Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2014 / Στημένα και προκρίσεις!

Στημένα και προκρίσεις!

Ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων στο Μουντομπάσκετ και ξεκαθάρισαν οι 16 ομάδες που θα αγωνιστούν στα νοκ άουτ με φόντο τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Γάλλοι, Κροάτες και Νεοζηλανδοί κέρδισαν για να προκριθούν, με τη συντριβή της Αιγύπτου, τους καυγάδες στο Ισπανία-Σερβία, την καλή εμφάνιση της Τουρκίας, το πρώτο ροζ φύλλο των Φιλιππίνων, τα ξευτιλίκια της Αυστραλίας, την γκρίνια του Ντράγκιτς και τη νίκη της Λιθουανίας να ξεχωρίζουν από την ημέρα. Τρεις ομάδες οι αήττητες, Ελλάδα, Ισπανία και Η.Π.Α. μετά τα πρώτα 5 ματς της διοργάνωσης. Όποια από αυτές θέλει να το σηκώσει, θα πρέπει πια να τελειώσει αήττητη στο 9-0.


Α όμιλος

Η Γαλλία κέρδισε το Ιράν με 81-76 για να πάρει την πρόκριση για τα νοκ άουτ από την 3η θέση του ομίλου της, γλιτώνοντας το έμφραγμα μετά την πρώτη περίοδο. Οι Ιρανοί μπήκαν με 13-23 στο παιχνίδι, αλλά δεν άντεξαν και δεύτερο δεκάλεπτο, με τη Γαλλία να τρέχει ένα 50-26 στα επόμενα 20 λεπτά για να ανατρέψει την εικόνα του παιχνιδιού. Προηγήθηκε με 68-51 με τους Ιρανούς να πλησιάζουν σε 77-65 στο πεντάλεπτο και μετά στο 79-74 με 2:19 για το τέλος. Ο Λοβέρν σκόραρε στην επόμενη επίθεση, ο Χαντάντι και ο Αφάχ αστόχησαν σε τρίποντα και το ματς κρίθηκε εκεί. Για τη Γαλλία ο Ερτέλ είχε 15 πόντους και 4 ασίστ, ο Φουρνιέ 13 πόντους, ο Μπ. Ντιό 12 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Λοβέρν 12 πόντους και 5 ριμπάουντ. Για το Ιράν ο Χαντάντι είχε 22 πόντους και 15 ριμπάουντ, ο Νικχά Μπαχράμι 23, ο Καμρανί 17 με 5 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Στο παρκέ δεν έγινε ποτέ ντέρμπι, οι Ισπανοί κέρδισαν με 89-73, αλλά το ματς τους με τη Σερβία μύριζε μπαρούτι και στα 40 λεπτά του. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν άντεχε να βλέπει τους παίκτες του να μην παλεύουν και τους Ισπανούς να γκρινιάζουν, οι δυο ομάδες ήταν έτοιμες να αρπαχτούν σε κάθε φάση, με αποτέλεσμα στο τελευταίο τρίλεπτο ο Τζόρτζεβιτς να αποβληθεί από τον πάγκο με δύο τεχνικές ποινές (η πρώτη μετά από ένα αδιανόητο σφύριγμα των διαιτητών, η δεύτερη όταν ‘το έχασε’ επειδή οι Ισπανοί γκρίνιαζαν ενώ ήταν 20 πόντους μπροστά). Η Ισπανία προηγήθηκε με 34-20 στο δεκάλεπτο (ναι, 34 στο δεκάλεπτο), η Σερβία μείωσε ως 41-33 για να χάνει με 54-33 στο ημίχρονο. Η διαφορά ανέβηκε από τους 20 στην 3η περίοδο, τα αδέρφια Γκασόλ την πήγαν στο 62-37 με τους Σέρβους να απαντούν για το 71-58. Με 6:12 για το τέλος ο Μπιέλιτσα έφερε τον αγώνα στο 74-64, με τους Ισπανούς να τρέχουν νέο σερί για το 87-67 με 2:48. Κάπου εκεί ο Ρούμπιο έχασε την μπάλα μόνος του, οι διαιτητές έδειξαν Σερβία, ο Ρούμπιο γκρίνιαξε, οι διαιτητές του έδωσαν την μπάλα, και άρχισε να τρελαίνεται ο Τζόρτζεβιτς για να αποχωρήσει με 0:52 για τα αποδυτήρια μετά τη 2η τεχνική που εισέπραξε. Ο Παού Γκασόλ είχε 20 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Ρίκι Ρούμπιο 12 πόντους, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 7 κλεψίματα και 7 λάθη, ο Μαρκ Γκασόλ 11 πόντους και 8 ριμπάουντ και ο Ναβάρο 15 πόντους. Απ’ την άλλη ο Μπιέλιτσα είχε 19 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Η Βραζιλία σκόρπισε την Αίγυπτο με 63 πόντους διαφοράς, 128-65 σε ένα ματς που οι Αιγύπτιοι θα θέλουν να ξεχάσουν πολύ γρήγορα στην επιστροφή τους σε Μουντομπάσκετ μετά από 20 χρόνια. Οι Βραζιλιάνοι έβαλαν πάνω από 30 πόντους σε 3 από τα 4 δεκάλεπτα, είχαν συνολικά 104 πόντους στην 1η, 2η και 4η περίοδο με το σκορ στο ημίχρονο να είναι 67-23. Οι Αιγύπτιοι κέρδισαν (!) με 24-25 το 3ο δεκάλεπτο, στατιστικό σχεδόν απίστευτο για αγώνα που χάνουν με 60+ πόντους. Για τη Βραζιλία ο Μπαρμπόσα είχε 22 πόντους, ο Βαρεζάο 15 και 10 ριμπάουντ, ο Μασάδο 16, ο Νέτο 14 και 10 ασίστ, ο Γκαρσία 15. Οι Βραζιλιάνοι είχαν 40/47 δίποντα στο ματς (!) και 10/20 τρίποντα. Ο Ελγκαμάλ είχε 16 πόντους και ο Γκέντι 14 για την Αίγυπτο.

Β όμιλος

Η Κροατία κέρδισε με 103-82 το Πουέρτο Ρίκο, παίρνοντας την πρόκριση για τα νοκ άουτ και μαζί με αυτή και τη 2η θέση του ομίλου. Οι Κροάτες έπαιξαν καλό μπάσκετ και δεν άφησαν περιθώρια στο Πουέρτο Ρίκο, σκόραραν 28, 25 και 31 πόντους στις τρεις πρώτες περιόδους του αγώνα, για να προηγηθούν με 27 πόντους διαφορά. Τα όποια σύννεφα είχαν μαζευτεί στην ομάδα μετά τις δύο προηγούμενες εμφανίσεις/ήττες, μάλλον σκορπίστηκαν, αφού η Κροατία επέστρεψε στις νίκες. Ο Ρέπεσα χαρακτήρισε «ανοησίες» τα όσα ακούστηκαν για τις σχέσεις του με τους παίκτες του, αλλά το έκανε μετά τη νίκη, οπότε πιάνεται… μισό. Ο Μπογκντάνοβιτς είχε 23 πόντους, ο Μάρκοτα 10 με 7 ριμπάουντ, ο Σάριτς 15 με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Ούκιτς 7 με 6 ασίστ. Το Πουέρτο Ρίκο αποχαιρέτησε τη διοργάνωση πολύ πιο άδοξα απ’ ότι θα περίμενε, με τον Μπαρέα να έχει 20 πόντους και τον Φράνκλιν 13 και 3 κλεψίματα.

Πρώτη νίκη για τις Φιλιππίνες στην παράταση απέναντι στη Σενεγάλη με 81-79. Μπορεί το ματς να ήταν αδιάφορο βαθμολογικά, η Σενεγάλη είχε περάσει, οι Φιλιππίνες είχαν αποκλειστεί, αλλά και μόνο η χαρά των παικτών, του τεχνικού τιμ και του κόσμου των Φιλιππίνων έφτανε για να κάνει το παιχνίδι ξεχωριστό και τη νίκη να αξίζει απόλυτα και για όσους το παρακολουθούσαν. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας ο Μ. Εντόι ισοφάρισε με τρίποντο και οι Φιλιππίνες έχασαν 2 σουτ νίκης στα τελευταία 9 δευτερόλεπτα, αλλά στην παράταση με τον Άλαπαγκ να ξεχωρίζει οι Φιλιππινέζοι ξεχώρισαν και κέρδισαν. Ο Μπλατς είχε 18 πόντους και 14 ριμπάουντ, ο Άλαπαγκ 18 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Φαχάρδο 15 πόντους και 9 ριμπάουντ. Για τη Σενεγάλη ο Φαγέ είχε 20 πόντους και ο Ντιένγκ 13 με 14 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα και 3 τάπες σε 44 λεπτά (προφανώς τον ξεκούρασε ένα λεπτό επειδή ήταν αδιάφοροι στο ματς).



Γ όμιλος

Η Νέα Ζηλανδία κέρδισε με 67-65 τη Φινλανδία για να πάρει την πρόκριση στα νοκ άουτ και να στείλει τη Φινλανδία στο σπίτι της. Η Νέα Ζηλανδία ήλεγξε το ματς στο πρώτο ημίχρονο, προηγήθηκε με διψήφιες διαφορές, 29-16 και 41-27 για να κλείσει το ημίχρονο στο 44-32. Η διαφορά έφτασε στους 20 πόντους στο 53-33 στην 3η περίοδο, οι Φινλανδοί έκλεισαν το δεκάλεπτο στο -12 για να μειώσουν σε 57-51 με το ξεκίνημα της 4ης περιόδου. Ο Χαφ έφερε το ματς στο 62-58 με 3:08 για το τέλος, αλλά ο Πένι απάντησε με τρίποντο-ανάσα για τους Νεοζηλανδούς. Ο Κόπονεν με τρίποντο και ο Σαλίν με 2/2 βολές έφεραν το ματς στο 66-65 με 1:12 για το τέλος από αντιαθλητικό φάουλ, αλλά αστόχησαν μετά την επαναφορά. Χαμένη επίθεση και για τους Νεοζηλανδούς, αλλά ο Κόπονεν αστόχησε. Στα 4 δευτερόλεπτα ο Βούκονα είχε 1/2 βολές για το 67-65 (έχασε τη λάθος βολή όμως) αλλά ο Κόπονεν αστόχησε ξανά στην εκπνοή σε δίποντο ισοφάρισης. Ο Φοτού είχε 18 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Πένι είχε 11 πόντους. Για τη Φινλανδία ο Λι είχε 17 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ο Κόπονεν 13 πόντους.

Οι Τούρκοι δεν άφησαν περιθώριο στη Δομινικανή Δημοκρατία, κέρδισαν με 77-64, αλλά οι αντίπαλοί τους δεν… τρελάθηκαν κιόλας για να χτυπήσουν το ματς, αφού ήδη ήξεραν ότι αμφότεροι είχαν περάσει με νίκη των Τούρκων (τα μαγικά του προγράμματος της FIBA). Το 27-10 της δεύτερης περιόδου έγραψε την ιστορία του αγώνα, αφού μετά ελάχιστοι ασχολήθηκαν και ακόμα λιγότεροι το έκαναν με διάθεση. Οι Τούρκοι είχαν ανεβάσει τη διαφορά πάνω από τους 20, στο τέλος χαλάρωσαν για να κλείσει το ματς στο +13 και να φύγουν όλοι χαρούμενοι. Για την Τουρκία ο Σαβάς είχε 15 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Γκονλούμ 10 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Πρέλντζιτς 9 πόντους και 5 ασίστ. Για τη Δομινικανή Δημοκρατία ο Γκαρσία είχε 18 πόντους και ο Λιζ 12.

Ένας μόνο δεν έφυγε χαρούμενος, κι αυτή ήταν η Ουκρανία, που ηττήθηκε με 95-71 από τις Η.Π.Α. και πλήρωσε τη μεγάλη διαφορά με την οποία έχασε από τη Νέα Ζηλανδία, μένοντας εκτός συνέχειας. Οι Ουκρανοί μπήκαν με 14-19 στο πρώτο δεκάλεπτο, δείγμα ότι ο Φρατέλο το είχε διαβάσει καλά το ματς (προφανώς), αλλά (επίσης προφανώς) δεν άντεξαν παραπάνω. Οι Αμερικάνοι κέρδισαν με 30-13 το δεύτερο δεκάλεπτο και στη συνέχεια δεν άλλαξε κάτι, αν και οι Η.Π.Α. χαλάρωσαν αρκετά είναι η αλήθεια. Ο Χάρντεν είχε 17 πόντους και 5 ασίστ, ο Κάρι 14 πόντους, ο Ντέιβιτ 12 και 6 ριμπάουντ, ο Έρβινγκ 11 με 6 ασίστ και 4 κλεψίματα και ο Φαρίντ 10 με 8 ριμπάουντ. Για την Ουκρανία ο Τζέτερ είχε 13 πόντους και ο Κράβτσοφ 15 με 4 ριμπάουντ.

Δ όμιλος

Ο Δ όμιλος στιγματίστηκε από τα όσα έκαναν οι Αυστραλοί και σημαδεύτηκε από το ξεκατίνιασμα μέσω Twitter του Γκόραν Ντράγκιτς στη συνέχεια. Ο Ντράγκιτς είναι NBAερ, οπότε τα όσα λέει ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς, πήραν το θέμα και το τράβηξαν όσο δεν πάει μέχρι και αναλύοντας το ματς με… gifάκια για να δείξουν την ξευτίλα των Αυστραλών. Προφανώς και παίζει να μην έχουν ξανα-αναλύσει έτσι ματς μη αμερικανικής ομάδας στην ιστορία τους. Η Αυστραλία το έδωσε το παιχνίδι για να μην πέσει με τις Η.Π.Α. στην οκτάδα, αλλά για να φτάσει εκεί θα πρέπει να περάσει την Τουρκία. Το αν άξιζε την ξευτίλα θα το δείξει η πορεία στο τέλος του Μουντομπάσκετ. Όσο για τον Ντράγκιτς, το πρόβλημά του ήταν ότι με την Αυστραλία να χάνει, θα έπρεπε να ιδρώσει αυτός για να μην πέσει με τις Η.Π.Α. στην οκτάδα. Τελικά έχασε από τη Λιθουανία και μετά το ματς έριξε δεύτερο γύρο πόσο πολύ αδικήθηκε και πόσο η FIBA πρέπει να παρέμβει σε τέτοια. Πώς; Εντάξει οι Αυστραλοί καρφώθηκαν απίστευτα στο ματς, αλλά γενικά δεν μπορούν να ελεγχθούν τέτοια φαινόμενα (εκτός από ακραίες περιπτώσεις).

Η Αυστραλία, λοιπόν, κέρδιζε με 13 πόντους στο ημίχρονο (έχασε με 91-83), οπότε μετά είπαν «μα τι κάνουμε ρε παιδιά;» και στην επανάληψη απλώς δεν κατέβηκαν. Όποιος είδε τον αγώνα γέλαγε (εκτός απ’ τον Ντράγκιτς), ενώ αν δεν τον είδατε, περάστε 2-3 λεπτά με τα παραπάνω gifάκια του link ή με τα highlights παρακάτω και θα καταλάβετε. Έχασε με διψήφια διαφορά καθένα από τα δύο δεκάλεπτα της επανάληψης, άφησε παίκτη να βάλει 34 πόντους στο δεύτερο μέρος, ενώ εξαρχής έπαιζε χωρίς Μπέινς και Ινγκλς με τον Άντερσεν να παίζει 4 λεπτά (δεν καρφώθηκε καθόλου δηλαδή ότι κάθισε να χάσει). Ο Μορέιρα είχε 38 πόντους και 15 ριμπάουντ στο ματς με 17/24, ενώ ο Φορτέ είχε 12 πόντους και Μίνγκας 16 με 9 ριμπάουντ. Για τους Αυστραλούς ο Γκούλντινγκ είχε 22 πόντους και 6 ριμπάουντ και ο Μότουμ 13 πόντους.

Λίγη ώρα μετά από αυτό το ματς οι Σλοβένοι έπαιζαν την πρώτη θέση με τη Λιθουανία. Οι Λιθουανοί κέρδισαν με 67-64 μετά από μια μαγική 4η περίοδο, στην οποία επικράτησαν με 12-2, με τη Σλοβενία προφανώς και να έχει το μυαλό της μόνο στο να γκρινιάξει μετά το ματς για το πόσο αδικήθηκε. Βέβαια, όταν εσύ βάζεις 2 πόντους σε ένα δεκάλεπτο την ώρα που… θες να κερδίσεις, είναι λίγο δύσκολο να ζητάς τα ρέστα από όλους τους άλλους και να σε πάρει κανείς στα σοβαρά. Οι Σλοβένοι έβαλαν το μοναδικό τους καλάθι στην 4η περίοδο με τον Γκ. Ντράγκιτς 47 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, μειώνοντας σε 66-64. Συνολικά στο δεκάλεπτο είχαν 1/16 σουτ και 3 λάθη και τώρα πρέπει να βρουν ψυχολογία για να παίξουν στα νοκ άουτ. Ο Βαλανσιούνας είχε 12 πόντους για τη Λιθουανία, ο Ντ. Λαβρίνοβιτς 11 και 8 ριμπάουντ. Για τους Σλοβένους ο Ζούπαν είχε 13 πόντους, ο Γκ. Ντράγκιτς 12 με 4 ασίστ, ο Ζ. Ντράγκιτς 10 με 6 ριμπάουντ και ο Λόρμπεκ 14.

Το Μεξικό κέρδισε με 87-71 την Κορέα και πέρασε στους «16», όπου θα αντιμετωπίσει τις Η.Π.Α.. Είχε τον έλεγχο στον αγώνα και δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα να κερδίσει με τον Χερνάντεθ να έχει 16 πόντους και 11 ριμπάουντ, τον Ράμος 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, τον Ζαμόρα 11 πόντους και 6 ριμπάουντ και τον Αγιόν να ξεκουράζεται. Για την Κορέα ο Μουν είχε 16 πόντους.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Αναμενόμενο αλλά εντυπωσιακό!

Με μια τρομερή επίδειξη δύναμης, οι Αμερικανοί διέσυραν τη Σερβία στον τελικό του Μουντομπάσκετ, 129-92, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *