Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2014 / Μέσα ο Γκέι!

Μέσα ο Γκέι!

Αυτό που θα περίμεναν οι Αμερικανοί από έναν από τους αστέρες τους μετά τον τραυματισμό του Πολ Τζορτζ και την αποχώρηση του Κέβιν Ντουράντ, ήρθε τελικά από τον Ρούντι Γκέι. Το τηλεφώνημα που δεν έκαναν οι Τζέιμς, Άντονι ή Χάουαρντ, το έκανε ο Γκέι, ο οποίος μετά τις δύο πρόσφατες ατυχίες/αποχωρήσεις για την εθνική ομάδα, πήρε τηλέφωνο τον Τζέρι Κολάντζελο και του είπε: «Είμαι διαθέσιμος αν εσύ και ο κόουτς Σιζέσφκι ενδιαφέρεστε».

Προφανώς Κολάντζελο και Σιζέφσκι δέχτηκαν, μιας και οι Η.Π.Α. έχουν φτάσει σε άσχημη θέση μετά τις αποχωρήσεις και τους τραυματισμούς. Ο Κολάντζελο εξέδωσε ανακοίνωση: «Και οι δυο μας νιώσαμε ότι ο Γκέι θα ήταν μια πολύτιμη προσθήκη εξαιτίας των καταπληκτικών προσόντων του και του γεγονότος ότι είναι γνώστης της εθνικής ομάδας και του προγράμματός μας. Ο Ρούντι είναι αναπόσπαστο μελος της εθνικής ομάδας από το 2005 και είχε τεράστια συνεισφορά στην ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2010. Έχει μεγάλο μερίδιο στην εθνική ομάδα των Η.Π.Α.».

Ο Ρούντι Γκέι ήταν μέλος της ομάδας των Η.Π.Α. που πριν από 4 χρόνια στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τότε σκόραρε 7.0 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα, ενώ ήταν από τους τελευταίους κομμένους παίκτες το 2012. Με τη δική του προσθήκη το ρόστερ των Αμερικανών πήγε πάλι στους 16 παίκτες, με τις προπονήσεις να ξεκινούν ξανά την Πέμπτη στο Σικάγο.

Ο Γκέι σκόραρε 20.0 πόντους κατά μέσο όρο με τους Ράπτορς και τους Κινγκς την περασμένη σεζόν και σίγουρα είναι μια καλή προσθήκη για τους Αμερικανούς, καθώς και έμπειρος παίκτης είναι, αλλά και μπορεί να σταθεί και στις δύο θέσεις των φόργουορντ.

Ο ίδιος είπε για την προσθήκη του στην προετοιμασία των Η.Π.Α.: «Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος να είμαι ξανά μέρος της εθνικής Η.Π.Α. και της πλούσιας παράδοσής της. Ανυπομονώ να συναντήσω τους συμπαίκτες μου στο Σικάγο και να δουλέψω σκληρά ώστε να σιγουρέψω ότι οι Η.Π.Α. θα επιστρέψουν από την Ισπανία με το χρυσό μετάλλιο».

Σίγουρα, η κίνηση του Γκέι είναι κίνηση μεγάλου παίκτη, ηγετική κίνηση σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τις Η.Π.Α.. Και το πόσο δύσκολη είναι η στιγμή φαίνεται από το γεγονός ότι Σιζέφσκι και Κολάντζελο δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες τον Γκέι, παρότι έχει ήδη περάσει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας. Για την κίνηση του Γκέι, ξεκάθαρα μέτρησε και το γεγονός ότι οι δύο παίκτες που αποχώρησαν είναι πάνω κάτω στη θέση του, άρα έχει πάρα πολλές πιθανότητες όχι μόνο να είναι στο τελικό ρόστερ (νομίζω ότι αυτό το θεωρεί δεδομένο) αλλά και να έχει πολύ χρόνο συμμετοχής και ηγετικό ρόλο. Όμως, αυτό δεν μειώνει την αξία της κίνησης, κίνηση που, ας μην ξεχνάμε, δεν έκανε κανένας από τους μεγάλους αστέρες που προτιμούν τις διακοπές τους και θα επιστρέψουν ως σωτήρες το 2016 σε περίπτωση που η φετινή εθνική αποτύχει.

Κίνηση που δεν είχε καμία υποχρέωση να κάνει ο Γκέι, όσο κι αν βοηθήσει τις μετοχές του και την υστεροφημία του σε περίπτωση που οι Η.Π.Α. πάρουν το χρυσό (προφανώς θα είχε και όφελος, κανείς δεν πάει με τον σταυρό στο χέρι χωρίς λόγο). Αν το χάσουν, το γεγονός ότι πήρε τηλέφωνο και ζήτησε να χάσει 2 μήνες διακοπών για να βοηθήσει την εθνική, λίγοι θα το θυμούνται και ακόμη λιγότεροι θα το εκτιμούν μετά από μερικούς μήνες, με το ρίσκο (της κούρασης ή ενός τραυματισμού) να είναι υψηλό.

Όμως, για να τα λέμε και όλα, η κίνηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του Ντουράντ (που αποχώρησε μόλις υπέγραψε συμβόλαιο 325 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Nike και αφού είχαν πρώτα αποχωρήσει όλοι οι άλλοι αστέρες), αλλά και με τις αποφάσεις όλων των πρωτοκλασάτων αστέρων της λίγκας που προτίμησαν τις διακοπές τους (με κωδική ονομασία «ατομικές προπονήσεις για βελτίωση ώστε να είμαι έτοιμος τη νέα σεζόν») από την εθνική ομάδα (δείχνοντας πόσο εμπορευματιποιημένο είναι το θέμα πια). Μένει να δούμε πόσο θα βοηθήσει την εθνική ομάδα η προσθήκη του Γκέι, αλλά αυτό μάλλον θα κριθεί εκεί γύρω στις 22 Σεπτέμβρη.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Αναμενόμενο αλλά εντυπωσιακό!

Με μια τρομερή επίδειξη δύναμης, οι Αμερικανοί διέσυραν τη Σερβία στον τελικό του Μουντομπάσκετ, 129-92, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *