Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2014 / Η δωδεκάδα των Αμερικανών

Η δωδεκάδα των Αμερικανών

Ο Μάικ Σιζέφσκι μετά και το φιλικό με το Πουέρτο Ρίκο (112-86 οι Αμερικανοί) ανακοίνωσε τα τελικά κοψίματα για να μείνουν οι δώδεκα παίκτες που θα στελεχώσουν τις Η.Π.Α. στο Μουντομπάσκετ. Τέσσερις παίκτες κόπηκαν, Ντέιμιαν Λίλαρντ, Τσάντλερ Πάρσονς, Γκόρντον Χέιγουορντ και Κάιλ Κόρβερ. Έκπληξη αλλά όχι μεγάλη με βάση την κατάσταση που είχε διαφανεί τον τελευταίο καιρό το γεγονός ότι στη δωδεκάδα θα βρεθεί ο Μέισον Πλάμλι.              

Έκπληξη και το γεγονός ότι κόπηκαν και ο Τσάντλερ Πάρσονς και ο Κάιλ Κόρβερ. Ο Σιζέφσκι επέλεξε πολλούς ψηλούς στο ρόστερ τους, πιθανότατα γιατί δεν νιώθει ιδιαίτερα σίγουρος για τη φροντ λάιν της ομάδας του, ίσως γιατί θεωρεί ότι ο καθένας ταιριάζει σε άλλου στιλ αντιπάλους (αφήστε που οι Αμερικάνοι σκέφτονται εδώ και ένα μήνα το ματς της 14ης Σεπτεμβρίου απέναντι στους Ισπανούς, τον τελικό δηλαδή, γιατί θεωρούν ότι θα είναι σίγουρα εκεί).

Έτσι, η δωδεκάδα των Η.Π.Α. διαμορφώθηκε ως εξής:

Κάιρι Έρβινγκ
Στέφεν Κάρι
Τζέιμς Χάρντεν
Κένεθ Φαρίντ
Άντονι Ντέιβις
Ντέρικ Ρόουζ
ΝτεΜάρκους Κάζινς
Κλέι Τόμπσον
Ρούντι Γκέι
Μέισον Πλάμλι
ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν
Αντρέ Ντράμοντ

Οι Αμερικανοί έχουν πια Ντάμοντ, Κάζινς, Πλάμλι, Ντέιβις και Φαρίντ στη ρακέτα, αλλά και τον Γκέι που έχει το ύψος να παίξει τεσσάρι σε αρκετά ματς. Η μεγαλύτερη έκπληξη για τους περισσότερους ήταν το κόψιμο του Πάρσονς των Μάβερικς που μετά την αποχώρηση του Ντουράντ θεωρούταν σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι μέσα. Λογικά έχασε τη θέση του από τον Γκέι ή, αν θεωρήσουμε τον Γκέι δεδομένο (το είχα πει εξαρχής ότι αφού πήγε στην προετοιμασία θα ήταν μέσα) από τον Ντράμοντ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Λίλαρντ, ΝτεΡόζαν, Ντράμοντ και Χέιγουορντ δεν έπαιξαν ούτε δευτερόλεπτο εναντίον του Πουέρτο Ρίκο, αλλά οι Ντράμοντ και ΝτεΡόζαν θα ταξιδέψουν στην Ισπανία.

Ο Τζέρι Κολάντζελο μίλησε για τη δωδεκάδα: «Από τη στιγμή που ανέλαβα το πρόγραμμα της εθνικής ομάδας το 2005, αυτή ήταν χωρίς καμία αμφιβολία η πιο δύσκολη διαδικασία επιλογής που περάσαμε. Δεν μπορώ καν να σχολιάσω την απίστευτα σκληρή προσπάθεια και την αφοσίωση που είχε το κάθε παιδί. Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επιλογή δεν είναι αποκλειστικά μόνο λόγω ταλέντου. Κάθε παίκτης είναι απίστευτα ταλαντούχος και κάθε παίκτης μας πρόσφερε μοναδικά προσόντα. Στο τέλος το θέμα ήταν να μαζέψουμε την καλύτερη ομάδα, να επιλέξουμε παίκτες που νιώθαμε ότι θα ήταν οι καταλληλότεροι για να παίξουμε το στιλ που οραματιζόμαστε ότι πρέπει να παίζει η ομάδα».

Ο Μάικ Σιζέφσκι είπε με τη σειρά του: «Είμαι ενθουσιασμένος για τους 12 παίκτες που επιλέχτηκαν και νιώθω ότι έχουμε ποικιλία και είμαστε στο φτιάξιμο μιας πάρα πολύ καλής αμυντικής ομάδας». Ο Σιζέφσκι αρχικά ήθελε να πάρει 13 ή 14 παίκτες στην Ισπανία για την τελευταία εβδομάδα, αλλά άλλαξε γνώμη μετά το φιλικό με το Πουέρτο Ρίκο: «Νιώσαμε ότι ήταν καλύτερο να πάμε με 12 γιατί θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για όλους αν τελικά δεν θα ήταν στην ομάδα ενώ θα είχαν ταξιδέψει τόσο μακριά».

Το εύκολο του προγράμματος στον όμιλο για τους Αμερικανούς, σίγουρα κάνει τον Σιζέφσκι να νιώθει πιο ήσυχος, εξ ου και το «είμαστε στο φτιάξιμο» που είπε. Ξέρει ότι η ομάδα του θα έχει το χρόνο και μέσα στο τουρνουά να βελτιώνεται αγώνα με τον αγώνα. Ο Σιζέφσκι νιώθει (και δικαιολογημένα) αρκετά σίγουρος για την περιφέρεια της ομάδας του (τόσο που έκοψε τον Λίλαρντ) και ξέρει ότι σε αυτή θα βασιστεί για να προχωρήσει στο τουρνουά.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Αναμενόμενο αλλά εντυπωσιακό!

Με μια τρομερή επίδειξη δύναμης, οι Αμερικανοί διέσυραν τη Σερβία στον τελικό του Μουντομπάσκετ, 129-92, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *