Home / ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ / Αφιέρωμα: «Παγωμένος Ώμος»: Μύες και κίνηση του ώμου

Αφιέρωμα: «Παγωμένος Ώμος»: Μύες και κίνηση του ώμου

Εικόνα 3.1, Κινήσεις το βραχίονα στα 3 επίπεδα του χώρου και τους άξονες

ΟΙ ΜΥΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΩΜΙΚΗ ΖΩΝΗ

1. Ο τραπεζοειδής, αποτελούμενος από 3 τμήματα με διαφορετικές ενέργειες:

Τις ακρομιοκλειδικές ίνες. Αυτές ανυψώνουν την ωμική ζώνη και εμποδίζουν το κρέμασμά της κάτω από το βάρος ενός φορτίου, υπερεκτείνουν τον αυχένα και στρέφουν την κεφαλή προς την αντίθετη πλευρά όταν ο ώμος είναι σταθερός.

Τις διάμεσες εγκάρσιες ίνες. Αυτές φέρουν το έσω (νωτιαίο) χείλος της ωμοπλάτης 2 με 3 cm πιο κοντά στις ακανθώδεις αποφύσεις και πιέζουν την ωμοπλάτη πάνω στον θώρακα, επίσης μετακινούν τον ώμο προς τα πίσω.

Τις κάτω ίνες οι οποίες πορεύονται λοξά προς τα κάτω και έσω. Αυτές έλκουν την ωμοπλάτη προς τα κάτω και έσω.

Ταυτόχρονη σύσπαση αυτών των τριών δεσμίδων έλκει την ωμοπλάτη προς τα έσω και πίσω, στρέφει την ωμοπλάτη προς τα πάνω (20ο) παίζοντας ένα μικρό ρόλο στην απαγωγή αλλά ένα σημαντικό ρόλο στη μεταφορά βαριών φορτίων, εμποδίζει το κρέμασμα του βραχίονα και την απομάκρυνση της ωμοπλάτης από το θωρακικό τοίχωμα.

2. Οι ρομβοειδείς μύες, οι οποίοι πορεύονται λοξά προς τα πάνω και έσω. Αυτοί έλκουν την κάτω γωνία προς τα άνω και έσω, κι έτσι ανυψώνουν την ωμοπλάτη και τη στρέφουν προς τα κάτω με την ωμογλήνη να στρέφει προς τα κάτω, και καθηλώνουν την κάτω γωνία της ωμοπλάτης πάνω στις πλευρές. Παράλυση των ρομβοειδών μυών ακολουθείται από απομάκρυνση της ωμοπλάτης από το θωρακικό τοίχωμα.

3. Ο ανελκτήρ μυς της ωμοπλάτης ο οποίος πορεύεται με κλίση λοξά προς τα πάνω και έσω. Όπως και οι ρομβοειδείς μύες, έλκει την άνω γωνία προς τα πάνω και έσω κατά 2 ή 3cm (όπως κατά την ανύψωση των ώμων σε ένδειξη αδιαφορίας). Ενεργοποιείται κατά τη μεταφορά ενός φορτίου. Η παράλυση του ακολουθείται από κρέμασμα της ωμικής ζώνης.

4. Ο πρόσθιος οδοντωτός. Η άνω μοίρα εκτελεί απαγωγή και πλάγια κλίση της ωμοπλάτης προς τις πλευρές. Η άνω και η κάτω μοίρα του τραπεζοειδή και του πρόσθιου οδοντωτού συνεργάζονται και σχηματίζουν ένα ζεύγος δυνάμεων για την άνω στροφή της ωμοπλάτης. Η ενεργοποίηση των μυών αυτών είναι έντονη κατά την ανύψωση του άνω άκρου, με τον τραπεζοειδή να είναι περισσότερος δραστήριος κατά την απαγωγή και τον πρόσθιο οδοντωτό κατά την κάμψη. Ένας παράλυτος πρόσθιος οδοντωτός εμποδίζει την ανύψωση του άνω άκρου πάνω από τις 100ο.

5. Ελάσσων θωρακικός ο ποίος πορεύεται λοξά προς τα κάτω, μπροστά και έσω. Κατασπά την ωμική ζώνη έτσι ώστε η ωμογλήνη να στρέφει προς τα κάτω (π.χ. κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στους παράλληλους δοκούς), έλκει την ωμοπλάτη προς τα έξω και μπροστά έτσι ώστε το οπίσθιο χείλος της να απομακρύνεται από το θωρακικό τοίχωμα.

6. Ο υποκλείδιος μυς, ο ποίος πορεύεται λοξά προς τα κάτω και έσω σχεδόν παράλληλα με την κλείδα. Κατασπά την κλείδα και επομένως και την ωμική ζώνη, πιέζει το έσω άκρο της κλείδας πάνω στην λαβή του στέρνου και έτσι φέρνει σε σύνταξη τις αρθρικές επιφάνειες της στερνοκλειδικής άρθρωσης.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΩΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Κινήσεις στην άρθρωση του ώμου:

1. Κάμψη. Η κίνηση γίνεται στο προσθιοπίσθιο επίπεδο και άξονα οριζόντιο. Το εύρος της κίνησης είναι 0ο-180ο. Μοχλός 3ου είδους. Αν η κίνηση υπερβεί τις 180ο. Οι μύες που εκτελούν την κίνηση είναι: Ο πρόσθιος και μέσος δελτοειδής, ο μείζων θωρακικός (κλειδική μοίρα), ο κορακοβραχιόνιος και οι δύο κεφαλές του δικεφάλου μυός (μακρά και βραχεία). Από αυτούς, ο δελτοειδής είναι ο πρωταγωνιστής της κίνησης και είναι ικανός να μεταφέρει τον βραχίονα σε όλο το εύρος της τροχιάς της κάμψης. Οι υπόλοιποι ενεργοποιούνται περισσότερο στις πρώτες 90 μοίρες της κάμψης.

2. Έκταση. Είναι η κίνηση αντίθετη της κάμψης, όταν δε ο βραχίονας περάσει τον κορμό, η κίνηση λέγεται υπερέκταση.

3. Απαγωγή. Η κίνηση γίνεται στο μετωπιαίο επίπεδο και στον προσθιοπίσθιο άξονα. Το εύρος της κίνησης είναι 0ο-180ο. (0ο-120ο ώμος και 60ο στροφή της ωμοπλάτης). Μοχλός 3ου είδους. Οι μύες που εκτελούν την κίνηση είναι: Ο δελτοειδής και ο υπερακάνθιος οι οποίοι είναι και οι πρωταγωνιστές.

4. Προσαγωγή. Είναι η κίνηση αντίθετη της απαγωγής με κύριους μυς τον μείζονα θωρακικό (στερνική μοίρα), η οπίσθια μοίρα του δελτοειδή η μακρά κεφαλή του τρικεφάλου, ο πλατύς ραχιαίος και ο μείζων στρογγύλος.

5. Έσω στροφή. Η κίνηση γίνεται στο οριζόντιο επίπεδο και σε κατακόρυφο άξονα. Το εύρος της κίνησης είναι 0ο-180ο περίπου. Οι μύες που εκτελούν την κίνηση είναι: Ο υποπλάτιος, ο μείζων θωρακικός, ο μείζων στρογγύλος, ο πλατύς ραχιαίος και η πρόσθια μοίρα του δελτοειδή.

6. Έξω στροφή. Είναι η αντίθετη κίνηση της έσω στροφής και παρουσιάζεται στον ίδιο άξονα και επίπεδο.

7. Οριζόντια απαγωγή. Είναι η κίνηση που γίνεται σε ένα οριζόντιο επίπεδο και σε ένα κατακόρυφο άξονα. Η κίνηση αυτή αρχίζει από 90ο κάμψης και κινείται προς τα πίσω, σε μία θέση 90ο απαγωγής. Το εύρος της κίνησης είναι 0ο-135ο περίπου. Μοχλός 3ου είδους. Οι μύες που εκτελούν την κίνηση είναι η μέση και η οπίσθια μοίρα του δελτοειδή, ο ελάσσων στρογγύλος και ο υπακάνθιος. Βοηθούν ο πλατύς ραχιαίος και ο μείζων στρογγύλος.

8. Οριζόντια προσαγωγή. Είναι η αντίθετη κίνηση της οριζόντιας απαγωγής και παρουσιάζεται στον ίδιο άξονα και επίπεδο με εύρος κίνησης 0ο-135ο περίπου. Μοχλός 3ουείδους. Οι μύες που ενεργοποιούνται είναι η πρόσθια μοίρα του δελτοειδή, ο μείζων θωρακικός, ο κορακοβραχιόνιος και ο υποπλάτιος. Βοηθά η βραχεία κεφαλή του δικέφαλου βραχιονίου μυός.

9. Περιαγωγή. Όπου είναι ένας συνδυασμός κάμψης, απαγωγής, έκτασης, υπερέκτασης και προσαγωγής, που εκτελείται προς κάθε κατεύθυνση έτσι, ώστε το άνω άκρο, που είναι σε έκταση, να διαγράφει ένα κώνο, και τα ακροδάχτυλα έναν κύκλο.

Κινήσεις της ωμοπλάτης

Η κάθε κίνηση της ωμοπλάτης εμπεριέχει κίνηση τόσο στην ακρωμιοκλειδική όσο και στη στερνοκλειδική άρθρωση. Έτσι λοιπόν, οι κινήσεις της ωμοπλάτης εκφράζονται με όρους που αντιστοιχούν στις σύνθετες κινήσεις της ωμοπλάτης και περιγράφονται ως εξής:

– Ανάσπαση/Κατάσπαση
– Απαγωγή/Προσαγωγή
– Άνω/κάτω κλίση
– Άνω/κάτω στροφή

Κινήσεις της κλείδας

Η κλείδα παρουσιάζει και αυτή κινήσεις κατά την απαγωγή και την κάμψη. Η ανύψωση του βραχίονα έχει πάντα σαν συνοδό αποτέλεσμα την μετακίνηση της κλείδας προς τα πάνω στην στερνοκλειδική άρθρωση. Η κίνηση αυτή της κλείδας τελειώνει στις 90ο της ανύψωσης του βραχίονα.

Για κάθε 10ο ανύψωσης του βραχίονα, η κλείδα ανυψώνεται 4ο περίπου. Μετά όμως από τις 90ο, η κίνηση της κλείδας παύει να υπάρχει, ή υπάρχει πολύ λίγο στην στερνοκλειδική άρθρωση.

Οι κινήσεις στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση είναι τελείως διαφορετικές. Το ολικό εύρος της κίνησης δεν είναι μεγαλύτερο από 20ο και λαμβάνει χώρα στις πρώτες 30 για την απαγωγή και από την αρχή μέχρι τις 135ο για την κάμψη. Κατά την διάρκεια των ορίων αυτών, δεν υπάρχει καμία κίνηση στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση.

Μελέτες που έχουν γίνει πάνω στις αρθρώσεις αυτές και στις σχέσεις τους με την κίνηση, έχουν δείξει ότι παρουσιάζεται μια στροφή στην κλείδα κατά τον επιμήκη άξονά της, με αποτέλεσμα το κυρτό της τμήμα, που βρίσκεται προς τα εμπρός και έξω, να μετατρέπεται σε κυρτό προς τα κάτω. Παρουσιάζεται μια πλασματική επιμήκυνση των συνδέσμων, η οποία μακραίνει την απόσταση μεταξύ των καταφύσεων τους. Η στροφή στην κλείδα παρουσιάζεται μετά τις 90ο της απαγωγής του βραχίονα. Η κλείδα τότε αρχίζει να στρέφεται γύρω από τον άξονά της 45ο και φτιάχνει τελικά, λόγω του σχήματός της, μια ολική ανύψωση 60ο.

Η κίνηση στον ώμο, εκτός από την ωμοπλάτη, ενισχύεται και από τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτό θα φανεί, αν σκεφτούμε ότι η κίνηση που παρουσιάζεται στο βραχιόνιο οστό (περιαγωγή) δεν μοιάζει με κίνηση κύκλου, ο οποίος έχει το κέντρο του στη γληνοβραχιόνιο άρθρωση αλλά μοιάζει περισσότερο με έλλειψη. Η περιαγωγή είναι μια σύνθετη κίνηση και ωε εκ τούτου, η ενέργεια όλων αυτών των κινήσεων παίρνει μέρος σε διάφορα επίπεδα π.χ. στην περιαγωγή, τα οστά που παίρνουν μέρος στην κίνηση είναι η κλείδα, η ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστό.

Η κλείδα διαγράφει κατά την περιαγωγή κύκλο με το έξω της άκρο, η ωμοπλάτη παρουσιάζει κίνηση ταλάντωσης και τέλος, η κεφαλή του βραχίονα στρέφεται μέσα στην ωμογλήνη γύρω από τον άξονά της. Επειδή όμως η κεφαλή του βραχίονα δεν είναι τελείως σφαιρική, οι εκτελούμενες κινήσεις δεν παρουσιάζουν ομοιογένεια. Η παρουσία κίνησης στην σπονδυλική στήλη δίνει στην κίνηση της περιαγωγής την αρμονία μιας κυκλικής κίνησης41,45,111.

About nikolask11

Check Also

Αφιέρωμα «Παγωμένος Ώμος»: ανάλυση και φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Το αφιέρωμα του Age of Basketball «Παγωμένος Ώμος» επιμελήθηκαν ο Παναγιώτης Μυλωγιαννάκης και η Γεωργία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *