Home / NBA / Η μέρα που έφυγε ο μάγος…

Η μέρα που έφυγε ο μάγος…

Ο Πιτ Μάραβιτς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Ο Pistol Pete κατά πολλούς, και τον γράφοντα, ήταν ο μεγαλύτερος βιρτουόζος που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο μπάσκετ. Γεννημένος τον Ιούνιο του 1947 ο Μάραβιτς πέθανε προδομένος από την καρδιά του στις 5 Ιανουαρίου του 1988. Στο Hall of Fame ο Μάραβιτς αναφέρεται ως «το πιθανότατα μεγαλύτερο δημιουργικό επιθετικό ταλέντο στην ιστορία του μπάσκετ», με τον Τζον Χάβλιτσεκ να λέει το 2010 ότι «ο καλύτερος χειριστής της μπάλας όλων των εποχών ήταν ο Μάραβιτς».

Ο Μάραβιτς ήταν 5 φορές all-star, 2 φορές στην καλύτερη πεντάδα του NBA, 2 φορές στη 2η καλύτερη, στη ρούκι πεντάδα, αλλά και 1ος σκόρερ της λίγκας το 1977. Η φανέλα του αποσύρθηκε και από τη Γιούτα Τζαζ και από τους Νιου Όρλινς Πέλικανς και από το LSU. Είναι ο 1ος σκόρερ όλων των εποχών στο NCAA με 3 μάλιστα σεζόν συμμετοχής σε αυτό. Οι μέσοι όροι του ήταν αδιανόητοι, ο Μάραβιτς τελείωσε τις 3 σεζόν στο NCAA με συνολικό μέσο όρο 44.2 πόντων ανά αγώνα. Και αυτός ο μέσος όρος ισχύει χωρίς γραμμή τριών πόντων, αφού όσο έπαιζε ο Μάραβιτς στο κολέγιο δεν υπήρχε τρίποντο στο μπάσκετ.

Οι τραυματισμοί του τον ανάγκασαν σε πρόωρη αποχώρηση από το μπάσκετ, ενώ ο θάνατός του ήταν ακόμα πιο πρώιμος. Όμως, παρόλα αυτά, παρά το γεγονός ότι έπαιζε σε μια εποχή που το μπάσκετ δεν είχε σπάσει ακόμα τα σύνορα των Η.Π.Α., που δεν υπήρχε το web και τα βίντεο, ο Μάραβιτς κατάφερε να γίνει και να είναι ακόμα και σήμερα bigger than the game. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Μάραβιτς είχε πει: «Το να σουτάρεις δεν είναι τίποτα, όλοι μπορούν να σουτάρουν και να σκοράρουν. Το θέμα είναι να κάνεις σόου για τον κόσμο που βλέπει τον αγώνα».

Το Age of Basketball θυμάται τον Pistol με μερικά απολαυστικά βιντεάκια:

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *