Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2013-14 / Τέσσερις για το χρυσάφι…

Τέσσερις για το χρυσάφι…

 

Λίγες ώρες έμειναν για τον πρώτο ημιτελικό στο 2ο γκρουπ του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος «Πάνος Ζαχαρογιάννης» του ΑΓΣ Πολυνίκη και όλη η χρονιά βρίσκεται στα επόμενα δύο σαραντάλεπτα. Οι 4 ομάδες που επιβίωσαν του πολέμου μέχρι στιγμής θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε δύο ημιτελικούς που υπόσχονται φοβερό θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις. Α.Ε.Π.Ε., Miners, Χώματα και Jugoplastica, είναι ο λόγος που Σάββατο και Κυριακή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα ημιτελικά μας!


Α.Ε.Π.Ε. – ΧΩΜΑΤΑ

(Σάββατο 20:30)

Τιτανομαχία; Μία από τις πιο αναμενόμενες μάχες της σεζόν, η Α.Ε.Π.Ε. του 22-0 στην κανονική περίοδο και του 26-1 μέχρι τώρα, περιμένει τα Χώματα, την ομάδα του «βασιλιά» Εξαρχόπουλου, του παίκτη που με την παρουσία του στην επίθεση έχει αλλάξει πολλάκις τη ροή ενός αγώνα. Τα Χώματα έκλεισαν με 19-3 την κανονική περίοδο, έφτασαν στο φάιναλ φορ με 23-4. Στα επόμενα 40 λεπτά, αμφότερες οι ομάδες θα παίξουν όλη τους τη χρονιά, οι 49 συνολικές νίκες τους θα μπουν στο αρχείο και το επόμενο ροζ φύλλο είναι που θα κρίνει τα πάντα.

Πώς έφτασαν ως εδώ; Τα Χώματα στον πρώτο γύρο των πλέι οφς κέρδισαν με 2-0 τους Στιφάδο Bulls, για να μείνουν με 0-1 πίσω από τους Kibars στα προημιτελικά, αλλά να απαντήσουν με 2 συνεχόμενες νίκες για την ανατροπή και την πρόκριση. Η Α.Ε.Π.Ε. έφτασε αήττητη στα πλέι οφς, κέρδισε με 2-0 τους Κουμπάρους σε μια σκληρή σειρά, για να προηγηθεί με 1-0 της Scabolini στα προημιτελικά, μετά από 25 συνεχόμενες νίκες στη σεζόν. Η Scabolini την ανάγκασε στην πρώτη της ήττα φέτος (η οποία θα πρέπει να είναι και η μοναδική αν θέλει να αγγίξει χρυσάφι), αλλά στο 3ο ματς η Α.Ε.Π.Ε. έκανε επίδειξη δύναμης για το 2-1 και την τετράδα.

Στην κανονική περίοδο η Α.Ε.Π.Ε. σκόραρε 65.1 πόντους ανά αγώνα, ενώ δεχόταν μόλις 39.4 ανά ματς. Στα πλέι οφς τα αντίστοιχα νούμερά της είναι 55.4 και 50.0. Τα Χώματα στην κανονική περίοδο πετύχαιναν 58.8 πόντους ανά ματς και επέτρεπαν 49.8. Στα πλέι οφς αντιστοίχως είχαν 63.2 και 57.6.

Η Α.Ε.Π.Ε. είχε τον Κωνσταντίνου πρώτο σκόρερ στην κανονική περίοδο με 16.8 πόντους ανά αγώνα, ενώ ο Καταραχιάς Αθ. είχε 26 τρίποντα, τα περισσότερα για την ομάδα του, μαζί με 9.9 πόντους ανά ματς. Ο Τσάμης με τον Καμζέλα ήταν στους 9.1 πόντους μέσο όρο, ενώ ο Πρινιωτάκης στους 8.4, ο Ζαφειρόπουλος στους 5.7, ο Πασχάλης στους 5.2, ο Τσιτίνης στους 5.9 και ο Καταραχιάς Αλ. στους 5.2 σε κάθε ματς με την Α.Ε.Π.Ε. να έχει άλλους 3 παίκτες που έβαζαν πάνω από 4 πόντους ανά αγώνα (Μιχαηλίδης, Μυλωνάς και Πασχαλίδης).

Τα Χώματα είχαν τον Εξαρχόπουλο πρώτο σκόρερ με 21.3 πόντους ανά αγώνα (1ος σε σύνολο πόντων σε όλο το γκρουπ και 4ος σε μέσο όρο). Ο Εξαρχόπουλος είχε και 40 τρίποντα, πάνω από 2.0 ανά αγώνα δηλαδή. Από εκεί και πέρα ο Γκάτσης Σ. πέρα από τον ηγετικό ρόλο στην άμυνα πρόσθετε 9.6 πόντους στην επίθεση, ο Μελαχροινός 8.7, ο Τσέλιας 7.9, ο Καραμανλής 8.1, ο Παρίσης 7.3 και ο Ποζιόπουλος 5.9 σε κάθε ματς. Τα Χώματα είχαν 6 παίκτες που έβαζαν πάνω από 1.0 τρίποντο κατά μέσο όρο σε κάθε ματς, συνολικά 6.5 τρίποντα ανά αγώνα έβαζαν τα Χώματα (3.5 η Α.Ε.Π.Ε.)!

Πού θα κριθεί ο αγώνας;
Σίγουρα σε ένα ματς νοκ άουτ οι παράμετροι είναι πολλές και τα πράγματα που μπορούν να τον καθορίσουν δεν είναι όλα υπολογίσιμα. Από το… πώς θα ξυπνήσει ο καθένας το πρωί, μέχρι το πώς θα νιώσει το χέρι του κατά τη διάρκεια του ματς. Όμως, υπάρχουν σίγουρα κάποια στοιχεία που είτε περιμένουμε να τα δούμε στο παιχνίδι, είτε ξέρουμε ότι κάποια στιγμή μέσα στο ματς η κάθε ομάδα θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει.

Θα αρχίσω από την άμυνα της Α.Ε.Π.Ε., που μάλλον είναι η καλύτερη όλων στο γκρουπ (οι αριθμοί αυτό λένε). Σκληρή, εξίσου δύσκολη για τους αντιπάλους στην περιφέρεια όσο και στο καλάθι, αρκετές φορές έχει καταφέρει να απομονώσει παίκτες, ιδίως εκείνους (ψηλούς ή σουτέρ κατά βάση) που θέλουν την μπάλα μετά από δημιουργία παιχνιδιού των συμπαικτών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι απέναντι σε μια από τις πιο ταλαντούχες επιθετικά ομάδες του γκρουπ, τη Scabolini, η Α.Ε.Π.Ε. δέχτηκε σε δύο ματς κάτω από 40 πόντους στο καθένα στα προημιτελικά.

Καλά όλα αυτά, αλλά απέναντί της θα βρει τον Εξαρχόπουλο, ο οποίος είναι ένας από τους παίκτες που μπορεί να φτιάξει για τον εαυτό του, να τελειώσει για τον εαυτό του και την ομάδα του, είτε ένας εναντίον ενός, είτε ένας εναντίον πέντε. Και αυτό ξανά και ξανά και ξανά. Θεωρώ ότι εν πολλοίς σε αυτή τη μάχη θα κριθεί ο ημιτελικός. Στο πώς θα αντιμετωπίσει η άμυνα της Α.Ε.Π.Ε. τον Εξαρχόπουλο, πόσες βοήθειες θα καταφέρει να δώσει αυτός στους συμπαίκτες του στην επίθεση, είτε με τη μορφή πόντων, είτε ως πάσες που ανοίγουν το παιχνίδι και δημιουργούν ρήγματα στην άμυνα. Είναι λίγο πολύ touch and go η μονομαχία, ο Εξαρχόπουλος είναι πολύ έμπειρος και ικανός για να μην μπορέσει να σκοράρει ή να πασάρει σωστά, άλλωστε το προσωνύμιο «Mr.A2» που άκουσα στα πηγαδάκια παικτών των άλλων ομάδων είναι δείγμα των ικανοτήτων του. Απ’ την άλλη, η άμυνα της Α.Ε.Π.Ε. δεν έχει μάθει να χάνει φέτος. Είναι από τα πιο δεδομένα πράγματα της σεζόν ότι απέναντί της θα νιώσεις ότι πνίγεσαι.

Τελειώσαμε εδώ; Βεβαίως και όχι. Δεν φτάνεις φάιναλ φορ με έναν παίκτη ή μόνο παίζοντας άμυνα. Ένα στοιχείο που με κάνει να πιστεύω ότι θα δούμε έναν αρκετά σκληρό και αμφίρροπο αγώνα (εκτός του προφανούς ότι είναι 2 από τις 4 καλύτερες ομάδες της λίγκας) είναι ότι οι δυο τους μπορούν να ματσάρουν αρκετά καλά η μία την άλλη. Υπάρχει αντιστοιχία κορμιών και υψών στις δύο ομάδες και η κάθε μονομαχία θα είναι δέκα φορές πιο δύσκολη ανάμεσα σε παίκτες που θα κοντράρουν εξίσου ψηλούς και δυνατούς αντιπάλους.

Τα Χώματα θα πρέπει να περιορίσουν τον Κωνσταντίνου με τον Καταραχιά στην επίθεση της Α.Ε.Π.Ε., αλλά και τα ντράιβ του Ζαφειρόπουλου. Ο Καμζέλας θα ηγηθεί της φροντ λάιν των Πυροσβεστών και μαζί με τον Πασχαλίδη, τον Τσιτίνη και τον Πρινιωτάκη, θα έχουν δύσκολο έργο απέναντι στους Δαιμονάκο, Γκάτση Σ., Γκάτση Χ. και τους άλλους των Χωμάτων. Τα φάουλ στους περιφερειακούς είναι και αυτό ένα θέμα, Μελαχροινός και σία θα πρέπει να προφυλαχθούν όσο μπορούν, όπως και οι αντίστοιχοι της Α.Ε.Π.Ε., ώστε να μπορούν να κρατούν σε υψηλό βαθμό την ένταση της άμυνάς τους και στα 40 λεπτά.

Τα Χώματα σουτάρουν περισσότερο από μακριά, με καλύτερα ποσοστά, η Α.Ε.Π.Ε. ψάχνει πιο πολύ το παιχνίδι ρακέτας, το ομαδικό παιχνίδι. Απ’ την άλλη, το γεγονός ότι τα Χώματα έχουν παίκτες που μπορούν να βγουν εκτός συστημάτων και να παίξουν μόνοι τους την άμυνα, ίσως είναι αυτό που θα δυσκολέψει περισσότερο την Α.Ε.Π.Ε. και την άμυνά της. Σε όλα αυτά και σε άλλα τόσα (τη φθορά των ψηλών, τους αιφνιδιασμούς, τα ριμπάουντ, τις βοήθειες στην άμυνα, τις σωστές αλλαγές, τις ανάσες σε παίκτες που θα παίξουν πολλή ώρα, κτλ) θα κριθεί ο ημιτελικός, με μόνο σίγουρο νικητή το θέαμα και το επίπεδο της λίγκας.

MINERS – JUGOPLASTICA
(Κυριακή 21:00)

Μία ημέρα μετά τον πρώτο έρχεται ο δεύτερος ημιτελικός για το 2ο γκρουπ, μια εξίσου μεγάλη αναμέτρηση, με πολλές ιδιαιτερότητες, τουλάχιστον με βάση τα όσα… ξέρουμε. Οι τραυματισμοί έδειξαν να εκτροχιάζουν τους Miners σε κάποιο σημείο της σεζόν, όχι τόσο όσον αφορά στον αριθμό των ροζ φύλλων που μάζευαν, αλλά ως προς το πόσο κυρίαρχα έπαιζαν. Όμως, κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε κάθε πρόκληση και έφτασαν ως εδώ. Απέναντί τους η Jugoplastica, με το ερώτημα στο μυαλό των περισσότερων «ουδέτερων» της λίγκας αυτή τη στιγμή να είναι «υπάρχει ζωή μετά τον Ηλιάκη;».

Οι Miners έκλεισαν την κανονική περίοδο με 19-1 ρεκόρ, για να φτάσουν εδώ έχοντας πια 23-3. Η Jugoplastica τελείωσε τον όμιλο με 17-5, και πια είναι στο 21-6, η μόνη ομάδα που πέρασε από τα προημιτελικά με 2-0 χωρίς να χρειαστεί tie-breaker. Πια, πολυτέλειες για απώλειες δεν υπάρχουν, μπροστά μόνο 40 λεπτά και μόνο η προοπτική του τελικού. Το πίσω δεν το υπολογίζει πια κανείς.

Πώς έφτασαν ως εδώ; Στα πλέι οφς οι Miners μπήκαν με ήττα από τους Shooting Stars, για να καταφέρουν, όμως, μετά να ξεπεράσουν το σοκ (δεν είναι και λίγο να έχεις 1 ήττα όλη τη σεζόν και να παίζεις με την πλάτη στον τοίχο μετά το πρώτο μόλις ματς των πλέι οφς) και με δύο νίκες να πάνε στο 2-1 τη σειρά. Στα προημιτελικά, σε μια απίστευτα σκληρή και οριακή σειρά με τους Havalakers, πήραν την πρόκριση με 2-1, κερδίζοντας με 2 και 1 πόντο το 1ο και το 3ο ματς αντίστοιχα. Η Jugoplastica δυσκολεύτηκε αρκετά κι αυτή στον πρώτο γύρο, οι Cleveland Paraliers ήταν σκληρό καρύδι, μετά το 1-0 βρέθηκε να χάνει το 2ο ματς, αλλά στο 3ο έκανε την καλύτερη αμυντική της εμφάνιση στα πλέι οφς για να πάρει με 2-1 την πρόκριση. Στα προημιτελικά, απέναντι στην Dirtus Bologna ήλεγξε και τα δύο παιχνίδια και πήρε την πρόκριση με 2-0, με παράσημο το ότι ήταν η μόνη από τις 8 ομάδες της οκτάδας που δεν γνώρισε την ήττα στα προημιτελικά.

Στην κανονική περίοδο η Jugoplastica σκόραρε 66.4 πόντους ανά αγώνα, ενώ δεχόταν μόλις 53.1 ανά ματς. Στα πλέι οφς τα αντίστοιχα νούμερά της είναι 63.6 και 58.0. Οι Miners στην κανονική περίοδο πετύχαιναν 65.7 πόντους ανά ματς και επέτρεπαν 39.8. Στα πλέι οφς αντιστοίχως είχαν 63.2 και 60.2.

Η Jugoplastica είχε τον Ηλιάκη πρώτο σκόρερ με 22.7 πόντους, ενώ είχε και 34 τρίποντα, 2.0 ανά αγώνα, όντας 2ος σε σύνολο και 3ος σε μέσο όρο στο πρωτάθλημα. Ο Μπαρμπερίδης ακολουθούσε με 11.9 πόντους, ο Κοντοπυράκης είχε 7.3, ο Τσικλός 7.6, ο Σπατιώτης 5.7, ο Τσιότσιος 5.1, ο Λαρεντζάκης 6.4 με 1.0 τρίποντο ανά ματς, ο Σταθόπουλος 5.0 και ο Κίτσιος 6.4 ανά αγώνα. Η Jugoplastica πετύχαινε 4.9 τρίποντα ανά ματς.

Οι Miners ήταν μάλλον η πιο ισορροπημένη ομάδα της λίγκας. Κανείς παίκτης δεν σκόραρε πάνω από 11 πόντους, ενώ 11 παίκτες (απ’ όσους έπαιξαν τουλάχιστον 10 αγώνες) είχαν 4.9-10.6 πόντους μέσο όρο! Ο Παπάζογλου ήταν πρώτος σκόρερ σε μέσο όρο με 10.6, ο Τζαβάρας σε σύνολο, έχοντας 10.3 στο μέσο όρο, ο Παπαδόγιαννης με τον Χασομέρη είχαν από 9.3, ο Κωτσίδης 6.9, ο Χρονόπουλος 6.4, ο Παπαπαναγιώτου 6.1, ο Σιούτης 6.2, ο Φανός 5.7, ο Κυνηγόπουλος 4.9, ο Φράγκος 5.7, ενώ σε 2 ματς ο Σακαράκης είχε 10.0 μέσο όρο. Δεν προτιμούσαν το τρίποντο, μόλις 2.9 εύστοχα ανά αγώνα.

Υπάρχει ζωή μετά τον Ηλιάκη; Ο πρώτος σκόρερ της Jugoplastica και ένας από τους πιο δύσκολους παίκτες για να μαρκάρει κανείς στη λίγκα λέγεται (και… από τον ίδιο) ότι θα απουσιάσει από τον ημιτελικό. Προφανώς το πόσο τεράστια απουσία είναι αυτή για την Jugoplastica (και τη λίγκα, βεβαίως) δεν χρειάζεται να το τονίσω εγώ από εδώ… τονίζεται μόνο του από τα στατιστικά του Ηλιάκη. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι η Jugoplastica θα κατέβει με maui μπλουζάκια και σαγιονάρες διχάλα στο ματς για τουρισμό. Σε τέτοια παιχνίδια και… ένας μόνος του να παίζει, θα παλεύει μέχρι το τέλος.

Μια ομάδα που έχει μάθει να κερδίζει, που έχει δεδομένη υψηλή ποιότητα στο ρόστερ της, είναι ικανή μέσα στη ροή ενός αγώνα να αναζητήσει και να βρει αλλού αυτούς τους πόντους, ώστε να μη φανεί τόσο η απουσία του Ηλιάκη. Απ’ την άλλη, υπάρχουν δεδομένα ζητήματα που πρέπει η Jugoplastica να ξεπεράσει μέσα στο ματς. Όπως τη μοιρασιά των παραπάνω επιθέσεων και ευθυνών, τη δύναμη της συνήθειας, αφού έχει συνηθίσει να στρέφεται στον Ηλιάκη στις δύσκολες στιγμές, αλλά και το πώς θα ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές στο ματς χωρίς τον πρώτο της σκόρερ να την ξεκολλήσει στην επίθεση.

Οι Miners, πάντως, θα πρέπει να παλέψουν πολύ για να κάμψουν την αντίσταση της Jugoplastica, αφού σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, οι καλές ομάδες έχουν την τάση να συσπειρώνονται. Οι Miners δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα, όχι γιατί δεν έχουν τραυματισμούς (τους έχουν χτυπήσει αρκετοί μέσα στη σεζόν), αλλά γιατί είναι ομάδα που μοιάζει με Λερναία Ύδρα όσον αφορά στις λύσεις, χωρίς να έχει κάποιον που να βάζεις το χέρι σου στη φωτιά σε κάθε ματς ότι αυτός θα είναι ο πρώτος τους σκόρερ.

Αυτός ο πλουραλισμός τους έχει βοηθήσει πάρα πολύ, δυσκολεύει αφάνταστα τις αντίπαλες άμυνες, αλλά τους έχει βγάλει και από αρκετές άσχημες καταστάσεις, μιας και οι άμυνες δεν μπορούν να επικεντρωθούν σε 1-2 παίκτες. Τα ριμπάουντ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ματς, η Jugoplastica έχει ψηλότερο ρόστερ, οι Miners θα πρέπει να ελέγξουν την κυκλοφορία στη ρακέτα τους, γιατί οι δεύτερες και τρίτες επιθέσεις, εκτός του ότι κουράζουν την άμυνα, μειώνουν στην ουσία τις αδυναμίες του αντιπάλου, που βγαίνουν στο πρώτο κάθε φορά 24άρι.

Οι Miners έχουν καλύτερη άμυνα (μόλις για 0.4 πόντους χειρότερη από εκείνη της Α.Ε.Π.Ε. στην κανονική περίοδο) και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα στο ματς από τη στιγμή που θα λείπει ο Ηλιάκης, αλλά και η Jugoplastica έχει δείξει μέσα στη σεζόν ότι μπορεί να παίξει πολύ σκληρά στην άμυνα. Δεδομένου ότι η λογική λέει πως δεν θα μπορέσει να φτάσει τόσο ψηλά το σκορ της χωρίς τον Ηλιάκη, μάλλον θα χρειαστεί μια πολύ καλή αμυντική επίδοση.

Ο Μπαρμπερίδης, ο Σπατιώτης, ο Λαρεντζάκης, αλλά και ο Κοντοπυράκης με τον Σταθόπουλο και τους υπολοίπους, θα πρέπει να ανεβάσουν το σκορ τους στην επίθεση, και παράλληλα να βγάλουν ενέργεια στην άμυνα. Οι Miners θα πρέπει να βρουν τρόπο να σταθούν όρθιοι σε άμυνα και επίθεση στα προσωπικά ματσαρίσματα με τους αντιπάλους τους, να ελέγξουν το ρυθμό του αγώνα, καθώς η Jugoplastica είναι ομάδα που αρέσκεται να τρέχει και να παίζει γρήγορα. Οι Miners επιζητούν αιφνιδιασμούς, αλλά και το κοντρολαρισμένο μπάσκετ τους είναι οικείο.

Ένας ημιτελικός με πολλές ιδιαιτερότητες, ανάμεσα σε δύο πολύ μπασκετικές ομάδες, ανοιχτός σε προγνωστικά και με στοιχεία που τον κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό, αφού μοιάζει να έχει πολλές παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξή του. Μετά το πρώτο ματς του Σαββάτου, αυτό θα είναι ο ιδανικός πρόλογος για τον μεγάλο τελικό της λίγκας!

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Πρωταθλητές τα Κουλουβάχατα!

Τα Κουλουβάχατα κατέκτησαν τον τίτλο στο 1ο γκρουπ του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος «Πάνος Ζαχαρογιάννης» που διοργανώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *