Home / NBA / Στους Μάβερικς ο Ρόντο!

Στους Μάβερικς ο Ρόντο!

Μετεγγραφική βόμβα τίτλου από τους Ντάλας Μάβερικς που με συνοπτικές διαδικασίες απέκτησαν τον Ρέιτζον Ρόντο από τους Μπόστον Σέλτικς… τζάμπα, για να κυνηγήσουν και φέτος τον πολυπόθητο 2ο τίτλο τους στην εποχή Νοβίτσκι (και γενικότερα). Οι Μάβερικς, ουσιαστικά ώρες από τη στιγμή που η είδηση βγήκε ως ενδεχόμενο, είχαν κλείσει το deal και ο Ρόντο πηγαίνει στο Ντάλας για να συναντήσει Νοβίτσκι, Έλις, Πάρσονς, Τσάντλερ, σε μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα.

Και τι έχασαν οι Μάβερικς; Τον Μπρέινταν Ράιτ, τον Τζέι Κρόουντερ, τον Τζαμίρ Νέλσον, ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου του 2015, ένα ντραφτ πικ δεύτερου γύρου του 2016, ενώ οι Σέλτικς εξοικονόμησαν και μια trade-exception των 12,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Μαζί με τον Ρόντο πήραν και τον Ντουάιτ Πάουελ.

Ο Ντάνι Έιντζ μάλλον θα πρέπει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο με το ξεπούλημα του Ρόντο, αφού εδώ και δυο χρόνια ομάδες περιτριγυρίζουν τους Σέλτικς για τον Ρόντο και σίγουρα είχε πάρα πολύ καλές προσφορές (ιδίως πριν τον τραυματισμό του), αλλά τώρα τον έδωσε για το τίποτα, μόνο και μόνο για λίγο χώρο στο σάλαρι καπ.

Ο Έιντζ είπε μετά τη μετεγγραφή: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ρέιτζον για όσα έκανε για τον οργανισμό των Σέλτικς και για την επιτυχία που έχουμε ζήσει με αυτόν μαζί μας».

Ο Ρόντο έγραψε στο Twitter για τη μετακίνησή του: «Ο καιρός που πέρασα στη Βοστόνη σήμαινε τόσα. Ωρίμασα σε αυτή την πόλη και ως άνθρωπος και ως παίκτης. Η αγάπη που έχω για τους πιο πιστούς και υποστηρικτικούς οπαδούς στη λίγκα είναι απαράμιλλη. Ανυπομονώ να χτίσω κάτι ξεχωριστό στο Ντάλας».

Και θα το χτίσει, οι Μάβερικς πήραν έναν παίκτη που φέτος έχει 8.3 πόντους, 7.5 ριμπάουντ, 10.8 ασίστ και 1.7 κλεψίματα ανά αγώνα, έναν από τους καλύτερους άσους στο πρωτάθλημα και ουσιαστικά το μόνο που έχασαν ήταν κορμιά για τις προπονήσεις της ομάδας, που λέει ο λόγος.

Και οι τρεις παίκτες που έδωσαν έπαιζαν, ο Νέλσον περνούσε 25 λεπτά στο παρκέ στον άσο, ο Κράουντερ περίπου ένα δεκάλεπτο και ο Ράιτ 19 λεπτά, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας που να πιστεύει ότι οι Μάβερικς δεν ανέβηκαν σκαλί με τη μετεγγραφή, ιδίως αν κοιτάξουμε τα στατιστικά στον άσο τους. Οι οπαδοί των Σέλτικς δείχνουν αρκετά θυμωμένοι με τον Ντάνι Έιντζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας για ξεπούλημα του καλύτερου περιουσιακού στοιχείου της ομάδας, ενώ απ’ την άλλη στο Ντάλας ονειρεύονται τίτλο.

Και καλά κάνουν με το ρόστερ που έχουν, πλέον, παρότι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι του λείπει βάθος. Τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι αυτό ξεπερνιέται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο NBA, ενώ ο τρόπος που θα λειτουργεί η πεντάδα των Μάβερικς υπό την καθοδήγηση του Ρόντο σίγουρα αλλάζει επίπεδο. Από την εκμετάλλευση του Τσάντλερ, μέχρι τις δυνατότητες για ελεύθερα σουτ που θα βρίσκουν οι Νοβίτσκι, Έλις, Πάρσονς, με έναν πλέι μέικερ που βλέπει το παιχνίδι σαν να παίζεται σε slow motion πριν πάρει την κάθε απόφαση για το πού θα δώσει την μπάλα, ενώ μοιράζει ασίστ με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι πουλιούνται τα ποπ-κορν στις εξέδρες.

Ο Μαρκ Κιούμπαν απέδειξε και πάλι ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να δώσει στον Νοβίτσκι τη δυνατότητα να πάρει άλλον έναν τίτλο. Μετά τη μετεγγραφή είπε: «Καλωσορίζουμε τον Ρέιτζον Ρόντο, το νεότερο μέλος των Ντάλας Μάβερικς» για να ευχαριστήσει στη συνέχεια τους τρεις παίκτες που αποχώρησαν, λέγοντας ότι είναι «καταπληκτικοί παίκτες και ακόμα καλύτεροι άνθρωποι».

Εννοείται ότι πριν καν ο Ρόντο πατήσει παρκέ στο Ντάλας το hype γύρω από τη μετεγγραφή του έχει φέρει το Ντάλας σε όλες τις μπασκετικές συζητήσεις. Ο Τσάντλερ Πάρσονς είπε την Πέμπτη για το ενδεχόμενο απόκτησης του Ρόντο από την ομάδα του: «Το να μπορέσουμε να πάρουμε έναν παίκτη σαν τον Ρόντο είναι απίστευτο. Δεν είναι κάθε μέρα που μπορείς να πάρεις έναν πλέι μέικερ του δικού του βεληνεκούς και με τον τρόπο που μπορεί και πασάρει την μπάλα, κάνει τη διαφορά στο γήπεδο. Το να μπορέσουμε να το έχουμε αυτό, σε συνδυασμό με τα όσα έχουμε ήδη στο σύστημά μας και τους παίκτες που θα βάλουμε γύρω του, είναι ξεχωριστό. Είναι κάτι που μας εξιτάρει. Όπως είπα, ελπίζω να γίνει η μετεγγραφή γιατί είναι απίστευτο ταλέντο και ένας από τους καλύτερους πλέι μέικερ στο NBA».

Ο Ρόντο είναι στο τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και είχε δηλώσει ξεκάθαρα τους πρόσφατους μήνες ότι σκοπεύει να τεστάρει την αγορά σαν free agent το καλοκαίρι. Αλλά στο Ντάλας λένε ότι είναι σίγουροι ότι θα τον πείσουν να μείνει για καιρό. Η Βοστόνη κέρδισε την εξαίρεση των 12.9 εκατομμυρίων (από το μισθό του Ρόντο για φέτος), βοηθώντας έτσι στο επαναχτίσιμο του ρόστερ της στο μέλλον. Οι Σέλτικς έχουν πάρει 8 ντραφτ πικς πρώτου γύρου για τα επόμενα 4 χρόνια από τις μετεγγραφές των Γκαρνέτ, Πιρς, Ρίβερς, Ρόντο, και πάνω σε αυτά θα προσπαθήσουν να φτιάξουν την ομάδα της επόμενης μέρας.

Πριν ο Ρόντο κλείσει στους Μάβερικς, οι Σέλτικς είχαν δεχτεί κρούση από Κινγκς, Νικς, Λέικερς και Ρόκετς. Για να καταλάβει κανείς τι διαφορά κάνει ο Ρόντο για τους Μάβερικς, αν πάρουμε τους τρεις γκαρντ που έχουν ξεκινήσει φέτος βασικοί (Νέλσον, Μπαρέα, Χάρις, 23-1-3 παιχνίδια αντίστοιχα), ο βασικός γκαρντ των Μάβερικς είναι τελευταίος στη λίγκα σε πόντους ανά αγώνα, 28ος σε ασίστ ανά αγώνα και τελευταίος σε ποσοστό ευστοχίας στο NBA ανάμεσα σε όλους τους βασικούς γκαρντ (δεν μετράμε παίκτες, μετράμε τα στατιστικά στη συγκεκριμένη θέση στο ρόστερ που γεμίζει ο εκάστοτε παίκτης). Απ’ την άλλη, ο Ρόντο είναι 1ος στις ασίστ στο NBA.

Μπορούν πια οι Μάβερικς να πάρουν τον τίτλο; Το ρόστερ τους δείχνει ότι όντως κάτι τέτοιο είναι πιθανό, η μπαγκέτα βρίσκεται στα χέρια του Ρικ Καρλάιλ, ενώ με τον Νοβίτσκι να έχει δίπλα του στη βασική πεντάδα μια τετράδα παικτών που ξεχωρίζουν, σημειώστε τους Μάβερικς ως βασικό διεκδικητή του τίτλου.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *