Home / Α1 / Αυτό δεν ήταν… Jim Beam

Αυτό δεν ήταν… Jim Beam

Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2009

Ο κόσμος μπήκε στο Αλεξάνδρειο, οι παίκτες του Άρη το ίδιο και είδαν μπροστά τους όλη την αποστολή του ΠΑΟΚ ξυρισμένη σχεδόν γουλί σε έναν αξέχαστο τελικό με τους παίκτες του δικεφάλου «φτιαγμένους» από την «Αποστολή στη Νικαράγουα» να κερδίζουν με 74-70.

Με το τρίποντο του Κόρφα, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 85-81 με 15 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Γιαννάκης πήρε το ματς πάνω του, με coast-to-coast και λέι απ μείωσε στους 2. Ο Μπάρλοου έκανε την επαναφορά, αλλά ο Αγγελίδης πετάχτηκε και έκλεψε την μπάλα. Την έσπρωξε στον Γκάλη, ο οποίος με ντράιβ την έδωσε στον Γιαννάκη στα 7,5 μέτρα. Εκείνος στην εκπνοή σηκώθηκε και με τρίποντο έγραψε το 86-85 για τον Άρη.

Έκτος τελικός, ο Μπραντ Σέλερς με καλάθι και φάουλ δίνει τη νίκη και τον τίτλο στον Άρη με 81-80. Τον τελευταίο τίτλο μέχρι σήμερα για τον «αυτοκράτορα». Στη συνέχεια, Γκάλης και Πρέλεβιτς ξεφεύγουν και πιάνοντας στα χέρια ανταλλάσσοντας μπουνιές σε έναν από τους πιο άγριους καυγάδες στην ιστορία της Α1. Από 3 αγωνιστικές έκαστος στο νέο πρωτάθλημα είναι η ετυμηγορία…

Είμαστε στην παράταση και απομένουν 10 δευτερόλεπτα. Ο Κόρφας με τρίποντο γράφει το 94-96 για τον ΠΑΟΚ. Ο Αγγελίδης σουτάρει για τρεις και αστοχεί, αλλά ο Γιαννάκης είναι εκεί, παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ και από τα 5 μέτρα ισοφαρίζει το ματς με 3,5 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Ίβκοβιτς καλεί τάιμ άουτ και δίνει εντολή για μακρινή πάσα στον Μπάρλοου. Ο Πρέλεβιτς τον διακόπτει και λέει το αξέχαστο: «Αν δεν μπορεί, να πάρω εγώ την μπάλα;». Ο Ντούντα τον κοιτάει και λέει: «Κόρφας ή Πρέλεβιτς η μπάλα, αν δεν βγαίνει η μακρινή πάσα». Ο Πρέλεβιτς θα πάρει από την επαναφορά, θα φτάσει μέχρι τα 9 μέτρα, θα σηκωθεί και θα γράψει στην εκπνοή το 96-99 για τον ΠΑΟΚ. Έχει κάνει καθαρά βήματα, ο Άρης ξεσηκώνεται, αλλά το σουτ μετράει και ο ΠΑΟΚ κερδίζει!

Το ματς είναι κλειστό από τη στιγμή που ο Άρης ανέτρεψε το -13. Δύο λεπτά πριν το τέλος, ο Πρέλεβιτς κάνει το 59-61 με τρίποντο, αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Έλις ισοφαρίζει. Ο Φάντερμπεργκ πετυχαίνει καλάθι και φάουλ και ο Καραγεωργίου με λέι απ γράφει το 63-64. Ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν σίγουρος νικητής, αλλά ο Πρέλεβιτς «θολώνει», πάει για ντράιβ αντί να αφήσει να λήξει το ματς και πιεζόμενος αστοχεί. Ο Μισούνοφ από μακριά σουτάρει για τη νίκη και το χάνει, όμως ο Αγγελίδης από το πουθενά παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ και στην εκπνοή με φόλοου κάνει το 65-64 για τον Άρη.

Ο Καστλ (34 πόντοι, 14 κερδισμένα φάουλ) παίζει τον ΠΑΟΚ μόνος του στην Πυλαία. Εκείνος έστειλε το ματς στην πρώτη παράταση κάνοντας το 82-82, εκείνος ήταν που σκόραρε για το 90-90 και τη δεύτερη παράταση. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 6, αλλά ο Καστλ και πάλι μείωσε σε 99-98. Βολές του Σκεπάνοβιτς (21 πόντοι 14/14 βολές) και 101-98. Ο Καστλ κερδίζει φάουλ, βάζει την πρώτη, πετάει τη δεύτερη στο σίδερο, ο Ηλιάδης (25 πόντοι, 12/12 βολές) το ριμπάουντ, ο Καστλ στο τρίποντο της νίκης, αλλά αστοχεί και ο ΠΑΟΚ παίρνει τη νίκη με 101-99.

Θα ρωτήσετε γιατί έκανα αυτόν τον πρόλογο επιλέγοντας 6 απίστευτα ματς Άρη-ΠΑΟΚ. Έξι παιχνίδια που κάθε παλιός (όχι πολύ παλιός) μπασκετικός τα θυμάται και κάθε νέος θέλει να δει και να του μείνουν αξέχαστα. Το έκανα ώστε όσοι είχατε την ατυχία να δείτε το ματς της Πέμπτης ανάμεσα στους δύο, αλλά και όσοι διαβάσετε τα παρακάτω, να φύγετε με μια όμορφη γεύση στα χείλη και όχι… σιχτιρίζοντας την ώρα και τη στιγμή που είχατε τη φαεινή ιδέα να δείτε τον αγώνα.

Επ’ ουδενί δεν το έκανα για να μειώσω τους τωρινούς παίκτες των δύο ομάδων. Είναι γεγονός ότι παλιότερα και οι δύο ήταν καλύτεροι (ήταν… γίγαντες είναι το πιο σωστό), αλλά δεν αξίζει να ζούμε στο παρελθόν.

Όμως, αυτή την 3η περίοδο… θα κάνω πολύ καιρό να την ξεχάσω. Μετά από 8 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο το σκορ ήταν… 0-2 για τον Άρη. Ο ΠΑΟΚ πέτυχε τον πρώτο του πόντο 9 λεπτά μετά την έναρξη της περιόδου, η οποία τελείωσε με το αστρονομικό 5-9. Κι αν δεν είχαν… επιθετική έκρηξη οι δύο ομάδες στο τελευταίο λεπτό (5-4 για τον ΠΑΟΚ) θα μιλούσαμε για ένα αρνητικό ρεκόρ που δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί… ποτέ. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, το τρίτο δεκάλεπτο μας έκανε να ξεχάσουμε πλήρως το 8-13 του πρώτου, που πια θεωρείται… επιθετικός οργασμός.

Αμφότεροι για 40 λεπτά κακοποίησαν το μπάσκετ και ο Άρης κέρδισε επειδή είναι καλύτερος (γεγονός αυτό) και επειδή στο πρώτο ημίχρονο έλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ (11-22 στο πρώτο μέρος, 36-42 στο τέλος). Ο ένας είχε… 8/30 δίποντα (27%, ο Άρης), ο άλλος 14/38 (37%, ο ΠΑΟΚ), με τον πρώτο να έχει συνολικά 17/55, ήτοι 31% και τον άλλο 19/54, ήτοι 34% εντός παιδιάς.

Υπάρχει και η άλλη άποψη βέβαια… Ματσόν: «Ομάδες Ευρωλίγκα σκοράρουν και αυτές 60 πόντους και ακόμα και η ΤΣΣΚΑ έχει κερδίσει με τον τρόπο αυτό δύο φορές την Ευρωλίγκα. Σημασία έχει ότι παίξαμε πολύ καλά αμυντικά στο τρίτο δεκάλεπτο του παιχνιδιού». Καλαφατάκης: «Εδώ Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και έχει τελειώσει 51-50 που έχουν οχταπλάσια μπάτζετ από τα δικά μας. Όταν ήμουν προπονητής στους Αμπελόκηπους που έβαζα 100 πόντους είχα κατηγορηθεί από τους δημοσιογράφους ότι δεν έπαιζα άμυνα».

Δεν είναι λάθος, δεν έχουν απαραίτητα άδικο, αλλά ταυτόχρονα δεν αναιρεί αυτό που… είδαμε. Τέλος πάντων, ο Άρης ανέβηκε και πάλι τρίτος στο πρωτάθλημα, ενώ ο ΠΑΟΚ θα παλέψει για την οκτάδα με Κολοσσό και ΑΕΚ.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *