Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Δυσκόλεψε τη ζωή του

Δυσκόλεψε τη ζωή του

Δυσκόλεψε τη ζωή του μόνος του ο Παναθηναϊκός, αφού δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για ακόμα μία φορά στο ΟΑΚΑ και ηττήθηκε με 66-68 από την Άλμπα Βερολίνου για να πέσει στο 7-6 και να θέσει σε κίνδυνο την πρόκρισή του στα προημιτελικά. Πλέον, ισοβαθμεί με την Άλμπα Βερολίνου στην 4η θέση στον όμιλο με τη Μακάμπι να βρίσκεται στο 8-5 μια θέση πιο πάνω. Οι «πράσινοι» τουλάχιστον κατάφεραν να περισώσουν τη διαφορά πόντων από το πρώτο ματς, οπότε έχουν πλεονέκτημα και στις δύο ισοβαθμίες (και στην τριπλή είναι δεύτεροι), πράγμα που η λογική λέει ότι θα τους φέρει και στα νοκ άουτ.

Την τελευταία αγωνιστική έχουν, όμως, μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση εκτός έδρας κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, την οποία πρέπει να κερδίσουν για να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν την πρόκριση. Αν ο Παναθηναϊκός ηττηθεί και η Άλμπα κερδίσει στη Γερμανία τη Μακάμπι, τότε οι «πράσινοι» μένουν εκτός συνέχειας. Όμως, αυτό είναι το μόνο αρνητικό σενάριο, αφού με νίκη ο Παναθηναϊκός είναι σίγουρα στη συνέχεια της Ευρωλίγκας, είτε κερδίσει η Άλμπα, είτε χάσει (4ος σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις). Ακόμα κι αν χάσει μπορεί να προκριθεί, αν η Μακάμπι κερδίσει την Άλμπα (4ος και πάλι), με τους Ισραηλινούς να έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, αφού με ήττα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συνέχειας (αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός). Άλμπα και Μακάμπι στο πρόγραμμα είναι νωρίτερα απ’ τον Παναθηναϊκό, οπότε θα παίξουν και οι δύο στο 100%, ενώ ο Παναθηναϊκός (αν δεν αλλάξουν οι ώρες) θα ξέρει τι ζητά από το ματς του.

Πάντως, αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει τον Παναθηναϊκό είναι ότι δεν μπόρεσε να κερδίσει έναν αγώνα που θα του χάριζε την πρόκριση και πιθανότατα και την 3η θέση από αυτή την εβδομάδα, μέσα στην έδρα του, με αντίπαλο την Άλμπα Βερολίνου. Οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν το ρυθμό τους, είχαν ξεσπάσματα και καλά διαστήματα, αλλά έβλεπαν τους Γερμανούς να επιστρέφουν και στο τέλος να τους εγκλωβίζουν και να τους παίρνουν τη νίκη μπροστά σε ένα γεμάτο ΟΑΚΑ που παρατηρούσε αποσβολωμένο (και δικαιολογημένα).

Το 4ο δεκάλεπτο είδε την Άλμπα να γυρνά ένα ματς 9 πόντων, να κερδίζει 11-22 στο επιμέρους σκορ, ανακόπτοντας πλήρως την επίθεση του Παναθηναϊκού. Γενικά στο ματς οι «πράσινοι» δεν τα πήγαν καλά. Είχαν λιγότερες ασίστ και οι χρόνοι συμμετοχής των παικτών δεν έβγαζαν και τόσο νόημα. Σε ένα ματς που ο Ιβάνοβιτς έπρεπε να βασιστεί στους δύο παίκτες που όλοι ξέραμε ότι θα βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά, δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει σωστά το ρόστερ του. Ο Διαμαντίδης ήταν ο καλύτερος αλλά έπαιξε 30 λεπτά ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει παίξει παραπάνω σε τέτοιο παιχνίδι, ενώ ο Φώτσης που ακολουθούσε αμέσως μετά σε απόδοση έπαιξε μόλις 24 λεπτά με τον Γκιστ να παίζει 22 και να είναι πολύ χειρότερος, τους δυο τους να μοιράζονται το χρόνο χωρίς λόγο.

Καλοί ήταν και ο Σλότερ και ο Γιάνκοβιτς, αλλά και ο Μπατίστα, χωρίς όμως να φτάσουν σε απόδοση τους δύο προαναφερθέντες. Απ’ την άλλη Παππάς και Μαυροκεφαλίδης έπαιξαν από ένα πεντάλεπτο, ο Νέλσον ήταν κακός σε 20 λεπτά, ο Λαβάλ δεν έπαιξε, ο Μπλουμς επέστρεψε στις κακές εμφανίσεις, σε 11 λεπτά έμεινε άποντος με 0/3 σουτ. Γενικώς, ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε σωστά το ρόστερ του και αυτό δυστυχώς το πλήρωσε στο τέλος. Η χρονιά είναι σε πολύ προχωρημένη στιγμή και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοια θέματα, που ουσιαστικά υπομονεύουν την προσπάθεια του Παναθηναϊκού, αφού δεν τον «αφήνουν» να φτάσει στο 100% της απόδοσης που μπορεί να πιάσει. Ο Ιβάνοβιτς δείχνει να μην είναι άνετος με το ρόστερ του, οι αλλαγές γίνονται λίγο φοβισμένα κάποιες φορές, σαν να διστάζει να αλλάξει κάτι όταν δεν πάει καλά. Βέβαια, ίσως είναι πολύ αργά για να αλλάξει αυτό ριζικά (αργά στη σεζόν), αλλά δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί μέσα στα ματς.

Ο Παναθηναϊκός στο ματς είχε 59% στα δίποντα, 31% στα τρίποντα (47% και 67% αντίστοιχα οι Γερμανοί), με τον Διαμαντίδη και τον Φώτση να έχουν 6/7, συν το πέταγμα της μπάλας απ’ τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη στην εκπνοή, και όλη την υπόλοιπη ομάδα 0/11 (δείγμα θεωρώ της ψυχολογίας με την οποία σούταραν), τα ριμπάουντ ήταν 25-29 (6-9), οι ασίστ 13-17, τα κλεψίματα 6-4, τα λάθη 12-14.

Για τους Γερμανούς ο Ρέντινγκ είχε 14 πόντους με 6/7 σουτ, ο Ρένφρο 16 πόντους, 4 ριμπάουντ και 9 ασίστ με 6 κερδισμένα φάουλ, ο ΜακΛιν 11 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με 9-0 στο ματς με Σλότερ, Διαμαντίδη και Μπατίστα, άντεξε στην πίεση της Άλμπα και πήγε στο 15-8 με τον Γκιστ και το 17-11 με τον Διαμαντίδη, για να απαντήσει η Άλμπα με τον Ρένφρο για το 19-19 με το δεκάλεπτο να κλείνει στο 21-23 από τον Μπάνιτς. Η Άλμπα πήγε στο +4 στη δεύτερη περίοδο πριν ο Διαμαντίδης φέρει τον Παναθηναϊκό στο 31-27 και τον Φώτση να βάζει 6 πόντους για το 40-31 λίγο πριν το ημίχρονο.

Στην επανάληψη η Άλμπα με τον ΜακΛιν και τον Χάμοντς επέστρεψε ως το 42-40, με τον Διαμαντίδη να γράφει το 49-44 και τον Γιάνκοβιτς το 51-44 στο 29ο λεπτό. Η 3η περίοδος έκλεισε με τον Παναθηναϊκό να είναι για 3η φορά στο +9 του 55-46, αλλά ο Ρέντινγκ έγραψε δύο γρήγορα τρίποντα στο 4ο δεκάλεπτο για το 55-52 και άλλο ένα δίποντο για το 55-54 με 7:36 για το τέλος. Ο Κινγκ ισοφάρισε λίγο μετά, ο Διαμαντίδης και ο Γκιστ κράτησαν μπροστά τον Παναθηναϊκό, με τον ΜακΛιν να γράφει το 62-63 με 3:53 για το τέλος για το πρώτο προβάδισμα της Άλμπα στο ματς. Ο Διαμαντίδης ισοφάρισε, ο Ρένφρο σκόραρε για το 64-66 με τον Διαμαντίδη να ισοφαρίζει ξανά με 2:19 για το τέλος και τον Ρένφρο να σκοράρει για το 66-68 με 1:58.

Ο Παναθηναϊκός δεν σκόραρε στο τελευταίο δίλεπτο του ματς, αστόχησε σε 4 σουτ (3 ουσιαστικά, ο Φώτσης πέταξε την μπάλα από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη στην εκπνοή), με πιο μεγάλη εντύπωση να μου κάνει η τελευταία επίθεσή του, με τον Ιβάνοβιτς να δίνει εντολή να πάρει την μπάλα ο Διαμαντίδης και να τη σπάσει από ντράιβ στο τρίποντο για σουτ. Καταλαβαίνω ότι ο Διαμαντίδης είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κάνει σωστή πάσα, αλλά έτσι «σκότωσε» τον παίκτη που θα είχε και τις περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει (σε ένα ματς που μόνο αυτός και ο Φώτσης είχαν σκοράρει από μακριά). Ο Διαμαντίδης πάσαρε στον Μπλουμς, που φοβήθηκε να σουτάρει (ενώ μπήκε αλλαγή για το σουτ) και έδωσε στον Σλότερ που αστόχησε για να τελειώσει το ματς με ένα φάουλ και δυο άστοχες βολές για τη γερμανική ομάδα.

Τα σπουδαία θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα στο ματς στο Βελιγράδι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο (ή με ευχάριστη ατμόσφαιρα) για τον Παναθηναϊκό, παρότι οι Σέρβοι έχουν αποκλειστεί.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 40-33, 55-46, 66-68.

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 12 (3ρ. 3ασ.), Γιάνκοβιτς 6 (4ρ. 2ασ. 2κλ.), Φώτσης 12 (2τρ. 5ρ. 1κλ.), Νέλσον 3 (3ρ. 2ασ.), Παππάς, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 18 (4τρ., 4ασ.), Γκιστ 4, Μπατίστα 11 (4ρ. 2ασ.), Μπλουμς.

Άλμπα Βερολίνου (Ομπράντοβιτς): Γκίφι 3, Κινγκ 5 (1τρ. 3ρ.), Τάμπου 3 (1), Βάργκας, Μπάνιτς 4, Ρέντινγκ 14 (2τρ. 3ασ. 2κλ.), Βόλφαρθ, Ρένφρο 16 (2τρ. 4ρ. 9ασ. 6κ.φ.), Χάμοντς 8 (2), ΜακΛιν 11 (11ρ.), Ραντόσεβιτς 4.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *