Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Οι 16 και τα ερωτηματικά

Οι 16 και τα ερωτηματικά

Το καλοκαίρι ξεκινάει σιγά σιγά για την εθνική που έχει μπροστά της την πρόκληση του προολυμπιακού και στη συνέχεια, αν τα καταφέρει, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Φώτης Κατσικάρης ανακοίνωσε τους 16 που θα πάρει μαζί του στην προετοιμασία και, ενώ υπάρχουν ονόματα που λείπουν και σχολιάζονται ποικιλοτρόπως, τα βασικά ερωτήματα για την ομάδα είναι άλλα.

Να ξεκινήσω με την αναφορά στους 16, που λίγο πολύ πια είναι γνωστοί σε όλους: Νικ Καλάθης, Κώστας Σλούκας, Βαγγέλης Μάντζαρης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Κουφός, Γιάννης Μπουρούσης, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιάννης Αθηναίου, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ιωάννης Παπαπέτρου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Δημήτρης Αγραβάνης, Γιώργος Μπόγρης, Βασίλης Καββαδάς.

Η λογική λέει ότι οι 8 πρώτοι θα είναι στη δωδεκάδα. Πιθανότατα μαζί τους θα είναι και ο Παπαπέτρου με τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Και από εκεί και πέρα είτε ένας ακόμα «κοντός» με έναν εκ των Αγραβάνη-Χαραλαμπόπουλου, είτε οι δύο τελευταίοι. Εκτός αν ο Κατσικάρης θέλει και 3ο σέντερ, οπότε και θα πάει σε κάποιον εκ των Μπόγρη-Καββαδά.

Τέλος πάντων, αυτά θα φανούν μετά που θα αρχίσει η προετοιμασία στις 13/6. Δεν θα ασχοληθώ καν με τις γραφικότητες του γιατί κάλεσε τον Θανάση Αντετοκούνμπο στην εθνική, όταν τα τελευταία 2 χρόνια κάθε καλοκαίρι όλοι λένε γιατί… δεν κάλεσε τον Θανάση Αντετοκούνμπο στην εθνική. Έπρεπε να κληθεί και καλά έκανε και τον κάλεσε. Από την κλήση λείπουν ο Καϊμακόγλου, ο Βασιλειάδης, ο Παππάς, ο Παπαγιάννης, ο Σχορτσανίτης, ο Βουγιούκας. Για τον πρώτο δεν νομίζω ότι υπάρχει λογική στη μη κλήση του, ο Βασιλειάδης θα έπρεπε να δοκιμαστεί καθότι αυτή η ομάδα δεν έχει σουτέρ πλην του Περπέρογλου, ο Παπαγιάννης θα είχε θέση σε μια εθνική λογικής Γιαννάκη (που έχει δηλώσει ότι η εθνική είναι ένας ζωντανός οργανισμός και οι παίκτες πρέπει να μπαίνουν στο κλίμα ακόμα και χρονιές που δεν θα είναι δωδεκάδα ώστε να είναι έτοιμοι στο μέλλον), ο Σχορτσανίτης μάλλον δεν θα κληθεί ξανά, ο Βουγιούκας ίσως θα έπρεπε να είναι μέσα, ιδίως αν θέλει και 3ο σέντερ μετά τους Μπουρούση-Κουφό, ενώ ο Παππάς, που έχει ξεσηκώσει τις περισσότερες διαφωνίες, πιθανώς ακόμα πληρώνει τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2013 μαζί με τις κακές του σχέσεις με τον Κατσικάρη.

Δεν ξέρω αν έπρεπε να κληθεί ο Παππάς φέτος με το πρωτάθλημα που έκανε, προσωπική γνώμη είναι ότι έναν τόσο ταλαντούχο παίκτη 26 ετών δεν τον κόβεις έτσι από την προεπιλογή της εθνικής, ιδίως αν έχει το επιθετικό χάρισμα που έχει ο Παππάς, αλλά η ομοσπονδία έχει δείξει πολλάκις και σε πιο σημαντικές καταστάσεις ότι βάζει άλλες προτεραιότητες πάνω από το μπάσκετ (και όλοι θυμόμαστε πώς αντέδρασε μέσω του Τρινκιέρι στο θέμα του 2013). Και μέσα σε όλα υπάρχει και το θέμα με την Κύπρο που μπορεί να ειδωθεί από πολλές πλευρές σε σχέση με τη μη κλήση του…

Μεγαλύτερες απουσίες όλων βέβαια είναι εκείνες του Πρίντεζη και του Μαυροκεφαλίδη. Ιδίως ο πρώτος είναι απώλεια που δεν μπορεί να καλυφθεί. Είναι το καλύτερο τεσσάρι στην Ευρώπη, με κινήσεις που δεν μαρκάρονται ουσιαστικά και δεν είναι παίκτης που μπορεί να αντικατασταθεί από άλλον στο ρόστερ της εθνικής.

Με όλα τα δεδομένα, κυρίως το γεγονός ότι είναι μια μεταβατική χρονιά για την εθνική, μετά τις αποχωρήσεις Σπανούλη, Ζήση, ουσιαστικά και Φώτση (επιμένω ότι θα έπρεπε να του έχει φερθεί πολύ καλύτερα ο Κατσικάρης), με την παταγώδη αποτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (και όλων μετά το 2009), με το γεγονός ότι η εθνική έχει νέους παίκτες και άγουρους ακόμα που σε ένα χρόνο ίσως είναι πολύ πιο έτοιμοι, με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας, νομίζω ότι η κίνηση της ομοσπονδίας να πληρώσει για να πάρει wild card ήταν λανθασμένη (για να μην πω κάτι χειρότερο).

Η Ελλάδα φέτος θα έπρεπε να κατέβει σε 5-10 φιλικούς αγώνες, για να πάρουν χρόνο τα νέα παιδιά που ο Κατσικάρης φαίνεται να υπολογίζει, Χαραλαμπόπουλος, Παπαγιάννης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Ντόρσεϊ, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Μπόγρης, Καββαδάς, δίπλα σε 4-5 παλιότερους (ας πούμε Σλούκα, Μάντζαρη, Καϊμακόγλου, Περπέρογλου, Κουφό), να ξεκουραστούν παίκτες όπως ο Μπουρούσης, ο Παπανικολάου που πρέπει να δουλέψει φέτος το καλοκαίρι για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να δοθεί χρόνος στον Γιάννη Αντετοκούνμπο να λύσει το θέμα με τους Μπακς, και η εθνική να επιστρέψει του χρόνου, όπως άλλωστε της άξιζε μετά τα στραπάτσα τα τελευταία χρόνια.

Αντ’ αυτού παίρνουμε μια συμμετοχή στο προολυμπιακό σε μια χρονιά που και δεν μας άξιζε αγωνιστικά, και είναι πολυτέλεια όταν υπάρχουν τόσα πολλά στα οποία θα μπορούσαν να δοθούν τα χρήματα που δόθηκαν για τη wild card. Πέραν τούτου εξακολουθώ να έχω την ίδια απορία που είχα πέρσι και πρόπερσι, τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει ο Κατσικάρης στην εθνική, όταν έχει αποτύχει δύο συνεχόμενες φορές, με καλύτερο ρόστερ, μην καταφέρνοντας να πάρει ούτε ένα παιχνίδι που να είχε σημασία. Η ομοσπονδία επιμένει, προφανώς για να μην πάει στη λύση που οι περισσότεροι θεωρούμε ως τη μόνη που βγάζει νόημα στην παρούσα φάση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνουμε copy-paste τα περσινά και τα προπέρσινα κείμενα αποτυχίας και φέτος, αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Το βασικό είναι και ο ίδιος ο ομοσπονδιακός προπονητής να έχει ωριμάσει, να έχει διδαχτεί από τα λάθη του των περασμένων καλοκαιριών, ώστε να μπορεί να οδηγήσει την ομάδα καλύτερα, σε μια πιο δύσκολη χρονιά, αφού οι ηγέτες τόσων ετών δεν είναι στο ρόστερ (Σπανούλης, Ζήσης, Φώτσης, Πρίντεζης) και η εθνική θα χρειαστεί μαεστρική καθοδήγηση για να χτίσει ομαλά τη νέα εποχή.

Ζυγίζοντας τα δεδομένα, δεν ξέρω τι μπορεί να κερδίσει η εθνική από αυτό το καλοκαίρι. Αν όλα πάνε ιδανικά ίσως… παραμιλάμε στα τέλη Αυγούστου, αλλά η λογική μιλάει για μια μεταβατική σεζόν προς μια νέα εποχή, την οποία η ομοσπονδία δεν αφήνει να ξεκινήσει όπως έπρεπε με βάση τα αποτελέσματα στο γήπεδο, αλλά την «πιέζει» να αρχίσει βεβιασμένα. Και συνήθως αυτά δεν έχουν καλό τέλος. Και στη θεωρητική περίπτωση που στραβώσει το θέμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μπακς (θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι δυνατόν να ήταν όλα τόσο πρόχειρα υπολογισμένα από την ΕΟΚ) η αγορασμένη συμμετοχή της εθνικής στο προολυμπιακό δεν θα βγάζει κανένα νόημα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Προς Ρίο ή Αντίρριο;

Καθώς η Εθνική έχει πατήσει στο Τορίνο και πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση πριν την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *