Home / ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ / Ο τραυματισμός του Διαμαντίδη

Ο τραυματισμός του Διαμαντίδη

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2009

 
Η απογευματινή προπόνηση της Τρίτης επεφύλασσε μια άσχημη έκπληξη για τον Παναθηναϊκό, αφού ο Ομπράντοβιτς είδε τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αποχωρεί με πόνους στον τετρακέφαλο. Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε καλύτερα τον τραυματισμό του παίκτη που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό των «πρασίνων».

Αυτό που προκάλεσε τον πόνο στον Διαμαντίδη είναι μια θλάση στον τετρακέφαλο μυ του δεξιού ποδιού (αυτό δε θα το διαβάσετε σε άλλο site – είναι πληροφορία από το φυσικοθεραπευτή του Παναθηναϊκού), όπως διαπιστώθηκε από τη μαγνητική τομογραφία στη οποία υπεβλήθη. Η θλάση είναι μια ρήξη («σχίσιμο») του μυός, ποικίλου βαθμού. Ο τετρακέφαλος μυς είναι ο μυς του μηρού, πρόκειται για τη μεγάλη μυϊκή μάζα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μηρού και λέγεται έτσι ακριβώς γιατί αποτελείται από τέσσερις «κεφαλές» (πρακτικά τέσσερα σώματα μυών που ενώνονται στην αρχή και το τέλος τους).

Μια θλάση προκαλείται συνηθέστερα από ένα άμεσο και δυνατό χτύπημα στην περιοχή. Τα συμπτώματα που δίνει είναι πόνος, ευαισθησία και «πρήξιμο» στην πλευρά του τραυματισμού και, σπανιότερα, μια αίσθηση κενού στο μυ. Ειδικά η θλάση του τετρακεφάλου προκαλεί ένα διάχυτο πόνο στην πρόσθια περιοχή του μηρού.

Το θέμα με τον Διαμαντίδη έχει δημιουργηθεί επειδή ένας τραυματισμός του τετρακεφάλου απαιτεί «σεβασμό» στην αντιμετώπισή του. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί γιατί μπορεί να επιδεινωθεί ή να υποτροπιάσει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεγαλύτερη περίοδο ξεκούρασης ή, σε πιο ακραίες περιπτώσεις ακόμη και χειρουργική επέμβαση (για παράδειγμα εάν προκύψουν αιματικοί θρόμβοι). Μια βιαστική επιστροφή στο 100% της προπόνησης είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσει υποτροπή ή επαναλαμβανόμενες μυϊκές θλάσεις, λόγω του ότι μπορεί να δημιουργηθεί ουλώδης ιστός, ο οποίος δεν είναι τόσο εύκαμπτος όσο ο μυϊκός.

Οι βασικές αρχές για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου τραυματισμού δεν είναι πολλές, αλλά πρέπει να ακολουθηθούν με προσοχή: Εάν ο πόνος είναι έντονος χορηγούνται ήπια αναλγητικά φάρμακα. Η άσκηση, σε χαμηλότερη ένταση από τη συνηθισμένη, θα πρέπει να ξεκινήσει αφού έχει υποχωρήσει ο πόνος. Η λεγόμενη αρχή RICE έχει εφαρμογή στην περίπτωση αυτού του προβλήματος. Η RICE συνίσταται στα εξής: Σχετική ξεκούραση (Relative rest – που σημαίνει ότι ο αθλητής μπορεί με συγκεκριμένες ασκήσεις, ήπιας έντασης, να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση όσο καιρό κρατάει η επούλωση του τραύματος), Τοποθέτηση πάγου στο τραυματισμένο σημείο (Ice), εφαρμογή πιεστικής περίδεσης (Compressive bandaging), ανύψωση του άκρου (Elevation – βοηθά αρχικά στο να μειωθεί ο πόνος).

Για έναν επαγγελματία, γυμνασμένο, αθλητή του επιπέδου (αναφερόμαστε σε φυσική κατάσταση) του Διαμαντίδη, ο χρόνος επιστροφής υπολογίζεται σε περίπου 10 ημέρες. Χρειάζεται, όπως ειπώθηκε ανωτέρω, προσοχή και σταδιακή επανένταξη σε πλήρεις ρυθμούς, αλλά σε αυτό το επίπεδο, και με το σημαντικό αγωνιστικό πρόγραμμα να «τρέχει», είναι σίγουρο ότι ο παίκτης μαζί με τους γιατρούς της ομάδας θα επανεκτιμούν καθημερινά την κατάστασή του.

Εάν η εξέλιξη είναι καλύτερη της αναμενόμενης, είναι πιθανό ο πλέι-μέικερ του Παναθηναϊκού και της Εθνικής να προλάβει και το πρώτο ματς με τη Σιένα. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει στο μυαλό το πιθανότερο ενδεχόμενο, που είναι να απουσιάσει και από τα δύο παιχνίδια του ΟΑΚΑ, που άλλωστε απέχουν μόλις 7 και 9 ημέρες από την ημέρα του τραυματισμού. Πιθανώς, η χρησιμοποίησή του στα εντός έδρας ματς να εμπεριέχει κάποιο ρίσκο (για τους λόγους που ήδη αναφέραμε παραπάνω), αφού επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ναι μεν, ο Διαμαντίδης είναι ένας αθλητής εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, αλλά αυτός είναι ο δεύτερος – έστω ελαφρύς – τραυματισμός για τον «βιονικό» Έλληνα γκαρντ (είχε υποστεί και ένα ελαφρύ διάστρεμμα στον αριστερό αστράγαλο στις 12 του Φλεβάρη – από εκεί και η φωτογραφία) μέσα σε διάστημα ενός μήνα και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα δείγμα ότι χρειάζεται, επιτέλους, κάποιο χρόνο ξεκούρασης από τις συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις.

About nikolask11

Check Also

Ανασκόπηση 2009: Κοιτώντας όσους… έλειψαν

  Δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 Το Age of Basketball, προσπαθώντας να ξεφύγει από τα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *