Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Επιβλητική επιστροφή στις νίκες!

Επιβλητική επιστροφή στις νίκες!

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 77-58 τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ, φτάνοντας στο 2-1 στο Top-16, ισόβαθμος με άλλες δύο ομάδες στη 2η θέση του ομίλου του. Οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι σε όλο το ματς, ακόμα και στη 2η περίοδο που η Ζαλγκίρις ανέβασε ρυθμό κέρδισαν με επιμέρους σκορ 22-17, είχαν 6 παίκτες με διψήφιο ranking και καλύτερους όλων τον Παππά με τον Γιάνκοβιτς και πολύ κοντά τους σε απόδοση τον Μπατίστα.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλός σε όλο τον αγώνα, έλεγξε την αντίπαλό του, έπαιξε πολύ σκληρή άμυνα, εξουδετέρωσε πλήρως τους Λιθουανούς, που σούταραν με 21/62 σουτ, δηλαδή περίπου στο 33% εντός παιδιάς, ενώ κοιτώντας τους παίκτες της Ζαλγκίρις, οι «πράσινοι» έκαναν πολύ γρήγορα τυπική διαδικασία το ματς (διψήφια διαφορά από το πεντάλεπτο) και έτσι ο Κράπικας μοίρασε το χρόνο, κανείς δεν έπαιξε πάνω από 20:42 για τους Λιθουανούς! Ο Σονγκάιλα, ο Γιανκούνας, ο Γιαφτόκας, ο Άντερσον, όλοι μαζί είχαν 12 πόντους στο ματς με 5/23 σουτ. Προφανώς και με τέτοια στατιστικά δεν είχε καμία τύχη η Ζαλγκίρις. Διασώθηκε μόνο ο Μιλάκνις χάρις σε 2-3 τρίποντα, ο Τσέρι πάλευε, τελείωσε με 13 πόντους, αλλά είχε 5/13 σουτ και 2 λάθη, ενώ καλοί ήταν ο Γουντάιτις με τον Ουλανόβας, αμφότεροι κάτω από 23 ετών, οπότε είχε και ένα κέρδος η Ζαλγκίρις από ένα ματς που έχασε με κατεβασμένα χέρια.

Απ’ την άλλη, τα κακά νέα για τον Παναθηναϊκό ήταν ο τραυματισμός του Μαυροκεφαλίδη, μόλις 1 λεπτό αφότου μπήκε στο παρκέ. Οι πληροφορίες μιλούν για θλάση στον αριστερό προσαγωγό και ενδέχεται να χάσει και το επόμενο ματς Ευρωλίγκας.

Από εκεί και πέρα, σε ένα παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός είχε 6 παίκτες με διψήφιο ranking και 6 από τους 7 σκόρερ του με διψήφιο αριθμό πόντων, είναι δύσκολο να βρεις τον καλύτερο. Θα ξεχώριζα τον Γιάνκοβιτς που βοήθησε τα μέγιστα στο να μεγαλώσει νωρίς η διαφορά, τον Παππά που δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα στους Λιθουανούς, τελείωσε με 14 πόντους, 4/7 σουτ, 3 ασίστ και 8 κερδισμένα φάουλ και τον Μπατίστα που άγγιξε το double-double με 11 πόντους και 9 ριμπάουντ. Από κοντά βέβαια και ο Διαμαντίδης με 7 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Γκιστ με 13 πόντους και 3 ριμπάουντ, αλάνθαστος με καθοριστική συμβολή στην άμυνα, αλλά και ο Φώτσης με 10 πόντους και 6 ριμπάουντ. Διψήφιο αριθμό πόντων έβαλε και ο Σλότερ, 11 με 4/8 σουτ.

Βέβαια, εκτός από τον τραυματισμό του Μαυροκεφαλίδη, υπήρχαν και ένα δυο άλλα θέματα που πρέπει να λύσει ο Ιβάνοβιτς. Ο Μπλουμς συνέχισε να είναι αρνητικός ή no factor αν προτιμάτε, έπαιξε 13 λεπτά αλλά έμεινε άποντος. Στο Top-16 έχει παίξει συνολικά 34 λεπτά στα 3 ματς, έχει πάρει 5 σουτ και έχει βάλει μόλις 3 πόντους με ένα τρίποντο. Ο Νέλσον βρέθηκε κι αυτός σε κακή βραδιά, αλλά δεν χρειάστηκε κιόλας να ανεβάσει στροφές, η νίκη ήταν πολύ εύκολη. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να παίρνει σκορ από όλους ο Παναθηναϊκός, δεδομένου ότι σε τέτοιο ματς σκόραραν μόλις 7 παίκτες, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη συνέχεια (ιδίως αν χάσει αγώνες ο Μαυροκεφαλίδης) και αυτό πιο πολύ το λέω για τον Μπλουμς που μοιάζει εδώ και καιρό εντελώς κρύος.

Πάντως, στο ΟΑΚΑ μικρό το κακό για την κακή εμφάνιση του Μπλουμς και του Νέλσον, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε απόλυτα στο παιχνίδι. Μπήκε με 9-0 με Γκιστ και Μπατίστα στα πρώτα 3:40 της αναμέτρησης, ενώ μετά το τρίποντο του Μιλάκνις, ο Διαμαντίδης με τον Σλότερ σκόραραν για το 14-3 και τη διψήφια διαφορά πριν καν ολοκληρωθεί το πεντάλεπτο. Ο Γιάνκοβιτς έφερε το ματς στο 16-3, με τον Παππά και τον Γκιστ να σκοράρουν για το 20-6. Ο Τσέρι μείωσε, αλλά ο Γιάνκοβιτς απάντησε για το 24-9 και το +15 με τη Ζαλγκίρις με Τσέρι και Ντίμσα να πλησιάζει στο 24-16 στο τέλος της περιόδου.

Όμως, το εν λόγω σκορ ήταν μαγική εικόνα σε σχέση με τα όσα βλέπαμε στο ματς, ο Παναθηναϊκός κυριαρχούσε και αυτό δεν άργησε να φανεί. Ο Τσέρι έριξε τη διαφορά στους 6 πόντους στο 2ο δεκάλεπτο, 26-20, με τον Γκιστ να απαντά και τον Σονγκάιλα να γράφει το 28-24. Παππάς και Γιάνκοβιτς απάντησαν για το 35-27, ενώ το 2ο τρίποντο του Διαμαντίδη στο ματς έφερε το σκορ στο 38-29. Ο Μιλάκνις απάντησε με τον ίδιο τρόπο, αλλά Φώτσης και Γκιστ είχαν 4/4 από τη γραμμή για το 43-33 για να έρθει ο Σλότερ με τρίποντο για το 46-33 του ημιχρόνου με ένα σερί 18-9 για τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο μισό της δεύτερης περιόδου.

Αυτό δηλαδή που γλίτωσε η Ζαλγκίρις στο πρώτο δεκάλεπτο, το υπέστη στο δεύτερο, την ώρα ακριβώς που θα πίστευε κανείς ότι είχε επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης. Μετά το 46-33 αυτό δεν έγινε ποτέ, το δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός το έκανε τυπική διαδικασία. Ο Γιάνκοβιτς μπήκε στην επανάληψη δυνατά για το 50-33 με τον Φώτση να γράφει το 52-33 και τη Ζαλγκίρις να σκοράρει μετά από 5:30 λεπτά αγώνα στο 3ο δεκάλεπτο με τον Ουλανόβας (συνολικά έμεινε άποντη εντός παιδιάς 8 λεπτά, διάστημα στο οποίο έβαλε 1 πόντο, από το 2:35 πριν το τέλος της 2ης περιόδου).

Ο Παππάς και ο Μπατίστα ανέβασαν τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους, 56-35, ο Παππάς ξανά σκόραρε για το 61-39 λίγο μετά, με τον Μπατίστα μετά από τρίποντο του Τσέρι να κλείνει την περίοδο στο 63-42. Ο Φώτσης έγραψε το 65-42, ενώ μετά την απάντηση του Τσέρι, Μπατίστα και Σλότερ σκόραραν για το 70-46. Ο Γκιστ κάρφωσε για το 72-48, ξανά για το 74-51 από τρομερή ασίστ του Διαμαντίδη, με τον Φώτση να απαντά με τρίποντο στα καλάθια των Γκουντάιτις και Λεκαβίτσιους, 77-55. Το ματς έκλεισε λίγο μετά με βολές του Γκουντάιτις, ενώ είναι χαρακτηριστικό του πώς κύλησε το δεύτερο ημίχρονο ότι από το 50-33 και μετά η διαφορά δεν ξανάπεσε κάτω από τους 17 πόντους (για 16:51 ως το τέλος), ενώ στα τελευταία 14 λεπτά δεν έπεσε κάτω από τους 19.

Εύκολη νίκη για τον Παναθηναϊκό και η σκέψη στη συνέχεια. Το πιο δύσκολο ματς του πρώτου γύρου είναι αυτό που ακολουθεί, στις 22 Γενάρη στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ. Η Ρεάλ είναι η μόνη αήττητη ομάδα του ομίλου και σίγουρα οι «πράσινοι» θέλουν να το αλλάξουν αυτό, να έχουν λίγο καλύτερη τύχη από εκείνη που είχαν στην προηγούμενη επίσκεψή τους στην Ισπανία μια εβδομάδα νωρίτερα. Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα και «εύκολο» καθότι και η ήττα να έρθει είναι η μόνη εντός προγράμματος στον πρώτο γύρο στα ματς που απομένουν. Το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι να έρθει το 3-0 στα επόμενα τρία παιχνίδια.

Τα δεκάλεπτα: 24-16, 46-33, 63-42, 77-58.

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 11 (3), Γιάνκοβιτς 11 (1τρ. 7ρ.), Φώτσης 10 (1τρ. 6ρ.), Νέλσον (3ρ. 3ασ.), Παππάς 14 (3ρ. 3ασ.), Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 7 (2τρ. 4ρ. 6ασ.), Γκιστ 13 (1τρ. 3ρ.), Μπατίστα 11 (9ρ. 3ασ.), Διαμαντάκος, Μπλουμς.

Ζαλγκίρις Κάουνας (Κράπικας): Τσέρι 13 (2τρ. 4ρ. 3κλ.), Λεκαβίτσιους 2, Βένε, Γκουντάιτις, 8 (3ρ.), Καρινιάουσκας, Σονγκάιλα 4 (3ρ.), Γιανκούνας 3 (7ρ.), Γιαφτόκας (4ρ.), Μιλάκνις 9 (3), Άντερσον 5 (3ρ.), Ντίμσα 4 (3ρ.), Ουλανόβας 10.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *