Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Είσαι κάτι παραπάνω από ΜΑΓΙΚΟ!

Είσαι κάτι παραπάνω από ΜΑΓΙΚΟ!

Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ευρώπης κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-61 μετά από αδιανόητη ανατροπή στα τελευταία 12 λεπτά του τελικού. Οι «ερυθρόλευκοι» έχαναν με 19 πόντους (34-53) αλλά έτρεξαν ένα ανεπανάληπτο σερί 28-8 διασύροντας τους αντιπάλους τους στο διάστημα αυτό και κατακτώντας το τρόπαιο μετά τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Απίστευτος σε ένταση και πάθος ο τελικός, έμοιαζε χαμένος ως το 28ο λεπτό, αλλά ο φετινός Ολυμπιακός απέδειξε και πάλι ότι αρνείται να χάσει.

Καταπληκτικός ο Σπανούλης, από δική του ασίστ ο Πρίντεζης βρέθηκε μόνος του και 7 δέκατα πριν το τέλος έκανε το 62-61. Εξωπραγματικός ο Κώστας Παπανικολάου πήρε το σκαλπ και του Αντρέι Κιριλένκο (μετά από αυτά των Μάικλ, Έιντσον) με 18 πόντους χωρίς χαμένο σουτ εντός παιδιάς!

Το χρονικό της απίστευτης ανατροπής!

Ο Ολυμπιακός έδειξε απίστευτα ψυχικά αποθέματα και με πεντάδα τους Μάντζαρη, Σλούκα, Κέσελι, Πρίντεζη και Χάινς κατάφερε και ανέτρεψε το 53-34 για να μπουν στο παρκέ ο Παπανικολάου με τον Σπανούλη 5:43 πριν το τέλος (στο 55-48) και να τελειώσουν τη δουλειά! Ως τότε οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τρέξει ένα 14-0 το οποίο τους είχε φέρει στο -5 (53-48) δείχνοντας στην ΤΣΣΚΑ ότι δεν θα έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ.

Με κοντό και ευέλικτο σχήμα, με τρεις αλλαγές (ουσιαστικά δύο αφού ο Μάντζαρης βγήκε για μισό λεπτό και μετά μπήκε στη θέση του Σλούκα) στα τελευταία 12 λεπτά και με παίκτες που πετούσαν φλόγες από τα μάτια τους, ο Ολυμπιακός «έδειρε» την Αρκούδα τόσο άσχημα, που οι παίκτες του Καζλάουσκας θα χρειαστούν μέρες για να το συνειδητοποιήσουν.

Ως το 28ο λεπτό τίποτα δεν προδίκαζε το τελικό αποτέλεσμα, αφού η υπεροχή της ΤΣΣΚΑ ήταν εμφανής στο παρκέ, μετά τα πρώτα 8 λεπτά του αγώνα. Ο Ολυμπιακός φαινόταν να έχει υποταχθεί, στο 3ο δεκάλεπτο οι παίκτες του έμοιαζαν φοβισμένοι και άτολμοι, αλλά αυτά που είδαμε στα τελευταία 12 λεπτά του ματς δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ σε τελικό Ευρωλίγκας.

Τρεις πάλευαν μόνοι τους!

Ως το 53-34 μόνο τρεις παίκτες είχαν βρει το δρόμο προς το καλάθι, με τη βραδιά να μοιάζει πολύ μεγάλη και δύσκολη για τον Ολυμπιακό. Σπανούλης, Παπανικολάου και Άντιτς είχαν και τους 34 πόντους της ομάδας τους ως τότε, με το ματς να δείχνει ήδη χαμένο. Τελικά, η δική τους επιμονή και άρνηση ήττας, βοήθησε τους υπόλοιπους να σηκώσουν κεφάλι και στα 12 τελευταία λεπτά του τελικού να μας προσφέρουν την πιο απίστευτη ανατροπή στην ιστορία της Ευρωλίγκας.

Απίστευτος ο Παπανικολάου είχε σε 27 λεπτά 18 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο με 2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 5/6 βολές, κάνοντας το «κομμάτι» του απέναντι στους τρομερούς φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ. Πάρα πολύ καλός ο Σπανούλης, σε 30 λεπτά είχε 15 πόντους και 2 ασίστ με 2/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα και 5/8 βολές με 6 κερδισμένα φάουλ, λειτουργώντας ως κυματοθραύστης ανάμεσα στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ και σε όλο τον υπόλοιπο Ολυμπιακό.



Η ηρεμία του Ίβκοβιτς…

Απίστευτο κοουτσάρισμα από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς ο οποίος όταν όλα έμοιαζαν χαμένα παρέμενε ήρεμος και ψύχραιμος στον πάγκο του πιστεύοντας την ομάδα του, που τελικά βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να «γυρίσει» έναν χαμένο τελικό. Η αντίδραση του Ίβκοβιτς στον τρόπο που εξελίχθηκε ο αγώνας σίγουρα βοήθησε τους παίκτες του να κρατήσουν καθαρό μυαλό και να έχουν αυτοσυγκέντρωση στα 12 πιο κρίσιμα λεπτά της περιόδου (αν όχι της καριέρας τους).

… και ο Καζλάουσκας που πελαγοδρομούσε

Απ’ την άλλη, μόνο η λέξη «αμηχανία» μπορεί να χαρακτηρίσει την αντίδραση του Γιόνας Καζλάουσκας στο κύμα αντεπίθεσης του Ολυμπιακού. Ο Λιθουανός δεν τόλμησε τίποτα, δεν ρίσκαρε καθόλου, δεν μπόρεσε καν να βγάλει κάποιες από τις βεντέτες του από το παρκέ ακόμα κι όταν όλα έδειχναν ότι αυτό έπρεπε να κάνει.

Ο τραγικός Τεόντοσιτς…

Ο Μίλος Τεόντοσιτς που μπήκε καταπληκτικά στο ματς ήταν «πληγή» για την ομάδα του στο 4ο δεκάλεπτο, χωρίς ψυχραιμία και ηρεμία, χωρίς αυτοσυγκέντρωση, έχασε κάθε μονομαχία με όποιον έβρισκε απέναντί του. Κι όμως, έπαιξε 9:34 στο 4ο δεκάλεπτο, παρότι έγραψε 4 λάθη, 3 φάουλ, 0/2 τρίποντα, 0/1 δίποντο, 1 ριμπάουντ, 1 κερδισμένο φάουλ και 1/2 βολές, όντας μακράν ο χειρότερος του γηπέδου με -8 ranking στο διάστημα αυτό!

… και ο μοιραίος Σίσκα

Μοιραίος για την ΤΣΣΚΑ ο Ραμούνας Σισκάουσκας, στην εμπειρία του οποίου στηρίχθηκε ο Γιόνας Καζλάουσκας 9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, έβγαλε σύστημα για να πάρει αυτός την μπάλα (και τις βολές από το επακόλουθο φάουλ) στην επαναφορά, αλλά ο Λιθουανός είχε 0/2 με τον Παπανικολάου να καθαρίζει το ριμπάουντ (παραδόξως πολύ εύκολα, κανείς Ρώσος δεν προσπάθησε καν να το δυσκολέψει) και τον Πρίντεζη 7 δέκατα πριν το τέλος να σκοράρει για το 62-61 μετά την ασίστ του Βασίλη Σπανούλη, που και μόνο στη φάση αυτή έδειξε (με την ωριμότητα που είχε να πασάρει τη στιγμή που πάσαρε) την απαράμιλλη κλάση του.

Το πρώτο δεκάλεπτο του ξύλου

Από την αρχή φάνηκε πόσο σκληρός θα είναι ο τελικός αυτός. Μετά από 2 καλάθια στα πρώτα 45 δευτερόλεπτα οι άμυνες πήραν τη θέση τους και στα επόμενα 5 λεπτά το σκορ ήταν 3-0 για τον Ολυμπιακό με το ξύλο στις δύο ρακέτες να είναι αδιανόητο. Τελευταίο προβάδισμα του Ολυμπιακού στο 7-6 με 3:16 για το τέλος της πρώτης περιόδου από το πρώτο καλάθι του Παπανικολάου στο ματς.

Η συνέχεια ως το 28ο λεπτό

Από εκεί και πέρα η ΤΣΣΚΑ πήρε τον έλεγχο και με 6/8 βολές στο πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε την περίοδο στο 7-10, με τον Ολυμπιακό να έχει φέρει το ματς στα μέτρα του. Όμως η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική, μετά από δύο λεπτά… ξύλου στο δεύτερο δεκάλεπτο η ΤΣΣΚΑ πήγε στο 7-12 με τον Κιριλένκο και στο 7-14 με τον Καούν. Ο Σπανούλης κράτησε τον Ολυμπιακό κοντά, 11-16, αλλά μετά ήρθαν τρία συνεχόμενα τρίποντα του Τεόντοσιτς σε τρεις επιθέσεις που άλλαξαν τελείως την εικόνα του αγώνα και έφεραν την ΤΣΣΚΑ στο +12 του 13-25.

Η επιθετική δυστοκία του Ολυμπιακού ήταν δεδομένη και η ΤΣΣΚΑ χωρίς πρόβλημα κρατούσε το προβάδισμα. Λαβρίνοβιτς και Κιριλένκο απάντησαν στο τρίποντο του Παπανικολάου για το 17-29, ενώ ο Λαβρίνοβιτς ήταν που έδωσε στους Ρώσους τη μεγαλύτερη ως τότε διαφορά τους στο ματς, 19-33. Με +14 τελείωσε και το ημίχρονο, με την αποστολή του Ολυμπιακού να αναμένεται πολύ δύσκολη ενόψει του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο Κρστιτς μπήκε δυνατά στην 3η περίοδο και οδήγησε τους Ρώσους στο 22-38, με τον Ολυμπιακό να ρίχνει τη διαφορά στους 11 με το τρίποντο του Σπανούλη για το 30-41, αλλά να μην μπορεί να την κρατήσει εκεί, καθώς ο Χριάπα απάντησε με τον ίδιο τρόπο και ο Κιριλένκο τον μιμήθηκε λίγο αργότερα για το 31-47. Ο Σισκάουσκας έφερε την ΤΣΣΚΑ στο 34-49 στο 27ο λεπτό για να γράψουν Γκόρντον και Σβεντ το 34-53 για τη μεγαλύτερη διαφορά των Ρώσων στον αγώνα, +19.

Η απίστευτη ανατροπή

Άπου εκεί έμοιαζαν όλα χαμένα για τον Ολυμπιακό. Ο Ίβκοβιτς πήρε τάιμ άουτ, έβγαλε τον Σπανούλη από το παρκέ, ενώ είχε βγάλει και τον Παπανικολάου λίγο νωρίτερα, τους παίκτες στους οποίους (ιδίως στον πρώτο) είχε προσαρμοστεί η άμυνα των Ρώσων, που μετά έμοιαζε απρόσμενα ανήμπορη να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Σιγά σιγά ο Ολυμπιακός άρχισε να ψαλιδίζει τη διαφορά, ενώ το ευέλικτο σχήμα στην άμυνα (Σλούκας, Μάντζαρης, Κέσελι, Πρίντεζης, Χάινς) επέτρεπε αλλαγές σε όλα τα σκριν και η ΤΣΣΚΑ άρχισε να τα βλέπει μπαστούνια.

Ο Πρίντεζης έκανε το 37-53, ενώ το τρίποντο του Μάντζαρη στην εκπνοή της 3ης περιόδου ανύψωσε την ψυχολογία του Ολυμπιακού, 40-53, αλλά ακόμα ο δρόμος μέχρι την ανατροπή ήταν μακρύς. Η 4η περίοδος ξεκίνησε με νέο τρίποντο του Σλούκα, ενώ ο Χάινς τάπωσε τον Γκόρντον και ο Πρίντεζης έγραψε το 45-53 για να σηκωθεί το γήπεδο στο πόδι, καθώς η διαφορά έπεφτε μετά από πολλή ώρα κάτω από τους 10 πόντους.

Το σερί του Ολυμπιακού ήταν ήδη 11-0, αλλά δεν τελείωσε εκεί. Μετά τα βήματα του Κρστιτς και του Τεόντοσιτς ο Κέσελι σκόραρε για τρεις πόντους κάνοντας το 48-53 με 8 λεπτά για το τέλος. Ο Τεόντοσιτς τα είχε χαμένα, έκανε τη μία επιπόλαιη ενέργεια μετά την άλλη, αλλά μετά το τάιμ άουτ του Καζλάουσκας ο Ίβκοβιτς επέστρεψε με την ίδια πεντάδα στο παρκέ και οι Ρώσοι έδειξαν να προσαρμόζονται. Το καλάθι του Σισκάουσκας για το 48-55 έδειξε να βγάζει την ΤΣΣΚΑ από ένα απίστευτο τέλμα διάρκειας 5 λεπτών, αλλά στις δύο πιο… καίριες αλλαγές της χρονιάς ο Ίβκοβιτς πέρασε Σπανούλη, Παπανικολάου στη θέση των Κέσελι, Μάντζαρη (που ξαναμπήκε 30 δευτερόλεπτα αργότερα στη θέση του Σλούκα).

Ο Χάινς έκλεψε την μπάλα από τον Τεόντοσιτς
και η ΤΣΣΚΑ έδειξε να ξανακολλάει στην επίθεση. Με 2/2 βολές του Πρίντεζη ο Ολυμπιακός μείωσε σε 50-55 με 4 λεπτά για το τέλος, για να κάνει ο ίδιος το 52-55 μετά το νέο λάθος του Τεόντοσιτς.

Κρστιτς και Κιριλένκο έδωσαν (την τελευταία όπως αποδείχτηκε) ανάσα ζωής στην ΤΣΣΚΑ με 2/2 βολές και πολύ καλή ενέργεια για το 52-59, αλλά ο Παπανικολάου απάντησε αμέσως με μαρκαρισμένο (από τον Κιριλένκο) τρίποντο, 55-59 με 3 λεπτά για το τέλος.

Ο Ρώσος αστέρας με 1/2 βολές έκανε το 55-60 για να τον μιμηθεί ο Παπανικολάου μετά από απίστευτο επιθετικό ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός είχε την ψυχολογία και αυτό έβγαινε στο παρκέ, το momentum είχε αλλάξει και ο Κιριλένκο έχασε την μπάλα από τον Μάντζαρη για να γράψει ο Πρίντεζης το 58-60 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό.

Η τάπα του Βορόντσεβιτς στον Πρίντεζη στα 38 δευτερόλεπτα
έδειξε ότι ίσως είναι το τέλος για τον Ολυμπιακό, αλλά ο Χάινς έκανε φάουλ στον Τεόντοσιτς που είχε 1/2 βολές για το 58-61 με 19 δευτερόλεπτα. Ο Σπανούλης βρήκε τον Παπανικολάου, αλλά πριν εκείνος προλάβει να σουτάρει του έγινε φάουλ.

Ο μικρός ήταν ψύχραιμος και έγραψε 2/2 για το 60-61, με τον Σισκάουσκας να χάνει δύο βολές στα 9 δευτερόλεπτα και τον Πρίντεζη να γράψει το 62-61 στο τέλος με χουκ ύστερα από την απίστευτης κλάσης ασίστ του Σπανούλη για να γράψει το τέλος της σεζόν, με τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία του!

Τα δεκάλεπτα: 7-10, 20-34, 40-53, 62-61.

Ολυμπιακός
(Ίβκοβιτς): Χάινς (3ρ.), Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2/4δ. 2/5τρ. 5/8β. 2ασ. 6κ.φ.), Ντόρσεϊ, Κέσελι 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12 (4ρ.), Παπανικολάου 18 (2/2δ. 3/3τρ. 5/6β. 4ρ.), Μάντζαρης 3 (1τρ. 4ρ. 2ασ. 2κλ.), Σλούκας 4 (1τρ. 3ρ. 2ασ.), Λο.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας
(Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4τρ. 4ρ. 3ασ.), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8 (3ρ.), Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (1τρ. 10ρ. 3κλ. 7κ.φ.), Βορόνοφ, Βορόντσεβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Χριάπα 3 (1τρ. 6ρ.), Γκόρντον 2.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *