Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / No (other) way!

No (other) way!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε κατά κράτος τη Ρεάλ Μαδρίτης στο 4ο παιχνίδι της σειράς, επικράτησε με 71-62 για να ισοφαρίσει σε 2-2 και να στείλει το ζευγάρι σε 5ο παιχνίδι την Παρασκευή (21:45) στη Μαδρίτη. Οι πρωταθλητές Ευρώπης με πολύ μεγάλο Ντάνστον και τον Μπαρτζώκα να κερδίζει κατά κράτος άλλη μία μονομαχία από τον Λάσο, είχαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ανάγκασαν τη Ρεάλ σε 18/55 σουτ εντός παιδιάς και τώρα ετοιμάζονται για το παιχνίδι που θα τους στείλει στο Μιλάνο, όπου υπερασπιστούν τον τίτλο τους.

Κάπου στην 4η περίοδο ο Ντάνστον παίρνει επιθετικό ριμπάουντ, βάζει το καλάθι και γυρνώντας στην άμυνα φωνάζει «no way!». Εν ολίγοις αυτή ήταν η ιστορία του αγώνα, των όσων συνάντησε η Ρεάλ στο ΣΕΦ την Τετάρτη. Έναν Ολυμπιακό που είχε αποφασίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο μαχητικοί, πιο αποφασισμένοι, έβγαιναν πρώτοι σε όλες τις μονομαχίες, έπεφταν πρώτοι σε όλες τις αμφισβητούμενες μπάλες, έδειχναν όχι απλώς να το θέλουν πιο πολύ, αλλά να το πιστεύουν πιο πολύ. Οι Ισπανοί ήταν φοβισμένοι, έμοιαζαν με μέτρια ομάδα. Κάθε σουτ ήταν διστακτικό, ακόμα και τα εντελώς ελεύθερα, ενώ καθαρό μυαλό δεν υπήρχε ούτε για δείγμα στην ομάδα του Λάσο, που έδειχνε να ασφυκτιά από την άμυνα του Ολυμπιακού.

Οι συνεχείς αλλαγές σε κάθε σκριν απέφεραν ξανά καρπούς για τον Ολυμπιακό που δέχτηκε μεν κάποια τρίποντα κοντών απέναντι στους ψηλούς του και κάποια λέι απ ψηλών απέναντι στους κοντούς του, αλλά στη γενική εικόνα μπέρδεψε πάρα πολύ τη Ρεάλ ξανά. Οι Μαδριλένοι είδαν τους διαδρόμους να κλείνουν, είδαν τα ελεύθερα σουτ να μην βγαίνουν, είδαν τη ρακέτα με κόσμο μόνιμα και άρχισαν να πετούν την μπάλα χωρίς λογική πίσω από τη ζώνη άμυνας, έξω από το σημείο που παιζόταν το παιχνίδι (σουτ από τα 7-8 μέτρα) ή επέμεναν να πιέζουν καταστάσεις που ήταν εκ προοιμίου καταδικασμένες.

Η ομάδα που έμοιαζε ανίκητη στα εύκολα του Νοέμβρη και του Γενάρη, έμοιαζε να μην έχει μυαλό να σκεφτεί ούτε τα προφανή το βράδυ της Τετάρτης. Δεν περνούσε την μπάλα στους ψηλούς όταν ο Ολυμπιακός άλλαζε σε σκριν κοντού-ψηλού, επέμενε με τους περιφερειακούς της να παίζει με μακρινά σουτ πάνω από τα χέρια των Πρίντεζη, Πετγουέι, Ντάνστον. Όλα αυτά ήταν βούτυρο στο ψωμί του Ολυμπιακού που ήλεγξε τον αγώνα και κέρδισε χωρίς να δυσκολευτεί ουσιαστικά.

Γιατί όταν κερδίζεις αγώνα απέναντι στη Ρεάλ με τον Σπανούλη να μπαίνει με 0/6 σουτ μένοντας άποντος στα πρώτα 19:04 του αγώνα, τότε δεν έχεις να φοβηθείς και πολλά. Η άμυνα του Ολυμπιακού είχε πνίξει τη Ρεάλ, όταν ο Σπανούλης σκόραρε το πρώτο του καλάθι το σκορ ήταν 32-27.

Ο Ολυμπιακός είχε 55% στα δίποντα και 31% στα τρίποντα με τα αντίστοιχα ποσοστά της Ρεάλ να είναι 42% και 23%. Το μόνο πρόβλημα των «ερυθρολεύκων» ήταν οι βολές, όπου το 11/21 είναι τραγικό για τέτοια παιχνίδια (21/28 η Ρεάλ). Δεν γίνεται να πετάς τόσο εύκολα 10 πόντους (τις μισές βολές) σε ματς που κρίνεται όλη η χρονιά. Τα ριμπάουντ ήταν του Ολυμπιακού (39-34 με 14-12 τα επιθετικά), οι ασίστ επίσης, 19-10, τα λάθη επίσης 11-13.

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με τις αλλαγές στα σκριν, ιδίως όταν βρισκόταν ο Σερμαντίνι στο παρκέ, αλλά όχι τόσα που να επιτρέψει στη Ρεάλ να βρει ρυθμό. Αντιθέτως, στη διαφορά πόντων ο Πρίντεζης με τον Ντάνστον είχαν από +15 έκαστος, ο Κόλινς ακολουθούσε με +11, ο Σλούκας +9 (σε 9 λεπτά), ο Σπανούλης +4. Για τη Ρεάλ θετικό πρόσημο είχαν μόνο Μίροτιτς και Μπουρούσης (+7 αμφότεροι), ενώ ο Ρούντι είχε -2, ο Ρέγιες -16, ο Ροντρίγκεθ -14, ο Μεΐρι -12 (σε 7 λεπτά), ο Λιουλ -3.

Αυτά λένε οι αριθμοί. Γιατί στο παρκέ θα δυσκολευτεί κάποιος πολύ για να βρει κάποιον που να μην υστέρησε από τη Ρεάλ. Θεωρώ ότι καλύτερος ήταν ο Ντάρντεν, με τον Ρούντι να ακολουθεί, αλλά τον δεύτερο να χάνεται στα δύσκολα, εκεί που τον είχε πιο μεγάλη ανάγκη η ομάδα του, παρά το γεγονός ότι στο παιχνίδι κέρδιζε φάουλ και… που τον κοιτούσε κάποιος. Ο Ροντρίγκεθ ήταν σαν να είχε αφήσει το μπασκετικό IQ στο ξενοδοχείο, ο Λιουλ ασφυκτιούσε από τον Μάντζαρη, ο Μίροτιτς δυσκολευόταν πολύ, ο Ρέγιες δεν μπορούσε να κάνει ουσιαστικά τίποτα, ο Μπουρούσης έβγαλε μόνος εαυτόν εκτός αγώνα.

Ο Ολυμπιακός είχε τον Ντάνστον σε εκπληκτική μέρα με 13 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 τάπα και 8 κερδισμένα φάουλ, 7 επιθετικά ριμπάουντ, 5/6 σουτ και πάρα πολλές καλές άμυνες. Ουσιαστικά ο Αμερικανός ήταν ο ηγέτης στη ρακέτα του Ολυμπιακού, με τον Γιώργο Πρίντεζη να κάνει τη διαφορά στο σκοράρισμα, είχε 10 πόντους με 4/7 σουτ και 5 ριμπάουντ σε 20 λεπτά, παρότι ήταν εμφανές ότι δεν ήταν στο 100%. Ο Μάντζαρης έκανε το καλύτερό του παιχνίδι στη σειρά με 10 πόντους, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα και τρομερή άμυνα στον Λιουλ, ο Σπανούλης μπήκε με 0/6 σουτ, αλλά είχε 12 πόντους με 4/8 και 7 ασίστ (μόλις 1 λάθος) στη συνέχεια, ο Λοτζέσκι είχε 13 πόντους με 5/9 σουτ, ο Παπαπέτρου 7 πόντους με 3/5 σουτ, ενώ ο Κόλινς ήταν πάρα πολύ καλός στα 11 λεπτά που έπαιξε (και θα έπρεπε να έχει παίξει και αρκετά παραπάνω) και στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση.

Ο Μπαρτζώκας κέρδισε ξανά ξεκάθαρα τη μάχη των πάγκων, με τον Λάσο να μην μπορεί να προσαρμοστεί ούτε σήμερα στις αλλαγές του Ολυμπιακού στην άμυνα, στο πολύ σκληρό παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» και στον τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός έφτανε κάθε του επίθεση εκεί που ήθελε. Η Ρεάλ έδειξε ότι είναι ομάδα φαντεζί στην επίθεση, που βασίζεται στο ένστικτο και το κάτι παραπάνω (την… ποικιλία που λέμε), αλλά δεν έδειξε να μπορεί να προσαρμόζεται όταν δεν της πηγαίνουν όλα όπως τα θέλει. Ενώ, με το άγχος πια να κάνει την εμφάνισή του στην πλευρά των Μάδριλένων, η κάνουλα των τριπόντων στέρεψε και η Ρεάλ σούταρε με 23% από μακριά.

Το ματς ξεκίνησε αναγνωριστικά για τον Ολυμπιακό, που έκανε περίπου ένα πεντάλεπτο να προσαρμοστεί, με τον Μάντζαρη και τον Λοτζέσκι προηγήθηκε με 6-2, για να απαντήσει η Ρεάλ με τον Ντάρντεν και τον Ρούντι για το 6-10. Ο Ρούντι με τον Μίροτιτς κράτησαν την ομάδα τους μπροστά ως το 10-14, με τον Ολυμπιακό να είναι εκνευριστικά άστοχος στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά να ελέγχει πλήρως τη μάχη στις ρακέτες (5-1 τα επιθετικά ριμπάουντ στην αρχή), ενώ ο Λιουλ σκόραρε για το 10-16.

Κάπου εκεί, στο τελευταίο δίλεπτο της πρώτης περιόδου, στέρεψαν τα καλάθια για τη Ρεάλ, η άμυνα του Ολυμπιακού έσφιξε πάρα πολύ και με τον Λοτζέσκι και τον Σερμαντίνι οι «ερυθρόλευκοι» πλησίασαν σε 15-16. Το προβάδισμα το πήραν με τρίποντο του Πρίντεζη στο 2ο δεκάλεπτο, ενώ ο Κόλινς με τον Παπαπέτρου (και μια τάπα του Ντάνστον στο ενδιάμεσο) έφεραν τον αγώνα στο 23-18. Ο Πρίντεζης πέτυχε κι άλλο τρίποντο για το 26-20, ενώ ο Παπαπέτρου με 4 μαζεμένους πόντους από ασίστ του Μάντζαρη έγραψε το 30-21.

Μετά το τάιμ άουτ του Λάσο ο Πρίντεζης έφερε τον Ολυμπιακό στο +11, αλλά Λιουλ και Σλότερ απάντησαν για το 32-27. Ο Σπανούλης πέτυχε το πρώτο του καλάθι στα 56 δευτερόλεπτα για το ημίχρονο, τρίποντο για το 35-27, ενώ με 2/2 δικές του βολές ο Ολυμπιακός έκλεισε το πρώτο μέρος στο 37-30.

Ο Μίροτιτς μείωσε σε 37-33 για τη Ρεάλ στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, με τον Λοτζέσκι και τον Σπανούλη να κρατούν τον Ολυμπιακό στο +6. Ο Πρίντεζης μετά από κλέψιμο του Μάντζαρη τελείωσε τη φάση για το 43-35 μετά από ένα δίλεπτο χαμένων ευκαιριών για το +8 του Ολυμπιακού, με τον Σπανούλη να γράφει τρίποντο για το 47-40 μετά το καλάθι του Ρούντι. Η Ρεάλ έτρεξε 0-7 μέσα σε 1:30 στο τέλος του δεκαλέπτου, με την άμυνα των «ερυθρολεύκων» να μην τα πάει τόσο καλά (ο Πρίντεζης είχε κουραστεί, ο Σερμαντίνι ήταν πιο αργός απ’ όσο θα έπρεπε στις αντιδράσεις του) με τον Ρούντι να ισοφαρίζει σε 47-47 και τον Μάντζαρη να κλείνει το δεκάλεπτο στο 49-47.

Ο Ροντρίγκεθ ισοφάρισε στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου σε 49-49, αλλά ο Ολυμπιακός είχε τον Ντάνστον σε «beast mode» στο δεκάλεπτο, ο Αμερικανός έτρεξε ένα προσωπικό 6-0 για το 55-49 και έβαλε τη Ρεάλ για τα καλά σε ρόλο κομπάρσου. Ο Ντάνστον είχε 10 πόντους με 4/4 δίποντα, 2/3 βολές, 4 ριμπάουντ (όλα επιθετικά), 1 κλέψιμο και 3 κερδισμένα φάουλ στο 4ο δεκάλεπτο, παίζοντας, μάλιστα, μόνο 6:33 στην περίοδο!

Στο 55-49 ο Ντάνστον χρεώθηκε με 4ο φάουλ και ο Μπαρτζώκας πέρασε τον Σίμονς στο παιχνίδι, με τον Ολυμπιακό να στέκεται το ίδιο καλά στην άμυνα και τον Κόλινς να είναι ένας από τους βασικούς λόγους γι’ αυτό, στο δεκάλεπτο. Δικό του λέι απ έφερε το ματς στο 57-51, ενώ ο Λοτζέσκι μπαίνοντας στο πεντάλεπτο έγραψε το 60-51 με τρίποντο.

Ο Ντάρντεν απάντησε για το 60-54 και μετά από 0/2 βολές του Σίμονς, ο Μπαρτζώκας πέρασε ξανά τον Ντάνστον στο ματς, με τη διαφορά να είναι σταθερή. Ο Σπανούλης απάντησε με ντράιβ στις βολές του Ρούντι, ενώ από επιθετικό ριμπάουντ ο Ντάνστον έγραφε το 64-58 μετά από χαμένες βολές του αρχηγού του Ολυμπιακού. Ο Μίροτιτς με 1:40 για το τέλος πήρε το σουτ του αγώνα για τη Ρεάλ και έδειχνε φοβισμένος με την κατάληξη να είναι κακή, και τον Λοτζέσκι να απαντά με δικό του τρίποντο για το 67-58 και το οριστικό τέλος στην αναμέτρηση.

Ο Μίροτιτς είχε 2/3 βολές από ανύπαρκτο φάουλ σε τρίποντο, ο Μάντζαρης 1/2 από επίσης ανύπαρκτο φάουλ (για να πάρουν οι διαιτητές πίσω το προηγούμενο που εν τω μεταξύ είχαν δει σε instant replay), αλλά ο Ροντρίγκεθ έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του και η Ρεάλ 1:03 για το τέλος παράτησε τον αγώνα. Ο Μάντζαρης είχε πάλι 1/2 βολές για το 69-60, ο Λιουλ αστόχησε σε τρίποντο στα 57 δευτερόλεπτα και η Ρεάλ δεν έκανε καν φάουλ στο τελευταίο λεπτό, με κανέναν από τους παίκτες της να μην πιστεύει στη νίκη. Ο Ντάνστον από επιθετικό ριμπάουντ έγραψε το 71-60 με το ματς να κλείνει από τον Μίροτιτς.

Η συνέχεια, το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς, θα γραφτεί την Παρασκευή στη Μαδρίτη. Η Ρεάλ στην έδρα της ελπίζει να εμφανιστεί καλύτερη, πιο εύστοχη και πιο ψύχραιμη απ’ ότι στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός πλέον ξέρει τον τρόπο για να κερδίζει τα παιχνίδια, το έχει κάνει 2 φορές συνεχόμενες, βγάζοντας, μάλιστα, τη Ρεάλ εντελώς εκτός της φετινής αγωνιστικής λογικής της. Άλλη μία και μετά… Μιλάνο.

Τα δεκάλεπτα: 15-16, -37-30, 49-47, 71-62.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουέι (3ρ.), Σερμαντίνι 2, Ντάνστον 13 (9ρ. 2ασ. 8κ.φ.), Σπανούλης 12 (2τρ. 6ρ. 7ασ.), Παπαπέτρου 7 (1), Σλούκας, Κόλινς 4 (2ασ.), Σίμονς, Πρίντεζης 10 (2τρ. 5ρ.), Μάντζαρης 10 (3ρ. 6ασ. 2κλ.), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 13 (3τρ. 3ρ.).

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ρούντι 18 (3τρ. 8ρ. 7κ.φ.), Ρέγιες 4 (4ρ.), Ντίεθ, Μίροτιτς 9, Ροντρίγκεθ 2 (3ρ. 3ασ.), Κάρολ, Ντάρντεν 10 (2τρ. 6ρ.), Λιουλ 4 (5ασ.), Μπουρούσης 8 (3ρ.), Σλότερ 5, Μεΐρι 2.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *