Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Περί χαστουκιού ο λόγος

Περί χαστουκιού ο λόγος

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Ευρωμπάσκετ Εφήβων (U18) και τη Δευτέρα η εθνική μας ομάδα πέτυχε μεγάλη νίκη επί της Ισπανίας με 89-85 στη δεύτερη παράταση. Όμως, η νίκη και η απίστευτη απόδοση του Χαραλαμπόπουλου, επισκιάστηκαν από τη βλακώδη και απαράδεκτη ενέργεια του κόουτς της ομάδας, Παπαθεοδώρου Ηλία, και τον ακόμα πιο βλακώδη τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να περάσει το συμβάν στα ψιλά.

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν θα έπρεπε να γίνει, σε ένα περιστατικό που είναι σίγουρα ντροπή για τον κόουτς της εθνικής, αλλά και για το μπάσκετ μας γενικότερα. Το όλο θέμα έγινε στο τέλος της 2ης παράτασης, όταν ο Παπαθεοδώρου νευρίασε για ένα φάουλ που έγινε στον αγωνιστικό χώρο, γύρισε προς τον πάγκο και πέταξε τη διαπίστευσή του με λύσσα προς τον Κόνιαρη, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε πάνω του εκτός εαυτού και έκανε κίνηση για να τον χαστουκίσει (με τον Κόνιαρη ξεκάθαρα να δείχνει φοβισμένος και να τραβιέται προσπαθώντας να προστατευτεί).

Μετά το ματς και Παπαθεοδώρου και Κόνιαρης είπαν ότι το χαστούκι δεν βρήκε στόχο, άρα δεν υπήρξε ποτέ. Ο Παπαθεοδώρου: «Με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και με δείχνουν δήθεν να χτυπάω αθλητή της Εθνικής Εφήβων, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδέποτε θα χτυπούσα αθλητή και ειδικά ένα παιδί 18 ετών. Το χέρι μου έκανε κίνηση στον αέρα από τον εκνευρισμό μου και δεν τον χαστούκισα ποτέ όπως μπορεί κάποιον να ξεγελά η θέση της κάμερας. Μάρτυράς μου είναι ο αθλητής».

Ο Κόνιαρης από την πλευρά του: «Σχετικά με το δήθεν περιστατικό βιαιοπραγίας εναντίον μου, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ο προπονητής μου δεν με χτύπησε ποτέ. Είναι φανερό ότι η εικόνα ξεγελά. Μου έκανε πολύ έντονες παρατηρήσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν με χτύπησε. Αυτά προς αποκατάσταση της πραγματικότητας. Περιμένουμε από τους Έλληνες να μας στηρίξουν κι όχι μετά από μία πολύ σημαντική νίκη να συζητάμε για πράγματα που δεν έχουν συμβεί».

Η φάση βρίσκεται μετά το 2:28:25 στο βίντεο για να έχετε και ιδία άποψη, αν τυχόν δεν την έχετε δει ως τώρα:

Για μένα το θέμα είναι λίγο πιο σοβαρό και θα εξηγήσω τι εννοώ. Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα αν το χέρι του Παπαθεοδώρου βρήκε ή όχι τον Κόνιαρη (θα τον ξεπερνούσε τον πόνο, δεν είναι σωματικό το ζήτημα), όσο το γεγονός αυτό καθεαυτό της κίνησης. Καλώς ή κακώς ο Παπαθεοδώρου είναι προπονητής της εθνικής εφήβων και όχι αντρικής επαγγελματικής ομάδας. Μπορεί τη σήμερον ημέρα να τα έχουμε ισοπεδώσει όλα, αλλά όταν έχεις να κάνεις με παιδιά θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα ελάχιστα παιδαγωγικά στάνταρ.

Το να σηκώσεις το χέρι να χτυπήσεις έναν 16χρονο (ο Κόνιαρης δεν έχει κλείσει ακόμα τα 17) επειδή θόλωσες γιατί είχε πάει το ματς σε δυο παρατάσεις, ή γιατί είχε χάσει 6 τρίποντα, ή γιατί ο Μουράτος έκανε φάουλ τριών βολών στα 22 δευτερόλεπτα, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.

Το αν ο Παπαθεοδώρου έκανε κίνηση να χτυπήσει ή όχι, προφανώς είναι υποκειμενικό, εξαρτάται από το πόσο θέλει να κοροϊδεύει ο καθένας τον εαυτό του. Μπορεί να είχε μια μύγα μπροστά από το πρόσωπό του ο Κόνιαρης και να πήγε ο Παπαθεοδώρου να τη σκοτώσει, ας πούμε. Ή, όπως στην ουσία είπε ο προπονητής της εθνικής να… έκανε μόνο του το χέρι του κίνηση εκνευρισμού (έχοντας προφανώς ακούσιους σπασμούς πέραν ελέγχου).

Το θέμα θα ήταν πολύ πιο ελαφρύ αν ο προπονητής της εθνικής έλεγε έστω ένα συγγνώμη στις δηλώσεις του. Τώρα είπε, απλώς, ότι όλοι όσοι είδαν το βίντεο είναι ηλίθιοι και δεν είδαν καλά, και ότι ουδέποτε θα έκανε αυτό που όλοι είδαν ότι έκανε. Και, ακόμα χειρότερα, βάζει μπροστά τον αθλητή για να τον καλύψει. Και αυτό είναι το χειρότερο. Το να πρέπει, δηλαδή, ο Κόνιαρης να φανεί πιο ώριμος από τον προπονητή του, γιατί εκείνος δεν έχει την ευθιξία να τελειώσει το θέμα με ένα «συγγνώμη, δεν τον χτύπησε το χέρι μου (σ.σ. αφού αυτή είναι η όλη αγωνία του), αλλά η κίνηση και μόνο που έκανα ήταν απαράδεκτη».

Αντιθέτως, λέει ένα «δήθεν» στο αν τον χτύπησε, προφανώς έκατσε κάποιος και πείραξε το βίντεο και μετά λέει και ‘μάρτυράς μου ο Κόνιαρης’, ουσιαστικά βάζοντας σε έναν έφηβο το ψευδοδίλλημα είτε να δημιουργήσει εν μέσω διοργάνωσης θέμα σε ολόκληρη την εθνική ομάδα (λέγοντας «πήγε να με χτυπήσει, είναι απαράδεκτο»), είτε να βγει να καλύψει αυτός τον προπονητή του, δείχνοντας πιο ώριμος από εκείνον.

Αν αυτό καθεαυτό το χαστούκι δεν επισύρει βαριά ποινή από την ΕΟΚ, τότε θα έπρεπε να επισύρει η συνέχεια και το πώς αντιμετώπισε το θέμα ο Παπαθεοδώρου, αφού εκθέτει και το επίπεδο της εθνικής, αλλά είναι κατακριτέο και ως συμπεριφορά κόουτς προς τους παίκτες του (και δη τους ανήλικους παίκτες του).

Διάβασα αρκετά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχόλια στη λογική «ας τα έκανε αυτά σε επαγγελματία παίκτη αν ήταν μάγκας». Μα είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να τα κάνει εκεί, αλλά όχι για λόγους παιδείας, για λόγους φόβου. Είτε σωματικού, είτε απόλυσης. Όμως, τον δεύτερο φόβο θα έπρεπε να τον έχει πάνω απ’ όλα στην εθνική εφήβων, αφού δεν έχει την παιδεία να καταλάβει μόνος του τι εκπροσωπεί εκείνη τη στιγμή και πώς πρέπει να φέρεται.

Η ΕΟΚ γενικώς επιλέγει τη στάση του «μην λερώσεις την ομπρέλα, θα σταματήσει να βρέχει σε λίγο», αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει ότι υφίσταται ως ομοσπονδία και πέραν των ηλίθιων συγκρούσεων με τους συλλόγους ή τους διεθνείς παίκτες που δεν της χάιδεψαν τ’ αυτιά. Και δεν εννοώ μόνο απόλυση του Παπαθεοδώρου, εννοώ προφανώς απομάκρυνσή του από τον πάγκο της εθνικής, αλλά και τιμωρία τέτοια ώστε για εύλογο διάστημα να μην μπορεί να προπονήσει ανήλικους αθλητές, παρά μόνο επαγγελματίες. Αφού δεν μπόρεσε να το καταλάβει από μόνος του, ας του το δώσουν να το καταλάβει τιμωρώντας τον. Το να αφήσει η ΕΟΚ αυτό το θέμα να περάσει στα ψιλά ή να στρουθοκαμηλίσει εκμεταλλευόμενη τις πλάτες του Κόνιαρη (γιατί κι αυτή στις δηλώσεις ενός 16χρονου θα πατήσει για να το κάνει) είναι απαράδεκτο και θα κάνει την ΕΟΚ για ακόμα μία φορά απογοητευτική και συνένοχο ουσιαστικά σε τέτοιες ενέργειες.

Το λάθος της ενέργειας είναι τεράστιο και η αντίδραση ακόμα χειρότερη. Δεν είναι κάτι απλό για να περάσει στα ψιλά, θα πρέπει η ΕΟΚ να τιμωρήσει παραδειγματικά τον Παπαθεοδώρου και να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές στους κόλπους του ελληνικού μπάσκετ.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Η εθνική κέρδισε με 89-85 στη δεύτερη παράταση την Ισπανία, με τον Χαραλαμπόπουλο να έχει 25 πόντους, 18 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 τάπες παίζοντας και στα 50 λεπτά και τον Σταμάτη 31 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *