Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Στον τελικό η Ρεάλ!

Στον τελικό η Ρεάλ!

Επανάληψη του τελικού του 2013 θα έχουμε και στη φετινή Ευρωλίγκα, μόνο που φόντο δεν θα είναι τώρα ο βροχερό Λονδίνο, αλλά η Μαδρίτη. Μετά τον Ολυμπιακό και η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε την πρόκριση, κερδίζοντας με 96-87 τη Φενέρμπαχτσε στο δεύτερο ημιτελικό, χάρη στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν και εξαφάνισε την αντίπαλό της που παραδόθηκε αμαχητί πριν το ημίχρονο.

Η απειρία των παικτών της Φενέρ φάνηκε στο 2ο δεκάλεπτο, όταν η Ρεάλ ξέσπασε και με μπροστάρηδες τον Ρίβερς και τον Αγιόν έβαλε 35 πόντους. Οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τίποτα από το ποτάμι που τους παρέσυρε, ούτε τα δύο, σχεδόν συνεχόμενα, τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς έκαναν καμία διαφορά. Μέχρι να καταλάβει η Φενέρ τι της γινόταν το 20-21 είχε γίνει 53-32 με τη διαφορά να φτάνει και τους 27 πόντους στην 3η περίοδο, 64-37 με τρίποντο του Κάρολ.

Στη συνέχεια, η εντολή Ομπράντοβιτς ήταν ξεκάθαρη: προσπάθεια για ένταση και καυγά μήπως και η Ρεάλ χάσει την αυτοσυγκέντρωσή της και το ματς γυρίσει. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε πειστεί ότι αυτό ήταν εντολή από τον πάγκο όσο ψάχνονταν για καυγά ο Βέσελι με τον Μπιέλιτσα, όταν το έκανε ο Ζήσης νομίζω το κατάλαβε και ο τελευταίος. Οι Τούρκοι προσπάθησαν στην επανάληψη να εκνευρίσουν τη Ρεάλ, αλλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα δικά τους νεύρα, αυτοί ήταν που χρεώθηκαν με 2 τεχνικές ποινές και ένα αντιαθλητικό φάουλ όταν μάλιστα είχαν επιστρέψει από το -27 στο -14.

Η Φενέρ πάλεψε στο δεύτερο ημίχρονο, ο Βέσελι, ο Μπιέλιτσα και ο Γκάντλοκ δεν παράτησαν το ματς, αλλά δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο να ρίξουν τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους, κάτι που κατάφεραν μόνο 12 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Τις τελευταίες ελπίδες τους τις έχασαν στο άστοχο τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς στον αιφνιδιασμό με τη διαφορά στους 12 πόντους 1:43 για το τέλος, αλλά η αλήθεια είναι ότι ημιτελικός είχε χαθεί πολύ νωρίτερα.

Η Φενέρ αυτή έμοιαζε με την περσινή Φενέρ, καθόλου αντιστάσεις, κακή ανάπτυξη, κακή άμυνα, κακή προετοιμασία. Ο Ομπράντοβιτς έχασε το ματς εντελώς στο 2ο δεκάλεπτο και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την κατρακύλα των παικτών του καθόλου. Κάνει εντύπωση γιατί η Ρεάλ στη δεύτερη περίοδο έπαιζε όπως θα περίμενε κανείς να παίξει όταν όλα της πάνε καλά. Τρέξιμο, σουτ στην πρώτη πάσα, άναρχο μπάσκετ και run ‘n’ gun παιχνίδι, στιλ για το οποίο θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί η Φενέρ. Το 35-14 της 2ης περιόδου δεν άφηνε περιθώρια και το γεγονός ότι οι Τούρκοι κέρδισαν 3 περιόδους στο ματς και έχασαν με 10 πόντους δείχνει πόσο καθοριστικό ήταν αυτό το δεκάλεπτο στον ημιτελικό.

Οι Ισπανοί έκλεισαν το ημίχρονο με 18 ασίστ και 0 λάθη και νομίζω ότι με αυτά τα δύο νούμερα δεν θα μπορούσε να έχει άλλο νικητή το παιχνίδι, την ώρα που η Φενέρ είχε 8 ασίστ και 8 λάθη. Η Ρεάλ έκανε το πρώτο της λάθος στο ματς με 5:46 για το τέλος της 3ης περιόδου, ενώ είχε ήδη δώσει 20 ασίστ στο παιχνίδι!

Και αν ο Λάσο δεν επέμενε τόσο στον Σλότερ δεν νομίζω να είχε γυρίσει καν το ματς από τους 20 πόντους, παρά τις προσπάθειες των Τούρκων να παίξουν σκληρή άμυνα και να ξεκινήσουν καυγά σε όλη την επανάληψη (βέβαια, όταν το κάνεις θα πρέπει να μένεις εσύ ήρεμος, αλλιώς δεν έχει νόημα).

Η Ρεάλ είχε τον Αγιόν με 18 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα, τον Ρίβερς με 17 πόντους με 5/6 τρίποντα (έχει 13/17 στα τελευταία ματς), τον Νοτσιόνι να βγάζει τρομερή ενέργεια, 12 πόντοι και 6 ριμπάουντ, τον Ροντρίγκεθ να έχει 13 πόντους και 7 ασίστ. Άφησα τελευταίο τον καλύτερο, κατ’ εμέ, παίκτη της Ρεάλ μετά τον Αγιόν στο ματς, ο Λιουλ είχε 12 πόντους και 9 ασίστ, ήταν εκεί όποτε τον χρειάστηκε η ομάδα του, ενώ εκείνος ήταν που έδωσε τις πρώτες 5 ασίστ στο ματς!

Για τη Φενέρ ο Γκάντλοκ με τον Βέσελι έπαιζαν μόνοι τους την περισσότερη ώρα, έβαλαν 46 πόντους με 15/19 δίποντα και 10/14 βολές συν 2/6 τρίποντα, ενώ είχαν και 12 ριμπάουντ και 6 ασίστ, κερδίζοντας μαζί 14 φάουλ. Από εκεί και πέρα χάος, ο Μπιέλιτσα έπιασε ένα καλό πεντάλεπτο, πιο πριν είχε χάσει ευκαιρία να ρίξει τη διαφορά στους 10 πόντους και αποχαιρέτησε με τεχνική ποινή, ο Πρέλντζιτς ήταν κάκιστος, ο Μπογκντάνοβιτς μέτριος, ο Ζόριτς φάνηκε μόνο στο ξεκίνημα.

Την Κυριακή στις 21:00 η Ρεάλ (τρίτος συνεχόμενος τελικός) θα βρει απέναντί της την ομάδα που κέρδισε για να πάρει το τελευταίο της τρόπαιο, επί ισπανικού εδάφους και τότε, αλλά και την ομάδα η οποία της στέρησε το όνειρο πρόπερσι, πετώντας τη στο καναβάτσο σε ένα ανεπανάληπτο ημίχρονο.

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 55-35, 76-59, 96-87.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ρίβερς 17 (5τρ. 2κλ.), Ρούντι 12 (2τρ. 4ρ.), Νοτσιόνι 12 (1τρ. 6ρ.), Μασιούλις 2, Ρέγιες, Ροντρίγκεθ 13 (7ασ.), Αγιόν 18 (7ρ. 6ασ. 3κλ.), Κάρολ 7 (1), Λιουλ 12 (2τρ. 9ασ.), Μπουρούσης 1, Σλότερ 2.

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Γκάντλοκ 26 (2τρ. 6ρ. 4ασ.), Ζήσης 2, Μπιέλιτσα 11 (1τρ. 5ρ.), Ερντέν, Μαχμούτογλου 6 (2τρ. 4ρ.), Μπογκντάνοβιτς 12 (2τρ. 3ρ. 4ασ.), Σαβάς 2, Ζόριτς 6, Βέσελι 20 (6ρ. 2ασ.), Σιπάχι, Πρέλντζιτς 2.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *