Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Πάει το πρώτο!

Πάει το πρώτο!

Δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου 2009

Με νίκη ξεκίνησαν και οι δύο ελληνικές ομάδες και ολοκλήρωσαν έτσι το 1/3 αυτού που πρέπει να κάνουν για να προκριθούν στο φάιναλ φορ του Βερολίνου μαζί μετά από 14 χρόνια! Δύο παιχνίδια διαφορετικά, που καταδεικνύουν εύγλωττα το πόσο διαφορετικούς αντιπάλους έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο ελληνικές ομάδες. Πάμε λοιπόν:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΣΙΕΝΑ 90-85

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε, με τη Σιένα να αποδεικνύει πόσο δύσκολος αντίπαλος θα είναι. Οι «πράσινοι» πήραν τη νίκη λόγω κυρίως του πλουραλισμού τους, που μεταφράζεται σε δύο σημαντικά γεγονότα: 1ον, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την «τρύπα» στη ρακέτα της Σιένα, τροφοδοτώντας Πέκοβιτς και Μπατίστ. Ο Μαυροβούνιος «δυναμίτης» έκανε πάρτι στα καλάθια και συνολικά ο Παναθηναϊκός πήρε από τη φροντ-λάιν του 48 πόντους την ώρα που οι ψηλοί της Σιένα έβαλαν 9! 2ον, έχτισαν μια διαφορά λίγο πριν το τέλος. Τα έχουμε ξαναπεί για το πόσο ικανοί είναι οι Ιταλοί στο να παίρνουν τις νίκες, οπότε αυτό που χρειαζόταν το τριφύλλι ήταν μια επαρκής διαφορά στα τελευταία, κρίσιμα λεπτά και αυτήν, έξυπνα, την πήρε. Στο «μίγμα» προσθέστε την καλή ημέρα στην οποία βρέθηκαν ο Νίκολας με τον Σπανούλη και τον Περπέρογλου, οπότε ο Ομπράντοβιτς, έχοντας 6 παίκτες σε καλή ημέρα δε θα μπορούσε να δει την ομάδα του να χάνει, την ώρα που η Σιένα είχε να αντιπαρατάξει μόλις 2, τους ΜακΙντάιρ και Σάτο που ήταν… σεληνιασμένοι (27 και 29 πόντους, 36 και 40 ranking αντίστοιχα!) αλλά δεν ήταν αρκετοί.

Στην πορεία του αγώνα φάνηκε ότι η απουσία του Λαβρίνοβιτς είναι πολύ σημαντική για τη Σιένα, αφού την αφήνει «γυμνή» κάτω από τα καλάθια. Αυτό, όμως, αν θέλετε είναι και το πιο ανησυχητικό στοιχείο του αγώνα για την ελληνική ομάδα. Και εξηγούμαι: η Σιένα χωρίς τον Λαβρίνοβιτς, με ανύπαρκτη φροντ-λάιν, με τον Σάτο να παίζει συνέχεια στο «4», με μόνο 2 παίκτες σε καλή μέρα, με μόλις 28.5% στα τρίποντα, κατάφερε και πήρε τα ριμπάουντ και έφερε το ματς στους 5 πόντους (παρεμπιπτόντως, 3 στα 3 ματς φέτος μεταξύ των δύο ομάδων που λήγουν με διαφορά 5 πόντων!). Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Σιένα, θεωρητικά, είναι κοντά στην ανατροπή. Καλά όλα αυτά, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει να αντιπαρατάξει: 1ον και πιο ρεαλιστικό, την καλή παρουσία από πολλούς παίκτες του που έδειξαν ότι είναι σε ετοιμότητα, 2ον, την επιστροφή του Διαμαντίδη, που έλειψε σήμερα, αφού οι «πράσινοι» δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν χωρίς αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, η σειρά θα χαρίσει ντέρμπι υψηλού επιπέδου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 88-79

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Ρεάλ και έκανε το πρώτο βήμα κι αυτός για το Βερολίνο. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Θοδωρής Παπαλουκάς, που είχε 13 πόντους και 13 ασίστ, νούμερο εξωφρενικό για τέτοιο αγώνα, που αποτελεί μάλιστα ατομικό ρεκόρ του Παπαλουκά και ισοφάριση του ρεκόρ πλέι οφς της Ευρωλίγκας (Έλμπερ Μπένετ: 13 ασίστ στις 4/4/2001 στο ματς ΑΕΚ-Ταού Κεράμικα). Το γενικό ρεκόρ κατέχει ακόμη ο Τάιους Έντνι από τις 5/2/2004 και το ματς Ολυμπιακός-Μπενετόν, όπου μοίρασε 14 με τη φανέλα της Μπενετόν.

Στο ματς, ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά και έδειξε από την αρχή ότι είναι καλύτερη ομάδα. Το ξέραμε, το είδαμε κιόλας. Βέβαια, μέχρι το 46-28 το παιχνίδι πήγαινε υπέροχα για τον Ολυμπιακό, ιδανικά σχεδόν.

Μετά η Ρεάλ πέτυχε 2-3 εύκολα καλάθια (αρχής γενομένης από δύο βολές του Βαν Ντεν Σπίγκελ κι ένα τρίποντο του Ερβέλ) και στους Πειραιώτες βγήκε όλο το άγχος. Αν με ρωτάτε δικαιολογημένα και φυσιολογικά. Η ομάδα τώρα ψήνεται σε τέτοια ματς, δεν έχει την αυτοπεποίθηση που έχουν τα άλλα φαβορί, ενώ ως γηπεδούχος, στο πρώτο ματς θα είχε άγχος περισσότερο. Το 0-22 της Ρεάλ που ακολούθησε σαφώς και είναι απαράδεκτο, αυτό δεν το συζητάμε καν. Όμως, τι μπορούμε να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές; Ότι ο Ολυμπιακός έχασε 2 βολές και 4 σουτ μέσα από τη ρακέτα στο πρώτο ημίχρονο (στο διάστημα του 0-13 δηλαδή) όλα βγαλμένα από σωστό σύστημα. Αυτό είναι που δείχνει ξεκάθαρα ότι το σερί ήταν θέμα άγχους και όχι αλλαγής στον τρόπο παιχνιδιού των δύο ομάδων. Όπως άγχος ήταν και οι χαμένες βολές

Γενικότερα, ο Ολυμπιακός έπαιξε πάρα πολύ καλό μπάσκετ στο ματς, κάτι που δείχνουν και οι 25 ασίστ που μοίρασαν οι παίκτες του. Απ’ την άλλη, η Ρεάλ είχε μόλις 7 ασίστ, ήταν πιο άστοχη σε δίποντα και τρίποντα και είχε περισσότερα λάθη στο ματς. Συνήθως βλέπαμε όποιον παίκτη των Μαδριλένων έπαιρνε την μπάλα μετά την πρώτη πάσα μόλις το πλέι μέικερ περνούσε το κέντρο του γηπέδου να είναι αυτός που θα παίζει ένας εναντίον όλων εκτός συστήματος. Έτσι δεν κερδίζεις.

Και αποδείχτηκε περίτρανα, αφού ο Ολυμπιακός σε 31 λεπτά έβαλε 87 πόντους στη Ρεάλ. Δεν σκόραρε για 3:58 στο δεύτερο δεκάλεπτο και έφτασε μέχρι 5:11 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου για να σκοράρει εντός παιδιάς. Σε αυτά τας 8:47 είχε μόλις 1 βολή, που σημαίνει ότι στα υπόλοιπα 31 λεπτά του αγώνα έπαιξε… διαστημικό μπάσκετ για να βάλει 87 πόντους.

Θα αναγκαστώ να… συμφωνήσω με τον Πλάθα, όταν μετά το ματς προανήγγειλε τον… αποκλεισμό της ομάδας του λέγοντας ότι «Έπαιξαν καλύτερα από εμάς. […] Το διάστημα ως την Πέμπτη είναι μικρό για αλλαγές ή εκπλήξεις. Πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά στα ριμπάουντ και να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τα pick n roll του Ολυμπιακού. Όμως, σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάτι σημαντικό που να μπορούμε να αλλάξουμε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Όχι μόνο για την Πέμπτη, αλλά και για τα επόμενα παιχνίδια των προημιτελικών». Για πρώτη φορά φέτος, συμφωνούμε… Θεωρώ ότι η νίκη της Πέμπτης θα έρθει πιο εύκολα για τον Ολυμπιακό, με βάση τα όσα είδαμε στο πρώτο ματς. Πάντως, για να κάνουμε τη… σούμα οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να κοιτάξουν αυτό το νεκρό δεκάλεπτο, όχι γιατί έτσι δεν θα κερδίσουν αλλού (είναι αφελές να προβάλλουμε το ένα ματς σε ένα άλλο), αλλά γιατί έχουν το ρόστερ για να βρουν λύσεις που θα τους χρειαστούν σε τέτοιες, αφού από εδώ και στο εξής μόνο θα δυσκολεύει η σεζόν.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΤΣ

Η ΤΣΣΚΑ μπήκε για να «πνίξει» την Παρτιζάν και, παρότι δε σκόραρε με ιδιαίτερη συνέπεια, ουσιαστικά έκρινε το παιχνίδι από την αρχή, αφού οι Σέρβοι έβαλαν 3 πόντους στην πρώτη περίοδο και έκαναν περισσότερα από 15 λεπτά να φτάσουν τους 10! Με τη διαφορά πάντα σε αξιοπρεπή επίπεδα, η ΤΣΣΚΑ δεν είχε πρόβλημα να πάρει την πρώτη νίκη, με σκορ… εφηβικού!

Στη Βαρκελώνη, η Μπαρτσελόνα μας… δικαίωσε απόλυτα. Εμφανώς κουρασμένη από τον 60λεπτο μαραθώνιο του Σαββάτου κατάφερε μέσα σε 40 λεπτά να γκρεμίσει αυτό για το οποίο πάλευε όλη τη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βάσκοι ήταν μπροστά στο σκορ από το τζάμπολ μέχρι και τη λήξη του ματς, συνέχεια για 40 λεπτά.

Μπορεί η κούραση να μην βγήκε στην Μπαρτσελόνα στις βολές (είχε 95%) και στα λάθη (μόλις 8), αλλά οι παίκτες της δεν μπορούσαν να πιέσουν στην άμυνα, ούτε και να ακολουθήσουν τον φρενήρη ρυθμό της Ταού στο ματς. Ο Ιβάνοβιτς πάει να το κάνει ξανά και πλέον ξέρει ότι πρέπει να κρατήσει αλώβητο το άντρο του για να είναι στο Βερολίνο. Και κανείς δεν περνάει εύκολα από τη Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα. Βέβαια, έχουμε ξαναπεί ότι οι «εμφύλιοι» είναι ματς με ιδιαιτερότητες και η έδρα σπάει πολύ ευκολότερα απ’ ότι στις υπόλοιπες σειρές. Οπότε η Μπαρτσελόνα μπορεί κάλλιστα να πάρει πίσω το πλεονέκτημα. Απλώς, τώρα… διπλασίασε το ενδιαφέρον της σειράς.

Ραντεβού την Πέμπτη, λοιπόν, με το 2ο πιάτο, ελπίζουμε κι αυτό… απόλυτα ελληνικό όσον αφορά τις νίκες!

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *