Home / ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ / Φοβερά “μπρέικ”, μεγάλος Τίτλος για ΑΠΟΕΛ

Φοβερά “μπρέικ”, μεγάλος Τίτλος για ΑΠΟΕΛ


Δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 2009

Συγκλονιστικά ήταν φέτος τα πλέι-οφ στο πρωτάθλημα Κύπρου που ολοκληρώθηκαν με μεγάλο θριαμβευτή τον ΑΠΟΕΛ που κατέκτησε τον τίτλο παρότι έπαιζε με μειονέκτημα έδρας ημιτελικούς και τελικούς!

Η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε με την ΑΕΛ στην πρώτη θέση, με ρεκόρ 13-3, τον Κεραυνό Στροβόλου δεύτερο με 12-4 (ίδιο ρεκόρ είχε και ο τρίτος Απόλλων) και τον ΑΠΟΕΛ τέταρτο, αρκετά μακριά από τους τρεις πρώτους, με νίκες-ήττες 8-8! Στους προημιτελικούς οι τρεις πρώτοι «καθάρισαν» με 2-0, ενώ ο ΑΠΟΕΛ χρειάστηκε και τρίτο ματς για να αποκλείσει τον Αχιλλέα Καϊμακλίου.

Οι «βόμβες» ξεκίνησαν στην ημιτελική φάση, όπου στο πρώτο παιχνίδι ο ΑΠΟΕΛ έσπασε την έδρα του μεγάλου φαβορί, ΑΕΛ, κερδίζοντας με 90-79, με 30 πόντους από τον Λόνι Κούπερ και 24 του Ρασίντ Μπροκένμπορο. Στη συνέχεια, ο ΑΠΟΕΛ υπερασπίστηκε την έδρα του στο δεύτερο και το τέταρτο ματς με πολύ καλές εμφανίσεις σε άμυνα και επίθεση και κέρδισε τη σειρά με 3-1. Από το άλλο ζευγάρι, σε μία πολύ κλειστή σειρά, ξεχώρισε ο, περσινός πρωταθλητής, Κεραυνός Στροβόλου, με 3-1, σε τέσσερις αγώνες που κρίθηκαν με μέσο όρο διαφοράς 3 πόντους!

Έτσι, στους τελικούς βρέθηκε ο κάτοχος Κεραυνός, του Βασίλη Φραγκιά, και το αουτσάιντερ ΑΠΟΕΛ, του Χρίστου Στυλιανίδη, το ίδιο ζευγάρι με πέρυσι. Μόνο που φέτος η κατάληξη ήταν διαφορετική, αφού ο ΑΠΟΕΛ είχε και πάλι έτοιμη την ανατροπή της έδρας από το πρώτο ματς! Η συνέχεια ήταν ανάλογη με τους ημιτελικούς, αφού ο ΑΠΟΕΛ, έχοντας ως μπροστάρηδες τους συνήθεις υπόπτους, Κούπερ (21 πόντους στον δεύτερο τελικό) και Μπροκένμπορο (29 πόντους στον τέταρτο), κέρδισε τους αγώνες στην έδρα του για να κατακτήσει ένα τόσο ανέλπιστο όσο και ιστορικό πλέον πρωτάθλημα λόγω των δύο ανατροπών έδρας.

Ο ΑΠΟΕΛ, λοιπόν, μπαίνοντας στα πλέι-οφ με το τέταρτο καλύτερο ρεκόρ κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 2002, σπάζοντας, μάλιστα, και πάλι, όπως το 2002 την έδρα, τότε του Απόλλωνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα της Λευκωσίας είχε 8-8 ρεκόρ στην κανονική περίοδο και 8-3 στα πλέι-οφ, ενώ ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού μπάσκετ που πρωταθλητής αναδεικνύεται ο τέταρτος της κανονικής περιόδου! Ήταν μια πολύ δύσκολη σεζόν για τον ΑΠΟΕΛ, αφού άλλαξε προπονητή το Νοέμβριο, διώχνοντας τον Τζόε Ράιτ, αναγκάστηκε να παίξει τρία παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών μετά από επεισόδια που έγιναν στο ματς με την ΑΕΛ, ενώ στις 21 Ιανουαρίου οι παίκτες του κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας οφειλές. Ωστόσο, το φινάλε της σεζόν είναι το ιδανικό, με τον Χρίστο Στυλιανίδη να δικαιώνεται πανηγυρικά για τη δουλειά του αφού έγινε και ο πρώτος Κύπριος προπονητής που κατακτά το πρωτάθλημα μετά από 16 χρόνια!

Στην ΑΕΛ, που ήταν πρώτη στην κανονική περίοδο και είδε το πλεονέκτημά της να εξανεμίζεται, απέμεινε η κατάκτηση του Κυπέλλου και μία ακόμη αξιοπρόσεκτη πορεία στην Ευρώπη, όπου έφτασε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν σε ευρωπαϊκό φάιναλ-φορ, του Eurochallenge, πριν τη σταματήσει στον ημιτελικό η Βίρτους Μπολόνια.

Σύμφωνα με τους αρχηγούς των ομάδων της πρώτης κατηγορίας, MVP τόσο των τελικών όσο και της σεζόν αναδείχθηκε ο Λόνι Κούπερ, του ΑΠΟΕΛ, ενώ μαζί του στην καλύτερη πεντάδα της σεζόν ήταν οι συμπαίκτες του, Ρασίντ Μπροκένμπορο, που υπέγραψε στον ΑΠΟΕΛ το Νοέμβριο και ήταν εκπληκτικός στα πλέι-οφ, και ο σέντερ Τζο-Τζο Γκαρσία, δίπλα στον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Λιούις Σιμς του Απόλλωνα, και τον Ρονέλ Τέιλορ της ΑΕΛ, που ο δίδυμος αδερφός του Ντονέλ Τέιλορ που έπαιξε φέτος στο Αιγάλεω. Πολυτιμότερος Κύπριος ήταν, ο κατά τεκμήριο καλύτερος Κύπριος διεθνής, ο σέντερ Παναγιώτης Τρισόκκας του Κεραυνού, πρώτος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος.

About nikolask11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *