Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήττα μισή καταστροφή

Ήττα μισή καταστροφή

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε κατώτερος του αναμενομένου στο ματς με τη Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ και ηττήθηκε με 61-68 για την 9η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας. Οι «πράσινοι» έπεσαν στο 4-5 και την τριπλή ισοβαθμία στο 4-6 του ομίλου τους μαζί με Ολυμπιακό και Φενέρμπαχτσε. Μπροστά τους έχουν 5 αγώνες με αρκετά δύσκολο πρόγραμμα και είναι εμφανές ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα όσον αφορά στην πρόκριση στο Top-16. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του δύο παιχνίδια χωρίς κανένα περιθώριο ήττας και μετά ανάλογα και με τα άλλα αποτελέσματα θα κοιτάξει τα τρία τελευταία ματς.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει πάρει δύο ροζ φύλλα απέναντι σε Εφές και Φενέρμπαχτσε, αλλά και τουλάχιστον 6 πόντους διαφορά στο ματς με τη Φενέρ, ειδάλλως η λογική λέει ότι η πρόκριση θα έχει φύγει για τα καλά από τα χέρια του. Η Λαμποράλ έκανε μεγάλο χουνέρι στον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ, με τους «πράσινους» να χάνουν ένα ματς το οποίο ήταν στα σημειωμένα για νίκη ώστε να έρθει η πρόκριση. Πλέον, είναι πολύ πιθανό να μην τους φτάνει η νίκη στα δύο εντός έδρας ματς με Μάλαγα και Φενέρ συν εκείνο με την Εφές, αλλά να πρέπει να κυνηγήσουν ροζ φύλλο και στη Βαρκελώνη ή το ΣΕΦ. Και μέσα σε όλα, η διαφορά των 16 πόντων με την οποία ο Παναθηναϊκός είχε χάσει στην Ανδαλουσία και η οποία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί, δείχνει ότι θα στοιχειώνει τον Παναθηναϊκό μέχρι το ματς των δύο ομάδων τη 13η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ.

Στο ματς της Παρασκευής ο Παναθηναϊκός επέλεξε τον συνηθισμένο τρόπο παιχνιδιού του, πήγε το τέμπο αργά με… μικρές εξάρσεις ταχύτητας και προσπάθησε να επιβληθεί έτσι στη Λαμποράλ. Όμως, αυτό όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά γύρισε και μπούμερανγκ στους «πρασίνους», που αίφνης βρέθηκαν να προσπαθούν να ματσάρουν μια ομάδα που έδειχνε πιο σκληρή, με περισσότερη ενέργεια και έπαιζε αρκετά πιο physical από αυτούς. Με τον Νοτσιόνι να κάνει άλλο ένα παιχνίδι ανάλογο της μεγάλης κλάσης του και να οδηγεί τους συμπαίκτες του, η Λαμποράλ είδε ότι ο Παναθηναϊκός δεν έτρεχε το ματς όσο έπρεπε και τον παγίδεψε σε ένα σκληρό παιχνίδι που κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο να γίνει ροντέο.

Ο Παναθηναϊκός αποσυντονίστηκε στην άμυνα, αίφνης όλα τα ματσαρίσματα δεν του έβγαιναν, η Λαμποράλ είχε ψυχολογία και με τον Νοτσιόνι και τον Πλάις να κυριαρχούν στις ρακέτες, πήρε τον έλεγχο του αγώνα. Ο Αργεντινός κατάφερε να διαλύσει όποιον τρόπο παιχνιδιού σκέφτηκε ο Πεδουλάκης για να τον κλείσει, όταν τον μάρκαρε περιφερειακός (Μπράμος) πήγαινε στη ρακέτα, όταν πήγαινε πάνω του πιο δυνατός παίκτης (Μασιούλις, Φώτσης) έπαιζε απ’ έξω και είχε και πάλι πλεονέκτημα. Με 6/13 σουτ, 16 πόντους και 13 ριμπάουντ ήταν ο καλύτερος του γηπέδου. Από κοντά και ο Σαν Εμετέριο, που είχε 8 πόντους με 3/6 σουτ, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ, με τον Πλάις να βάζει 12 πόντους και να μαζεύει 5 ριμπάουντ, μαζί με 2 κλεψίματα και 2 τάπες.

Όμως, δεν ήταν μόνο οι τρεις τους, ο Ερτέλ είχε 9 πόντους και 3 ασίστ, ο Κοζέρ 9 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Γέλινεκ 6 πόντους με 3/3, ο Ποέτα 4 και ο Χάνγκα 4. Εν ολίγοις ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε με την άμυνά του να ελέγξει κανέναν παίκτη της Λαμποράλ. Και σα να μην έφτανε αυτό η επίθεση των πρωταθλητών Ελλάδας ήταν εξίσου άσχημη, με αρκετά λάθη και πολλά (πάρα πολλά) άστοχα τρίποντα. Έτσι, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο σημείο να παίζει το παιχνίδι των Ισπανών και να παγιδευτεί αυτός αντί να τους παγιδέψει. Μόνο στο τέλος έδειξαν να αλλάζουν τα πράγματα, όταν μετά το 46-61 οι «πράσινοι» άρχισαν να πιέζουν πάρα πολύ σε όλο το γήπεδο, η Λαμποράλ πέταγε τη μία επίθεση μετά την άλλη και έδειχνε απλώς να βασίζεται στο ότι θα τελειώσει ο χρόνος πριν προλάβει να γυρίσει το ματς, και οι “πράσινοι” μπόρεσαν να επιστρέψουν από το -15 στο -4. Εκεί είχαν την ευκαιρία να χτυπήσουν το ματς, αλλά δεν μπόρεσαν να σκοράρουν στα κρίσιμα σημεία.

Ένα άστοχο τρίποντο του Μασιούλις στο 61-65, ένα λάθος του Διαμαντίδη αμέσως μετά κι ένα χαμένο τρίποντο του Μπράμου στο 61-67, σήμαναν το οριστικό τέλος στο ματς, ενώ νωρίτερα το χαμένο τρίποντο του Μπράμου στο 53-61 ήρθε σε καθοριστικό σημείο (το οποίο άστοχο σουτ ακολούθησαν ένα λάθος του Διαμαντίδη και μια τάπα που δέχτηκε ο Μπράμος).

Το παιχνίδι χάθηκε στην καταστροφική 3η περίοδο, όταν ο Παναθηναϊκός επέτρεψε στη Λαμποράλ να τρέξει όσο ήθελε, αλλά δεν κατάφερε να ακολουθήσει στην επίθεση, με αποτέλεσμα ένα επιμέρους 9-22 σε 8 λεπτά από το 35-35 του 23ου λεπτού ως το 44-57 του 31ου.

Οι Ισπανοί σούταραν με 51% στα δίποντα, όσο ακριβώς και ο Παναθηναϊκός, με το ποσοστό στα τρίποντα να είναι 21% για τον Παναθηναϊκό και 35% για τη Λαμποράλ. Τα ριμπάουντ ήταν 28-37 για τους Ισπανούς με 8-9 τα επιθετικά, οι ασίστ 14-14, τα κλεψίματα 11-10 και τα λάθη 16-18.

Ο Παναθηναϊκός θεωρώ ότι έκανε κακή διαχείριση του υλικού του στο παιχνίδι, ιδίως με βάση το πώς έπαιξαν οι παίκτες του. Προσπάθησε πολύ να προσαρμοστεί στη Λαμποράλ, αντί να αναγκάσει εκείνη να προσαρμοστεί στα δικά του σχήματα. Με τον Λασμ να είναι μέτριος (5 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3 λάθη με 2/4 σουτ), τον Μπράμο να έχει 3/11 σουτ και τον Μασιούλις 2/12, ο Παναθηναϊκός έπαιξε μόλις 18 λεπτά τον Φώτση, ενώ Ούκιτς και Ράιτ έπαιξαν τον ίδιο χρόνο με τον πρώτο να έχει 4 πόντους με 2/5 σουτ και τον δεύτερο 12 με 6/8. Ο Διαμαντίδης ήταν ο μόνος πλην Ράιτ που επιθετικά προβλημάτισε τη Λαμποράλ, είχε 15 πόντους με 3/4 σουτ και 7/8 βολές, αλλά οργανωτικά δεινοπάθησε από την πίεση των Ισπανών, 2 ασίστ και 5 λάθη.

Συνολικά, ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά δεν βρήκε αποκούμπι πουθενά στην επίθεση και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι για το σωστό της επιλογής του Πεδουλάκη να μη χρησιμοποιήσει καθόλου Παππά και Μαυροκεφαλίδη. Σε ένα ματς που η ομάδα του δεν έπαιζε άμυνα και στην επίθεση έβαλε συνολικά 23 εντός παιδιάς σουτ με 38.9%, οι δύο πιο προικισμένοι επιθετικά παίκτες του ρόστερ έμειναν και στα 40 λεπτά στον πάγκο. Βέβαια, κατόπιν εορτής είναι πάντα εύκολο (και ασφαλές) να κάνεις κριτική, όμως το ροτέισον που κάνει φέτος ο Παναθηναϊκός το εχω σχολιάσει ως προβληματικό αρκετές φορές. Μοιάζει σα να μην έχει προσαρμοστεί ο Πεδουλάκης στο ρόστερ, το ρόστερ στον τρόπο παιχνιδιού του Πεδουλάκη, και γενικά σαν να λείπει κάτι για να δέσει το όλο πράγμα. Αποτέλεσμα να μην είναι το ροτέισον αυτό που πρέπει και, βεβαίως, όταν κάποιος χρειαστεί να παίξει από το πουθενά (ο Γιάνκοβιτς έπαιξε 9 λεπτά με τη Λαμποράλ) να είναι ουσιαστικά εκτός συστημάτων και λογικής στην επίθεση.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ούκιτς και τον Νοτσιόνι να σκοράρουν για να φέρει ο Ερτέλ το ματς στο 4-5. Ο Διαμαντίδης ανέλαβε αμέσως μετά, αλλά ο Νοτσιόνι με τον Πλάις είχαν αρχίσει από νωρίς να σκοράρουν, 10-9. Μετά το καλάθι του Μπράμου, ο Νοτσιόνι με το δεύτερό του τρίποντο έφερε το ματς στο 12-14. Φώτσης και Ράιτ ισοφάρισαν τρεις φορές ως το 18-18.

Το προσπέρασμα ήρθε στο 12ο λεπτό από τον Φώτση για το 20-19, όμως η Λαμποράλ απάντησε με τον Χάνγκα για το 20-23. Ο Λασμ δύο φορές μείωσε για το 24-25, με τον Παναθηναϊκό να μένει κοντά αλλά να μην μπορεί να πάρει τον έλεγχο. Ο Γέλινεκ έφερε το ματς στο 24-28 με τον Διαμαντίδη να απαντά για το 27-28 του ημιχρόνου.

Ο Παναθηναϊκός είχε 9/17 δίποντα στο πρώτο μέρος, αλλά μόλις 2/10 τρίποντα, με τα λάθη να είναι ήδη 8-8 και τα ριμπάουντ 14-19 (3-5 τα επιθετικά).

Ο Πλάις μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος με 4 πόντους, με τον Γκιστ και τον Ράιτ να απαντούν για το 31-32. Οι δυο ομάδες συμβάδισαν ως το 35-35, αφού ύστερα από το 31-35 του Κοζέρ, ο Γκιστ κάρφωσε δύο φορές για την ισοπαλία. Η Λαμποράλ σε ένα περίπου λεπτό έτρεξε σερί 0-8 με τον Νοτσιόνι να γράφει 5 πόντους και τον Πλάις ένα καλάθι και φάουλ, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έκανε 2 λάθη με Διαμαντίδη και Μπράμο (ισάριθμα κλεψίματα του Πλάις).

Το τρίποντο του Μπράμου διέκοψε το σερί, αλλά ο Κοζέρ απάντησε και ο Σαν Εμετέριο έγραψε κι αυτός τρίποντο μετά από μια άστοχη προσπάθεια του Μπράμο για την πρώτη διψήφια διαφορά στο ματς, 38-48. Ο Πλάις ανέβασε ακόμα περισσότερο τη διαφορά, φτάνοντας το σερί της Λαμποράλ σε λιγότερο από 5 λεπτά στο 3-15 για το 38-50.

Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να παίρνει ανάσα με δύο συνεχόμενα τρίποντα από τον Μασιούλις και τον Μπράμο για το 44-50, αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί κοντά ως το δεκάλεπτο, αφού ο Σαν Εμετέριο και ο Κοζέρ έκλεισαν το δεκάλεπτο στο 44-55, με τον Παναθηναϊκό να χάνει 3 σουτ ως τη διακοπή.

Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε εντελώς αποδιοργανωμένος και εγκλωβισμένος, με τον Ποέτα να γράφει 4 μαζεμένους πόντους (με ένα ακόμα άστοχο τρίποντο για τον Παναθηναϊκό στο ενδιάμεσο) για το 46-61 και τη μεγαλύτερη διαφορά για τη Λαμποράλ.

Με τους διαιτητές (αρκετά λάθη στο ματς) να αρχίζουν να αφήνουν το πολύ σκληρό παιχνίδι (με αποτέλεσμα να προκαλέσουν γενικότερο εκνευρισμό και στις δύο πλευρές και αρκετές… παράλογες φάσεις στις δύο άμυνες) ο Παναθηναϊκός άλλαξε την άμυνά του σε πολύ σκληρή πίεση σε όλο το γήπεδο, γεγονός που τον βοήθησε να αρχίσει να μειώνει τη διαφορά (βέβαια, αυτό στο τέλος του γύρισε μπούμερανγκ, όταν εκείνος ζητούσε ένα φάουλ για να πλησιάσει πιο πολύ και δεν το πήρε). Με βολές από Διαμαντίδη και Μπράμο μείωσε σε 51-61, ενώ το σερί του έφτασε στο 7-0 από τον Μασιούλις, μετά από επιθετικό ριμπάουντ (από τάπα του Νοτσιόνι).

Η Λαμποράλ πέταγε επιθέσεις, αλλά ο Μπράμος έχασε σημαντικό τρίποντο, με τον Γκιστ να πατά για λίγα εκατοστά τη γραμμή αφότου έκλεψε και βγήκε αιφνιδιασμό και τον Μπράμο ξανά να δέχεται κι άλλη τάπα από τον Νοτσιόνι. Ο Διαμαντίδης έχασε την μπάλα από τον Κοζέρ και ο Παναθηναϊκός πέταξε 4 ευκαιρίες και 2 λεπτά στους 8 πόντους. Όταν ο Σαν Εμετέριο σκόραρε για το 53-63 και ο Ερτέλ έβαλε τις ομάδες στο δίλεπτο στο 53-65, το ματς έμοιαζε να έχει τελειώσει.

Όμως, ο Ράιτ και ένα καλάθι και φάουλ του Διααμντίδη γρήγορα απάντησαν για το 58-65, με τη Λαμποράλ να κάνει λάθος για το 60-65 του Ράιτ και τον Νοτσιόνι μετά να χρεώνεται με τεχνική ποινή για θέατρο στην άμυνα. Ο Διαμαντίδης έβαλε τη βολή για το 61-65, αλλά από την επαναφορά ο Παναθηναϊκός βιάστηκε, αστόχησε σε τρίποντο με τον Μασιούλις και έκανε λάθος με τον Διαμαντίδη μετά το επιθετικό ριμπάουντ του Φώτση. Μετά το φάουλ ο Ερτέλ είχε 2/2 βολές για το 61-67, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε ούτε τότε να σκοράρει από το τρίποντο (τελευταίο τρίποντο που έβαλε στο ματς ήταν στην 3η περίοδο για το 44-50!), με τον Νοτσιόνι να τελειώνει με 1/2 βολές και τυπικά τον αγώνα στο 61-68.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του το ματς με την Εφές στην Τουρκία. Οι Τούρκοι είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι, αλλά αν του κάνουν ζημιά, όπως έκανε η Λαμποράλ, τότε θα είναι σαν να του περνούν τη θηλιά από το λαιμό. Οπότε στην Κωνσταντινούπολη ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ταξιδέψει έχοντας μόνο τη νίκη στο μυαλό του, ώστε να μπορέσει να ανασάνει ξανά, μιας και βαθμολογικά αυτή η εβδομάδα είναι πολύ δύσκολη.

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 27-28, 44-55, 61-68.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 10 (2), Μπατίστ, Φώτσης 4 (5ρ.), Ούκιτς 4 (2ασ.), Λασμ 5 (7ρ.), Διαμαντίδης 15 (2τρ. 2ασ. 5κ.φ.), Γκιστ 6 (3ρ. 5ασ. 3κλ. 4κ.φ.), Γιάνκοβιτς, Μασιούλις 5 (6ρ. 2ασ. 3κλ.), Ράιτ 12 (1τρ. 2ασ. 2κλ.).

Λαμποράλ Κούτσα (Σκαριόλο): Μαϊνολντί, Νοτσιόνι 16 (3τρ. 13ρ.), Ποέτα 4, Χάνγκα 4, Ντιοπ (3κλ.), Σαν Εμετέριο 8 (2τρ. 5ρ. 6ασ.), Πλάις 12 (5ρ.), Ερτέλ 9 (3ασ.), Γέλινεκ 6 (2κλ.), Κοζέρ 9 (1τρ. 4ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *