Home / ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ / Αφιέρωμα «Παγωμένος Ώμος»: Μάλαξη – Ηλεκτροθεραπεία

Αφιέρωμα «Παγωμένος Ώμος»: Μάλαξη – Ηλεκτροθεραπεία

ΜΑΛΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΩΜΟ

Αυτές επιτυγχάνονται μέσα από μηχανικές, φυσιολογικές και ψυχολογικές διαδικασίες. Η συμπίεση και το «ζύμωμα» των ιστών θα επιφέρει και θα βελτιώσει την παροχέτευση λέμφου και αίματος στην περιοχή του ώμου. Νέο αίμα θα έρθει στην περιοχή απομακρύνοντας τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Το κοκκίνισμα του δέρματος είναι αντανακλαστικό και επιφέρει την ζητούμενη υπεραιμία. Μικρές περίοδοι αναλγησίας και ανακούφισης από τον πόνο ειδικά με ανατρίψεις παρατηρείται λόγω του κλεισίματος της πύλης του πόνου αλλά και της διέγερσης παραγωγής και έκκρισης στην περιοχή ενδογενών οπιούχων ουσιών ή ενδορφινών. Ειδικότερα, στην αποκατάσταση του συνδρόμου Παγωμένου Ώμου χρησιμοποιούνται οι περισσότερες τεχνικές μάλαξης για την επίτευξη χαλάρωσης σε όλους τους συσπασμένους μύες γύρω από την περιοχή (τραπεζοειδή, δελτοειδή, υπερακάνθιο).

ΧΑΜΗΛΟΣΥΧΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Οι επιδράσεις των χαμηλόσυχνων ρευμάτων είναι η αναλγησία, η υπεραιμία και η απορρόφηση του οιδήματος. Τα κύρια ηλεκτροθεραπευτικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση του συνδρόμου Παγωμένου Ώμου είναι τα ακόλουθα:

1. Γαλβανικό ρεύμα σε συνδυασμό με την τεχνική της ιοντοφόρεσης.

2. Διαδυναμικά ρεύματα για αναλγησία, υπεραιμία.

3. Διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός T.E.N.S.. Ο Διαδερμικός Ηλεκτρικός Ερεθισμός εφαρμόζεται στον παγωμένο ώμο κυρίως για την μείωση του πόνου. Χρησιμοποιείται συνήθως πριν τις ασκήσεις, για να ελέγξουμε την απάντηση του ασθενή στην υποδοχή του πόνου. Ο Rizk et al88, σύγκρινε ένα γκρουπ το οποίο θεραπεύτηκε με TENS και έλξεις στην απαγωγή για έως 2 ώρες την μέρα, με ένα γκρουπ που η θεραπεία του αποτελούταν από θερμοθεραπεία, ενεργητικές ασκήσεις και ρυθμική σταθεροποιητική κινητοποίηση. Το πρώτο γκρουπ κέρδισε σημαντικά περισσότερη κίνηση από ότι το δεύτερο γκρουπ, επιπλέον μετά από 4-6 εβδομάδες δεν είχε πια ενοχλήσεις στον ύπνο σε σύγκριση με το δεύτερο γκρουπ που είχε μετά από 4-6 μήνες.

ΥΨΙΣΥΧΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Περιλαμβάνουν εφαρμογή ηλεκτρικών και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με συχνότητα πάνω από 300KHz, που έχει στόχο τη μετατροπή της υψίσυχνης ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα μέσα στους ιστούς. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως η θεραπεία με αυτά τα ρεύματα είναι μια μέθοδος θερμοθεραπείας με βαθιά επίδραση και ανάλογα με το βάθος μπορούμε να διακρίνουμε την επιφανειακή και την βαθιά θερμότητα. Τα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται είναι:

1. Οι διαθερμίες (βραχέων, υπερβραχέων, μικροκυμάτων)

2. Η μαγνητοθεραπεία (ελάχιστη θερμότητα χωρίς ιδιαίτερη ευρεία εφαρμογή για τον παγωμένο ώμο)

3. Ο υπέρηχος. Ο υπέρηχος είναι ένα συνηθισμένο φυσιοθεραπευτικό μέσο για την διάταση του θύλακα και των μαλακών μορίων, με βάση τα θερμικά και τα μηχανικά του αποτελέσματα. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα του δεν έχει αποδειχθεί όσον αφορά στον Παγωμένο Ώμο. Ο υπέρηχος σε συνδυασμό με παθητικές και ενεργητικές ασκήσεις μειώνουν τον πόνο και βελτιώνουν την κίνηση19, 44, 85. Η εμπειρία μας δείχνει ότι με την χρήση του υπερήχου, θα πρέπει να εφαρμόζονται και διατάσεις στην απαγωγή και έξω στροφή, βοηθώντας ταυτόχρονα στην διάταση του πρόσθιου και κάτω θύλακα.

ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος θεραπείας που ξεκίνησε στην Κίνα πριν τρις χιλιάδες χρόνια αλλά πήρε μεγάλες διαστάσεις στον δυτικό κόσμο. Πιστεύεται ότι ο βελονισμός απελευθερώνει ενδογενή οπιοειδή στο σώμα τα οποία ανακουφίζουν από τον πόνο αναστέλλοντας τις ενδείξεις του πόνου στα νεύρα ή επιτρέποντας την ενέργεια (Q) ή το αίμα να ρέει ελεύθερα σε όλο το σώμα. Ο ηλεκτροβελονισμός είναι η παραγωγή παλμικού ηλεκτρικού ρεύματος μέσω βελόνων και γίνεται για την επιπλέον αποτελεσματικότητα της αναλγησίας που προσφέρει ο βελονισμός. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε ότι ο βελονισμός σε συνδυασμό με ασκήσεις, επέφερε σημαντικά καλύτερη βελτίωση στον πόνο και στην λειτουργική κινητικότητα από ότι η άσκηση μόνη της σε ασθενή με παγωμένο ώμο.

About nikolask11

Check Also

Αφιέρωμα «Παγωμένος Ώμος»: ανάλυση και φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Το αφιέρωμα του Age of Basketball «Παγωμένος Ώμος» επιμελήθηκαν ο Παναγιώτης Μυλωγιαννάκης και η Γεωργία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *