Home / NBA / Ρατσιστικό παραλήρημα Στέρλινγκ, αντιδράσεις και… Σνουπ Ντογκ!

Ρατσιστικό παραλήρημα Στέρλινγκ, αντιδράσεις και… Σνουπ Ντογκ!

Από το πουθενά ξεκίνησε η πιο πρόσφατη αναμπουμπούλα στο NBA, η οποία μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Το TMZ έβγαλε στη δημοσιότητα κασέτα με διάλογο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη των Λος Άντζελες Κλίπερς, Ντόναλντ Στέρλινγκ, και την τότε κοπέλα του, με αφορμή μια φωτογραφία της με τον Μάτζικ Τζόνσον, διάλογο που καταλήγει σε ρατσιστικό παραλήρημα του Στέρλινγκ, το οποίο ξεσήκωσε αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη, διαμαρτυρία των Κλίπερς, απάντηση από τον… Σνουπ Ντογκ, κριτική από τον ΛεΜπρον Τζέιμς, τον Σακίλ Ο’ Νιλ, τον Μάτζικ, τον Κρις Μπος, έρευνα από το NBA και ατέρμονες συζητήσεις για το αν η λίγκα ενδιαφέρεται να καταπολεμήσει το ρατσισμό ή αν εθελοτυφλεί όταν τα σχόλια γίνονται από ιδιοκτήτη.

Το όλο θέμα ξέσπασε όταν βγήκε στη δημοσιότητα κασέτα στην οποία ακούγεται ο Στέρλινγκ να συζητά με την τότε κοπέλα του, Β. Στιβιάνο, και να της ζητά… να μη φέρνει μαύρους στα παιχνίδια του. Η κοπέλα προσπαθεί ήρεμα να διαφωνήσει και να του πει ότι είναι ρατσιστικό, για να αρχίσει ένα πεντάλεπτο εμετικών σχολίων για μαύρους, ισπανόφωνους, εβραίους, με «ιστορική αναδρομή», με νουθετήσεις ότι η κοπέλα του δεν σέβεται τον πλανήτη και την κουλτούρα του κόσμου με το να βγαίνει δημόσια με μαύρου. Στη συνέχεια ο Στέρλινγκ την κατηγορεί ότι έχει μαύρους στο Instagram και ότι μάλλον είναι ηλίθια αφού δεν καταλαβαίνει τι πιστεύει ο κόσμος γι’ αυτήν που τη βλέπει με μαύρους. Στο αποκορύφωμα της παράνοιας της όλης συζήτησης, η κοπέλα του Στέρλινγκ τον ρωτάει «δεν το ξέρεις ότι μισή μαύρη μισή Μεξικάνα;» προφανώς χωρίς να βγάλει άκρη.

Στο τέλος ο Στέρλινγκ την «απειλεί» ότι θα χωρίσουν επειδή βλέπει μαύρους και ότι καλύτερα να το κάνουν τώρα παρά πιο μετά. Στο τέλος λέει «αγαπώ τους μαύρους, αλλά δεν χρειάζεται να τους έχεις στο Instagram» για να του απαντήσει η κοπέλα του «αν είχα βγάλει φωτογραφία με τον Λάρι Μπερντ θα ήταν εντάξει;». Εν ολίγοις αν καταφέρετε να αποκοπείτε για λίγο από το ρατσιστικό του θέματος, η συζήτηση είναι τόσο σουρεάλ που σίγουρα θα σας κάνει να γελάσετε. Βέβαια, μετά θα ξαναθυμηθείτε ότι όλο αυτό δεν είναι διαλογάκι σε stand-up comedy, αλλά είναι σοβαρός, αληθινός διάλογος, και θα νευριάσετε και πάλι.

Το βίντεο με τη συζήτηση ανάμεσα στον Στέρλινγκ και την τότε κοπέλα του:

Μέσα σε όλα το deadspin δημοσίευσε αυτό το αποκλειστικό άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι έχει την ηχητική κασέτα ολόκληρη χωρίς μοντάζ και λογοκρισία, και στην οποία αναφέρονται πολλά και διάφορα ακόμα, για τους λευκούς Εβραίους και τους μαύρους Εβραίους που είναι 100% κατώτεροι των πρώτων, για το ότι θα χωρίσει την κοπέλα του επειδή δεν είναι αυτή που νόμιζε και άλλα, για το ότι το Ολοκαύτωμα δεν έχει καμία σχέση με τις ρατσιστικές διακρίσεις που κάνει αυτός.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα κύμα αντιδράσεων τεράστιο, το οποίο οδήγησε σε ένα απίστευτα τραγελαφικό γαϊτανάκι.

Ο Ντοκ Ρίβερς, προπονητής των Κλίπερς, αρχικά μίλησε για το πόσο νευριασμένοι είναι οι παίκτες της ομάδας, αλλά ότι δεν θα κάνουν τίποτα δημόσια, αλλά «στο εσωτερικό της ομάδας», γιατί μόνος στόχος τους «είναι ο τίτλος του NBA». Του έκαναν τη μούρη κρέας δηλαδή:

Στη συνέχεια οι Κλίπερς εμφανίστηκαν στο επόμενο παιχνίδι τους έτσι, με τις προπονητικές τους μπλούζες ανάποδα για να μη φαίνεται το όνομα «Clippers» στο στήθος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα:

Την ίδια ώρα ο Άνταμ Σίλβερ αντιμετωπίζει την πρώτη του σοβαρή υπόθεση ως κομισάριου του NBA και ίσως εκείνη που θα καθορίσει πώς θα τον βλέπει ο κόσμος. Έχοντας όλη του την καριέρα μπροστά του, ο Σίλβερ τώρα θα ταχθεί υπέρ των ιδιοκτητών ή υπέρ της λογικής και όλου του κόσμου. Το NBA προς το παρόν ανακοίνωσε ότι ερευνά το θέμα «απίστευτα γρήγορα» και ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει απάντηση για το αν η κασέτα είναι αυθεντική ή όχι, και μετά θα αποφασίσει αν θα τιμωρήσει τον Στέρλινγκ ή όχι. Αυτό που έκανε από την πρώτη στιγμή ήταν να μιλήσει με τον Ντοκ Ρίβερς για να βεβαιωθεί ότι οι Κλίπερς δεν θα μποϊκοτάρουν το επόμενο παιχνίδι τους…

Ο Μάτζικ Τζόνσον που ήταν η… αφορμή για τον διάλογο λόγω της φωτογραφίας, μίλησε κι αυτός για τον Στέρλινγκ λέγοντας ότι δεν θα ξαναπάει σε ματς των Κλίπερς μέχρι να φύγει ο Στέρλινγκ, ο οποίος είτε θα πρέπει να πουλήσει την ομάδα εθελοντικά, είτε να αναγκαστεί από τη λίγκα να το κάνει:

Παρόμοια αντίδραση είχε και ο Σακίλ Ο’ Νιλ που είπε ότι θα έπρεπε ο Στέρλινγκ να τιμωρηθεί πολύ αυστηρά, ενώ αν ψήφιζε αυτός θα τον έδιωχνε απ’ τη λίγκα, αν η κασέτα είναι αληθινή:

Οι Κλίπερς εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Έχουμε ακούσει την κασέτα στο TMZ. Δεν ξέρουμε αν είναι αυθεντική ή αν έχει αλλοιωθεί. Ξέρουμε ότι η γυναίκα στην κασέτα – η οποία και θεωρούμε ότι την έδωσε στο TMZ – είναι η κατηγορούμενη σε μήνυση από την οικογένεια Στέρλινγκ ότι τους υπεξαίρεσε 1.8 εκατομμύρια δολάρια, και η οποία είχε πει στον κ. Στέρλινγκ ότι θα εκδικηθεί. Ο κ. Στέρλινγκ επιμένει ότι αυτά που αντανακλώνται στην κασέτα δεν συνάδουν, ούτε αντανακλούν τις απόψεις, σκέψεις και συναισθήματά του». Τρία πουλάκια κάθονταν δηλαδή.

Την ώρα που Κρις Μπος κάλεσε το NBA να πάρει επίσημα θέση στο θέμα, ο ΛεΜπρον Τζέιμς ήταν πιο δηκτικός: «Αν τα όσα ακούγονται είναι αλήθεια, τότε είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο στη λίγκα μας. Δεν έχει σημασία αν είσαι άσπρος, μαύρος, Ισπανόφωνος, ή ό,τι άλλο, όλες οι φυλές. Είναι απαράδεκτο και ως κομισάριοι της λίγκας μας θα πρέπει να σταθούν στο ύψος τους και να είναι πολύ επιθετικοί απέναντι στο θέμα. Δεν με νοιάζει πώς, δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια θέματα στη λίγκα μας. Σιχαίνομαι που κάτι τέτοιο βγήκε την ώρα των πλέι οφς που είναι απίστευτα και με το παιχνίδι να μεγαλώνει, αλλά δεν υπάρχει χώρος για τον Ντόναλντ Στέρλινγκ στο πρωτάθλημά μας. Κανένας χώρος γι’ αυτόν. Δεν είμαι νευριασμένος. Είμαι απογοητευμένος πάνω απ’ όλα. Είναι 30 ιδιοκτήτες και πάνω από 400 από εμάς. Ως παίκτης, μπορώ μόνο να φανταστώ αν ένας παίκτης έβγαινε και έλεγε κάτι ανάλογο τι θα συνέβαινε σε εμάς τους παίκτες. Οπότε πιστεύω στον Άνταμ Σίλβερ, πιστεύω στο NBA και πρέπει να κάνουν κάτι και να το κάνουν γρήγορα, πριν αυτό ξεπεράσει τα όρια. Όπως είπα, δεν υπάρχει χώρος για τον Ντόναλντ Στέρλινγκ στο πρωτάθλημά μας. Αυτό».

Ο Κέβιν Τζόνσον, μίλησε εκ μέρους της Ένωσης Παικτών και είπε ότι η Ένωση θέλει να εμπλακεί στην απόφαση και ότι ζητά τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή για τον Στέρλινγκ μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα.

Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, τον λόγο πήρε και ο Σνουπ Ντογκ απαντώντας στον Στέρλινγκ, με ένα δικό του… ξεκάθαρο μήνυμα:

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *