Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νέα ήττα, χωρίς ταυτότητα

Νέα ήττα, χωρίς ταυτότητα

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να προβληματίζει με την απόδοσή του, με αποτέλεσμα να ηττηθεί ακόμα μία φορά, 75-68 στο Ισραήλ από τη Μακάμπι, για να πέσει στο 2-3 στην Ευρωλίγκα. Οι «πράσινοι» είναι ξεκάθαρο πια ότι δεν έχουν ακόμα αγωνιστική ταυτότητα, δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να δέσουν, να νιώσουν άνετα στο παρκέ φέτος, με αποτέλεσμα κάκιστη άμυνα και πολύ κακή επίθεση. Η συνεχιζόμενη μεγάλη αστοχία σε όλα τα πιο δύσκολα ματς (Ευρωλίγκα τουτέστιν) προφανώς είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να προβληματίσει πια τον Παναθηναϊκό και όχι να το ξεπερνά με το τσιρότο των εύκολων αναμετρήσεων στην Α1.

Απέναντι στη Μακάμπι οι «πράσινοι» δέχτηκαν ένα 11-0 στο πρώτο δεκάλεπτο για το 21-10 και από τότε ως το τέλος του αγώνα ουσιαστικά δεν κατάφεραν να γίνουν απειλητικοί για την αντίπαλό τους. Το γεγονός ότι από τότε ως το τέλος του ματς η ομάδα του Πεδουλάκη δεν μπόρεσε να πλησιάσει πιο κοντά από τους 5 πόντους του 30-25 είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον Παναθηναϊκό. Ακόμα και όταν στο 35ο λεπτό το «τριφύλλι» μείωσε σε 63-57, και πάλι δεν έδειξε να πατά καλά στα πόδια του, γρήγορα έμεινε πίσω με 11 πόντους, 69-58.

Αυτό που έδειξε και πάλι ο Παναθηναϊκός είναι ότι δεν μπορεί με τίποτα προς το παρόν να βασιστεί στην άμυνά του. Όποτε τη χρειάστηκε και σε αυτό το ματς, δεν την είχε. Και μιλάμε για το δυνατό του όπλο, το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίζει πέρσι. Φέτος, η άμυνά του όχι απλώς ψάχνεται, αλλά πολλές φορές είναι και στοιχείο αδυναμίας που επιτείνει την κακή εικόνα της ομάδας.

Και μέσα σε όλα έρχεται και η αστοχία. Για ακόμα μία εβδομάδα ο Παναθηναϊκός είχε τραγικά ποσοστά. Με 38% στα δίποντα και 24% στα τρίποντα (με 29 εκτελεσμένα μάλιστα) δεν μπορείς να κερδίσεις εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα, σίγουρα όχι ομάδες τόσο έμπειρες όσο η Μακάμπι. Οι «πράσινοι» καταφεύγουν πολλάκις στις παλιές (περσινές ή παλιότερες) δοκιμασμένες λύσεις τους, αλλά αυτές ως τώρα μοιάζουν να τους «προδίδουν».

Στο Ισραήλ ο Διαμαντίδης μπορεί να είχε 8 ασίστ, αλλά είχε 1/11 εντός παιδιάς και όταν ο παίκτης που παίζει περισσότερο απ’ όλους και είναι ξεκάθαρα ο ηγέτης σου έχει 1/11 δεν μπορείς να αναζητάς ιδιαίτερη τύχη στον αγώνα. Από κοντά ο Ούκιτς με 1/8, ο Μπράμος με 1/6, ο Μασιούλις με 2/6, ο Γκιστ με 2/5.

Και ο Πεδουλάκης ξεκάθαρα και πάλι προσπαθούσε να στηριχθεί στους «παλιούς» για να ξεπεράσει το λάκκο στον οποίο έπεσε η ομάδα του, με αποτέλεσμα αρκετές λάθος αλλαγές και μεγάλο δισταγμό στο ανακάτεμα της τράπουλας. Ο Φώτσης ξεκάθαρα θα έπρεπε να έχει παίξει αρκετά περισσότερο, είχε 8 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, αλάνθαστος σε 18 λεπτά, αλλά έπαιξε λιγότερο από τον Γκιστ που ήταν πολύ πιο μέτριος. Ο Γιάνκοβιτς πάτησε παρκέ μόλις για 54 δευτερόλεπτα, χωρίς σκοπό ή ρόλο, ο Κάρι για λιγότερο από 5 λεπτά, ο Μπατίστ για 4, ο Μαυροκεφαλίδης για 1:45. Μια πεντάδα παικτών, δηλαδή, που σίγουρα νιώθει χωρίς ρόλο και χωρίς να έχει την πίστη του προπονητή της. Μοναδικός που μοιάζει να έχει βρει ρόλο στο ροτέισον είναι ο Παππάς, είχε 12 πόντους με 5/11 σουτ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα, θεωρώ ότι η «θρασύτητα» που έχει στο να παίρνει ατομικές προσπάθειες, οδηγεί τον Πεδουλάκη στο να τον χρησιμοποιεί, μήπως έτσι ξεκολλήσει η ομάδα από τις λάσπες.

Πέραν του Φώτση και του Παππά, ο μοναδικός από την περσινή φρουρά που στάθηκε στο ύψος του ήταν ο Λασμ, με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6 τάπες και 7 κερδισμένα φάουλ, δεν θα μπορούσε προφανώς να είναι καλύτερος. Αλλά, επίσης προφανώς, δεν αρκούσε για να αλλάξει η μοίρα της ομάδας.

Στα ομαδικά στατιστικά, ο Παναθηναϊκός είδε τη Μακάμπι να σουτάρει πολύ καλύτερα και σε δίποντα (50%) και σε τρίποντα (37%), να έχει περισσότερες ασίστ (19-14), αλλά και περισσότερα λάθη (12-9), με τους «πράσινους» να ελέγχουν τα ριμπάουντ, που ήταν 35-41 με τα επιθετικά στα 9-18. Και όπως τα πήραν τα 18 επιθετικά οι παίκτες του Πεδουλάκη, άνοιξαν το καλάθι των αχρήστων και τα πέταξαν μέσα.

Σε ατομικό επίπεδο στην άμυνα ο Παναθηναϊκός δέχτηκε διψήφιο αριθμό πόντων από 5 παίκτες, με τον Σχορτσανίτη να έχει 8. Από τους 5, μόνο ο Χίκμαν ουσιαστικά δεν «πόνεσε» την άμυνα του Παναθηναϊκού, γιατί χρειάστηκε 14 σουτ και 4 βολές για να βάλει 13 πόντους. Ο Σμιθ είχε 3/6, ο Τζέιμς 6/7, ο Ινγκλς 4/8, ο Μπλου 3/6 και 6/6 βολές, ενώ ο Σχορτσανίτης είχε 4/5.

Ο Παναθηναϊκός έχει πέσει στο 2-3 και προφανώς θα πρέπει να αρχίσει να κερδίζει αν θέλει να προκριθεί. Βέβαια, ακόμα είναι πρόωρο το να πει κανείς ότι έχει τεθεί σε αμφισβήτηση η παρουσία του στο Top-16, αλλά για να μην έχει τρεχάματα, θα πρέπει να κερδίσει Λιέτουβος και Ερυθρό Αστέρα στην έδρα του, θα πρέπει να πάρει και τη Μακάμπι, ενώ καλό θα ήταν να πάρει και ένα από τα άλλα δύο παιχνίδια (κατά προτίμηση αυτό με τη Λαμποράλ). Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να κοιτάξει πώς μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα στην ομάδα και αναφέρομαι στο αγωνιστικό κλίμα, γιατί δεν γίνεται να παίζει χωρίς καμία ψυχολογία και πίστη ότι θα κερδίσει, ούτε να μην μπορεί να απειλήσει αυτή τη Μακάμπι ούτε για ένα λεπτό στο ματς.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με 5-0 για τους Ισραηλινούς με το πρώτο καλάθι του Παναθηναϊκού να έρχεται από το άλεϊ ουπ κάρφωμα του Λασμ με 7:14 για το δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να προσπεράσει μία φορά σε όλο το ματς στο 7-8 με τον Γκιστ να βάζει δύο τρίποντα, αλλά μετά το 10-10 ήρθε ένα 11-0 της Μακάμπι, ένα 11-0 που έθεσε τις ισορροπίες ως το τέλος.

Από το 21-10 ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά δεν επέστρεψε ποτέ, το τρίποντο του Μπλου και το λέι απ του Χίκμαν έφεραν το ματς στο 21-10 με 1:30 για το τέλος της περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να κλείνει το δεκάλεπτο στο -13 του 25-12. Μετά το 27-15 ο Παππάς σήμανε αντεπίθεση, αυτός και ο Λασμ μείωσαν με τον Μαυροκεφαλίδη να γράφει το 30-25. Όμως, η Μακάμπι κράτησε το προβάδισμα και με 2/2 βολές του Χίκμαν πήγε στο ημίχρονο με 36-29.

Στην επανάληψη ο Ίνγκλς και ο Οχαγιόν έφεραν το ματς στο 41-29, ενώ παρά την προσπάθεια του Λασμ, ο Τζέιμς έγραψε το 45-31. Ο Λασμ και ο Διαμαντίδης έφεραν το ματς στο 47-37, ο Φώτσης με τον Ούκιτς προσπάθησαν για να μειώσουν στο 50-42 και ο Γκιστ με καλάθι και φάουλ στο 52-45. Όμως, ο Σχορτσανίτης και ο Σμιθ έφεραν το ματς στο 58-47.

Τελευταία προσπάθεια του Παναθηναϊκού ήταν με Μασιούλις και Παππά για το 60-54, αλλά ο Ινγκλς και ο Μπλου απάντησαν με τρίποντα για το 66-57, με τον Χίκμαν να βάζει κι άλλο τρίποντο για το 69-58, ενώ νωρίτερα ο Μασιούλις έχασε ευκαιρία για να μειώσει. Ο Μπράμος μείωσε στους 8 πόντους προς το τέλος, αλλά ο Τζέιμς κάρφωσε ανενόχλητος αμέσως μετά, ο Παναθηναϊκός αστόχησε και ο Μπλου έφερε το ματς στο 75-63 για το οριστικό τέλος.

Τα δεκάλεπτα: 25-12, 36-29, 56-47, 75-68.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Μπλατ): Ράις 2, Τζέιμς 12 (4ρ.), Σμιθ 10 (1τρ. 5ρ.), Χίκμαν 13 (1τρ. 6ασ.), Ινγκλς 14 (3τρ. 4ασ.), Τάιους, Οχαγιόν 2 (4ασ.), Μπλου 14 (2τρ. 8ρ.), Σχορτσανίτης 8.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 8 (1τρ. 6ρ.), Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 8 (2τρ. 7ρ.), Ούκιτς 2, Λασμ 13 (7ρ. 6κ.), Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 5 (1τρ. 3ρ. 8ασ.), Γκιστ 7 (1τρ. 4ρ.), Παππάς 12 (1), Γιάνκοβιτς, Μασιούλις 7 (1τρ. 6ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *