν στον όμιλο.

Στέλμετ Ζιέλονα Γκόρα

Πού βαδίζει: Η πρωταθλήτρια Πολωνίας κάνει ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα και θα παλέψει για να αποφύγει την τελευταία θέση. Στο ρόστερ της θα βρούμε αρκετούς γνωστούς Πολωνούς, Άνταμ Χρίτσανιουκ, Πρέμισλαβ Ζαμοΐσκι, Μαρσέλ Πονίτκα, Μάρτσιν Σρόκα, Καμίλ Τσάνας.

Επίσης υπάρχουν ο Βλαντιμίρ Ντραγκίεβιτς, ο Μάντας Τσεσνάουσκις, αλλά και οι Έρβινγκ Ουόκερ, Ντέιβιντ Μπάρλοου, Κρεγκ Μπράκινς και Ρίτσαρντ Γκουίν. Ο Ουόκερ είχε πολύ καλή σεζόν στη Βερόλι πέρσι, αλλά στη 2η κατηγορία της Ιταλίας, ενώ ο Γκουίν είναι (προφανώς) ο Γκουίν που έπαιξε πέρσι στον Παναθηναϊκό.

Πού πηγαίνει: Δεν είναι για πέταμα, οι Πολωνοί που έχει της δίνουν εμπειρία και θα τη βοηθήσουν να σταθεί. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρα το αουτσάιντερ του ομίλου ή, αν προτιμάτε, το φαβορί για την 6η θέση. Αν περάσει έστω και μία ομάδα θα μιλάμε για μεγάλη επιτυχία, ενώ ενδεχόμενη πρόκριση θα είναι… σα να έχει πάρει Ευρωλίγκα!

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *