Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Euroleague on AoB: Group B

Euroleague on AoB: Group B

Όμιλος Α                      Όμιλος Β                      Όμιλος Γ                      Όμιλος Δ

Ο Όμιλος Β είναι ο όμιλος του Ολυμπιακού. Μαζί με την ελληνική ομάδα θα βρούμε και τη Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία θα παλέψει για την πρωτιά, ενώ Ρόμα και Μάλαγα θα προσπαθήσουν να κάνουν τα δύο φαβορί να μην μπορέσουν να χαλαρώσουν. Σαρλερουά και Μπαμπέργκ θέλουν, αλλά μάλλον δεν μπορούν και θα περιοριστούν σε περιφερειακό ρόλο. Ας δούμε τον όμιλο:

 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Αλλαγή ομάδας, αλλαγή νοοτροπίας φέτος το καλοκαίρι, αφού στον πάγκο υπάρχει νέος προπονητής, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ενώ ο Ολυμπιακός έχασε τους δύο σημαντικότερους παίκτες του, Κλέιζα και Τσίλντρες. Πάντως, αντικαταστάθηκαν, με το βάρος να πέφτει αλλού.

Στην περιφέρεια ήρθε ο Βασίλης Σπανούλης, που μαζί με τους Μίλος Τεόντοσιτς και Θοδωρή Παπαλουκά συνθέτουν μία από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη) περιφερειακές τριάδες στην Ευρώπη στο ασόδυο, κάνοντας πανίσχυρο τον Ολυμπιακό στις θέσεις αυτές. Ο Τζαμόν Λούκας (που φέτος θέλει να λέγεται Γκόρντον από τον πατέρα του) θα παίρνει χρόνο στο «2», ενώ ο Δημήτρης Κατσίβελης και ο Γιοτάμ Χαλπερίν θα συμπληρώνουν.

Στο «3» υπάρχει ο Μάρκο Κέσελι, από τους καλύτερους νέους σουτέρ στην Ευρώπη, μαζί με τον Κώστα Παπανικολάου και ο Μιχάλη Πελεκάνο να τους συμπληρώνει. Βέβαια, εδώ θα βρίσκαμε και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, αλλά είναι άγνωστο πότε θα είναι σε θέση να παίξει ξανά. Στις θέσεις των ψηλών ήρθε ο πολύ έμπειρος και αποτελεσματικός Ράσο Νεστέροβιτς και ο Ματ Νίλσεν, ρολίστας που τα κάνει όλα καλά, με τους Λουκά Μαυροκεφαλίδη, Γιάννη Μπουρούση και Αντρέα Γλυνιαδάκη να παραμένουν και τον Ζόραν Έρτσεγκ να επιστρέφει από το δανεισμό του.

Το ρόστερ είναι πλήρες, αλλά η δύναμη έχει μεταφερθεί από τις θέσεις των φόργουορντ (3-4) σε αυτές των γκαρντ (1-2) και είναι σίγουρο ότι η ομάδα θα χρειαστεί χρόνο για να συνηθίσει στο νέο τρόπο παιχνιδιού της.

Πρόβλεψη: Οι στόχοι παραμένουν ίδιοι. Το triple-crown. Βέβαια, κάθε «ερυθρόλευκος» οπαδός θέλει πρώτα το πρωτάθλημα και μετά όλα τα άλλα (μη με ρωτήσετε γιατί). Η λογική λέει ότι στα προημιτελικά θα παλέψει για το φάιναλ φορ. Είναι ένα από τα 5-6 φαβορί της διοργάνωσης, θα είναι αποτυχία αν μείνει εκτός φάιναλ φορ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Μέτρια ήταν η πρώτη χρονιά του Έτορε Μεσίνα στη Μαδρίτη, με τη Ρεάλ να μην φαίνεται αρκετά καλή. Εκτός φάιναλ φορ, εκτός τελικού Ισπανίας. Φέτος θα πρέπει να πάρει τίτλο, αλλιώς στη Μαδρίτη δεν φημίζονται για την υπομονή τους (ήδη έχει αρχίσει γκρίνια).

Αρκετές αλλαγές το καλοκαίρι, αλλά εξίσου δυνατή ομάδα. Στη Μαδρίτη ήρθε το νέο αστέρι της Ισπανίας, Κάρλος Σουάρεθ, που ήδη δείχνει ότι θα είναι το πρώτο βιολί της ομάδας, ενώ η περιφέρεια ενισχύθηκε επίσης με τον Αμερικανό σκόρερ, Κλέι Τάκερ, και τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ στην επιστροφή του από το NBA. Ο Πάμπλο Πριτζιόνι θα κρατάει και φέτος τα ηνία, ενώ ο Σέρχιο Λιουλ θα είναι ο παίκτης-δυναμίτης στην περιφερειακή γραμμή της ομάδας. Μαζί τους και ο έμπειρος ρολίστας Σέρχι Βιδάλ.

Κάτω από το καλάθι, οι αλλαγές έφεραν στην ομάδα τον Ντ’Ορ Φίσερ, που μετά από μια χρονιά γεμάτη ατυχίες, δείχνει να επανήλθε στο παλιό καλό του εαυτό. Στη Μαδρίτη θα βρει τον Άντε Τόμιτς, συμπάθεια του Μεσίνα, τον Φελίπε Ρέγιες, τον Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς και τον Χόρχε Γκαρμπαχόσα.

Ομάδα πλήρης (Μίροτιτς και Φρίλιχ συμπληρώνουν το ρόστερ), που μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Πρόβλεψη: Η λογική λέει ότι θα είναι στα προημιτελικά για να παλέψει για το φάιναλ φορ. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι πλήρης αποτυχία, ενώ και στα προημιτελικά να αποκλειστεί, πάλι για αποτυχία θα μιλάμε με βάση το ρόστερ και τον προπονητή της.

ΜΑΛΑΓΑ
Η άλλη ισπανική ομάδα του ομίλου. Η Μάλαγα συνεχίζει με τον Αΐτο Ρενέσες στον πάγκο, ενώ μοιάζει λίγο καλύτερη από πέρσι.

Ο δολοφόνος Ούρος Τρίπκοβιτς και ο καταπληκτικός Τερέλ ΜακΙντάιρ ήρθαν στην περιφερειακή γραμμή της ομάδας για να τη γεμίσουν μαζί με τον Μπέρνι, τον Σαούλ Μπλάνκο και τον Κάρλος Χιμένεθ. Την περιφέρεια συμπληρώνουν ο Ράφα Φρέιρε και ο Πάντσι Μπαρέρα.

Κάτω από τα καλάθια οι αλλαγές είναι λίγες, με τον γίγαντα των 2.22 Νέντζαντ Σινάνοβιτς να αποτελεί το στοίχημα του Ρενέσες. Πάντως, τη χρονιά θα αρχίσουν οι γνωστοί, Γιώργος Πρίντεζης, Ρόμπερτ Άρτσιμπαλντ, Τζολ Φρίλαντ, Γκιγιέμ Ρούμπιο και Αουγκούστο Λίμα.

Πρόβλεψη: Θα φτάσει ως το Top-16, αλλά θα είναι ξεκάθαρα αουτσάιντερ για να προχωρήσει πιο μετά από εκεί.

ΡΟΜΑ
“Νέος” προπονητής, νέες ελπίδες για μια καλύτερη ομάδα. Ο Ματέο Μπονιτσιόλι (ξανα)ήρθε στην ομάδα στα μισά της περσινής σεζόν και φέτος ξεκινάει από την αρχή. Μπορεί η Ρόμα να μην γεμίζει το μάτι τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος έχει πραγματικά καλό ρόστερ. Αν ο Μπονιτσιόλι το εκμεταλλευτεί και το αξιοποιήσει, μπορεί να φτάσει ψηλά.

Πολλά νέα πρόσωπα, πολλοί καλοί παίκτες. Στην περιφέρεια θα δούμε τον Ντάριους Ουάσινγκτον, που παρότι είναι ακόμη πιο γρήγορος από το μυαλό του είναι αρκετά φερέγγυος και καλός, τον τρελό σουτέρ Λούκα Βιτάλι (που τα πηγαίνει περίφημα και στους άλλους τομείς), τον πολύ έμπειρο Τσαρλς Σμιθ, τον χρήσιμο Τζάκοπο Τζακέτι, τον Λουίτζι Ντατόμε και το τεράστιο ταλέντο, Νιχάντ Ντέντοβιτς.

Το μέλλον δεν ανήκει… μόνο στον 20χρονο Ντέντοβιτς, αλλά και στον 22χρονο Βλάντιμιρ Ντάσιτς, που αφού σκούπισε κάθε πιθανή θέση στον πάγκο και στις εξέδρες της Ρέαλ, ήρθε στη Ρώμη για να ξεσπάσει και να τον μάθει όλη η Ευρώπη. Και θα το κάνει. Μαζί του στη ρακέτα ο Άντζελο Τζίλι, οι χρήσιμοι ρολίστες Αντρέα Κροσάριολ, Αλεσάντρο Τονόλι και Αντρέα Ιανίλι, ο Γάλλος Αλί Τραορέ, ο επίσης Γάλλος Ερβέ Τουρέ και ο Αμερικανός Τζόσουα Χέιτφελτ, που πέρσι στην Τουρκία είχε μέσο όρο νταμπλ-νταμπλ.

Πρόβλεψη: Πολύ δυνατή ομάδα. Λογικά έχει σίγουρη την πρόκριση στο Top-16 (θα είναι παταγώδης αποτυχία αν δεν προκριθεί), ενώ θέλει να μπει στην πρώτη τριάδα του ομίλου. Με βάση το ρόστερ της θα πρέπει να παλέψει στα ίσια για πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Όποτε τη βλέπετε να παίζει, προσέξτε τους Ντάσιτς, Ντέντοβιτς, θα μας απασχολήσουν για πολλά χρόνια.

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ
Πρωταθλήτρια Γερμανίας και εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρωλίγκα, αφού η Άλμπα έμεινε ξανά… κάπου στα μισά. Δεν έχει κακό ρόστερ, με αρκετούς γνωστούς παίκτες και τον Αμερικανό Κρις Φλέμινγκ στον πάγκο της.

Στην περιφέρεια θα βρούμε τον Πρέντραγκ Σούπουτ, τον Άντον Γκάβελ, τους Γερμανούς Φέλιξ Χόφμαν, Ντάνιελ Σμιντ και Κάρστεν Τάντα και τους Αμερικανούς Τζον Γκόλντσμπερι (καλός πασέρ και σουτέρ, παίκτης ομάδας περισσότερο), Μπράιαν Ρόμπερτς (καταπληκτικός σουτέρ τριών πόντων), Κέισι Τζέικομπσεν (παλιά στην Ταού, καλός σκόρερ, ριμπάουντερ και πασέρ) και Κάιλ Χάινς (αποκάλυψη στη Βερόλι πέρσι με εξωφρενικούς μέσους όρους σε ριμπάουντ, κλεψίματα και πόντους στη δεύτερη κατηγορία Ιταλίας, χωρίς εμπειρίες από υψηλό επίπεδο) με τον Μορίς Στάκι, που παρά το αμερικανικό του ονόματός του είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γερμανία, είναι μόλις 20 χρονών και πέρσι έκανε καταπληκτική χρονιά στη 2η κατηγορία.

Τη σύνδεση με τη ρακέτα κάνει ο επίσης Αμερικανός (και γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Άρη) Ρεϊσόν Τέρι, υπάρχει και ο Μάικλ Κρόουελ (μέτριος, κινείται στο 3-4), ενώ κάτω από τα καλάθια θα βρούμε τον 21χρονο διεθνή Γερμανό Τίμπορ Πλάις , τον 18χρονο Φίλιπ Νόιμαν και τον 20χρονο Αμερικανό (6ο της ομάδας) Έρικ Λαντ.

Πρόβλεψη: Μέτρια ομάδα, θέλει να αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στην πρόκριση.

ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ
Κι αν νομίσατε ότι η Μπαμπέργκ είχε πολλούς Αμερικανούς στη σύνθεσή της, η Σαρλερουά… έχει ακόμα περισσότερους, αφού φτάνει τους 7! Ο Τζοβάνι Μπότσι βρίσκεται στον πάγκο της και το ρόστερ των πρωταθλητών Βελγίου μοιάζει μέτριο, αλλά αρκετά έμπειρο.

Στην περιφέρεια βρίσκουμε τον Γάλλο Ζοζέφ Γκομί, μαζί με τους Αμερικανούς Κρις Χιλ (καλούτσικο άσοδυο, κυρίως σκόρερ με έφεση στο κλέψιμο), Ντουέιν Μπρόιλς (κινείται στο 3, παίρνει πολλά σουτ και βοηθάει στα ριμπάουντ), Τζάστιν Χάμιλτον (γνωστός μας από το πέρασμα του από Ιωνικό και Ηρακλή, βοηθάει σε πολλούς τομείς στην περιφέρεια) και τον Ντέμοντ Μαλέτ (σκόρερ ολκής, μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία). Επίσης θα δούμε τον Βέλγο Αμάουρι Ζαντάν, με τους Ζελ Χάλσεν και Γιανίκ Μόρεϊ, που είναι όμως 20 και 19 χρονών αντίστοιχα και δεν θα βρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής.

Τη σύνδεση με τη ρακέτα κάνει το αστέρι του βελγικού πρωταθλήματος, ο Μπράιαν Γκριν, που με ύψος 2.04 παίζει στο «3» συνήθως και μπορεί να τα κάνει όλα. Πέμπτος σκόρερ πέρσι στο Βέλγιο, έχει πολύ καλούς μέσους όρους και σε ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, ενώ είναι πολύ εύστοχος και διαρκής απειλή για το καλάθι και από μακριά. Στη ρακέτα θα βρούμε τον πολύ δυνατό Μπρίντλεϊ (Μπρεντ) Ράιτ, που μετά από δύο μέτριες και με προβλήματα χρονιές είναι υγιής, τον Αντρέ Ρίντικ (χρήσιμος σέντερ με έφεση στην τάπα), αλλά και τους Βέλγους Κριστόφ Μπεζίν (καλός ρολίστας με πρόβλημα στις βολές) και Ιοάν Ιαρότσεβιτς (Βέλγος μεγαλωμένος στη Ρωσία).

Πρόβλεψη: Θέλει την 5η θέση του ομίλου, η λογική λέει ότι θα είναι πάνω από την Μπαμπέργκ, αλλά θα μιλάμε για άθλο αν μπορέσει να περάσει κάποια απ’ τις άλλες για να προκριθεί.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *